Výsledky fondů: S novým penzijkem jste loni mohli vydělat i přes dvanáct procent!

Doplňkové penzijní spoření zatím netáhne. Nastartují ho výborné výsledky, kterých v posledních dvou letech dosahují účastnické fondy? Nezapomeňte ale, že se letos nemusí opakovat.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 2. 2015 13:09, Peacemaker

V současnosti jsou úrokové sazby na nule a pravděpodobně, jak se bude zvyšovat inflace, v budoucnu porostou. Když úrokové sazby rostou, ceny dluhopisů klesají. Kdo tedy nechce těžce prodělat, nesmí investovat do dluhopisů, zejména ne do státních.
Jaké jsou tedy možnosti spoření na důchod.

Jako dluhopisovou část portfolia použít v maximální míře "zajištěné" produkty se státní podporou, tzn.:
1) transformované penzijní fondy (nesmí do mínusu, výhoda státní podpory, příspěvek zaměstnavatele, možnost vybrat peníze v 60 (50) letech, solidní efektivní úrok).
2) stavební spoření (dodržovat 6-letý cyklus)
3) jako poslední možnost, pokud ještě máme volné peníze, bych využil dluhopisový fond s vyšším výnosem, především podnikové dluhopisy (do HY nebo EM bych asi nešel). Osobně investuji malou část do nemovitostního fondu (REICO), u kterého se výnos zvyšuje s rostoucí inflací.

Jako akciovou část portfolia doporučuji použít fond, který kopíruje celosvětový index MSCI Word. Osobně to mám rozdělené ve fondu rozvinutých trhů a menší části ve fondech na střední Evropu a BRIC. Hlavně ne proboha žádnou divočinu, jako zlato a drahé kamení, nebo všechno v Číně.

Teď ještě zbývá určit poměr dluhopisů a akcií v portfoliu. Osobně mám 60% akcií a 40% dluhopisů. Z investičního dotazníku (ČSOB) mi vychází Růstový profil. U kratšího horizontu např. 10 let bych doporučil 30% až 50% akcií, u delšího (nad 20.let) třeba 70% akcií. Záleží na tom, co kdo snese. Vodítko dá investiční dotazník, chytré knihy (např. Osobní finance-Syrový, Tyl), případně poradce, ale na ty věřím asi jako na Ježíška. Při určení investičního horizontu si musíme uvědomit, že portfolio nemusíme prodat při odchodu do penze, ale že je možné postupně čerpat rentu. Horizont se může protáhnout o dalších např. 20 let. Akcií se nemusíme bát.

Na závěr zamyšlení, co s účastnickými fondy.
Pokud je někdo konzervativní střádal a takových je jak se zdá většina, nebo má krátký investiční horizont, jsou pro něj tyto fondy naprosto nevhodné! Konzervativní fondy investují převážnou část do státních dluhopisů a ty jak víme půjdou kam, půjdou do p*dele.

Pokud máte dlouhý horizont a nebojíte se kolísání hodnoty portfolia, je možné o účastnických fondech uvažovat s tím, že bych volil agresivnější fond s malým podílem dluhopisů alespoň na prvních 10-15 let(????), než bublina na dluhopisech splaskne.

Osobně zůstávám v transformovaném fondu až do 60-let, pak to převedu do účastnického fondu s tím že využiji možnost předdůchodu. Pokud ovšem šílenci z plánovací komise tuto možnost nezruší. Také doufám a modlím se, že nedojde k privatizaci penzijních fondů jako v Polsku nebo Maďarsku.

+11
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 2. 2015 20:02

to je pravda, kdo se bojí, sere v síni.

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 20 komentářů)

17. 7. 2015 18:04 | Regelant

Nesmysl!Vydělali pouze fondy.Klient pouze na papíře.Součet se ukáže až půjdete v 60 do důchodu.Doporučuji vše vybrat a užívat si.Protože fondy si brousí zuby na vaše peníze a chtějí vás okrást.Nabídnou vám pouze doživotní důchod a ten bude pouze ze zisku fondu.Teď to může být 3% za rok ale další roky mohou být v mínusu.A vy jim dáte za doživotní důchod dále okrádat tak, že vaše peníze někomu půjčí.Oni z toho mají obrovské zisky a vám dají jen 2-3% ročně.Tak vás okradou v případě nepokračování o státní příspěvky a 1-2% ročního zisku.o 2-10% co by měli dát ročně s příspěvkem, vás okradou o min.6-10% ročně když se jim upíšete!!Peníze už neuvidíte a oni se vám vysmějí. 12%?? Tak to je možné pouze v případě, že vrazíte větší částku napřed.Třeba na 5 let.Autor mluví zcestně a neřekne jak to je ve skutečnosti.To je zamlčená korupce.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 2. 2015 8:56 | jednadva

Co bysme s ní dělali? Válku na Ukrajině stejně vyřešíme "politicky". :))
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 2. 2015 20:41

To, že obvykle nevydělal nikdo nic, je přirozené. Když všichni zalezou do konzervativního fondu, nemůžou víc čekat. Je to jako v tom fóru, jak Skot denně prosí Boha, aby ho nechal vyhrát v tý vaší sportce. Po pětadvacíti letech se otevřou nebesa a ozve se zoufalej hlas: Ale milý synu, musíš si aspoň koupit los.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 2. 2015 13:14 | Hrabě fon Dzedzina.

Přesně tak. Je jich víc. To tu máme 200 poslanců,několik senátorů, taky pár hejtmanů - aj. na ně přisátých "politických podnikatelů". Osobně vidí, co se dává "do koryta", a proto se snaží k němu nikoho nepustit. Nedej bůh, aby to někdo chtěl zredukovat. A tak se připravují na budoucí lukrativně placené funkce (internotový Zdeněk) a to čirou náhodou za erární peníze.
A teď babo raď.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 2. 2015 7:17

Středula zřejmě není sám...
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 2. 2015 23:59 | Mirek

Středula je kokot, který má pravdu. Není to protimluv? Co asi tak korumpují a rozkrádají živnostníci? A kdo bude rozdělovat ty dotace na vzdělání a bydlení? Nezkorumpovaný úředník? Který to je? A kdo bude mít nárok na dotaci a kdo ne?
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 2. 2015 23:33

Středula je sice kokot, ale má pravdu. Ale vážně. Funkční armádu bysme si dovolit nemohli, protože to, co by se ušetřilo na dotacích a vybralo víc na daních, by rozkradli státní úředníci a politici ve spolupráci s různými Janoušky, Rittigy, Řebíčky, Tykači, Kellnery, Babiši, Koženými, Nováky, atd. Nebo by to politici nezákonně odevzdali farářům, které u nás nikdo nepotřebuje a nechce. Nebo by se to utopilo do nejdražších dálnic na světě.
Já bych byl spíš pro omezit politickou korupci a rozkrádačky různých mafií, podnikatelů a živnostníků. Na druhou stranu bych některé věci dotoval, třeba to vzdělání nebo bydlení.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 2. 2015 22:43 | Mirek

Pan Středula je sprostý kokot. Co takto nedotovat nic. Včetně st. spoření, penzijních fondů, odborářských bossů, Babišova Agrofertu, ministerských poradců, Českých kaprů, romských loupeživých spolků, bezobsažných neziskovek, statisíců zbytečných státních a obecních úředníků, městských policistů zvaných botičkáři a já nevím čeho ještě. To by bylo teprve šílené. Co bysme s těmi penězi dělali? My bysme si snad mohli dovolit i opravdickou funkční armádu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 2. 2015 22:18 | Peacemaker

Možná je to šílenost, ale běžně se to děje. Stát sponzoruje stavební spoření, které nemusíte použít na nákup bytu, ale můžete ho klidně prochlastat. Penzijní připojištění v 60 letech můžete použít také na cokoliv. Úroky z úvěru na stavební spoření a hypoték si můžete odečíst z daní. Věcí co stát přímo sponzoruje nebo dává úlevy na daních je plno. Např. živnostníkům stát dotuje 2/3 zdravotního pojištění, jak říkal pan Středula, protože odvádějí jen 1/3 toho, co zaměstnanci. A to už ani nemluvím o sponzorování imigrantů z Indie. Je to fakt šílený. Co radši dotovat věci, co mají smysl.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 2. 2015 21:39 | Mirek

Mně zase přijde jako úplná šílenost, že by měl stát (potažmo celý národ formou daní) někomu sponzorovat nějakou přiblblou filozofickou fakultu nebo králikárnu v paneláku.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 2. 2015 21:03 | Peacemaker

Já bych se tomu úplně nebránil. Klidně bych spořil dítěti od narození, stejně to většina rodičů nějakým způsobem dělá. Ale do penzijního fondu bych spořil jen za předpokladu, že by si mohl potomek v 18 letech vybrat část peněz na studia, v 25 letech alespoň část na nákup bydlení a to bez nějakých sankcí, krácení státních podpor apod. Já bych mu spořil maximálně do ukončení studia, potom by sám pokračoval ve spoření na důchod. Úplná idylka, že.
Je tu ale obrovské politické riziko. Nikdo neví co bude za rok, natož za 50 let. Vždycky může přijít vláda, která bude mít chuť "vylepšovat" podmínky spoření nebo ho rovnou zprivatizovat. Z tohoto důvodu mi spoření na 70 let bez možnosti beztrestně odejít připadá jako úplná šílenost.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 2. 2015 20:02

to je pravda, kdo se bojí, sere v síni.
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 2. 2015 19:48 | xls

Hlavně mě fascinuje ta plánovaná zlodějna spoření na důchod od dětství. To pak bude mít ve 30 člověk na krku půjčku na studia, hypotéku, spotřební úvěry, kreditky, ze kterých bude platit tučné úroky, a zároveň se mu budou pod úrovní inflace "zhodnocovat" úspory na stáří. Za ně si pak jako senilní stařík bude moci tak 2x vyrazit do supermarketu, ti úspěšnější i 3x.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 2. 2015 18:13 | jezevec

titulek jako obvykle nelže. mohli jste vydělat i 12%. ve skutečnosti jste obvykle nevydělali ani na inflaci. zato kdybyste sázeli sportku, MOHLI JSTE VYDĚLAT třeba i 16.000%!!!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 2. 2015 13:09 | x

Malujete to hezky, ale zcela bez představy o tom, jak to funguje a jaké jsou na to předpisy. Dost lidí to ale asi nikdy mít nebude, teď to noví koumesové rozvrtají, znepřehlední, vymyslí deset tisíc ptákovin, ze kterých třetina bude škodit, třetina nebude fungovat pro blbý nastavení... a poslední třetinu v tom chaosu už nikdo nenajde, takže nebude možné říct, jestli na těch nápadech přece jen nebylo něco dobrého, protože to všecko bude dávno zanesené sajrajtem.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 2. 2015 13:09 | Peacemaker

V současnosti jsou úrokové sazby na nule a pravděpodobně, jak se bude zvyšovat inflace, v budoucnu porostou. Když úrokové sazby rostou, ceny dluhopisů klesají. Kdo tedy nechce těžce prodělat, nesmí investovat do dluhopisů, zejména ne do státních. Jaké jsou tedy možnosti spoření na důchod.
Jako dluhopisovou část portfolia použít v maximální míře "zajištěné" produkty se státní podporou, tzn.: 1) transformované penzijní fondy (nesmí do mínusu, výhoda státní podpory, příspěvek zaměstnavatele, možnost vybrat peníze v 60 (50) letech, solidní efektivní úrok). 2) stavební spoření (dodržovat 6-letý cyklus) 3) jako poslední možnost, pokud ještě máme volné peníze, bych využil dluhopisový fond s vyšším výnosem, především podnikové dluhopisy (do HY nebo EM bych asi nešel). Osobně investuji malou část do nemovitostního fondu (REICO), u kterého se výnos zvyšuje s rostoucí inflací.
Jako akciovou část portfolia doporučuji použít fond, který kopíruje celosvětový index MSCI Word. Osobně to mám rozdělené ve fondu rozvinutých trhů a menší části ve fondech na střední Evropu a BRIC. Hlavně ne proboha žádnou divočinu, jako zlato a drahé kamení, nebo všechno v Číně.
Teď ještě zbývá určit poměr dluhopisů a akcií v portfoliu. Osobně mám 60% akcií a 40% dluhopisů. Z investičního dotazníku (ČSOB) mi vychází Růstový profil. U kratšího horizontu např. 10 let bych doporučil 30% až 50% akcií, u delšího (nad 20.let) třeba 70% akcií. Záleží na tom, co kdo snese. Vodítko dá investiční dotazník, chytré knihy (např. Osobní finance-Syrový, Tyl), případně poradce, ale na ty věřím asi jako na Ježíška. Při určení investičního horizontu si musíme uvědomit, že portfolio nemusíme prodat při odchodu do penze, ale že je možné postupně čerpat rentu. Horizont se může protáhnout o dalších např. 20 let. Akcií se nemusíme bát.
Na závěr zamyšlení, co s účastnickými fondy. Pokud je někdo konzervativní střádal a takových je jak se zdá většina, nebo má krátký investiční horizont, jsou pro něj tyto fondy naprosto nevhodné! Konzervativní fondy investují převážnou část do státních dluhopisů a ty jak víme půjdou kam, půjdou do p*dele.
Pokud máte dlouhý horizont a nebojíte se kolísání hodnoty portfolia, je možné o účastnických fondech uvažovat s tím, že bych volil agresivnější fond s malým podílem dluhopisů alespoň na prvních 10-15 let(????), než bublina na dluhopisech splaskne.
Osobně zůstávám v transformovaném fondu až do 60-let, pak to převedu do účastnického fondu s tím že využiji možnost předdůchodu. Pokud ovšem šílenci z plánovací komise tuto možnost nezruší. Také doufám a modlím se, že nedojde k privatizaci penzijních fondů jako v Polsku nebo Maďarsku.
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 2. 2015 13:04 | brundibeer

"Průměr u dynamických," říkají. Ten s tou tabulkou není v rozporu. Titulek je klasický "až trik". Používá se stejně v reklamě/marketingu jako v médiích, nevím, kde škodí víc.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 2. 2015 11:22 | Hrabě fon dzedzina.

Pozor, pozor, pořád jsme ve stádiu, kdy "ptáčka lapají" a proto některé fondy připisují vyšší výnosy ("pěkně mu zpívají"). Až přijde doba, kdy budou mít dost klientů a z nich dost poplatků, tak se výnosy zcela jistě sníží a penzijní společnosti si začnou svůj kmen pěkně "vakosťovat".
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 2. 2015 10:26 | mario

já z transformovaných fondů jen tak nepřestoupím
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 2. 2015 9:59 | lajos

marketingove zajimave uchopene tema!
velkym pismem a opatreno vykricnikem " ...pres 12%", mensim pismem bez vykricniku "...prumer 5%". a na konci tabulka ukazujici chabe vysledky jednotlivych fondu...
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jan Mládek

politik

Daniel Beneš

manažer

Jan Mládek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů
×
Daniel Beneš
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services