Jak někdo může hájit lidi, co neplatí daně?

Ondřej Tůma | rubrika: Rozhovor | 8. 6. 2015 | 55 komentářů
Z dobře placeného místa v prestižní auditorské firmě odešla do státní správy. Stala se náměstkyní ministra financí Babiše. Její kompetence: daně a cla, klíčový projekt: elektronická evidence tržeb. Minulý týden mohla Simona Hornochová prvně slavit, elektronická evidence tržeb prošla vládou. Podaří se ale stihnout šibeniční termín nasazení? A komu všemu přibudou nová pravidla?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 6. 2015 13:25, Pavel Fiala

Obecně a na první pohled lze říci- registrační pokladny ano. Nic proti nim nemám, ale nějak mi takový přístup vlády k hledání daňových úniků připomíná scénku Felixe Holzmanna "Aluminiový klíček"..., kde se ho druhý muž ptá "A kde jste ho ztratil?"- "Támhle v parku"- "A proč ho hledáte tady pod lampou?" - "Protože je tu víc světla".
Zavedení registračních pokladen je jednoduchý administrativní krok. To je mnohem jednodušší, než vymyslet a hlavně zrealizovat systém, který by zabránil odlévání peněz velkých korporací do daňových rájů nebo vychovat, zaměstnat a náležitě zaplatit odborníky, kteří by měli na odborníky z velké auditorské čtyřky, kteří tzv. "optimalizací daní" s jejich auditorským razítkem pomůžou oněm velkým firmám ušetřit na daních mnohem více, než co FÚ "vymlátí" ze živnostníků. MF mi připadá v chlapské hantýrce jako srab, který se bojí většího a silnějšího, a tak si hojí "ego" na slabších menších. Je zajímavé, že jedním z hlavních argumentů MF je nerovnost v podnikatelském prostředí daná tím, že jedni platí daně korektně z celého příjmu a druzí ne, což je pravda, ale jedním dechem je nutné dodat - a dotace, alespoň v českém pojetí a pojetí EU nedeformují podnikatelské prostředí? A jakém rozsahu? Můžu konkurovat například v hotelnictví a restauratérství tomu, kdo na svůj projekt jakkoli "zhůvěřilý" dostal díky konexím či všimnému ze 100 mil. 50 milionovou dotaci EU a já si musel půjčit těch 50 mil. na komerční úvěr na 15 let? A to jsou ty hlavní nesmysly, jejichž objem je mnohem větší, než předpokládané přínosy registračních pokladen. No a že by pan Babiš zrušil tyto nesmyslné dotace? Kapři si rybník nevypustí. Bude se někdo věnovat vývoji alternativních zdrojů PHM, když jeho konkurence má jasný příjem 5 mlg. na dotacích. Jedině snad blázen a ten těžko něco v Bohnicích vyvine....

+61
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

9. 6. 2015 7:10, NNet

Možná to tak je. Ale stále musíme brát v úvahu to, že rozdíl mezi daní měsičně odvedenou OSVČ a zaměstnancem je cca 1500kč!

Neznám žádného OSVČ který by se měl hůř než lidé s průměrnou mzdou. A přesto odvede menší daň? A za co?

Žádné takové pěkně všechny do řady a platit.

Je jasné že kopou, kdo by nekopal, když si spočítají co teď budou musel platit, protočí se jim panenky.

Zobrazit celé vlákno

-22
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 55 komentářů)

9. 6. 2015 2:25 | __faramir

Odezva systemu zatim neni zadna, protoze jeste neni naprogramovany. Zatim neni uplne jasne zadani (konecna podoba zakona o EET) a zda se, ze neni ani vytvoreny tym programatoru, co by to implementoval. A az date programamtory dohromady, tak jim bude trvat nekolik tydnu az mesicu, nez se spolu zapracuji. To zavani poradnym prusvihem, mnohem vetsim, nez byl registr vozidel. Podle meho odhadu to bude hotove v roce 2017.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 6. 2015 23:46

odezva při placení jsou dvě sekundy, takže trafikantka obslouží úplně stejně zákazníků jako dřív, tyhle řeči, proč to nepůjde a jak to bude komplikované, jsou fakt směšné
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 6. 2015 23:35 | gerg

Mali podnikatele, kteří dosahuji taktak měsícne na mzdu, který nedosahuje ani průměrné mzdy, je to likvidační. Jsem zvedav jak např. kolotoče budou evidovat tržby apod. Největší uniky jsou právě při službách placenych hotove. Male tržby -mohou byt pouze male uniky
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 6. 2015 23:06 | ja

No nevím, při cca 30 nákupech ovoce, oblečení, jídla ap. na tržnici v Katánii na Sicílii jsme účtenku nedostali ani jednou. A myslím, že u těch černochů nabízejících ve stáncích nejnovější verze Windows, Office a dalších programů za 1 Euro byste asi ani s výslovnou žádostí o účtenku pravděpodobně moc nepochodila. Takže trochu méně fantazírovat a více cestovat.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 6. 2015 22:42 | Nováková

Jeďte do Itálie - na každém trhu, v každé řeznické nebo zel/ovo maringotce a u zmrzlinového stánku vydají tištěnou účtenku. Zážitek starý 20 let. Vše ostatní jdou jen kecy.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 6. 2015 19:56 | Jan Solver

ad nadpis: Na to se zeptejte toho času paní Marksové a pana Dienstbiera. Na jejich ministerstvech vznikají komise, které se těmito skupinami lidí (neplatičů daní) stále zaobírají, a vytváří jim podmínky, aby daně neplatili. Také to nechápu, jak je pořád mohou hájit.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 6. 2015 18:10 | jan68

sikovna trafikantka, rano když lide spechaji do práce, oblouzi za minutu 10 lidi, tomu je konec, takze například trafiky konci.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 6. 2015 17:18 | la_da

Tak to je teda paleta názorů, co člověk, to jiný názor
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 6. 2015 16:23 | Josef

Protože to tvoří lidé, kteří prostředí malých firem a živnostníků vůbec neznají,pokud to bude zavedeno, bude to největší blamáž tohoto desetiletí. Bude to fungovat za zvýšených nákladů u těch, které již jsou na evidenci tržeb zavedeni, protože se jejich majitelé zajímají o to, kolik vlastně vydělají a nechtějí být personálem okrádáni.Přínos pro státní rozpočet bude O, a to ještě díky tomu, že náklady na straně státu budou všichni z pudu sebezáchovy tutlat. Nejvíc na tom, jako vždy, vydělají firmy z IT při implementaci systému a provozovatelé datových sítí. Teprve až zaevidování změny účtu u plátce DPH podané elektronicky nebude trvat 4 měsíce a nebude k tomu potřeba 2 telefonických urgencí,připustím, že by se do toho mohli odborníci MF postupně pustit. Co se Chorvatska týče, kam jezdím pravidelně, ani po zavedení elektronické evidence tržeb jsem nikdy v restauraci, kde mě znají nebo dokáží odhadnout jako cizince, nedostal tištěnou účtenku.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 6. 2015 15:31 | Josef

Já vyplňuji daňová přiznání /nejen FO ,ale všechna/ v EPO již mnoho let v češtině.Program ASK nepoužívám a neznám. Zřejmě jste naletěl nějakému zprostředkovateli.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 6. 2015 13:40 | Timy

Máte samozřejmě pravdu. Bohužel to stavíte do špatné roviny. Špatné je už ten prvotní fakt, že MUSÍME platit daně (dle zákona všichni) a z těch daní se dle zákona financuje všechno to plýtvání a zlodějny. To je ten problém! Až se ze státního rozpočtu budou platit jen a pouze potřebné věci (důchody, silnice, obrana, hasiči,...), tak se pojďme bavit o tom, že je nemorální se daním vyhýbat. V momentě, kdy se tady plýtvá státními penězi na každém rohu, je nutno neplacení daní chápat jako racionální obranu proti zlodějně.
P.S.: Já daně platím v plné výši, nemám bohužel možnost se jim vyhnout. Proto fandím každému, kdo tu možnost má a využije ji. Považuji to za morální povinnost - odboj proti zlodějskému režimu.
+17
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 6. 2015 13:25 | Pavel Fiala

Obecně a na první pohled lze říci- registrační pokladny ano. Nic proti nim nemám, ale nějak mi takový přístup vlády k hledání daňových úniků připomíná scénku Felixe Holzmanna "Aluminiový klíček"..., kde se ho druhý muž ptá "A kde jste ho ztratil?"- "Támhle v parku"- "A proč ho hledáte tady pod lampou?" - "Protože je tu víc světla". Zavedení registračních pokladen je jednoduchý administrativní krok. To je mnohem jednodušší, než vymyslet a hlavně zrealizovat systém, který by zabránil odlévání peněz velkých korporací do daňových rájů nebo vychovat, zaměstnat a náležitě zaplatit odborníky, kteří by měli na odborníky z velké auditorské čtyřky, kteří tzv. "optimalizací daní" s jejich auditorským razítkem pomůžou oněm velkým firmám ušetřit na daních mnohem více, než co FÚ "vymlátí" ze živnostníků. MF mi připadá v chlapské hantýrce jako srab, který se bojí většího a silnějšího, a tak si hojí "ego" na slabších menších. Je zajímavé, že jedním z hlavních argumentů MF je nerovnost v podnikatelském prostředí daná tím, že jedni platí daně korektně z celého příjmu a druzí ne, což je pravda, ale jedním dechem je nutné dodat - a dotace, alespoň v českém pojetí a pojetí EU nedeformují podnikatelské prostředí? A jakém rozsahu? Můžu konkurovat například v hotelnictví a restauratérství tomu, kdo na svůj projekt jakkoli "zhůvěřilý" dostal díky konexím či všimnému ze 100 mil. 50 milionovou dotaci EU a já si musel půjčit těch 50 mil. na komerční úvěr na 15 let? A to jsou ty hlavní nesmysly, jejichž objem je mnohem větší, než předpokládané přínosy registračních pokladen. No a že by pan Babiš zrušil tyto nesmyslné dotace? Kapři si rybník nevypustí. Bude se někdo věnovat vývoji alternativních zdrojů PHM, když jeho konkurence má jasný příjem 5 mlg. na dotacích. Jedině snad blázen a ten těžko něco v Bohnicích vyvine....
+61
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 6. 2015 13:14 | Vladimír

.....Ernst Young, kde se zabývala daňovým poradenstvím, zejména pak korporátními daněmi..... Tak tomu věřím, že ta holka s takovouto praxí má přehled o optimalizaci daní velkých firem. Ale už teď přiznává, že i kdyby to burešovo balkánské perpetum mobile na daně nepřineslo žádné peníze, tak to alespoň cosi narovná. Mého podnikání se to nedotkne (vše bezhotovostně), ale už vidím, jak sedlák na "farmářském" (vím, kretenský název) trhu obsluhuje nějaký opatlaný dislej a používá mobilní internet, aby mi mohl prodat kilo mrkve, dvě paličky česneku, karfiól nebo domácí sýr. Až si jednou zapomene tu krávávinu dobít (stará Nokia mu vydržela nabitá týden) a nějaká podobná angažovaná soudružka (jako ta z článku) ho osolí, tak se na to vykašle. Ale zase bude mít Bureš jistotu, že lidem nezbyde nic jiného, než kupovat ty jeho srágory. Jo, dobrému řemeslníkovi, pánovi co nám seká trávu a stará se o stromy na zahradě nebo třeba malíři pokojů dávám peníze vždy na dřevo a žádnou účtenku nechci.
+16
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 6. 2015 12:11 | Alice

Ano, tohle je skutečně příšerné. Navíc musíte skoro před každým podáním aktualizovat javu a jako prohlížeč lze použít pouze explorer, který je podporovaný pouze ve windows (nikoliv v alternativních operačních systémech, z nichž některé lze zcela legálně využívat zdarma).
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 6. 2015 12:00 | Petr

Jsem pro elektronickou evidenci tržeb. Jsem OSVČ a 90% plateb provádím fakturací a jen 10% za hotové. Znám kolegy, konkurenty, ve stejném oboru mající oficiálně podstatně menší příjmy než já. Ale co mě vadí, že určitě někteří státní úředníci co na tom zase něco trhnout. Tento názor mám z daně příjmů FO. Když chcete vyplnit přiznání v "EPO" musíte si stáhnout program v angličtině, i když v ČR musí být každé piškvorky s návodem v českém jazyce. K tomu Vám tam vysocí úředníci daňové správy nabalí jako nechtěný bonus obtěžující, stupidní program ASK. Program stále se vnucující a na odstranění si musíte vzít počítačového odborníka. A nikomu to nevadí. Nabízí se otázka, kolik asi miliónů dostali úředníci od firmy, která vytvořila onen obtěžující program ASK, za tuto brutální reklamu tohoto obtěžujícího produktu? Ale na tuto otázku, samozřejmě nedostanu pravdivou odpověď. Takže jsem pro elektronickou evidenci tržeb, ale v českém jazyce. Chodil jsem do školy v 50tých letech, kdy se mimo ruštiny, žádný jiný jazyk nevyučoval.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 6. 2015 11:52 | ...

Ať vymyslí co vymyslí, stát je nejhorší hospodář...I kdyby vybral 101% daní tak pořád bude mít schodek,..a dál bude utahovat šrouby,...nebýt jeho vysokých daní bylo by pro mne jednodušší používat vytvořené bohatství k zlepšování světa okolo sebe. Stát loví 12 miliard a utíkají mu stovky, další desítky miliard bohatství národa díky "spravedlivě" děravým zákonům tečou do kapes těch, kteří by jinak pochcípali. Pokud jediným měřítkem úspěchu státu je výše odvedených daní, jedná se o cestu do h..en,..pardon pekla.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 6. 2015 11:44 | Radim

Paní z článku je typický úřednický parazit. Všichni ( kdo nedělají na nějakém úřadě jako ta paní) automaticky kradou a je potřeba jim to zarazit.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 6. 2015 11:22 | Jiří Hrabovský

Když rovné podmínky pro všechny, tak ať si zaměstnanci platí za sebe celé sociální a zdravotní a nemocenské pojištění ze své kapsy, ať si nakupují za své peníze ochranné pomůcky, stroje a nářadí, ať si zaměstnanci jezdí na dovolenou bez náhrady mzdy za dny dovolené, ať si pltí veškerá odborná školení, zkoušky a licence ze své kapsy - a tak by se dalo pokračovat.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 6. 2015 11:07 | Jiří Hrabovský

Naprosto přesně řečeno!
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 6. 2015 11:02 | Jiří Hrabovský

Platit daně je jedna věc. Druhá věc je to, kde tyto daně skončí. Čím víc stát na daních vybere, tím víc si z toho nakradou různí hajzlíci a příživníci - a že jich v těch horních patrech je! Kdyby byla politická vůle a schopnost ty zloděje miliard pozavírat a vyházet lidi, kteří si udělali z politiky výhodný soukromý kšeft, tak máme ve státním rozpočtu přebytky. Ale co by si tam nahoře "srali do vlastního hnízda", že ano. Takže elektronická evidence tržeb nic nevyřeší.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Ivana Šachová

podnikatelka, Silex

Ivo Rittig

lobbista a podnikatel

Ivana  Šachová
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Ivo Rittig
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 2 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services