Odpoledne v base

Petra Dlouhá | rubrika: Reportáž | 28. 8. 2015 | 17 komentářů
„Dokud vězení neprožijete, nemůžete o něm psát. To byste se musela nechat zavřít,“ říká Libor. Sebrali ho dávno, v Bulharsku, za drogy. Na svobodu půjde v roce 2020. Má pravdu. Nemůžu přinést víc než zprávu z jednoho odpoledne v base. Mezi večeří – vydává se ve čtyři – a večerním „sčítákem“ strávím hodinu a půl s dvaceti chlápky z „čety“. Téhle partě vězňů tu nikdo jinak neřekne.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 8. 2015 16:59, Jeden ze zaměstnanců.

Znám velmi dobře výkon trestu. Osobní kontroly po příchodu ze zaměstnání či návštěv se dělají především z důvodů, aby se do věznic nedostávaly drogy, mobilní telefony a další zakázané předměty. Spoléhat na čestnost odsouzených a jejich blízkých je iluzorní. Prosím uvědomte si, že např. vychovatel zde pracuje a dohlíží klidně na 100 i více odsouzených. Jde o velmi náročnou a stresovou práci. Pohybuje se mezi odsouzenými bez zbraně a proti němu jsou zde lidé s trestní minulostí od neplacení výživného, přes zloděje, násilníky, vrahy... Zhruba třetina z nich před nástupem či dodáním do výkonu trestu denně fetovala. Proto se velmi často snaží výše uvedené drogy do věznic dostat a dále s nimi kšeftovat. Nejčastěji je skrývají právě do analního otvoru. Jsou vězni, co je tam udrží i po více dřepech. Hrát na strunu ochrany důstojnosti člověka je hodně falešné a zcestné. Na tom se zviditelňují různé neziskovky či paní Šabatová. Ke škodě bezpečnosti samotných věznic (především personálu), ale i dalších odsouzených. A v neposlední řadě, část vězněných osob patří mezi mistry manipulací či podávání stížností na desítky míst. Napadají úplně vše a snaží se tak zastrašovat dozorce či odborné zaměstnance, kteří s nimi denně přichází do styku. Paradoxem je, že jde většinou o nejtěžší zločince (např. vrahy, pedofily, či ty co týrali své blízké). Často mnohonásobné recidivisty, co mají celý systém výkonu trestu hluboce pod kůži.

+58
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 8. 2015 9:33, kvido

Vy asi neumíte číst. Jaká paní z neziskovky? Vy, halamo, hlavně že jste nasranej, to potřebujete, co?

Zobrazit celé vlákno

-9
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 17 komentářů)

28. 12. 2019 0:02

Dochází ve vězení u nás k fyzickému násilí nebo ne, mezi vezni?.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 8. 2015 10:48

Protože jsem v této práci velmi úspěšný. Mám výborné služební hodnocení a svoji práci vykonávám velmi zodpovědně. Pokud by zde nebyli srdcaři jako já, tak to jde pomalu do "kopru". Zhruba polovina (možná více) zaměstnanců bere práci za "nutné zlo". Tak to prostě je, kdyby rázem odešli, tak se nejen výkon státní správy zhroutí. Pyramida zaměstnanců je postavena opačně, leží na svém hrotu. Tj. v přímém kontaktu s vězni je minimum zaměstnanců, směrem k řídícímu aparátu se počet rozšiřuje do širokého veletoku. A to ti "dole" mají ještě často ztížené, že nahrazují práci kolegů na dovolené, náhradních volnech... Nemocenská nehrozí, ta je prakticky nulová. Nikdy jsem netušil, jaké vysoké nároky tato služba na člověka klade. Resumé: články od lidí, co byli ve věznici na návštěvě jsou zcela k ničemu, hrubě zkreslující a lidé pod nimi podepsaní nekompetentní.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 8. 2015 8:37 | Karel

Proč tu práci děláte? Když je to pro vás tak frustrující, najděte si něco jiného.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 8. 2015 23:19 | Mahoja Kotyč

Hezké bláboly... Já znám také "jednoho ze zaměstnanců", žádného ajťáka nebo ekonoma, ale bachaře s IQ tykve. "Nechceme mít problémy, oni taky nechtějí mít problémy". Přeloženo do češtiny, dělají hovno, mají klídek, pohodu, a aby občas ukázali, že nejsou až tak na hovno, "objeví" mobil nebo kousek marjánky u nějakého zoufalce, kterého ostatní muklové nesnáší... A kteří mu tam ten telefon nebo marjánku podstrčili, což ale soudruh soudce, neúplatný absolvent VUMLu, pochopitelně nepostřehne.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 8. 2015 14:12 | Jeden ze zaměstnanců.

Aby jste opravdu poznal život za zdmi, které mají oddělovat ty slušné od neslušných, musíte tam buď být umístěn jako odsouzený, či delší dobu pracovat jako příslušník VS ČR, či zaměstnanec v přímém styku s odsouzenými. Ne být například informatik, či zaměstnanec ekonomického oddělení. Tam potkáte odsouzeného jen při vynášení odpadkového koše. Používám zkratky, které průměrně inteligentní člověk chápe. osobně už jsem zažil ve velké věznici mnohé. Nejnepříjemnější jsou účelově podávané stížnosti odsouzených, kdy si stěžují na vše a na zaměstnance, kteří vyžadují plnění jejich povinností, kázeň a pořádek. Jak jsem již psal, jde většinou o jedince s pestrou a závažnou trestní minulostí. Není ojedinělé, že odsouzený denně napíše a na náklady daňového poplatníka rozesílá stále stejné stížnosti. Od ministerstva, přes GŘ VS ČR, přes dozorové státní zástupce, Kancelář Veř. ochránce práv. po, ČHV až třeba po Štrasburg. Přitom s tím nikdo nemůže nic dělat a jen se x zaměstnanců věnuje šetření účelových stížností. Odsouzení se takto baví. Kdyby si každou nedůvodnou stížnost měli zaplatit (správní poplatek), to by byl klid!!! Ale darebáci dnes mají jen práva, povinnosti se vůbec nezdůrazňují. tento stav je ovšem v celé naší sluníčkové demokracii. Za chvíli zde budeme mít minimálně desítky migrantů. Ta doba se již přiblížila. S těmi si již jen těžko budeme vědět rady.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 8. 2015 14:00 | Jeden ze zaměstnanců.

Přínos většiny neziskovek, včetně státem zřízené Probační a mediační služby ČR je velmi diskutabilní. Odsouzení o tyto organizace neprojevují téměř žádný zájem. Jde pouze o marginální část odsouzených. Vím dobře, o čem zde píši. A tématu drog Vám mohu více otevřít nezkušené oči. Do věznic se dostávají více cestami. Donáší je sami vězni z venkovních pracovišť, kde jsou zaměstnání. Snaží se je propašovat různé přítelkyně, manželky, matky, "bratranci" ... při návštěvách. Nosí je i advokáti odsouzených, u kterých jsou osobní prohlídky ze zákona zakázané. Dále přes balíky odsouzeným, jejich korespondenci, mohou v tom jistě figurovat i někteří zaměstnanci. Než paní bude psát články o vězeňství - tak bude muset být mnohem více v obraze než je v současnosti. Zde nefungují např. instituty "domácího vězení", nemožnost si opakovaně a zdarma podávat účelové žádosti o podmíněné propuštění(u odsouzených, kteří sedí po 8,10,15...). Probační a med. služba je velkým zklamáním. Její zaměstnanci (obrovská feminizace a z toho plynoucí nepřítomnost z důvodů mateřských) se jen pouští do nejrůznějších projektů, které nasáli v zahraničí na mnoha výletech.V dnešní době mají jen kolem 100 odsouzený v "domácím vězení" a i ty nejsou schopni efektivně kontrolovat. Přitom mají dostatek úředníků a asistentů.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 8. 2015 9:33 | kvido

Vy asi neumíte číst. Jaká paní z neziskovky? Vy, halamo, hlavně že jste nasranej, to potřebujete, co?
-9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 8. 2015 7:43 | Karel

Myslím, že jste článek vůbec nepochopil. Za prvé nikdo nekritizuje prohlídky po příchodu ze zaměstnání či návštěv. Pouze vězeň uvádí, že nechápe proč jsou kontrolováni při cestě za návštěvou. Další vězeň mu ihned oponuje, že v některých věznicích jsou drogy a vězni by je mohli předávat návštěvám.
Za druhé paní z neziskovky tam nebyla poprvé. Rubikon se snaží pomáhat vězňům dlouhodobě.Poprvé tam byla novinářka a článek se netváří jako kritika poměrů ve věznicích. Je to prostě reportáž.
Chtělo by to pane zaměstnanče číst pořádně, trochu se do toho vcítit a nevytvářet si názor, předsudek po prvních přečtených větách.
Ale chápu, že práce ve věznici je těžká.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 8. 2015 17:09 | Jeden ze zaměstnanců.

Je zajímavé, že paní z neziskovky po prvním vstupu do prostor věznice napíše ihned článek.Zřejmě se již považuje za profesionála s bohatými zkušenostmi. Ale zřejmě jde o trend doby v mnoha oblastech našeho života. Vězni s podobnými institucemi navazují kontakt především z osobních, účelových důvodů. Domnívají se, že jim přinesou kladné body při soudem projednávaných podmíněných propuštěních. Takže žádné "Polepšení Ferdy Pištory" se rozhodně nekoná. Paní z neziskovky je ještě hodně nezkušená a naivní, ale daný odsouzený si jí již slangem odsouzeného "omotal" a "namotal".
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 8. 2015 16:59 | Jeden ze zaměstnanců.

Znám velmi dobře výkon trestu. Osobní kontroly po příchodu ze zaměstnání či návštěv se dělají především z důvodů, aby se do věznic nedostávaly drogy, mobilní telefony a další zakázané předměty. Spoléhat na čestnost odsouzených a jejich blízkých je iluzorní. Prosím uvědomte si, že např. vychovatel zde pracuje a dohlíží klidně na 100 i více odsouzených. Jde o velmi náročnou a stresovou práci. Pohybuje se mezi odsouzenými bez zbraně a proti němu jsou zde lidé s trestní minulostí od neplacení výživného, přes zloděje, násilníky, vrahy... Zhruba třetina z nich před nástupem či dodáním do výkonu trestu denně fetovala. Proto se velmi často snaží výše uvedené drogy do věznic dostat a dále s nimi kšeftovat. Nejčastěji je skrývají právě do analního otvoru. Jsou vězni, co je tam udrží i po více dřepech. Hrát na strunu ochrany důstojnosti člověka je hodně falešné a zcestné. Na tom se zviditelňují různé neziskovky či paní Šabatová. Ke škodě bezpečnosti samotných věznic (především personálu), ale i dalších odsouzených. A v neposlední řadě, část vězněných osob patří mezi mistry manipulací či podávání stížností na desítky míst. Napadají úplně vše a snaží se tak zastrašovat dozorce či odborné zaměstnance, kteří s nimi denně přichází do styku. Paradoxem je, že jde většinou o nejtěžší zločince (např. vrahy, pedofily, či ty co týrali své blízké). Často mnohonásobné recidivisty, co mají celý systém výkonu trestu hluboce pod kůži.
+58
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 8. 2015 16:47 | Nox

Takze zbyva jen otazka, zda vozit kameny a sterk z a do veznice, nebo postavit novou veznici primo v lomu. Ale myslenka je to hezka.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 8. 2015 13:47 | Matěj

Pokud byste dokázal zajistit tenhle typ práce pro všechny vězně, vydělával byste na tom desítky milionů. Reálné to ale už dávno není. Práce pro všechny vězně je utopie.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 8. 2015 13:34 | Pedro

Náklady, které mají vězni hradit, jsou při výkonu vazby, tedy ještě před odsouzením, 45 korun za den. Ve výkonu trestu mají odsouzení povinnost hradit 32 procent z toho, co si vydělají, maximálně však 1500 korun za měsíc. Pokud nepracují, odvádí 40 procent z důchodu či částky, která jim na účet chodí z venku, opět však pouze do výše 1500 korun měsíčně. Odsouzení také musí uhradit zvýšené náklady na jejich střežení a náklady na dopravu a předvedení do zdravotnického zařízení, pokud například úmyslně způsobí sobě nebo někomu jinému úraz či zneužijí zdravotní péče předstíráním nemoci. Musí také uhradit škody způsobené na majetku Vězeňské služby a regulační poplatky za zdravotnictví.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 8. 2015 13:30 | Hugo

Když se udělá v lomu odstřel, uvolní se velké kameny. Z těch je třeba udělat drobný štěrk. Nechá se to udělat takovým velikánským kladivem, palice se tomu říká. A je to daleko levnější, než nějaké cvičební lavice v muklovské posilovně.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 8. 2015 12:48 | Jan Solver

V první řadě by vydělávali na škodu, kterou způsobili, aby si uvědomili, kolik to obnáší. Pobyt bych neřešil, stačí, aby den vězně stál jen polovinu toho, co teď. Pokud jde o práci, prý je přeplněno. Tak mohou začít stavět další pavilony. Stejně budou potřeba, asi tak dvě generace, než se fešácký kriminál změní na skutečný kriminál. No a kdo nebude makat, tak jen chleba - ještě se o lopaty budou hádat :-) Jenom prosím nehledejte důvody - je to směšné
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 8. 2015 8:30 | Matěj

A jak byste jim chtěl zajistit práci, aby si na svůj trest mohli vydělat?
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 8. 2015 8:13 | Petr

Fešáckej kriminál za peníze daňových poplatníků. Kdyby byly tvrdší tresty, povinně pracovní život bez koníčků a zábavy a hlavně povinnost si na svůj pobyt vydělat, ušetřilo by se na počtu policistů, soudců i počtu vězňů. Dnes se zločinci a recidivisty trestu nebojí.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Adam Walach

podnikatel, Walmark

Radovan Vítek

podnikatel, CPI Group

Adam Walach
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Radovan Vítek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services