Reformováno: Jaké budou nové přídavky na děti

Od příštího ledna řadě rodin vyschne jeden z pravidelných zdrojů příjmů. Přijdou o přídavek na dítě. Spočítejte si, jestli to bude i váš případ.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 12. 2007 18:57

je to tak správné a spravedlivé. Matku, která se o vás nestará zažalujte, je ze zákona povinna přispívat na vaši výživu do 26 let pokud se soustavně připravjete na povolání - tedy studujete.

Zobrazit celé vlákno

+74
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 11. 2007 14:43, zlatka

no kam to spějeme, je to čím dál tím horší. Přídavky by měli dostávat všechny děti bez ohledu na příjmy rodin. Je to tak ve většině západních zemí např. v Německu, ale tam to není almužna jako u nás, tam je to 150euro na dítě. Za to už se dá pořídit např. oblečení, vybavení na lyže, školní pomůcky a tak podobně. Tady u nás na to mají nárok zase jen ti flákači a pak bohatí podnikatelé, kteří si hrají na chudáky a na daňovém přiznání mají tak malý příjem, že by se měli stydět. už je vidím, jak by podnikali, kdyby měli čistý měsíční příjem kolem 11000 Kč, jak většinou uvádějí. Hlavně že mají dům, auta, bazény a apd, ale berou přídavky.To by se nestyděli za tak málo živit rodinu, to snad ani nejde? To by šel každý přece raději do práce, hlavně chlap, a vydělal si více a nedřel se tolik a šel domů s čistou hlavou. Je to tak průhledné, že nechápů FÚ, že po tom více nejdou. Je mi z toho na nic.

-12
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 101 komentářů)

12. 10. 2007 17:23 | misak

Pokud správně čtu nadpis článku, měl by se tu vyjadřovat názor na přídavky na děti a ne nějaké nesmysly z politiky. Tak tedy, dle mého názoru by měl být přídavek na dítě dán všem dětem bez rozdílu věku a příjmu rodiny. Jak napovídá název, jde o přídavek, který je určen dětem. Stát nedělá nic pro to, aby se zvyšovala porodnost, aby zde vyrůstaly budoucí perspektivní pracovní síly a raději se spokojí s přírůstem pochybných pracovníků ze zahraničí. Sotva se zvedne rodičovský příspěvek na jakž takž přijatelnou výši a je poskytován přídavek na dítě do 4 - násobku životního minima, už se vymýšlí, jak to vše zase zkrouhnout. Neustále se píše, jak dostávájí důchodci pravidelně přidáno a nevím o tom, že by jim následně zase něco snižovali. Plno důchodců si stěžuje, jak mají malý důchod, přitom vím z okolí, že se důchod hodně pohybuje kolem 9 000,-Kč + mají každý rok pravidelně zajištěno zvýšení o pár stokorun ročně. Kolik, především žen, si dnes tolik vydělá prací měsíčně ? Většinou mají právě stejně, co důchodci, sice většinou i manžela, který si vydělá o něco víc, ale živí celou rodinu, včetně dětí a svých rodičů ! Tím samozřejmě nechci hanět důchodce a říkat, že si žijí dobře, to určitě ne, ale jestli pak si někdo všiml, že když se na jedné straně přidává důchodcům, tak na druhé straně dochází ke snižování přídavků či jiné úpravě týkající se rodiny s dětmi ? Já sama jsem byla několik let doma s dětmi a pobírala mateřskou okolo 1 500,-Kč, kterou mi za celou dobu zvedli asi o dvě stovky !
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 10. 2007 17:11 | Bob

Nicmene severske staty Evropy progresi nezrusili a maji ji nejvetsi v Evrope stale. Abych vysvetlil tu konzumaci - vypada to sice jednoduse - nasporim si a koupim za 20 let produkty ci sluzby z Afriky, kde bude dostatek pracujicich, popr. je necham u nas zit. Problem by ale nastal, pokud by se tak zachovala vetsina populace. Jednoduse bychom se dockali toho, ze by najednou ruhlik stal 100x vice nez jsme pocitali kdyz se setrilo (tuhle spotrebu neodlozim a nelze se dostatecne predzasobit) a v druhem pripade se staneme mensinou ve vlastni zemi a pak je nasnade zmenit si zakony dle obrazu sveho. Pokud budete mit penize v penzijnim fondu dobre zhodnocovane tim, ze bude investovat do akcii, tak v jiste dobe nastane vyplata = musi dojit k prodeji akcii. Pokud bude malo deti -> akcie za tyhle ceny nikdo nekoupi -> cena pujde dolu a zase zaplaceme. Souhlasim s tim, ze dite je naklad (ale ma to i sva pozitiva) a jista mira solidarity je potrebna. No a prave o vysi miry solidarity tu jde.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 10. 2007 15:30 | Tesna

No právě severské ekonomiky jako příklad uvádět můžeme, protože těmhle zemím už někdy na počátku 90. let činil odliv bohatých problém.A někdy na přelomu tisíciletí to přiznali i Němci.
Ale té konzumaci nerozumím. Mi je a bude v podstatě úplně jedno, jestli to, co konzumuji, vyprodukují české nebo nějaké jiné "děti". Já na to budu muset jen mít. Máme otevřenou ekonomiku a součástí této ekonomiky je i pohyb pracovní síly, takže když u nás nebudou české ruce, přijdou třeba za 30 let ruce z Mosambiku.
Děti se na peníze nemají přepočítávat, ale ať chceme nebo nechceme, tak jsou pro rodinu náklad, a to velmi výrazný. Beru jistou solidaritu, kterou by opravdu měly vyjadřovat nějaké odpočty stejné pro všechny, popř. sociální minima pro ty skutečně nejpotřebnější, ale u nás je velmi často vidět, že si lidé na základě svého svobodného rozhodnutí nebo (ne)šikovnosti pořídí dítě a pak brečí, že jsou sociální případ a státe pomoz.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 10. 2007 15:18 | Garf

Sleva na dani je spravedlivější než přídavky. Ten, kdo má nižší výplatu získá procentuálně víc než ten s vyšší. A odstupňopvat ji podle věku dítěte by taky neměl být problém. Hlavně se ušetří na cirkusu prokazování příjmů, rozhodování úředníků, zvýší se pružnost atd. A žádat o přídavky, tj prokazovat svoji "chudobu" mi přijde nedůstojné.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 10. 2007 15:07 | Tesna

Takže to vezměme pěkně po pořádku:
DPH se zvedá o čtyři procentní body. To je určitě podstatně míň, než kolik bude činit do budoucna pohyb cen stavebních materiálů (a to v obou směrech dle momentální konjunktury, příští rok spíš dolů?). Jen letos stouply kvůli hypoteční a stavební horečce ceny některých položek o desítky procent a třeba zateplení kupoval kámoš o 100% dráž než loni (a byl rád, že ho vůbec sehnal).
SFRB: Půjčka SFRB je za 2%. Nevím jak Vy, ale já mám SS, kde lze získat úvěr za procenta 3-4 úrok bude zřejmě alespoň v nejbližší budoucnosti odpočitatelný z daní. A když to vztáhnu na maximální půjčku 150tKč, tak je rozdíl v placených úrocích při stejné době splácení cca.35-70 Kč měsíčně, což je "suma" vzhledem k investici dlouhodobě pod rozlišovací schopnost drtivé většiny z nás.
A zvýšení inflace? Zatím (klepu) se u nás platy v průměru zvyšovaly a zvyšují nad inflaci. Pokud ale váš osobní růst tomu neodpovídá, tak není chyba ani ve vládě, ani v systému, ale jen ve Vás.
Prostě si musíme uvědomit, že my všichni, reprezentovaní našimi volenými zástupci té či oné strany jsme si v minulých letech žili nad poměry a teď to holt musíme zaplatit. Takže logicky v průměru na reformě nemůže vydělat nikdo.
-10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 10. 2007 14:21 | Taky rodič

Co to meleš o bytovém jádru? Proč bych ti já měl přes nějaké fondy a výhodné půjčky přispívat na rekonstrukci jádra? P.S. taky mám manželku na rodičovské, dceři budou u3 roky příští rok.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 10. 2007 13:57 | Rodič

Pokud chápete moji osobní situaci a moji následnou volbu, tak nechápu proč vám připadá krátkozraká. To, co jsem popsal není okamžitý finanční dopad, je to dopad na celý příští rok, celé volební období a další roky až do důchodu. Např. plánovaná rekonstrukce bytového jádra se díky "jednomu roku v prdeli", zvýšené sazbě DPH na stavební práce, zrušení půjček pro rekonstrukce od SFRB, zvýšení úrokových sazeb a zvýšení inflace odsouvají na neurčito. Nejedná se o jediný krok ze strany vlády, ale je jich celá řada a žádný není pro mne pozitivní: všechny znamenají nižší příjmy a zároveň vyšší výdaje. Chci dlouhodobě realizovat spoření na důchod svůj a manželky a na školné pro děti, neboť dlouhodobě vidím i bez připravovaných reforem, že je to potřeba - jenže jaksi nebude z čeho spořit. Nevidím proto nic krátkozrakého na tom, že tuto vládu nehodlám volit.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 10. 2007 13:53 | Bob

Pokud se budeme bavit o mire progrese, tak je jasne, ze zatimco mzdy rostly, ale limity pro danova pasma zustaly stejne, a to bylo chybou. Svedsko a severske ekonomiky bych moc jako priklad pro zruseni danove progrese neuvadel, protoze pokud se zacneme porovnavat s nimi vyplynul by zaver, ze cim vetsi progrese, tim lepe pro hospodarstvi. Par bohatych odejde, ale stale jsou Svedi, Finove, Dani ... mistri ve znalostni ekonomice. Jinak dotace lidi s nadprumernymi prijmy rodinam s detmi je pochopitelna (otazkou je ale v jake mire). Pokud dite predstavuje financni naklad a clovek zijici bez deti - hospodarici s vyssimi prijmy pro svou osobu - si na dobu kdy prestane pracovat uspori vice penez nez rodice vychovavajici deti. A pritom onen clovek bude konzumovat produkty porizene detmi tech, kteri se museli uskromnit. Proste deti se na penize prepocitavat nedaji a nemaji, ale naznak toho, ze jiste danove vyhody nejsou amoralni snad citite.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 10. 2007 13:38 | Pavel

Co já vím, tak progresivní zdanění bylo zavedeno když stát potřeboval z občanů vyždímat více peněz na válečné výdaje, válečné reparace či poválečnou obnovu. A to jako DOČASNÉ opatření. Je vidět, že nejen my máme s dočasností špatné zkušenosti.
Jestli třeba on ten nákupčí mouky nemá tak velký plat proto, aby mu něco po tom progresivním zdanění vůbec zbylo.
Ještě před sto lety byla obvyklá daň z hlavy, s tím, že chudí neplatili nic. To je systém jak spravedlivý, tak i s patřičnou mírou solidarity.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 10. 2007 13:32 | Tesna

Otázkou je ale míra této progrese. V minulosti země, které měly tuto progresi velmi výraznou (VB, Švédsko), se dočkaly odlivu bohatých lidí do zemí, kde bylo zdanění menší. Mi určitě nepřipadne fér, abych já, sic s nadprůměrným příjmem platit z každé dodatečné kačky daň 32%, když člověk v daňové sazbě 12% s dětmi a manželkou na mateřské se klidně může(?) po započtení těchto slev blížit nule.
A nyní, vypada to logicky - procentualne vsichni stejne. Ale progrese tam je pořád, protože existují slevy na dani a zvýhodnění na dítě. Takže já si po Novém roce „polepším“ nominálně zhruba o tolik, o kolik člověk s 5x nižším příjmem a 2 dětmi, který bude mít dokonce čistého víc než hrubého, tzn. progrese do záporu!
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 10. 2007 12:41 | comment

Nekritizoval jsem vás pro volbu podle vaší osobní situace, ale pro zúžení rozhodování pouze na okamžitý finanční dopad na vás. To je velice krátkozraké a pokud se skutečně rozhodujete pouze podle toho, o kolik stokorun měsíčně vám která strana dá více, tak preferujete pouze populistická opatření s krátkodobým "pozitivním" účinkem, jejichž dlouhodobý dopad je ale zcela katastrofální.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 10. 2007 12:36 | Bob

Vypada to logicky - procentualne vsichni stejne. Ale vyspele ekonomiky (kam bych chtel, aby se nas stat dostal) toto nemaji. Kdyz jsem se bavil s kolegy z Nemecka, Belgie ci USA, tak mi namitali, ze k progresivnimu zdaneni je vedly zkusenosti se systemem a ze stejne tak neni moralni, kdyz se deli kolac, aby pekar dostal mene nez nakupci mouky - chtel tim rici, ze i v trzni ekonomice uznavaji, ze nektere platy jsou premrstene.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 10. 2007 12:17 | Tesna

A proč vůbec přídavky? Proč ne jen jeden jednoduchý daňový odpočet, naprosto stejný pro všechny?
Přiznám se, že nejen jako liberálnímu ekonomovi, ale především jako člověku normálně uvažujícímu je mi těžce proti srsti, aby se někomu neprve jeho peníze zdanily, někde se ztrátami protekly a ze druhé strany se mu pak milostivě a se zpožděním vrátily. Navíc se jednalo a stále jedná spíše o SOCIÁLNÍ příspěvek, protože ti s vyšším příjmem na dítě nedostávají a nebudou dostávat nic.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 10. 2007 11:33 | Rodič

Pokud si vzpomínám, tak ČSSD vyvěsila před volbami plakáty ODS minus, kde na Vámi objevený podvod upozorňovala. Bylo na každém, aby si rozhodl, zda věří ODS plus nebo ODS minus. Tak si to hezky zapamatujte a nashle u voleb 2010.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 10. 2007 11:29 | Rodič

Nevolím podle toho, co která strana nabízí před volbami, to je přece nesmysl. Volím podle toho jak se která strana chovala, když byla u moci. Pokud mi dnes ODS & comp. háže klacky pod nohy zdražováním a neumožní mi na "reformu" včas reagovat, tak s mým hlasem počítat nemůže. Vaši poslední otázku jsem nepochopil. Je přece věc každého voliče, jak způsobem volí, nebo snad chcete nutit voliče, aby volili jen podle způsobu, který Vy považujete za správný?
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 10. 2007 11:06

Hodne bohate lidi tyhle zmeny mohu nechat chladnymi. A myslite si ze je spravne kdyz lidem kteri vydelavajio o neco vice sebere stat 50% vydelku zatimco tem kdo nepracuji zajistuje celkem pohodlny zivot? Zda se mi spravedlnejsi at tedy aspon bere vsem PROCENTUALNE stejne.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 10. 2007 10:27 | Bob

Asi tusim co jste tim chtel rici, ale formulace neni dobra. Pokud podle sve situace (nejen financni) nebudou lide posuzovat vladu a nezohledni to ve volbach, tak to byste vlastne ani nezrusil monopol KSC pred r. 1989. Je ale faktem, ze predvolebni sliby ODS a plakaty ODS plus byly velkym podvodem na lidi. Dnes uz to vetsina tusi (ze ODS zamenila znamenka + za - na plakatech), ze se lip budou mit jen Ti hodne bohati. Matematika je jednoducha. :-)
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 10. 2007 9:55 | Pavel

No, a příští rok se všem ženám na rodičáku započte příjem 7.600 Kč a už nebudou brát přídavky žádné. Přídavky jsou nesmysl, daňové úlevy už v práci na děti mám, měla by být jedna dávka do dorovnání životního minima a dost. Žádost přijímat v místě na úřadě - 10 předložím doklady o příjmech a 25 mám peníze na účtě.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 10. 2007 9:06 | k22

Když máme rovnou daň, pro nemůžeme mít také rovné přídavky?
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 10. 2007 9:04 | comment

Pokud hlasujete ve volbách podle přesné částky peněz, které vám ta která strana nabízí, tak jste optimalní materiál pro populistické politiky - kdo slíbí nejvíc, toho volím. Myslíte, že je to tak v pořádku a že by tímto způsobem měli volit všichni?
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Šárka Grossová

podnikatelka

Michael Tretter

podnikatel, Tretter’s Bar

Šárka Grossová
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Michael Tretter
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 2 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services