Čína zůstává americkou obchodní noční můrou

Jan Stuchlík | rubrika: Měny | 12. 10. 2007 | 15 komentářů
Americkým exportérům se daří. Se slabým dolarem v zádech letos nejspíš dokážou snížit gigantický obchodní deficit. V historických statistikách tak zůstane jako rekord všech dob zapsáno číslo z loňského roku: 758,5 miliardy dolarů.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 10. 2007 21:02

Dekuji vsem co do teto chvile prispeli do teto diskuse, na tom mwm.cz serveru jsem to cetl, dalsi odkaz si rad proctu. Dale bych doporucil knihu z vydavatelstvi KAROLINUM pod nazvem MEZINARODNI MENOVY SYSTEM ,jak jsem se dival na osnovu toho rothbarda tak jsou tam podobne kapitoly jako v te knize, muze to byt dobry doplnek pro doplneni znalosti. V kazdem pripade jste me potesili ze se o toto jeste nekdo zajima. Jeste chci doporucit tyto clanecky o penezich http://www.mwm.cz/cla nek1.php?id=1272&pjme no=&kredit=&p1 http://www.mwm.cz/cla nek1.php?id=1273&pjme no=&kredit=&p1

Zobrazit celé vlákno

+75
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 15 komentářů)

22. 10. 2007 12:30 | Pozorovatel

USA mají jen 4 % světového obyvatelstva, ale produkují 28 % !!! světového HDP dle kurzů měn. Tento stav je zcela neudržitelný a USA budou tedy postupně "odcházet ze scény" a budou nahrazovány vlivem takových zemí, jako je Čína, Rusko, Indie, Brazílie, Austrálie a Kanada. = obří země s obřími zásobami surovin. S oslabováním dolaru se tento proces urychluje - světovévé ekonomické statistiky jsou vedeny v USD, co tam bude zapsáno za letošek , když započítáme oslabení USD ?? Neuvěřitelné věci !! Růst HDP v Brazílii = 23 %, v Indii = 20 %, v Číně = 16 %, v EU = 10 %, v Kanadě = 16 %, v Austrálii = 18 %, na SLovensku = 16 %. Tak obří cifry jsou to díky pádu dolaru = podíl HDP USA na celosvětovém začal rychle padat a jiné už to nebude. Je třeba stlačit podíl USA na celosvětovém HDP ze 28 % tak na 8 až 10 %, pak by opět mohla nastat "rovnováha". Ovšem to už pak nebudou ty USA , jak je známe dnes . Jejich síla "uvadne".
+17
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 10. 2007 12:20 | Pozorovatel

Tak pod tento názor bych se klidně podepsal !
+39
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 10. 2007 18:20 | Delfská věštírna

Problém je v tom, že USA nemají již tak silný výrobní potenciál a ovládání výrobního potenciálu v globálním slova smyslu se díky Čínským, Ruským, Japonským a i dalším investicím přesouvá pod taktovku někoho jiného. Také High technologie již není tím významným regulátorem jako dříve. USA nyní bojují o zachování toho nejdůežitějšího zboží, které zatím ovládají a to je dolar, který již dávno není měnou v pravém slova smyslu, ale je více-méně zbožím, jehož hodnota klesá. Podle mého soudu není již možné tento stav nějak zásadně změnit, protože svět se po stránce technologické i ekonomické bez dolaru obejde. Myslím, že pád USA ekonomiky se blíží, protože nekonečné vysávání světa výše popsaným zbožím, tedy dolarem počíná ztrácet svojí efektivní úlohu. Samozřejmě, že to je nebezpečné, protože pád skutečně může mít katastrofální dopad a USA se doslova mohou rozpadnout, protože i zde existují bohaté a chudé regiony a pospolitost je zaručena pouze "všeobecným blahobytem". Například Kalifornie ostatní státy USA prakticky k ničemu nepotřebuje! Je zde také ve hře i narůstající demografický problém. Tedy takový pád může znamenat i posílení posice o ozdravnou kůru nějakým rozsáhlým konflitkem. Takový konflikt by však měl zničujícíc í dopad na celosvětovou ekonomiku a rozhodně by USA z něj nevyšly jako vítěz, ale jako silně poničená zermě, čili ani to není řešení. Jediným řešením je zapojit se do světových struktur na odpovídající skutečné ekonomické úrovni a předat nyní již pochybné žezlo celosvětového četníka orgánu na úrovni například rekonstruovaného OSN!
+33
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 10. 2007 11:27 | HonzaH

to valesek@seznam.cz Dí ky za odkazy na další pohádky. Ta o panu Fabiánovi byla dobrá, ale má jeden základní nedostatek. Neuvažuje o inflaci. Jakoby panu Fabiánovi sice všechno patřilo, ale sám nic neutratil ani nic nežral. Ve skutečnosti má pan Fabián velkou rodinu, která toho sežere velmi mnoho. Peníze vyždímané z ekonomiky pomocí úroků dostane rodina na útratu. Jde o to, o kolik víc to je, než těch zmiňovaných 5%. Fabiánovci musí řídit inflaci, která by bez nich ani nevznikla. Deflace popisovaná v pohádce by byla zničující. Musí pouze hlídat, aby neutratili o příliš mnoho víc, než těch 5%. Té Fabiánovic rodině a spřízněným zasvěceným osobám a jejich rodinám už dnes patří většina světa. Nelze ani tvrdit, že stát by si s tiskem peněz poradil poctivěji, než soukromé banky, protože Fabiánovci jsou dnes stát. Opravdu nezáleží, koho budou lidi volit, jen když na kandidátky dají buď své lidi nebo hlupáky, kteří si budou uprímně myslet, že se tam dostali kvůli svým schopnostem.
+19
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 10. 2007 9:48 | jannastas

Zapomínáte na to, že po odečtení nákladů číňanovi zbude 25 000USD a za tyto si koupí podíl v americké nebo evropské společnosti. V poslední době i číňani přestávají věřit dolaru a začínají obchodovat v eurech.
+51
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 10. 2007 21:08

dale bych chtel doporucit peknou malou bilou knizecku s modrym a cervenym pruhem pod nazvem DEVALVACE z roku 1996, zabyva se proc se pristupovalo k devalvacim apod., davejte si pozor nektere vytisky (jako napr, ten muj) maji od stranky maglajz ve strankovani ( prehazene stranky ) a fakt se to v tom prehazenem poradi spatne cte
+64
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 10. 2007 21:02

Dekuji vsem co do teto chvile prispeli do teto diskuse, na tom mwm.cz serveru jsem to cetl, dalsi odkaz si rad proctu. Dale bych doporucil knihu z vydavatelstvi KAROLINUM pod nazvem MEZINARODNI MENOVY SYSTEM ,jak jsem se dival na osnovu toho rothbarda tak jsou tam podobne kapitoly jako v te knize, muze to byt dobry doplnek pro doplneni znalosti. V kazdem pripade jste me potesili ze se o toto jeste nekdo zajima. Jeste chci doporucit tyto clanecky o penezich http://www.mwm.cz/cla nek1.php?id=1272&pjme no=&kredit=&p1 http://www.mwm.cz/cla nek1.php?id=1273&pjme no=&kredit=&p1
+75
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 10. 2007 8:23 | Michal Kára

Je zajimave, ze o jednom dokumentu prohlasite, ze obsahuje zjednodusene zvasty a date odkaz na dokument uplne stejne "kvality" :-D
Nojo, to je zakladni teze LI, ze svet bez statu by byl rajskou zahradou :-) Ale kouknete se treba na graf inflace v odkazovanem textu LI. Vidite pred rokem 1913 rovnou primku (zadna inflace ani deflace)? Nevidite a ani to byt nemuze. I kdyby se platilo primo zlatem, tak lide podle nalady bud budou syslit penize "pod polstarem" a nepoustet je do obehu (pokud maji na budoucnost pesimisticky nahled) - bude deflace - a kdyz se jejich nahled zmeni tak je do obehu vypusti a nastane co? Inflace. Stejne tak by dal existovaly hospodarske cykly, ktere jsou s inflaci/deflaci uzce propojene.
On ten graf je vubec zajimavy. Jednak ho autor mel nakreslit v logaritmickych souradnicich (je totez, kdyz cena vzroste z 1 na 10 nebo z 10 na 100). Ale hlavne vychazi z naprosto mylneho predpokladu, ze cilem centralni banky je nulova inflace na dlouhodobem casovem horizontu. To neni pravda. Cilem bank je stabilita cen v kratkodobem horizontu, t.j. predikovatelna inflace, byt treba neustale lehce kladna. Skoda, ze nevim, kde sehnat puvodni data, bylo by zajimave nakreslit do grafu mezirocni inflaci / deflaci. Pak by totiz IMHO bylo videt, ze situace se dost zklidnila.
Hlavnim problemem zlateho (a jakehokoli komoditniho) standardu je hlavne neexistence dostatku zlata :-) Samozrejme by zlato mohlo nekolikrat zdrazit, ale to by pak zase nebyla kryta mena, kdyz by zlato bylo drahe jen kvuli tomu, ze je menou (podobne dnes jsou jiste papirky drahe proto, ze jsou menou).
Dalsi vec je, ze realna potreba objemu obeziva kolisa a s casem s rustem objemu hospodarstvi roste. Takze by casem nutne dochazelo k deflaci. Stejne tak by nebylo mozno ridit hospodarsky cyklus - utlumovat prilisnou euforii a povzbuzovat prilisnou depresi. Samozrejme tato moznost rizeni je dobry sluha ale zly pan, o tom zadna.
+33
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 10. 2007 2:35 | HonzaH

Ten první odkaz obsahuje hlavně na začátku poněkud zjednodušené žvásty určené méně chápavému publiku. Doporučuji přečíst ještě toto (opět vynech mezery): http://www. libinst.cz/etexts/rot hbard_penize.pdf
U dělal na mě dost velký dojem. Zlatý standad je fikce jen proto, že ho žádná vláda nechce. Ne, že by nefungoval. Kdyby měny byly kryté plně zlatem, neexistovala by inflace. Pro vlády je ale pohodlnější měnu systematicky padělat a smířit se čas od času s velkými finančními otřesy a s trvale nespravedlivým narušováním fungování světového trhu, udržovaného vojenskou silou, které jsou příčinou možná všech špatností dnešní světové ekonomiky.
+55
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 10. 2007 19:01 | Michal Kára

Pokud nikdo z US za tech $100k nic nedovezl, tak to znamena, ze musely byt smeneny, nejspis za lokalni / nejakou jinou menu. Tedy zahranicni schodek tlaci na oslabovani domaci meny (i mena je zbozi). Amici jsou na dovozech hodne zavisli a pokud jim oslabuje dolar, zdrazuji jim dovozy a nemohou tedy spotrebovavat tolik, kolik byli zvykli.
Ten odkazovany clanek na MWM je smes realnych faktu (poptavka po dolaru diky tomu, ze se za nej obchoduje ropa), dohadu a konspiracnich teorii (vojenskemu napadani kvuli obchodovani dolaru v Eurech - napriklad Evropa AFAIK obchoduje ropu v EUR a kdyz vidim jake problemy pusobi US jejich pritomnost v Iraku, tak bych rekl, ze se jim to proste nevyplaci) a nerealizovatelnych nesmyslu (opetovne zavedeni zlateho standardu, respektive 100% kryte meny).
+67
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 10. 2007 9:59

Vy dokážete více utrácet než vyděláte a přitom si nepůjčovat?
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 10. 2007 3:25 | HonzaH

Těch 50000$ vláda USA prostě vytiskla na zelené papírky. Celý svět živí Ameriku a financuje nejsilnější armádu světa už desítky let jenom za to, že pro ně tiskne peníze. Problém je, že Čína už má takových papírků za 1 a půl bilionu (českého bilionu, ne amerického) a hrozí, že se jich zbaví. Dosud USA používaly armádu na středním východě na udržení hegemonie dolaru. Při ropné (dolarové) krizi v roce 1971-73 se se šejky dohodli, že už dolar nebude směnitelný za zlato, že šejkové mohou vesele zdražovat, ale nesmí odmítat dolary. Kdo se později vzpouzel a odmítal dolary, ten byl označen za nepřítele a vojensky napaden. Z tohoto pravidla není výjimka, včetně Saddáma. Čína je ovšem něco jiného, ta USA neposkytuje suroviny a vůbec není na USA závislá. Hodlá se ale dolarů zbavit tak, že suroviny sama vykoupí za svoje astronomické přebytky, nebo je investuje do podílů ve světovém průmyslu, který lze za dolary koupit. Obojí znamená, že hegemonie dolaru je ohrožena a tato měna se stane nedůvěryhodnou.
Na internetu lze vygůglit řadu děl ekonomů i projevů senátorů a kongresmanů, kteří před tím varovali už před lety. Bohužel se s tím nedá nic dělat. I když tento vývoj by mohl způsobit, že hlavní světovou měnou se stane Euro, EU se do toho moc nechce, protože pád dolaru by mohl poškodit existující fungování světové ekonomiky jako celku. A to katastrofálně. Těžko lze vývoj předvídat, co všechno by to mělo za následky. Přestavte si, že největší a nejsilnější armáda na světě najednou nebude mít co do huby. Mohlo by to znamenat i rozpad USA, stejně jako předtím SSSR. Toho se všichni bojí.
Podívejte se třeba na tento odkaz: http://www.mw m.cz/clanek1.php?id=1 275&pjmeno=&kredit=&p 1
Vypusťte si z toho mezery, které tam ze zlé vůle vkládá server.
+23
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 10. 2007 2:25 | Pinouk

Predstavte si nasledujici situaci: Jakzto dovozce hracek jsem loni privezl z Ciny hracky za $100 000 Prodal jsem je v USA za $150 000 Cisty zisk: 200 000 - 150 000 = 50 000 Ekonomice USA jsem ale "zpusobil" schodek obchodni zahranicni bilance $100 000, nebot jsem zpet do ciny nic nevyvezl.
Muze mi prosim nekdo vysvetli jak takovy schodek ohrozi ekonomiku USA? Hruby zisk z transakce je $50,000 a nikdo se nikde nezadluzil.
+32
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 10. 2007 2:13 | Pinouk

Mohl by pan autor vysvetlit co mysli tim kdyz pise ze "(Obchodni) Deficit se musí financovat půjčováním v zahraniči?" To slysim poprve.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 10. 2007 8:53 | Bouček Antonín

Ubozí Američané! V 70. letech je obchodně předstihovali Němci, v 80. letech Japonci, v 90. letech Tygři z jihovýchodní Asie a nyní je nebezpečně ohrožuje Čína. Kupodivu jsou však po tolika letech hrozeb a problémového vývoje stále ekonomicky nejsilnějším státe světa a jejich konkurenti plavou ve vlastních problémech hluboce pod nimi.
+38
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Michal David

hudebník a podnikatel

Miroslav Singer

bývalý guvernér ČNB

Michal David
ÚSPĚŠNOST
50,00 %

z 2 duelů
×
Miroslav Singer
ÚSPĚŠNOST
50,00 %

z 2 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services