Chvála bankovních poplatků

Vlad Ender | rubrika: Komentář | 7. 5. 2015 | 31 komentářů
Bankovní poplatky. Za otevření účtu, vedení účtu, zrušení účtu, za příchozí platbu, za odchozí platbu, za výběr tam i tam… Za každý pšouk, řečeno lidově. Kdo by je měl rád? A přece tvrdím, že mají smysl a že všeobecný odpor vůči nim není správný.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 5. 2015 6:29, Petr

Bance svěřuji své peníze aniž bych za to dostával nějaký úrok (na běžném účtu). Banka mi nulový úrok nahrazuje tím, že nemusím platit žádné poplatky za zprostředkování operací se svými penězi.
Článek je naprosto zbytečná slohová práce.

+83
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 5. 2015 15:52, HonzaV

"Pan Babiš by se měl do bank opřít a veškeré poplatky, úroky a ostatní zisky uzákonit. A především tyto zákony uplatnit vzhledem k zahraničním majitelům a spolumajitelům všech bank na území ČR." - Než na to budu reagovat, radši se pro jistotu zeptám: to si děláte p*l?

Zobrazit celé vlákno

-9
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 31 komentářů)

7. 5. 2015 13:32 | afaroz

Zdá se mi, že se tady nikdo nepozastavil nad tím, na co ty poplatky, resp. výnosy z nich, můžou být taky využity. Když se člověk koukne třeba na ČS, tak mi připadá, že jsou využity hlavně na to, aby se z nich uživily davy bankovních úředníků a velké množství budov, která zvláště ve větších a velkých městech stojí dost často na lukrativních, a tedy i co se týče nájmů, vysokonákladových pozemcích. Pobočka na každém rohu v době internetu, kdy si peníze může obhospodařovat většina lidí sama...to prostě něco stojí. Ale je dobře, že si člověk může vybrat. Takže bych sice nazavrhoval ty banky, které chtějí nějaký poplatek i za to, že jim dá člověk k dispozici svoje peníze, ale taky není špatné, když jsou na druhé straně banky, které mají hospodaření nastavené nízkonákladově, takže poplatky nemusí chtít.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 5. 2015 11:51 | Skácel

Jak článku rozumím, bylo by super, kdyby se banky z rozumné části sytily poplatky, protože investice jsou riziko, drahé půjčky mají blbé dopady. Mám k tomu dvě poznámky: to, že se banky dobře uživí z poplatků, ještě neznamená, že k tomu nebudou riskovat s deriváty a že nebudou ždímat půjčky, co to půjde. Bohužel. A pak – i kdybych připustil pozitivní vliv jistých příjmů z poplatků na chování bank, nejsem úplně ochotný tomu přizpůsobit své spotřebitelské chování. Půjdu k nízkonákladové bance, když mám garanci ochrany vkladů, bez ohledu na to, že to možná ohrožuje stabilitu bank a celého finančního systému. Sorry, jdu za užitkem pro sebe. Můžete tomu říkat sobecké chování. Já tomu říkám chování tržní. Ono je to totiž totéž. Tohle je byznys, bejby.-
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 5. 2015 11:46 | Martin

Já se musím pana Endera zastat. Myslím, že v tom textu je větší hloubka, než si čtenáři uvědomují a to je české skryté deflační myšlení. Ta naše posedlost dostávat věci zadarmo nebo minimálně se slevou. Jistě můžete nyní argumentovat, že banky mají velké zisky. Ale bude to tak i za deset, dvacet let? Jak se jendou nějaké představa zakoření v hlavách lidí, je docela težké ji dostat ven a trvá to. Jen jestli jsou čtenáři taky stejně přísní i na sebe v zaměstnání, aby jim pak nepřišel zaměstnavatel říct: "celý den tady sedíš a jen piješ kafe, tak od příštího měsíce ti začnu vyplácet výplatu se slevou 20%, se slevou pro mě" Normální je za produkty a služby platit, "kolik" je otázka tržního prostředí. Ale pokud banka za vydání platební karty platí společnosti VISA 250 Kč jednorázově + 40Kč za měsíc. Provozování bankomatů bezpečnostní službou, doplňování hotovosti a pronájem místa, kde ten bankomat stojí. Vydržování teamu IT specialistů, atd... To vše prostě něco stojí, a vy chcete mít vední účtu, dvě karty a výběry po celém světě zadarmo? Tak kdo to zaplatí? Navíc ohraná mantra s tím, že banka má naše peníze a může si snimi dělat co chce, je ukázka diletanství. Bankovní regulace je taková, že rozhodně cokoli si s nimi dělat nemůže a i půjčování je hodně svázané. Podívejte se na cenu 3M PRIBORu, dostat cokoli nad 0,2% na spořícím účtu, už je přeplácení. Takže pokud sami nepracuje v zaměstnání zadarmo, nečekejte, že něco bude zadarmo ani rohlíky, ani volání, ani pojištění...
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 5. 2015 11:45 | Jiří

Platit, za co? Odešel jsem z ČS k Fio a první co jsem viděl na pobočce u Fio banky, je to že se klade velký důraz na vynaložené prostředky. Nevím jak ostatní, ale já nepotřebuji, jako má ČS pobočku na každém rohu, na co nejvíc lukrativním místě a dívat se na pobočce na které jsem byl tak max. čtyřikrát, na pět lcd obrazovek.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 5. 2015 11:02 | josef

Vidim, ze kazdy, kdo komentuje, si vzal z clanku jen to, co chtel, a vlastne ten clanek ani cist nemusel. 1) rada bezpoplatkovych bank konci, nebo skoncila, proste proto, ze jsou ve ztrate 2) znovu zopakuji to, co autor napsal - v zahranici maji banky opravdu mensi poplatky. Castecne je to tim, ze operuji na vetsim trhu, takze fuxni naklady se rozpusti mezi vetsi pocet klientu, zcasti je to tim, ze oni vydelavaji na necem jinem - na operacich na financnich trzich. A to byl take duvod, proc po vypuknuti krize mela rada zahranicich bank problemy - hodnota aktiv skokove spadla a oni se dostavaly do velkych ztrat az do insolvence. A to je take duvod, proc v dobe krize nase banky potize nemely - na financnich trzich operuji velmi omezene a zisk generuji z poplatku. A ted si vyberte, co je lepsi. Z hlediska jednotliveho klienta je lepsi neplatit poplatky, z hlediska danoveho poplatnika je vyhodnejsi, kdyz je banka stabilni i pri propadech financnich trhu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 5. 2015 10:48 | Honza

Proč nepřejdete k nějaké bezpoplatkové? Já jsem třeba u FIO od roku 2006 a neplatím jim za nic. Úrok tam teď není skoro žádný, ale to mě netrápí, spořící konto zdarma má třeba ING (úrok taky nic moc), ale hlavně pořád ještě splácím hypotéku, takže žádné zhodnocování milionů na důchod fakt neřeším...
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 5. 2015 10:45 | Eskom

Uznávám přiměřené poplatky za vedení účtu. Pro zavedení účtu připouštím jakousi jistinu, která se ale při zrušení účtu vrátí vkladateli. Tedy neuznávám platbu za zrušení účtu. Z mých vkladů a dnes to není maličkost, skoro každý pobírá mzdu prostřednictvím banky, patří bance pouze to, že za mé vložené peníze vydělá, ovšem pouze na své riziko já nejsem společník, případné ztráty jsou věcí výhradně banky, mě přísluší jen manší úrok, počítat ovšem úroky na promile je lumpárna. Výběry a vklady na účet by měly být bez poplatků, zpoplatněny by mohly být pouze výběry z bankomatů, ty bankomaty přece jen něco stojí, ale už by neměly být poplatky při nákupu zboží na kartu a také prodejny a restaurace by si neměly mít právo účtovat vyšší ceny pokud se platba provádí kartou. Rozhodně nesouhlasím s tím oslem, který tento článek vypotil, banka se mnou nemá žádné slitování, proč bych já měl uvažovat o jejich problémech a živit je prostřednictvím poplatků. Bank je jak hgub po dešti a my máme živit čím dále tím více jejich zaměstnanců? Pan Babiš by se měl do bank opřít a veškeré poplatky, úroky a ostatní zisky uzákonit. A především tyto zákony uplatnit vzhledem k zahraničním majitelům a spolumajitelům všech bank na území ČR.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 5. 2015 10:16

Vydělám si nějaký, v celku malý plat, který mi chce zaměstnavatel posílat na účet a proto mi z té ubohé výplaty ještě banka sebere řádově 200-300kč, jenom za to, že mi tam přijdou a já je vyberu. V podstatě nedobrovolně se nechám ročně okrást o 3000kč. Připadá mi, že pisatel dostal zakázku od nějaké banky aby jim udělal reklamu. Milý pane Ender, mám smlouvu na nějaký plat a díky bance ho nedostávám celý a podle vás by měl každý pracující přispívat bankám, aby měli svý jistý. Charitu si představuji jinak.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 5. 2015 10:09 | Veterán

Jak se ukázalo, banky měly prakticky rozpůjčované vložené peníze až do minimálních povinných rezerv. Jejich neschopní manažeři si po uhrazení ztrát jednotlivými státy vyplatili jedny z nejvyšších odměn v historii. A Vy nám budete tvrdit, jak je půjčování nevýhodné a je třeba platit poplatky. Jestli je to tak, tak zaveďme povinné rezervy ve výši alespoň 90 procent vloženého kapitálu. Pak se o poplatcích můžeme bavit. Jestli ale je rozdíl mezi úrokem z vkladu a úrokem z půjčky klidně i v desítkách procent, pak je tento článek jen komickým výplodem napsaným na žádost "ubohých a týraných" bankéřů.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 5. 2015 7:11 | Míla Král

Když vidím ty honosné bankovní domy nebo pobočky, platy zaměstnanců, roční zisky atd.nepředpokládám, že za správu mých peněz, že kterých profitují, budou chtít platit poplatky. Opakem jsou nízkonákladové internetové banky, které mi tyto služby poskytují bez poplatků a s potřebným komfortem.
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 5. 2015 6:29 | Petr

Bance svěřuji své peníze aniž bych za to dostával nějaký úrok (na běžném účtu). Banka mi nulový úrok nahrazuje tím, že nemusím platit žádné poplatky za zprostředkování operací se svými penězi. Článek je naprosto zbytečná slohová práce.
+83
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Výpočet RPSN

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Magdalena Souček

manažerka, Ernst & Young

David Ondráčka

ředitel Transparency International

Magdalena Souček
ÚSPĚŠNOST
50,00 %

z 2 duelů
×
David Ondráčka
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services