Koncesionáři, chcete zabít poplatek, nebo Českou televizi?

Senátor a Zemanův „advokát“ Jan Veleba brojí proti České televizi. Chce jí osekat příjmy i nezávislost. Když o vás ČT zalže, budete ji mít pět let gratis. Nebo prostě přestanete koncesionářské poplatky platit úplně – ať veřejnoprávní moloch vykrvácí. Veleba se rve za prezidenta Zemana a školí národ v „demokracii“.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 3. 2015 6:50, Petra

No, já bych to zase udělala jako na Slovensku. Koncesionářský poplatek bych úplně zrušila.

+38
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 3. 2015 2:15, Jiris

Nemám televizor (starý předloni zdechnul a nový jsem si nekoupil). Ale kvůli Velebovi zvažuji, že poplatek začnu platit dobrovolně, 135 Kč měsíčně mě opravdu nezničí. :)

Na webu Poslanecké sněmovny jsou veřejně dostupné přehledové studie o médiích veřejné služby v zahraničí, jak jsou financovány, jaké mají rady atp., které byly zpracovány pro Parlamentní institut (informační, výzkumné a vzdělávací středisko Parlamentu, které by, soudě dle jejich vystupování, měli poslanci a senátoři využívat častěji). Přímý odkaz nemohu vložit, protože obsahuje ampersand a tunajší systém ho považuje za nepovolený znak (šmarjá, kdo to programoval?!). Tak odkaz na stránku s odkazem http://www.louc.cz/15/2780309.html

-16
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 40 komentářů)

19. 3. 2015 23:13 | KLM

OTAZKA: kdyz zalze o jednotlivci nebo skupine osob?
Pokud zalze o osobe XY a ta to musi prokazat soudne, jedna se o nula nula nic. Pokud vsak nemusiplatit koncesionarske poplatky zivnostnici, o kterych minist prohlasi ze jsou paraziti (a bohuzel to "slizne" CT), pak je to o jinych cislech.
Sam jsem PROTI vypalnemu placenemu ceske televizi a rozhlasu, ale kartac za odvysilani projevu prezidenta nebo vyroku ministra si - sorry - ale nezaslouzi.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 3. 2015 19:47 | KAB

To nelze oddělovat - dnes musí všichni platit daň z televize a daň z rádia (nevím proč se daním stále říká nějak jinak, jednou správní poplatky, jednou pojištění a tady zase koncesionářské poplatky) - a to i přesto, že nepracují dobře a už rozhodně nepracují nezávisle.
Ale dokud tam budou pracovat lidí, nezávislé to nebude nikdy a ani být nemůže - proto jsem zastánce zrušení státní televize a státního rozhlasu (veřejnoprávní je blbost, jde o státní instituce, řídí i kontrolují je lidé určení státem).
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 3. 2015 18:28 | Jiris

Ale já podle zákona tv poplatek platit nemám, protože nemám zařízení, k němuž se poplatek vztahuje. Počítač připojený k Internetu, avšak bez televizního tuneru, takovým zařízením není. https://tvp.ceskatelevize.cz/poplatky/faq.php?id=04 Mimochodem, platil jsem ho i řadu měsíců poté, co už jsem zpoplatněné zařízení (televizor) neměl. Na televizní pořady nekoukám, poslouchám rozhlas (právě ČRo Plus přes Internet) a rozhlasový poplatek platím. :P
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 3. 2015 16:26 | Nox

Co se me osoby tyce, klidne koncesionarsky poplatek i Ceskou Televizi zruste. Bude to pro me mit stejny vyznam, jako zruseni konezprezky nebo parnich lokomotiv.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 3. 2015 13:24 | onli

ČT prodat a zprivatizovat. Koncesionářské poplatky zrušit. Šel by Ruml znova do spacáku? A Adam Komers? A Jan Tleskač?
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 3. 2015 11:44 | Timy

Reliktem dob překonaných je nucení občanů státem do činností, které by dobrovolně nedělali (v tomto případě placení koncesionářských poplatků). Chcete-li vskutku nezávislé médium, podpořte nějaký (Vám sympatický) nezávislý zpravodajský web finanční částkou dle svého uvážení - ale nenuťte k témuž ostatní! Médium financované z donucení, nemůže být už ze své podstaty nikdy objektivní.
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 3. 2015 11:32 | jezevec

co to je za blbost, že kdyby se televýze NEfinancovala ze státní kasy, že by se tím ohrozila její nezávislost - snad zákon o koncesionářských poplatcích a jejich výše tady určují marťani? to snad určuje stejná vláda a parlament, jako by rozhodovala o financování TV rozpočtem, nein? nebo snad platí lidi koncesionářské poplatky dobrovolně????
a když už jsme u toho: tak proč veřejnoprávní rozhlas a proč veřejnoprávní televize. nestačilo by jedno médium? nebo neměly by naopak být i veřejnoprávní noviny a veřejnoprávní www stránky? parazitů ochotných utratit miliardy za "službu", kterou by bez násilí státu dobrovolně platil jen málokdo, by se jistě našlo dosti.
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 3. 2015 9:29 | osvoboditel

To je legrační, pan Jiris, který sám poplatek neplatí, ačkoli by dle zákona měl, protože má zařízení schopné ono vysílání přehrát (a to nemusí být jen televize), se horlivě přidává na stranu těch, kteří povinné placení za televizi podporují. Třeba změní názor až to na něm začne i s úroky vymáhat nějaký právnický spolek sjednaný ČT :o)
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 3. 2015 11:02 | Petr Krajáč

Myslím si, že se Veleba těmito svými iniciativami už dost zesměšnil. Ovšem je v nich i kousek tragiky. Veleba je jeden z těch, kteří se ještě nezbavili, a asi se už ani nikdy nezbaví, starostrukturních manýrů. O kvalitě veřejnoprávního média, a tedy nejenom ČT je vždy správné a legitimní vést celospolečenské diskuse. Jde přeci o veřejnoprávní službu. Velebova iniciativa je ale o něčem jiném. Jedná se spíše o přímý útok na demokratickou podstatu tohoto média, na záruky svobody slova v něm provozovaném. Koncesionářský poplatek (přesněji jen poplatek) je jednou ze záruk svobodného fungování ČT. Způsob financování je totiž v této souvislosti rozhodující (koho chléb jíš, toho píseň zpívej) a já si přeji, aby ČT zpívala moji píseň a ne nějakých Velebů nebo Zemanů a jejich poťouchlých mluvčích. Placení poplatku k zajištění veřejnoprávního média všemi občany, daňovými poplatníky by tedy mohlo být naopak krokem vpřed, tím spíše, že potřeba vskutku nezávislého veřejnoprávního média stále narůstá. A to zejména proto, že je mediální prostor v naší zemi stále více oligarchizován a tím i omezována věrohodnost různých dalších médií. Na MF Dnes je to zřetelně patrné. Tento deník po odkoupení Babišem minimálně ztratil šmrnc a glanc, kritičnost určitým směrem atd. Zajistit, respektive zajišťovat skutečnou nezávislost veřejnoprávního média je velmi složité, přičemž nezávislé financování je jen jedním z nutných kroků. Určitě například jedním z lakmusových papírků signalizujících nezávislost je profesionální úroveň kritických odsudků těch kroků a názorů mocných, které nějakým způsobem poškozují veřejnost, znevažují výkon mocenské pozice, včetně prezidentské, snižují význam a hodnotu principů, na kterých je postavena demokratická svobodná společnost. Tedy Veleba i s jeho nápady by měl být velmi příkře odmítnut a seriozní kritikou vykreslen jako persona non grata našeho veřejného prostoru, i jako relikt dob překonaných.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 3. 2015 10:47 | Jan Solver

Vtipné je, že vy víte, co má pan Jiris doma!? To, že má internet a PC, rozhodně neznamená, že musí platit koncesionářský poplatek.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 3. 2015 10:37 | Jan Solver

Je mi to jedno, TV nemám, nejsem poplatník. Nicméně když čtu ten platný zákon, tak se za břicho popadám, protože to je legislativní perla. Je to takový důkaz Kocourkovského. A Veleba vymyslel jen to, že ji doplní, místo aby to nechal zrušit.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 3. 2015 9:43 | Zdehof

Vážení píšeme tady o mizerném zpravodajství ČT, ale uvědomte si, že Česká televize a Český rozhlas hospodaří s celkovým rozpočtem na úrovní rozpočtu ministerstva kultury. Tady jde financovat téměř všechno, co někdo, a nikdo neví kdo, rozhodne. Když to řeknu hodně vyhroceně, přes Člověka v tísni např. teroristy. Vždyť to nikdo nekontroluje a úlitba někam za několik miliónů korun není žádný problém. Tzv. veřejnoprávní služba je jen kec bez obsahu. Bude-li stát požadovat po každém sdělovacím prostředku nějakou činnost, např. v době záplav pokyny obyvatelstvu, je to možné zakotvit do povinností každé i komerční společnosti v rámci licence.
+20
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 3. 2015 9:38 | Eskom

Je pravdou, že takovým způsobem jsou vedeny rozhovory v televizi, ale nejen na ČT, posluchač často ani neví co vlastně ten člověk vysvětluje, když jej komentátor nepustí ke slovu. To se děje i na NOVě (Jílková a pod.) a dokonce v takových pořadech, které nemají nic společného s politikou a jde o odborný výklad k vědeckému problému. Nevím proč to tito lidé trpí, co kdyby tomu kementátorovi řekli, že si to má odvyprávět sám? Ale tihleti rádoby komentátoři jsou splachovací jako každý haj.l, nejlepší by tedy bylo poslat komentátora do pr.ele a odejít ze stúdia pryč, nejlépe když jde o přímý přenos.
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 3. 2015 9:26 | Eskom

Nevím jakým byl Veleba komunistou, ale zřejmě mu vyhovovala cenzura z minulého režimu. Lidé toho druhu se vyskytují ve vládě i v parlamentě, někteří tzv. bývalí a jiní, kteří dodnes jsou členy KSČM. Proč tito lidé jsou opět na vedoucích místech? Protože vědí kde podplatit a kde lést do řiti? Divíte se jim proto, že se snaží umlčet hlasy, které na to mohou upozornit? Asi ta revoluce byla až příliš sametová, všechny takové měli být vykopáni až na konec existence! A jeho navrhovaná opatření? To snad je tak průhledné, že jen on to může nevidět. Dříve nebo později se na tapetě objeví každý politik, pokud dělá něco nesprávně a za odměnu dostane právo neplatit televizní poplatky. A jestli je to lež co o něm napsali, nebo ne budou rozhodovat takoví jako je on sám. Jeho návrh není jen odsouzeníhodný, ale měl by být důvodem pro jeho vyhazov!
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 3. 2015 8:20 | Timy

Citace - Pavel / 19.03.2015 08:01

... i kdyby tvrdil že 1 + 1 jsou tři a prasata rostou na stromech.

Souhlasím. Podobně absurdní nesmysly jsou tam prezentovány dost často, jen na jiná témata, než je matematika, či zoologie s botanikou. :-D
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 3. 2015 8:01 | Pavel

Co zpravodajství. Takové diskuse (v 18:30 na jedničce), to je teprve síla. Když tam je člověk, kterého někdo z TV nemá rád, tak tam moderátor přijde s předem daným seznamem odpovědí, které má z toho nebožáka vytlouct a pak to vapadá takto: Moderátor položí otázku. Host začně vysvětlovat, že ta otázka je nesmyslná. Moderátor ho po prvním "ale" přeruší a položí otázku znova. Pak se scénář opakuje, jen moderátor dává hostu stále méně času k vyjádření. Pak už je jen věcí povahy hosta, jestli vysloví větu, ke které je návodnými otázkamu moderátoru veden, nebo odolá.
Ve výsledku v půlhodinové diskusi host mluví 5 minut a moderátor se exhibuje 25 minut.
Ale když tam je někdo, koho má ČT ráda, tak ho nechají mluvit co chce, i kdyby tvrdil že 1 + 1 jsou tři a prasata rostou na stromech.
+19
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 3. 2015 7:22 | Timy

Ve světě skutečného kapitalismu a skutečné svobody by nás nikdo nenutil platit POVINNĚ za službu, kterou nevyužíváme. Odtrhnout problematiku koncesionářských poplatků od problematiky kvality služeb poskytovaných ČT je taky nesmyslná konstrukce - pokud za něco platím, tak očekávám kvalitu. Když kvalita není, tak je na místě se ptát, zda-li to platit nadále chci. Pokud je tedy předmětem položené otázky výběr mezi zabitím poplatku a zabitím ČT, tak jednoznačně volám po zabití ČT. Její zpravodajství je nevyvážené, názory předkládá jako fakta, o nějaké nezávislosti či objektivitě tedy nemůže být vůbec řeč. Existence takovéto instituce je nejen naprosto zbytečná ale také neospravedlnitelná. Ostatní média taky více či méně lžou, ale těm nemusím ty jejich lži POVINNĚ sponzorovat.
+23
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 3. 2015 6:58 | vladimír

Souhlasím s názorem, koncesoinářský poplatek je přežitek. Česká televize neplní dle mého názoru to co má (objektivitu, pravdu,vysílá podrahové reklamy), tudíž neni veřejno právní a s poplatkem za televizi nesouhlasím. Nechť je televize jako jiná a to komerční, vždyť je i jiná doba.
+24
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 3. 2015 6:50 | Petra

No, já bych to zase udělala jako na Slovensku. Koncesionářský poplatek bych úplně zrušila.
+38
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 3. 2015 2:15 | Jiris

Nemám televizor (starý předloni zdechnul a nový jsem si nekoupil). Ale kvůli Velebovi zvažuji, že poplatek začnu platit dobrovolně, 135 Kč měsíčně mě opravdu nezničí. :)
Na webu Poslanecké sněmovny jsou veřejně dostupné přehledové studie o médiích veřejné služby v zahraničí, jak jsou financovány, jaké mají rady atp., které byly zpracovány pro Parlamentní institut (informační, výzkumné a vzdělávací středisko Parlamentu, které by, soudě dle jejich vystupování, měli poslanci a senátoři využívat častěji). Přímý odkaz nemohu vložit, protože obsahuje ampersand a tunajší systém ho považuje za nepovolený znak (šmarjá, kdo to programoval?!). Tak odkaz na stránku s odkazem http://www.louc.cz/15/2780309.html
-16
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Marta Nováková

podnikatelka, U&Sluno

Ivo Valenta

podnikatel, Synot

Marta Nováková
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů
×
Ivo Valenta
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services