Základní příjem. Sociální dávka pro každého?

Ondřej Tůma | rubrika: Očima expertů | 18. 12. 2015 | 82 komentářů
Co kdyby se celý systém sociálních dávek a státních příspěvků od základů překopal, takže by každý mohl počítat s pravidelnou výplatou od státu – za nic, bez podmínek? Možná by to bylo levnější než dnešní systém…

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 12. 2015 3:59, Omasta

Je bezpochyby, že to zlepší podnikání, protože to umožní lidem vyžít v době, kdy to ještě nenese. V podstatě tu takový příjem už je, protože životní minimum včetně doplatku na byt vychází na 8000 Kč měsíčně. Jsou i odpočitatelné položky od daně, které představují pravidelný příjem. Znamená to, že to je reálné i u nás. Když by ten nepodmíněný příjem byl 8000 Kč/měs a daň z příjmu 33%, tak už při příjmu nad 24.000 hrubého, by už člověk nebyl sponzorovaný státem, protože by odvedl více.

Když se ptáme, v čem by to bylo jiné tak:
1) Odpadlo by špekulantství, jestli chodit do práce, nebo ne, když lidi, ze strachu, že přijdou o podporu, se raději o žádné podnikání nebo práci ani nepokoušejí.
2) Co by si člověk vydělal by měl navíc, tudíž by to lidi motivovalo k podnikání.
3) Lidi by se nebáli pracovat na poloviční úvazek ze strachu, že jim klesne příjem, až přijdou o dávky.

Veskrze pozitivní efekt. Nízké daně u malopříjmových osob a příjem by se vyrušily. Proto rozdíl mezi současným stavem a nepodmíněným příjmem by byl v tom, že by ubylo lidí, kterým se nevyplatí pracovat. Část lidí by se živila už jen tím, že by vyzvedávali děti bohatších ze školy a z kroužků a vozili je domů, nebo pomáhali s úklidem.

Na článku mi vadí, že to rozebírali lidi, kteří nerozumí matematice. V dnešní době mnoho lidí pracuje na černo, takže ten příjem mají tak jako tak. Tuto nespravedlivost by to odstranilo. Úplně to ti "experti" překrucovali, že to jsou peníze bez práce. Právě by to bylo spravedlivější, protože, kdo by pracoval, měl by zjevně více.

Čtenáře zajímá, jestli by stát nevydal víc peněz, než dnes. Možná že ne. Lidi si pro ty dávky vždy přijdou. Čas na sociálkách by už ztrácet nemuseli, takže by to vedlo k pozitivnímu myšlení a lepšímu hospodaření chudších lidí, protože by měli stabilní příjem. Nic navíc by nemohli vytloukat, jedině si vydělat.

+176
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 12. 2015 8:54, jezevec

nepodmíněný bezpracný příjem je jistě snem každého parazita a netáhla. a mnozí z nich by jistě pár hodin ročně odpracovali zadarmo nebo za málo pro nějaký bohulibý účel, jiní by občas šli na nějakou brigádu "aniž by (ó, jak surové!) přišli o dávky".
nicméně, pokud se zeptáte lidí, kdo by byl ochoten na ty netáhla makat, a ze svých daní je nepracující živit - rychle zjistíte, že nadšení není tak generelní. dokud někdo nevynalezne perpetuum mobile na nepodmíněný bezpracný výnos, těžko můžeme zavádět nepodmíněný bezpracný příjem.
dalším problémem je imigrace.
mnoho slimáčků, málo kapustičky ...

-33
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 82 komentářů)

5. 3. 2016 11:37 | Rona

S článkem diskuzního přispěvatele Omasty rád souhlasím. Jedná se o pohled z pozice běžného člověka. Z pohledu zaměstnavatele by zaměstnavatel nabízel výši platu s vědomím, že uchazeč o práci již má zaručený příjem a spokojí se tedy s o něco nižším platem. Naproti tomu tentýž zaručený plat by mu zabránil uchazeče vydírat. Hranice výše platů by se všeobecně pohnula, nejspíše směrem dolů. Co by to znamenalo pro mezinárodní konkurenci? Podnikatel zaměstnávající Čechy by měl nižší mzdové náklady a mohl by dosáhnout nižší ceny výrobku. Zahraniční podnikatelé by začali přesouvat výrobu do státu se zaručeným příjmem a i v zahraničí by se do pracovních pozic začali dostávat častěji lidé ze států, kde také funguje zaručený příjem, protože by uchazeči akceptovali nižší plat. Vytvořil by se tlak na okolní státy, aby také omezily roli státu buď zaručeným příjmem nebo snížením daňové zátěže obyvatel. Davy propuštěných státních úředníků by začaly vytvářet něco hodnotného. Svět by se proměnil.
+17
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 2. 2016 20:28

Jenže nějaké plodné tvůrčí činnosti je schopno jen poměrně malé procento populace. Už dnes je lidí v profesích, které mají vyšší nároky na tvůrčí a obecně mentální schopnosti, docela silný nedostatek. Jenže, každý prostě nemůže být kvalitním lékařem, projektantem, programátorem, vývojářem obecně čehokoliv, vědcem,.... většina lidí plodnou tvůrčí práci dělat prostě nedokáže, protoře k tomu nemá mentální předpoklady.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 1. 2016 18:11 | DÁŠA

Přesně tak, také mi byly odebrány přídavky na děti, jsem s nimi sama jak je to těžké nemusím snad ani psát. Snažila jsem se dělat brigády..přesčasy. Kvůli pár stovkám navíc za rok 2014 mi byly odebrány přídavky a tak jsem přišla o 14.640 Kč za rok. Takže příště - nakakat, flákat se, nesnažit se, vydělat málo a ve výsledku na tom budu lépe než teď. Současný systém je dost demotivující.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 1. 2016 10:31

Miris
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 1. 2016 10:30

Do prkynka kde to jsme.Ja jsem samozivitelka,delam jak magor za 11000 hrube mzdy,za rok 2014 jsem prekrocila limit o 12kc a vzali mi pridavky.Nestihla jsem totiz vybrat dovcu tak mi dva dny proplatiti.Jak muze stat dovolit aby "nemakacenkove"pobirali soc.davky a hmotnou nouzi treba i 5.a vice let?Proc maji "socky"vetsi prijem nez ti,kteri pracuji radne,plati dane ze kterych je pak zivime.Do prcic udela uz s tim nekdo konecne neco?????!!!!!!?
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 1. 2016 10:02 | ZR

Zapominame, ze "prace", "vyroba", "zamestnani", "jezdit do zamestnani", kancelar", "šéf", "plat" a nove i "prodejna", "fyzicka prace" a podobne pojmy se pomalu ale tiše sunou do propadliste dejin. Nastupuje "clovek tvurci", ktery v klidu domova (pro nekoho u pivka, pro nekoho v poze jogy), v bezpeci pravidelne "existencni " davky (at uz ji nazveme jakkoli) bude mit moznost produkovat tvurci myslenky, ktere budou novym hnacim motorem lidstva. Zahodili jsme kamenne sekyry, luky a sipy, zahodili jsme parni stroje a nyni zahodime samu praci, abychom ji premenili na tvurci proces. Abychom osvobodili lidskou inteligenci a poporili jeji vyvoj a tim i vyvoj cloveka Homo sapiens sapiens daedalus.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 1. 2016 15:29 | Bedřich Mikulík

Slovenská Priama demokracia to má ve svém programu pro letošní volby. A mají to vymakané. Politická strana PRIAMA DEMOKRACIA vo svojom programe pre občanov má: CHCEM NEPODMIENENÝ ZÁKLADNÝ PRÍJEM (NZP) PRE VŠETKÝCH OBČANOV SR. - NZP patrí každému občanovi Slovenskej republiky, bez akýchkoľvek ďalších podmienok - Zavedením NZP budú zrušené všetky sociálne dávky a dôchodky - NZP bude poskytovaná vo výške, rovnajúcej sa objektívne určenej výške životného minima, - Občania môžu mať akýkoľvek ďalší príjem, bez dopadu na NZP - Občania, ktorí sú súčasťou existujúceho sociálneho poistenia, budú poberať aj alikvótnu časť dôchodku, na ktorý sa im doteraz strhávali odvody. - Občania, ktorí už sú poberateľmi dôchodkovej dávky, budú dostávať NZP k tejto dávke. - Zavedením NZP bude odstránená veková diskriminácia občanov, spájaných s pojmom dôchodca, či dôchodok CHCEM JEDINÚ DAŇ, NAMIESTO TERAJŠIEHO SYSTÉMU DANÍ A ODVODOV. - Budú zrušené všetky terajšie dane a povinné odvody do poisťovní - Daň bude daňou zo spotreby, zrážaná automaticky v peňažnej inštitúcii a prevádzaná priamo na účet štátu - Nebudú žiadne daňové priznania a povinné výkazy pre štátne orgány - Všetky podnikajúce subjekty budú povinné vykonávať všetky peňažné transakcie prostredníctvom peňažnej inštitúcie - Z tejto dane bude hradený predovšetkým NZP a následne všetky potreby pre chod štátu - Výška dane bude variabilná, v závislosti na aktuálnej ekonomickej situácii v štáte a to, vo výške 0,3 - 3 %, z každej peňažnej transakcie. - Zrazená daň sa prejaví vždy na strane príjemcu peňazí - Hotovostné pohyby peňazí medzi nepodnikajúcimi fyzickými osobami nebudú predmetom zdanenia Pre viac info: http://priamademokracia-pd.sk/…/letak_k_peticnym_poziadavka… Tu môžete podporiť svojim podpisom: http://www.peticie.com/browse.php… Za vašu podporu ďakujeme Tím politickej strany PRIAMA DEMOKRACIA
Vůbec není se čeho bát, jen jedno je jisté přebujelý byrožroutský aparát-který stojí stát obrovské peníze bude totálně zredukovaný. A toho se vládnoucí političtí aparátčíci bojí. Protože, kdo by je volil, že?!
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 1. 2016 16:17 | jiri plavsky

emoce nemaji v byznysu co pohledavat ... zcela postacuje docela obycejne ma dati - dal. jestli druha strana muze dat, jake to pro ni bude mit nasledky, a jestli by nebylo lepsi ji ten dluh tak nejak lidsky odpustit, tim jiz se neni treba jakkoliv zabyvat.
osobne jsem zjistil, ze tenhle pristup je nechutne efektivni jak v pracovnim, tak v osobnim zivote ... a uprimne receno, efektivita je to jedine, co od zivotniho pristupu ocekavam.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 1. 2016 16:12 | jiri plavsky

za zbozi a sluzby, ktere od ostatnich ucastniku trhu potrebuji nebo chci, nemam problem zaplatit ... nevidim ale jediny duvod proc bycj mel platit i za zbozi a sluzby, ktere nechci a nepotrebuji, nebo proc bych mel spolupracovat s nekym, kdo v ramci te spoluprace z meho pohledu nema co nabidnout. spoluprace je moznost, nikoliv povinnost ... a pokud se me spoluprace s nekterym subjektem nevyplati, pak se proste a jednoduse zadna spoluprace ani nekona. na nejake sebeobetovani vam opravdu nehraju ... pokud nekoho bavi obetovat se pro ostatni lidi, budiz dotycnemu prano, ja davam prednost ponekud pokleslejsi zabave.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 12. 2015 19:20 | Luba

V přírodě vedle sebe existuje soupeření i spolupráce - mnohdy i sebeobětování. A příroda dobře ví proč. Když se tak cítíš, ukaž, jak nepotřebuješ jiné lidi - zbav se všech vymožeností civilizace (i všech nástrojů) a ukaž, jak dokážeš přežít sám a bez nástrojů v nějaké pusté džungli.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 12. 2015 19:10 | Luba

Víceméně souhlasím, jen bych chtěl upozornit na běžný omyl, týkající se důležitosti IQ - výzkumy dost jasně ukazují, že pro úspěšnost nejen v osobním, ale také v pracovním životě, závisí daleko víc na EQ, tedy emoční inteligenci, než na IQ.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 12. 2015 19:01 | Luba

Emoce jsou motor všeho. I k tomu, abys fungoval jako kalkulačka musíš mít motivaci - tedy emoce. A je jedno, jaké to jsou - jestli užít si, přežrat se, mít lepší auto... ukázat rodičům kam jsi to dotáhl, zrealizovat prospěšný projekt... pořád jsou motivem emoce. A navíc to, co jsi naznačil, že jdeš jen za svým (momentálním a krátkodobým) prospěchem se Ti může vrátit (a pravděpodobně i vrátí - a nejspíš spolu s Tebou i těm, kteří to nezpůsobili) ekologicky, sociálně (třeba válečným konfliktem, další explozí přílišné migrace...) nebo dokonce i ekonomicky (protože systém na dluh moc dlouho už přežít nemůže).
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 12. 2015 15:12 | jiri plavsky

zvysena dan ze spotreby znamena jedno jedine - lide tu spotrebu zacnou ve vetsi mire realizovat nekde, kde se takova dan neplati, pripadne je nizsi. lide nenakupuji proto, aby nejak "prospeli spolecnosti", ale aby maximalizovali svuj vlastni prospech ... a s timto faktem je placeni zvysenych dani ponekud v rozporu.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 12. 2015 15:07 | jiri plavsky

jsem uprimne hrdy na to, ze se v pracovnim i osobnim zivote ridim prave tim racionalnim rozumem, a nejake emoce se snazim v maximalni mozne mire omezit ... ano, misto mozku i srdce mam kalkulacku, a osobne to povazuji za velmi efektivni zivotni pristup.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 12. 2015 15:01 | jiri plavsky

a na sociopatii je snad neco spatneho ? o tom bych snad mel jako hentyn onen sociopat nevo vedet ...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 12. 2015 11:08 | Pavel

Problém je, že rychlá robotizace a automatizace výroby je logickým důsledkem daňového zvýhodňování robotů a automatů a ochrany pracovních míst. Za robota jeho "zaměstnavatel" zaplatí jenom náklady, které si odečte od základu daně. Zaměstnanec z těchto "nákladů" ještě platí daň z příjmu, sociální a zdravotní pojištění, ... Ve výsledku je výhodnější zaměstnávat robota, i když náklady na něj jsou dvojnásobné než čistá mzda člověka.
A dále, když nemáte práci pro robota, tak ho vypnete. Když nemáte práci pro člověka, tak ho musíte stále platit, protože propustit ho je složité.
Kdyby nebyl tento tlak na robotizaci a automatizaci, tak zdaleka tolik robotů a automatů nebude, protože člověk je mnohdy levnější a spolehlivější než robot, jen je těmito státními deformacemi trhu jeho práce trvale znevýhodňována.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 12. 2015 10:20 | Radim

Problém je v tom, že s postupující robotizací a automatizací výroby i služeb čím dál více lidí z části populace s průměrným a podprůměrným IQ práci nesežene, kdyby se stavěli na hlavu. Případně sežene jen náhodné brigády v době zvýšeného požadavku na práci, jako je třeba nyní před vánocemi. Případně seženou práci jen v té části ekonomicky aktovního života, kdy budou pro zaměstnavatele nejvýhodnější, to znamená od čerstvých absolventů po škole po lidi věku do 30 - 40 let. A mimo tuto dobu prostě budou muset být na nějakých dávkách, aby neumírali hledem a nedostatkem. Nebo jako druhá možnost bude muset stát v dost velkém množství vytvářet nebo dotovat práci pro práci pro tyto lidi, aby odlišil v systému aktivní lidi od úplně pasívních přijímačů dávek. Robotizace a automatizace sice vytváří i nová pracovní místa, ale ty místa jsou vesměs pro lidi s nadprůměným IQ, ne pro lidi s průměrným a podprůměrným IQ. Tedy dále zvyšuje nedostatek těch nadprůměrných v popuzlaci a neřeší nadbytek těch průměrných a podprůměrných. Dám příklad - zrovna nyní probíhají zkoušky systémů schopných řídit auta bez řidiče. Až někdy za 5 - 15 let se tyto systémy stanou spolehlivé a levnější než lidský řidič, ztratí prací u nás v ČR snad až pár set tisíc profesionálních řidičů. Práci coby všelijací upravovači programů - programátoři těchto systému a elektrotechnici slaboproudu a mechanotechnici - udržbáři toho hardware systémů, získá v ČR u přepravních firem atd tak odhadem 5000 lidí.
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 12. 2015 17:16 | Vena

Ono by to nemuselo být až tak složité. Regulovalo by se to výší ZP. Pokud by jej začalo příliš mnoho lidí zneužívat, chyběly by v rozpočtu prachy a šlo by se s výší dolů. Nedoplatili by na to ti, co by pracovali a měli by tedy zajištěný ještě jiný příjem, ale dostihlo by to právě ty, co by ZP měli jako jediný příjem na kterém parazitují.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 12. 2015 16:59 | Radek Uchtil

http://hyls.blog.idnes.cz/c/356775/Socialni-politika-Svobodnych.html
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 12. 2015 12:16 | k.brabec

https://www.youtube.com/watch?v=PUYTtluGu4A zde je film o základním příjmu
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jiří Pehe

politolog

Leszek Wronka

hudebník a podnikatel, Bontonland

Jiří Pehe
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů
×
Leszek Wronka
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services