Daňové přiznání a výdajové paušály: Pravidla a úskalí pro letošní rok

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 3. 3. 2015 | 5 komentářů
Na podání daňového přiznání za loňský rok zbývá necelý měsíc. V prvním díle seriálu o dani z příjmů jsme se zabývali tím, kdo se letos musí přiznat. Dneska se zaměříme na živnostníky a podnikatele, kteří chtějí uplatnit výdaje paušálem. Připomeneme všechna pravidla a úskalí. A představíme alternativu: daňovou evidenci.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Další příspěvky v diskuzi (celkem 5 komentářů)

3. 9. 2016 11:12 | kateřina

Dobrý den, chci se zeptat ohledně daru z čistého zisku. Vím, že poskytovatel daru si nemůže již nic odečíst jelikož dává dar z čistého zisku. Akorát nevím jak je to u příjemce daru z čistého zisku týkající se FO (OSVČ) jelikož je psáno, že nabytí bezúplatných příjmu příležitostně je osvobozeno do 15. 000 kč ? Může si tedy do 15.000 kč Dar odečíst i když je z čistého zisku od poskytovatele ?? Děkuji mockrát za odpověd :))
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 5. 2016 17:45 | Liza

Dobry den , muzu kombinovat kdyz jems zamestnana a mam prijem z pronajmu a uroky podle 8 v urcity vysi kde ale mam vydaj na udrzeni prijmu ? Prijde mi nerealne ze nejde kombinovat protoze u osmeho paragrafu neexistuji pausaly
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 3. 2016 15:19 | Lukáš

Dobrý den, Když je někdo zaměstnán a zároveň podniká může využít paušální výdaje na podnikání? A u příjmu ze zaměstnání využít slevy na dani?
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 4. 2015 18:44 | komentář janaltman

Je úplně jedno jakým zákonným podvodem ušetříte na daních. Pořád můžete spát jen v jedné posteli, obléci si jen jednu košili a do hrobu si peníze nevezmete. A je hezké sledovat jak dědici vydřené peníze prosoudí.
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 3. 2015 16:45 | janaltman

Jaká velkorysost? I profese tzv. bez nákladů (advokáti, konzultanti, analytici) mají plno nákladů, které ale při daňové evidenci neuplatní, nebo jen obtížně (obleky, boty, hodinky, pracovní obědy, reprezentace, pozvání klienta do divadla, ...).
Ale hlavně: proč odměňovat někoho za to, že má 80% náklady, resp. trestat někoho, kdo dokáže vydělat i s náklady na úrovni 20%? Vždyť přeci čím vyšší přidaná hodnota, tím lépe, ne? Pokud má někdo náklady 98%, měl by zvážit zásadní změny. Pokud je někdo naopak schopen dosahovat vysokých tržeb při velmi nízkých nákladech, měli bychom si ho vážit, předcházet, atd.. Je velkým přínosem pro ekonomiku. A minimálně zatěžuje životní prostředí - protože ty náklady jsou spojeny se spotřebou energií a materiálů, tedy vlastně ekologickou zátěží.
Za lidi s minimálními náklady a vysokými tržbami bychom tedy měli být vděčni a neměli bychom je trestat, odrazovat, za hranice vyhánět a do šedé ekonomiky štvát prostřednictvím vysokých daní, resp. relativně nízkých výdajových paušálů.
Pokud by někoho napadlo pro tyto lidi paušály omezovat, tak mějme na paměti, že svých vysokých příjmů nedosahují proto, že jsou hloupí, ale protože jsou chytří. A chytří lidé se jen tak nenechají oškubat a řešení si najdou - a erár se bude divit, že vybere méně.
Ostatně ono se to od letoška již děje: paušály byly omezeny stropem 2 miliony na tržbách. A výsledek? Živnostník (analytik, konzultant, ...) s tržbami např. 3 miliony si založí SRO. Příjmy bude směřovat tak, aby na živnost šlo maximálně 1.99 milionu (které opět zdaní pušálem) a zbytek tržeb se přesměruje do SRO, kde se proti nim postaví náklady o stejné výši (nájem kanceláře, leasing auta, mobil, notebook + nějaké ty faktury na "subdodávky" od kamarádů ve ztrátě).
Jsem si naprosto jist, že každý živnostník s nízkými náklady a tržbami nad 2mil/rok si letos založí sro - očekávám rapidní nárůst jejich počtu.
Samozřejmě pokud někdo ten paušál přestřeluje jen trochu, tak to možná vyřeší jinak (část příjmu si nechá vyplatit na ruku výměnou za slevu) či si živnost založí jeho manželka a další příbuzní, aby příjmy rozložili na částky pod 2mil. Sro si tak založí jen někdo, kdo takové příbuzné nemá, nebo jeho příjmy jsou vysoko nad těmi 2mil.
+25
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Petr Chmela

podnikatel, Tescoma

Vratislav Randa

podnikatel, Tipsport

Petr Chmela
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů
×
Vratislav Randa
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 2 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services