Splátky úvěru
Interaktivní grafiky
Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety
Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více
Takhle vás odmění za nákup. Porovnali jsme cashback portály
Obchodník chce, abyste nakupovali u něj. A odmění za to nejen toho, kdo vás k němu přivede,...více
Tyhle koruny si vyměňte. V peněženkách zůstávají neplatné miliardy
Lidé mají pořád mají v peněženkách miliony neplatných bankovek, připomíná Česká bankovní...více
Nemáte v peněžence poklad? Tyhle koruny jsou vzácné
Zlatý svatováclavský pětidukát z roku 1937, který se před týdnem vydražil za rekordních...více
Doporučujeme
Předvídá budoucnost a radí tak firmám. Přichází velký náraz, varuje Louženská
Co bude zákazníky zajímat v nejbližších letech, jaké trendy budou klíčové a na co se v...více
Nové hnutí chce vytvořit „lepší“ muže. O řešení nerovností se nezajímá, cílem je zvýšit zisky...
Když minulý rok v USA velkolepě vzniklo Better Man Movement, „hnutí lepšího muže“, působilo...více
Vzali jste nám kus země, žádný fotbal nebude! Poláci poslali Československo za stříbrem
Všechny cesty vedou do Říma. Plánička, Puč, Nejedlý a spol. po té svojí došli v roce 1934...více
Dôchodcovia si od júla prilepšia: Vieme, o koľko dostanete viac
Od 1. júla 2023 sa dôchodky slovenských penzistov zvýšia o 10,6 %. Takéto zvýšenie prinesie...více
Přihlášení k newsletteru
Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.
Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.
Ondřej Raška
podnikatel, Miton
Petr Nečas
politik

0,00 %
z 0 duelů

0,00 %
z 0 duelů
Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů
Chytne a nepustí! Stavební spořitelny brání v odchodu za levnějším úvěrem
Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)
Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy
30. 3. 2016 21:20, Jano
Dobrý den, meziůvěr ze stavebka je nehorázně předražená půjčka na "bydlení". Měl jsem od RSTS kde udávali sazbu u MÚ 4,8 resp. 4,95 RPSN. Po konečném spočítání všech poplatků (1% uzavření stavebka, 1% přidělení MÚ, vedení dvou účtů MÚ a spoření, první vklad který spí na zdaněném výnosu 1% přičemž ze stejné sumy platím už 4,95% a další háčky a poplatky) tak mi vyšly skutečné náklady RPSN na 7,3% ??!! Síla co. Za to jsem mohl vzít normální spotřebitelský úvěr bez složitého dokládání účelu použití a tam jsem mohl beztrestně splatit kdykoli předčasně. Ještě měl "poradce" ze stavební spořitelny drzost mi po přidělení řádného úvěru kde již běžela sazba 3,5% resp. RPSN 4% nabídnout novou smlouvu na stavební spoření kde jsem si spočítal roční čistý výnos na 2,85% (defakto 6 letý termínovaný vklad). Takže bych jim platil úvěr za 4% a sobě "efektivně" spořil 2,85%
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
Další příspěvky v diskuzi (celkem 15 komentářů)
30. 3. 2016 21:20 | Jano
16. 9. 2015 13:21 | Pavel
18. 8. 2015 15:18 | Karla
28. 7. 2015 11:45 | Pavel
17. 7. 2015 19:15 | Karel
A provize? Když zůstanu, tak ty prachy zůstanou tam kde jsem. Když přeběhnu jinam, tak prostě platím jinde, ale nikterak nezatěžuji svojí hypotéku dalším nákladem. Tedy je jedno kdo tu provizi získá, důležité je, aby mě bylo umožněno... A pokud si společnosti díky přebíhání klientů připadají ohrožené, tak ať změní svůj podnikatelský postoj!
17. 7. 2015 11:01 | Ivan Kubec
17. 7. 2015 10:05 | Petr M.
16. 7. 2015 21:36 | TVK
Drtivá většina překlenováků nemá "fixaci", jen garanci sazby na 6 let, což je obsaženo ve VOP a většina lidí to ani neví, i když mají překlenovák klidně na 10-15 let. Tudíž i tito mohou být jednou překvapeni růstem sazby. A proti hypotekářům ještě o to více, že na rozdíl od nich se to stále bude týkat 100% původní jistiny.
A nedělám si iluze, že pokud by k takovému obecnému růstu úroků došlo, že toho spořitelny nevyužijí, stejně jako v době nedávné začaly využívat všech kliček ve VOP tak, aby se naopak zbavily drahých spořících klientů (přespoření CČ, nedodržení minimální splátky, snížení úroků na nulu při nároku na řádný úvěr atd.)
16. 7. 2015 17:33 | Mirek
16. 7. 2015 17:24 | josef
16. 7. 2015 16:20 | Dos
dospořování je 1 % poslední rok a s poplatkama se dá vyjednávat
já si myslím, že je článek účelově pro hypotéku a proti překlenovákům - opakuji - zajímalo by mě, co bude s lidmi za 5 či 7 let až skončí fixy hypoték a úroky budou třeba 2x vyšší - ale to už je jiný problém
16. 7. 2015 14:30 | TVK
Článek je o tom, že za normální situace u některých spořitelen nemáte vůbec šanci se z překlenováku do chvíle, kdy získáte řádný úvěr, prakticky jak vyvléknout. Naopak u hypotéky to obvykle lze. Buď si cíleně vyberete takovou, která to přímo v nějaké výši (typicky třeba 20% z jistiny ročně) zdarma umožňuje, nebo je to příplatková služba za měsíční paušál, popř. zpoplatněna jednorázově. A ti, co mají strach z vývoje sazeb, si klidně mohou zvolit fixaci hypotéky na 15 – 30 let, kdy i ta nejdelší dnes začíná na 3,39% p.a..
A dospořování? Při dnešním běžném úroku 1% a státní podpoře 2.000 Kč ročně? Zanedbatelné proti tomu, že na druhé straně platíte dlouhé roky za ty „samé, jen půjčené“ peníze několikanásobně více, k tomu ročně 2x 330 Kč za vedení účtů + na začátku poplatek za zřízení SS ve výši 1% z CČ. A nejkrásnější je právě to, že i ve chvíli, kdy sice máte naspořeno klidně 40-50% z CČ, ale ještě nemáte hodnotící parametr dostatečný pro přidělení řádného úvěru, stále platíte z půjčených peněz jen úroky, ale ani kačku do snížení jistiny. Což mohou být pěkné desetitisíce ročně jen díky rozdílu úroku z vkladu a překlenováku.
16. 7. 2015 9:56 | Dos
16. 7. 2015 9:40 | Pavel
16. 7. 2015 7:47 | josef šturma