Když si sáhnete na dno. Mimořádná okamžitá pomoc v roce 2015

Petra Dlouhá | rubrika: Když se řekne | 26. 2. 2015 | 5 komentářů
Když se dostanete do akutní krize, kterou je třeba řešit bezodkladně, hned, může vám stát vyplatit mimořádnou okamžitou pomoc. Situace, kdy jednorázovou finanční náplast dostanete, vymezuje zákon.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Další příspěvky v diskuzi (celkem 5 komentářů)

25. 1. 2016 5:02 | jarmila tulinska

Dobrý den. Jsem starobní duchodkyně.A samoživitelka. Dcera studuje v Brně. Má bezlepkovou deitu.Bereme kromě dávek taky hmotnou nouzi živobytí- dieta,doplatek na bydlení. Dcera si nemůže přivydělávat, jak mi tvrdí na úřadech. Posílám dceři 6400 Kč. 3400 zaplatí podnájem. Musí taky čtvrtletně koupit šalinkartu. Bezlepkové potraviny jsou drahé. Taky bohužel ne vždy si může uvařit, časově to nevychází, jídlo ve vegetariánské kuchyni v Brně je taky pro celiakiky.Já ji nemohu už víc dávat. Otec je na hmotné nouzi,nemocný, neplatí, bere taky doplatek živobytí dieta,potřeba léků na další choroby jak tak vysoká, že by ani u soudu neprošlo že by měl přispívat. Chci se zeptat, zdali je možné dostat peníze na mimořádné výdaje. Nezbývá na boty, taky jako student potřebuje notebook. Je ve velmi špatném stavu.Nemůže jezdí domů. Byla tu na Vánoce.Mohla bych ještě psát dál. Děkuji za odpověď.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 11. 2015 16:35 | Barbora

Dobrý den, chci se zeptat, zda v pripade peticlenne rodiny (rodice, 4, 12, 20 let) a zivelne katastrofy je mimoradna okamzita pomoc nejvyse 51150, neb zda muze rodina zazadat jako celek..tj. 12300*15?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 11. 2015 23:37 | Lví Král

Zajděte si na úřad hmotné nouze a žádejte si o DOPLATEK NA BYDLENÍ!!! Tuto dávku Vám musí dát na PODNÁJEMNÍ SMLOUVU!!! Příspěvek na bydlení Vám dají jen na NÁJEMNÍ SMLOUVU, ne na podnájemní. Pro případné další otázky pište na: lvi-kral@post.cz
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 10. 2015 10:35 | Eva (příjmení raději nezveřejním)

Dobrý den,
prosím vás pěkně, můžete mi sdělit co přesně je nutností, abych měla či udělala v případě, že bydlím v nájemním bytě dočasně sama neboť podnájemce, na kterého je tu sepsaná nájemní smlouva je ve výkonu trestu a já mám jeho souhlas k převedení nájemních práv k tomuto bytu a rovněž jsem k těmto úkonům od něj zplnomocněná, a majitel domu mi buď nepřepíše nájemní smlouvu na mé jméno nebo přepíše, ale na dobu určitou, tudíž si zde nelze nahlásit trvalý pobyt, jež je jednou z podmínek pro přiznání doplatku na bydlení nebo příspěvku na bydlení..? Proč mému úředníkovi nestačí potvrzení vydané věznicí o tom, že člověk, který mne nenechal na ulici a vzal mne k sobě do bytu tady teď nebydlí, místním šetřením lze ověřit, že v bytě skutečně žiju sama, mám jak doložit platby energií, které jsou převedené na mé jméno a výše nájemného je uvedená ve smlouvě uzavřené majitelem domu s panem vězněným. Tato fakta, jež lze ověřit nejsou dostatečným důvodem vyplatit mi příspěvek na bydlení? Je nutné zhatit mi na ty peníze nárok svévolným trvání na nájmu uzavřeném na mé jméno a potažmo na tom, abych zde měla trvalý pobyt? Tentokrát neškodí můj "státní samaritán" jen mě, ale i onomu odsouzenému, který se pravděpodobně nebude mít kam po propuštění vrátit.. Skutečně v této zemi všichni kdož nemají vlastní střechu nad hlavou a jsou v podnájmech či nájmech na tak oblíbenou dobu určitou přicházejí o tyto podpůrné finance? Anebo se jedná spíš o pečlivou pomoct člověku v těžké životní situaci ze strany státního úředníka, který si poté po právu ušetřené/neodsouhlasené a nevyplacené peníze rozdělí k Vánocům zcela legálně s kolegy v rámci pobočky? Slyšela jsem totiž, že tyto instituce pro pomoc potřebným ušetřené peníze z rozpočtu na konci nějakého období skutečně mezi sebou rozdělí - není to tak trochu střet zájmů? S úředníkem brněnského odboru hmotné nouze zažívám opakovaně situace, kdy mě svými požadavky znemožňuje uplatňovat nárok na příspěvek na bydlení, vlastně jeho vinou, kdy mne (bohužel ústně) uvedl v omyl mi vznikla nutnost opakovaně se stěhovat a nejenom, že z 3.410,- jsem platila stěhování, i následně bydlení, neměla jsem jedinou korunu na tyto náklady, ani mi nepřiznal okamžitou finanční pomoc, ač moji situaci zná a místním šetřením si veškeré skutečnosti ověřil.. Je možné, aby úředník upustil od některé z podmínek, když ví, že je nesplnitelná a lze skutečnosti ohl. bydlení potvrdit či doložit jiným způsobem? Záleží i v tomto (jako v mnoha jiném) na individuálním posouzení a vlastním rozhodnutí každého jednotlivého úředníka? Opravdu mají tu moc vynášet nad osudy lidí v nouzi ortel mnohdy zničující? Já osobně jsem byla vinou úředníka málem bezdomovec a vlastně mi toto stále hrozí.. Myslím si, že tu možnost „neměřit všem stejným metrem“ mají právě proto, aby lépe pomohli všem a ne aby potřebným „osekali“ jejich nároky na minimum z minima..
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 6. 2015 10:33 | Alojz Janiga

Ocitl jsem se ze dne na den na ulici. Na úřadu práce mi dali Příspěvek na živobytí, ze kterého jsem si měl uhradit nocleh na nějaké ubytovně. Od úřednice jsem dostal ještě seznam ubytoven, se kterými má úřad uzavřenou smlouvu. Jako zdravotně těžce postižen s omezenou schopnosti pohybu, jsem si musel "oběhnout" ubytovny na seznamu, protože telefonicky se toho moc vyřídit nedá. Jednu noc jsem přespal na "ubytovně" se kterou měl úřad uzavřenou smlouvu a která byla pro mně jako osobu ZTP absolutně nevhodná. Protože na dalších ubytovnách v seznamu, nebylo volné místo, sehnal jsem si na tři dny nocleh na ubytovně, která neměla s příslušným úřadem uzavřenou smlouvu a z toho důvodu mi úřednice na úřadu práce odmítla proplatit náklady na ubytování. Podle této úřednice, na proplacení těchto nákladů, nemůžu dostat ani "příspěvek okamžité pomoci v hmotné nouzi. Myslím, že "o pomoci lidem v nouzi a zejména zdravotně postiženým se hlavně hodně mluví ale skutečnost je bohužel úplně jiná".
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Kateřina Jirásková

finanční ředitelka PPF

Ondřej Raška

podnikatel, Miton

Kateřina Jirásková
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů
×
Ondřej Raška
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services