Marný boj proti suchu! Miliardové dotace nás nespasí

Vláda vyčlenila osm miliard z evropských peněz na dotace, které mají pomoci bojovat se suchem. Nejen letošním, ale i s těmi příštími, o kterých se dá důvodně předpokládat, že nás v příštích letech čekají – stejně jako povodně. Čelit těmto přírodním pohromám by ale místo rozdávání dotací mnohem víc pomohlo některé jiné dotace odmítat.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Další příspěvky v diskuzi (celkem 4 komentářů)

17. 8. 2015 9:57 | Radka

I za osm miliard se v tomto dá udělat celkem dost muziky, pokud bude program otevřen i "alternativně zemědělským" projektům. Na vykoupení několika hektarů zcela vyčerpané půdy a její osázení smíšenou kulturou "tvrdého sadu" nebo smíšeného lesa je třeba kromě čirého nadšení i investice, která je z hlediska onoho "nadšeného alternativního farmáře" je astronomická, i když v těch osmi miliardách byste si jí skoro nevšimli. Otázku tedy je, jak budou dotační programy postaveny. Jestli tak, aby si na ně sáhly velké firmy nebo tak, aby i sdružení nadšenců nebo jednotlivci mohli s pomocí státu efektivně pomoci se zmírněním problémů.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 8. 2015 21:36 | eďa

Na vině je betonová lobby. A sprejování ze vzduchu letouny NATO
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 8. 2015 11:16 | PhDr. Vít Hrabánek

Sucha i povodně byly vždy. Jenže v posledních 80 letech jsou stále častější. Důvod? Narovnaly se říční a potoční toky, zmeliorovaly se pole a louky. Zabetonovala se spousta zemědělské půdy, vysázely se převážně smrkové porosty, zrušily se meze, remízky rybníky a lužní lesy. Ze zemědělství se stala průmyslová výroba, která zaměstnává a živí stále méně lidí. Velké zemědělské firmy nemají zájem na tvorbě a ochraně krajiny. Většina z nich hospodaří na pronajatých pozemcích a jde jen o to vytěžit z nich co nejvíce peněz. Podívejme se na průměrnou velikost hospodářství v sousedním Rakousku a u nás. Kdo z těch, kteří zrestituovali zemědělskou půdu na ní opravdu hospodaří. Ti kteří se do toho pustili, se o půdu opravdu starají a není jim lhostejné, co s ní bude nadále. Zemědělské dotace by měly být především určeny těm, kteří skutečně na půdě hospodaří, jsou ochotni žít na venkově, starat se o krajinu a ne akcionářům velkých firem.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 8. 2015 17:59 | DD

Je zvláštní, že tomuto problému je více mediální pozornosti věnováno až nyní. Přitom sucho je podle mě mnohem horší, než sem tam povodně, byť jsou mohutné.Bez vody není život. Je milé, že opatření proti vodě v krajině fungují i proti vodě. Ale podívejte se kolem sebe. Všude je spousta zpevněných ploch, kde se voda nezadržuje ani nevsakuje. Teď jsem viděl v Dobrovízi halu Amazonu. Je to přes hektar plechové střechy. Jak asi bude fungovat, až zaprší, jak funguje teď za plného slunečního záření? Kdyby úředníci a zákonodárci byli co k čemu, už dávno máme zákonem nařízeno všechny nové ploché střechy stavět jako zelené, nikdo by nedovoloval srážkovou vodu pouštět do kanalizace, ať už splaškové, nebo srážkové. Všechno to množství jen vletí do řek a ve finále opravdu odteče pryč, místo, aby nám to naplnilo studny a krajinu celkově... Proč někdo pořád vymýšlí, jak pole za nesmyslné peníze rozdělovat polními cestami odnikud nikam a ztěžovat zemědělcům práci? Pokud nás mají "levně" nasytit, potřebují velká pole a velkou mechanizaci, i když to má své negativní stránky. Lepší by bylo, kdyby kolem nich byly alespoň nějaké meze a kolem silnic vyčištěné škarpy. K poslednímu odstavci článku: Dotace na řepku se nemusí líbit, ale podpora bioplynových stanic bez chovu dobytka je mnohem horší, protože řepka není nic proti kukuřici pěstované v jejich okolí a to bez jakékoliv rotace, nebo jen minimální. A pokud by se naši zemědělci měli vrátit k pěstování brambor a řepy, tak v prvním případě nás převálcují Poláci, v tom druhém bude velký problém, kam s tou produkcí??? Cukrovar zbyl jeden, nebo dva v celém státě. A pokud by měla být krmná, tak kdo se jí bude krmit?? Navíc se nedají pěstovat v suchém prostředí, narozdíl od ozimých obilovin. Článek je sice hezký, ale raději bych v něm našel vyjádření ve stylu, že nadávat na vládu sice můžeme, ale když chceme nějakou změnu, je lepší začít sám u sebe i když je to v malém a může to vypadat na první pohled bezvýznamně.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Václav Hrbek

podnikatel, Alpine Pro

Petr Pithart

politik

Václav Hrbek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 2 duelů
×
Petr Pithart
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services