Ekologická daň zdraží topení uhlím a elektřinou

Jan Pekař | rubrika: Analýza | 23. 10. 2007 | 38 komentářů
Od nového roku budou Češi platit novou daň – ekologickou daň z paliv. Výhodu budou mít ti, kdo topí zemním plynem. Z něj se daň platit nebude.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 11. 2007 11:46, Honza

Protože bydlím v místě, kde nikdy plyn zaveden nebude a protože mi jako každému vadí chuchvalce dýmu ze zatápění a špatného spalování uhlí, investoval jsem nemálo peněz před dvěma lety do regulace a kotle s řízeným spalováním hnědého uhlí ( Ekoefekt). Z mého komínu skutečně vidíte jen čmoudíky asi jako ze dvou cigaret. Kam se hrabe komín mého souseda spalujícího dřevo ve zplynovacím kotli, který v určitých fázích kouří tak, že bych mohl udit na mém dvorku.
Je zvláštní, že pan Bursík a naši "Zelení" mě hodili do jednoho pytle s těmi, co spalují uhlí v zastaralých leckdy předimenzovaných, tedy i většinou přiškrcených kotlích.

Kominík musí na pravidelné revize. Asi by nebyl problém, aby mi vydal osvědčení o zapojení a provozu řízeného kotle a já bych mohl např. žádat o vratku ekol.daně. Ale to by vládní zelení nehráli pro koaliční záměry se státní kasou...Tedy vybrat od obyčejných lidí co nejvíc a pak to rozdat svým známým ve státních zakázkách.

+77
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

25. 10. 2007 8:24, Emil

Hlavně že ti němečtí fašouni svítí a topí ekologickou energy z Temelína, jedí bio-produkty z jižních a západních Čech, o kterých před r. 1989 tvrdili, že jsou otrávené, ale přesto je sem jezdili hromadně skupovat, a dneska si přece svou ekologickou zemi nenechají pokálet nějakýma krávama, to si radči z Čech dovezou mléko a maso, že. No, a na závěr nám sem do Čech pod záminkou recyklace vyvezou veškerý odpad a zaneřádí nám tu celý stát, jen aby měli ten svůj krásně čistý.
Ano, taky mám rád čistý vzduch, ale přece kvůli tomu nepolezu fašounům do zadku.

Zobrazit celé vlákno

-83
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 38 komentářů)

12. 10. 2009 21:22 | Stanislav

V naší vesnici byl zaveden plyn před 10 lety, dnes většina obyvatelů přešla na tuhá paliva. Já topím jenom na plyn který je drahý. Prosím ptám se v čem mě pomáhá stát že šetřím ovzduší, když musím dýchat při procházce vesnicí kouřící komíny a proto jsem pro ekogolickou daň z komínů na tuhá paliva. Plyn by se měl zlevnit uhlí hodně zdražit a lidi přejdou sami na plynové kotle.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 10. 2008 17:45 | Jiří Vršecký

Koupil jsem si ekologický kotel na pevná pliva. Mám k tomu veškerou dokumentaci o nezávadnosti spalování,Mohu v něm spalovat jen ořech2. Proč nemáme na takové kotle vyjímku. Když jsem za něj zaplatil 70000.-kč
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 11. 2007 11:46 | Honza

Protože bydlím v místě, kde nikdy plyn zaveden nebude a protože mi jako každému vadí chuchvalce dýmu ze zatápění a špatného spalování uhlí, investoval jsem nemálo peněz před dvěma lety do regulace a kotle s řízeným spalováním hnědého uhlí ( Ekoefekt). Z mého komínu skutečně vidíte jen čmoudíky asi jako ze dvou cigaret. Kam se hrabe komín mého souseda spalujícího dřevo ve zplynovacím kotli, který v určitých fázích kouří tak, že bych mohl udit na mém dvorku. Je zvláštní, že pan Bursík a naši "Zelení" mě hodili do jednoho pytle s těmi, co spalují uhlí v zastaralých leckdy předimenzovaných, tedy i většinou přiškrcených kotlích.
Kominík musí na pravidelné revize. Asi by nebyl problém, aby mi vydal osvědčení o zapojení a provozu řízeného kotle a já bych mohl např. žádat o vratku ekol.daně. Ale to by vládní zelení nehráli pro koaliční záměry se státní kasou...Tedy vybrat od obyčejných lidí co nejvíc a pak to rozdat svým známým ve státních zakázkách.
+77
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 11. 2007 10:42 | Kaufmann

Na ekologické dani nejvíce vydělá stát. Jestliže průměrně vybranou částku 4,3 mld Kč vynásobíme průměrnou částkou DPH u energií, pak stát vybere na ekologické spotřební dani 5 miliard a více než 700 000 000 Kč je čistý zisk pro erár. Ekologická spotřební daň totiž podléhá ještě zdanění daní z přidané hodnoty. Pořád se hovoří o tom, jak zaplatíme doma ekologickou daň za energie. To bude ale jen čtvrtina sumy, kterou za ekologikou daň zaplatíme. Na každého to vychází kolem 500 Kč/rok. Z toho 125 korun zaplatíme za elektřinu a teplo doma a dalších 375 korun za všechny služby a výrobky, jejichž výroba a nabídka se bez energie neobjedou. Dělá se tu tedy humbuk kolem čtvrtiny koláče a o zbývajícíh třech čtvrtinách ekologické daně se taktně mlčí.
+25
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 11. 2007 0:24

S pálením odpadků obecně,plně souhlasím,nic méně už vidím jak př.70letý důchodce běhá po vsi a třídí odpad,aby se náhodou nezašpinilo ovzduší sousedům lufťákům,kterých je na vsích víc než dost.Myslím,že dost z nás co jezdí po Jižních Čechách už vidělo dostkrát pohozené pytle s odpadky kolem silnic.Důchodce je tam určitě nenosí,aby neměl bordel na vsi,že.A kde asi končí mnohem víc odpadků,které se nevezou vyhodit do popelnic?Ať si každý promítne kolik vytvoří odpadu a jak s ním naloží.70 letý důchodce asi toho odpadu zas tolik nemá.Je rád,že se ohřeje a když už něco hodí do kamen,tak myslím,že je to zanedbatelné vůči svým sousedům a to do toho nepočítám lidi co díky šetření topí př.dřevotřískovými paletami a podobným materialem,těch je taky nepočítaně a jaký svinctvo jim kouří z komína.To je dobytek a těm bych dal takovou pokutu,že by se divili.
+42
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 11. 2007 20:42 | geri

A co mají dělat lidi ve vesnicích,kde jim v životě nezavedou plyn.Já taky rád dýchám čistý vzduch.Ale co budu moci dělat když my zdraží plyn.Zase přejdu na uhlí a na hnědý ,aby to pěkně smrdělo a kouřilo.Tady to je o něčem jiném,pokud lidé budou mít peníze a neživořit,tak si každý pořídí ekologické topení.Ale pokud je u nás 70% lidí ,kteří žijí od výplatě k výplatě.A od příštího roku to bude 80%.Tak toho v životě nedocílí.A hlavně kdo mě bude kontrolovat jestli topím plynem nabo uhlím?????.
+39
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 10. 2007 8:54 | pxx

A práci kerou nechtěj němci dělat, je zdraví škodlivá, lifrují sem - týká se výroby pastů a dílů z plastů.
+19
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 10. 2007 0:25 | Tomáš Marný

"- na vesnicích není a asi nikdy nebude zaveden plyn. " - hluboce se mýlíte, zajeďte se podívat na Plzeň - jih... Prdelky s několika desítkami baráků, z nichž je více jak 50% rekreačních, a plyn se tam zavádí... Že se to nikdy nevrátí? Samozřejmě, kdyby to měli platit jen ti připojení lufťáci, tak ani náhodou, ale zaplatí to všichni ostatní - jednak v ceně plynu, druhak v daních, které jdou na dotace takovéto idiotské nesmyslné plynofikace...
+73
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 10. 2007 16:03

Od jara do podzi´mu produkují moje stromy na zahradě hektolitry kyslíku, namělo by mi okolí také platit za ozdravění ovzduší, nebo bych snad já měla za tuto produkci platit?
+42
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 10. 2007 12:27 | mirdavan

Vždyť jí mají o polovinu levněji než u nás
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 10. 2007 8:24 | Emil

Hlavně že ti němečtí fašouni svítí a topí ekologickou energy z Temelína, jedí bio-produkty z jižních a západních Čech, o kterých před r. 1989 tvrdili, že jsou otrávené, ale přesto je sem jezdili hromadně skupovat, a dneska si přece svou ekologickou zemi nenechají pokálet nějakýma krávama, to si radči z Čech dovezou mléko a maso, že. No, a na závěr nám sem do Čech pod záminkou recyklace vyvezou veškerý odpad a zaneřádí nám tu celý stát, jen aby měli ten svůj krásně čistý. Ano, taky mám rád čistý vzduch, ale přece kvůli tomu nepolezu fašounům do zadku.
-83
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 10. 2007 21:13 | Fuca

porad me pripada pane ,ze u nas je nejak zastarale mysleni ve vsem!!!!co tady pletete vermacht!!!ja jsem jenom tim chtel rict,ze Cesko je muj domov a hodne me sere jak se vsichni stavi u nas k prirode a kuti jenom prachy!!!vam by asi vadil cistej vzduch???jenom,ze mate prachy a pekne auto a teplo v dome to co je venku me nezajima!!!!???asi to tak je pane asi vam to je jedno!!!!,ale me ne!!!!!!!jinak jak jsem uvedl nekupuju jsi zadnou energy, ktera produkuje Co2!!!!slunce,voda,vi tr!!!!!(nekonecna energy)..www.greenpea ceenergy.de ps:do ceska jezdim vlakem,(mam auto)tady pouzivam mestkou dopravu,do obchodu chodim pesky,tridim odpad,jim bio,zvladam vsechno skvele i presto moji kamaradi v Praze maji vetsi prachy!!!!maji jine priority!!!pak at se nedivy,ze maj stejny vzduch jak v Bankoku....jeste jednou fandim lidem kterym neni nase zeme lhostejne pred novodobym kapitalismem!!!!
+56
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 10. 2007 19:55

Celý problém je ve financích. Cena energie v Německu je rovna ceně energie v CR. Nebudu se zminovat o průměrných přijmech v obou zemích. Na druhé straně si v Německu kupujete levnou energii vyrobenou v uhelných elektrárnách v CR a v Temelínu.
S tím držením palečků panu Bursíkovi /zavře české elektrárny/ a pak by to mohlo pro Vás dopadnou špatně. Možná byste na konci dostal účet na podstatně vyšší cenu energie a pak by Vás to veselé poskakování přešlo.
Možná byste mohl být tak hodný, a když žijete v Německu, tak sehnat instruktážní materiál wermachtu z let II. svět. války, kde bylo názorně na obrázcích ukázano, jak se má voják zahřát. Tento materiál byl určen vojákům kteří byli u Stalingradu. Věřím, že byste mohl být tak hodný a spolu se Zelenými tuto knížečku rozšířit mezi české obyvatelstvo. Myslím, že ho bude potřebovat. Naštěstí jsem si několik cviků zapamatoval. Tak doufám, že se uvidíme na jaře.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 10. 2007 18:41

Lidi uz by jste se meli zamyslet nad tim jak se u nas dycha ????a co proto vsichni delame????ja bych se chtel opravdu dockat nekdy cisteho vzduchu,ciste vody,atd atd,,,,proc to u nas nejde!!!!Momentalne ted ziju v Nemecku a tady lide se snazi ted ve vsem zlepsit a je to znat!!!V novinach je kazdy den neco o Ekologii a nikdo nekeca nesmysly!!!!naopak!!! !! ja taky odebiram eko-energy!!!!a nejsem sam!!!!jenom to chce chtit a vsechno jde kdyz se chce!!!!!!a ten rozdil vzduchu je,ze doma vzdy onemocnim!!!!Jinak drzim palce panu Bursikovi asi to ma u nas tezke:(
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 10. 2007 15:55 | Dříve udivený

teď již ne. Jasně zaveďte ještě další nesmyslné daně. Zdražte uhlí a lidé budou pálit úplně všechno. Zelení magoři nechtějí jaderné, tepelné, větrné a vodní elektrárny. A jako ochránci zvířat nepovolí ani tření ebonitových tyčí liščími ocasy. Bursík na Hrad! a Žaková s ním!
+47
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 10. 2007 14:33 | beznaděj

Vážení spoluobčané, může mi někdo prosím říct,kdy už si konečně přestane ten český národ nechat kálet na hlavu?
+15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 10. 2007 12:02 | Pavel

1. Tady je řeč o účinnosti topení a ne o výrobě elektříny. A opravdu, když si uhlím doma zatopím, tak využiju jeho energii asi z 80%, zatímco když tím uhlím napřed zatopím v elektrárně a pak si s tou elektřinou zatopím doma, tak to uhlí využiju tak na 30%.
2.Ta účinnost v elektrárnách je opravdu asi 40%, třebaže to tak bylo i před padesáti lety, protože druhý termodynamický zákon neobelstíte a zvyšování teploty narazí na hranice výdrže materiálů. Ano, u naprosto špičkových elektráren se dosahuje až 50%, ale to je pouze malý podíl víceméně experimentálních provozů a na průměrnou účinnost používaných tepelných elektráren to nemá vliv.
+44
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 10. 2007 10:32 | SocPredator

To rozhodně není, protože jinak bychom si elektřinu všichni dělali doma, ne? Navíc to uhlí se do domácností musí rozvést převážně náklaďáky, kdežto elektřina jde kabelem. Pokud toto přičteme nemůže to být účinnější (a to nepočítám ztráty při skladování uhlí a lidskou práci) A zásadní je pak výroba dálkového tepla, která se většinou svazuje s elektrárnou, takže tam se uhlí spaluje vždy, takže pokud někdo využívá elektřinu z tohoto zdroje, je to jen dobře.
Jinak tipuju že účinnost v elektrárnách rozhodně není 40%, to bylo možná před 50 lety :-)
-5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 10. 2007 10:26 | SocPredator

A za co, když nemám peníze! :-D
+17
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 10. 2007 22:40 | Marek

Nevím, co tu někteří lidé šílí, ale topení uhlím je a bude i přes libovolná dvouciferná navýšení stále nejvýhodnější. Těch 20% přeci nemůže nikoho přinutit k výměně topení za plynové, které je minimálně 2-4x provozně dražší. Závěr: ekologicky se nic nezmění, jen bude víc lidí naprdnutých. Raději měl dát Bursík, když už je tak rovný, přes prsty Topolánkovi a jeho nehorázným machinacím s autem. Lehčí je ovšem samozřejmě klepnout přes prsty pěšáky.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 1/2

Předchozí

1

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Petr Koblic

ředitel Burzy cenných papírů Praha

Jan Keller

sociolog

Petr Koblic
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů
×
Jan Keller
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services