Investiční byt: Jak najít byt, který půjde na dračku

Vladimír Zuzák | rubrika: Seriál | 27. 1. 2015 | 10 komentářů
Co pokazíte při výběru investičního bytu, budete těžko později napravovat. Zájem potenciálních nájemníků o pronájem musí být hlavním vodítkem, které převáží váš osobní vkus i urputnou snahu ušetřit.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 1. 2015 16:10, xls

Ta doporučení jsou místy nesmyslná. U družstva si můžete kontrolovat stanovy jak chcete, protože se mohou za měsíc schválit jiné a nijak tomu nezabráníte. Pak si buď budete muset nechat schválit podnájem, nebo vám tam nájemník udělá párkrát bordel a dostanete z bytu normálně výpověď.
To samé spojování paneláku s okrajem města a špatnou dopravní dostupností. Taky existují paneláky, kde máte do centra města 2 zastávky a jezdí tam 6 linek, výhled do vilové čtvrti a svatý klid. Je taky rozdíl, jestli je to panelák ze 60. nebo 80. let, to pak může být mnohem lepší než zánovní superošizená cihla (místy spíš sádrokarton).
Chce to prostě zvážit všechny faktory, a ne jet podle nějaké šablony.

+22
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 10 komentářů)

1. 2. 2015 21:49 | josef

trochu mne prekvapuje, ze se do diskuze nezapojil autor clanku. Osobne by mne zajimala jeho odpoved na me pochybnosti ohledne cash flow a vynosnosti.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 1. 2015 19:26

Dodávám - obecně se investice do bytu můsí zvážit ze všech pohledů - lokalita, dopravní dostupnost, stav bytu, stav bytového domu, typ vlastnictví, právní stav a omezení, okolní obč. vybavenost, výše záloh za služby / energie, náklady na pojištění, plán reinvestic a jejich předpokl. výše, výpočet čisté výnosnosti. Jedno je jisté - družstvům se vyhnout a hledat hlavně OV, kde je vyšší disponibilita s nemovitostí.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 1. 2015 22:12 | Rada

Výhody a nevýhody družstva jsou na samostatný článek a několik článků se tímto částečně nebo zcela zabývalo.
Jak už je zmíněno v diskusi, stanovy družstva se mohou rychle změnit (např. v jistém družstvu zvýšili poplatek za schválení nájemníka z 1 500 Kč na 5 000 Kč a to jde o velké družstvo ve kterém bych takové změny nečekal). A to je ještě ten lepší případ Už bylo zmíněné, že družstvo může přestat udělovat souhlas s pronajímáním a já přidám ještě osobní zkušenost ve které byl družstevník téměř vyloučen zato, že bez předchozího souhlasu pronajímal garáž (dodatečný souhlas samozřejmě nedostal).
Na druhou stranu lze v případě potíží byt (resp. podíl v družstvu) prodat. Hledání kupujícího bude obtížnější (než u bytu v OV), prodejní procedura ale proběhne o něco rychleji (od rezervace bytu v OV do připsání peněz na účet mohou uběhnout klidně 2-3 měsíce, někdy asi i déle).
V článku nebyl zmíněný fond oprav a celkový stav domu, což je podle mě důležitější, než materiál ze kterého je dům postavený. Byt v zanedbaném domě může ztrácet hodnotu i když jeho stav bude stejný a i když ceny mírně porostou (což je velká otázka vzhledem k demografickému vývoji).
Vždy jsem zatracoval panelové domy, nedávno jsem je ale vzal na milost. Starý cihlový činžák nebo bytovka ve špatném stavu je často horší, než panelák z osmdesátých let ve kterém už je skoro všechno vyměněné.
Tím nijak nezpochybňuji důležitost lokality. Byt v paneláku v super stavu na velkém sídlišti na kterém není metro určitě nebude ideální investicí.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 1. 2015 20:44 | estello

xls: Souhlas! Navíc většina družstev souhlas s podnájmem zpoplatňuje, družstvo, kde jsem donedávna žil, dokonce poplatkem 5000 Kč. Takže pokud by se nájemníci často střídali, třeba dvakrát do roka, vypláznu 10.000 Kč jen na poplatku.
Družstevní byt má smysl koupit jen pro vlastní bydlení (pro to má družstvo naopak neocenitelné výhody - pokud družstvo dobře funguje a má štěstí na dobrou komunitu).
Pokud na pronájem, tak jen v případě, že mám od družstva písemný příslib, že do 0,5 roku umožní byt převést do mého vlastnictví. Ale to dá málokteré družstvo.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 1. 2015 16:50 | josef

co je to hruby a cisty vynos? Najemne 9000 znamena rocni 108 tisíc. Po zapocitani investice se nebude muset platit dan. Z hlediska cash flow nic moc, splátka hypotéky je při danych parametrech 8170, tedy mesicne zbyva 830 Kc, rocne tedy 8360 po zaplaceni dane z nemovitosti a pojisteni. A to není zapocitana zadna provize realitce při hledani nájemníka (pokud ji využijeme). Při vypadku najmu na jeden mesic je zaporne cash flow. A to při soucasnych nizkych úrokových sazbách. Jinými slovy, vynosu zacnu dosahovat (pokud nenarostou sazby) az po dvaceti letech, nebo při pripadnem prodeji. JENZE - je tam pocitano se zhodnocenim o 2% (zrejme se tim mysli rust trznich cen bytu), ale přitom tam nejsou zadne rezervy na opravy. Hodnotim tu kalkulaci jako pomerne rizikovou, z hlediska dodatečných kapitálových injekci.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 1. 2015 16:36 | josef

V kalkulaci postradam jednu ne nepodstatnou položku - "fond oprav", příslušného SVJ. Nebo to ma byt tech 1000Kc na spravu? Pokud by to bylo ono, pak je dle mého nazoru castka poddimenzovana.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 1. 2015 16:36 | Marika Moravcová

Garsonka stojí méně peněz než 2 pokojový byt, plno lidí-podnájemníků má byt hlavně na přespání (single, zdravotní sestřičky, zaměstnanci firem aj.). Těm garsonka stačí. Když jí chcete prodat, je o ní vždy zájem, pokud je v dobré dostupnosti u metra, s balkonem, sklepem, parkovacím stáním a není titěrná, tj.,alespoň 32 metrů čtverečních. Dvoupokojový byt rodina s dětmi snadno poničí, může se též dostat do finančních problémů. Je to byt na investici pro ty, kteří mají více financí, ale ne každý na dvoupokoják má a chce se zadlužit.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 1. 2015 16:10 | xls

Ta doporučení jsou místy nesmyslná. U družstva si můžete kontrolovat stanovy jak chcete, protože se mohou za měsíc schválit jiné a nijak tomu nezabráníte. Pak si buď budete muset nechat schválit podnájem, nebo vám tam nájemník udělá párkrát bordel a dostanete z bytu normálně výpověď. To samé spojování paneláku s okrajem města a špatnou dopravní dostupností. Taky existují paneláky, kde máte do centra města 2 zastávky a jezdí tam 6 linek, výhled do vilové čtvrti a svatý klid. Je taky rozdíl, jestli je to panelák ze 60. nebo 80. let, to pak může být mnohem lepší než zánovní superošizená cihla (místy spíš sádrokarton). Chce to prostě zvážit všechny faktory, a ne jet podle nějaké šablony.
+22
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 1. 2015 10:39 | D

Dle mojí zkušenosti není garsonka na pronajímání vůbec špatná. Sám ji mám v Praze na sídlišti dobře pronajatou již deset let jednomu nájemníkovi, který nemá problémy s placením. Chlap single si raději pořídí garsonku než větší byt. Stačí mu, nemusí tolik uklízet. Spíš bych si nikdy nepořídil na pronajímání nový byt - bude zdevastován a opravy budou stát víc než se vybere na nájemném a družstevní také nedoporučuji, některá družstva pořád s něčím prudí. Chce to mít spíš čuch na nájemníky a zjistit si o nich nějaké informace předem.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 1. 2015 4:37 | Zdenek

U garsonky zapomínáte na vysoký faktor rozvodovosti a poměrně známý fakt, že se mladí dnes do sňatku nehrnou. Co udělá ženatý/vdaná při takové krizi? Začne hledat bydlení, které bude finančně přijatelné a garsonka bude, oproti vícepokojovému bytu.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Vlasta Parkanová

politička

Pavel Mertlík

exministr a ekonom

Vlasta Parkanová
ÚSPĚŠNOST
40,00 %

z 5 duelů
×
Pavel Mertlík
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services