Zdravotnictví USA: drahé pojištění, které zdaleka nehradí všechno

Nejvíce Američanům zprostředkovávají a částečně hradí zdravotní pojištění zaměstnavatelé. Jde o velmi výhodné pojištění, do něhož lze zahrnout i rodinné příslušníky. Když ale dotyčný o práci přijde, přestane být po čase pojištěna i rodina.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 10. 2007 3:42, M. Trso

Je to jiz druhy clanek autorky ktery ve mne vyvolava dojem ze byl napsan na objednavku Komunistickou stranou CR, anebou jakousi xenofobni stranou v USA. Samozrejme, ze autorka srovnava nesrovnatelne...coz mohu potvrdit jako nekdo kdo v USA zije po vetsinu roku od dob presidenta R. Reagana a kdo se modli aby nemusel pri svych navstevach v CR k lekari...(coz se mi za poslednich par let prihodilo asi 4krat). Ano, plne zdravotni pojisteni je v USA relativne (vuci prijmum a vydajum) drahe, zvlaste pokud si ho clovek plati sam (radove kolem USD 900/mesic pro rodinu stredniho veku s dvemi detmi). Ano, obcas se stane, ze i toto plne pojisteni skyta mnoho nemilych prekvapeni, treba ve forme zbytecne administrativy i pokud se jedna o velmi jednoduchy zdravotni problem, ci zdrahavosti lekare zivot-neohrozujici nemoc ci kondici resit drazzsim zpusobem vysetreni a osetreni. A ano, lekarske zakroky jsou velmi, velmi drahe (kolem USD 20 tisic za porod, ci komplikovanou zlomeninu nohy, ci mensi operaci svalstva v nehodou rozrezane ruce ci noze, apod.).
Autorka vsak bohuzel nezminuje dalsi aspekt pece o zdravi, ci uroven lekarske pece v USA. Predevsim, pacient ma ohromnou "paku" ve forme litigace, a to v pripade zjevneho pochybeni lekare. Pak to, ze je mozne se pojistit za zlomek "normalniho" pojisteni, rekneme USD 250/mesic pro rodinu o trech ci ctyrech clenech, a to na tzv. 'catastrophic care' (proste se clovek pokryje proti tem velkym polozkam zminenym nahore, s tim ze vsak do urcite castky, tzv. deductible (3 az 7 tisic USD za rok), plati 100% vsech lekarskych uctu. Pro ty co zadne placene pojisteni cilene ci necilene nemaji vsak po dele USA funguji sluzby zdarma!!!, vetsinou vsak u instituci jez na prvni pohled nevypadaji jako standardni nemocnice, byt jsou s temi standardnimi asociovany. (Overte si toto o tisicu Cechu kteri z techto sluzeb benefitovali od r. 1990...sam jich znam nejmene 5.) Pochopitelne, tyto sluzby jsou narocnejsi na cas (v cekarnach, apod.) a siri sluzby, ale na druhou stranu jsou de facto stejne kvalitni jako tech co za pojisteni draze plati. V neposledni rade vsak autorka nezminuje atributy jako vetsi pragmaticnost a konzervativnost Americkych lekaru, kdo zbytecne nerozdavaji leky na trivialni, sezonni ci psychosomaticke nemoci jak je to naprosto normalni v CR; ci nezkorumpovanost Americkych lekaru vyrobci leciv, jak je to zjevne u lekaru Ceskych. Uz vubec autorka nezminuje, ze drtiva vetsina vydaju Americkeho zdravotnictvi je vydavana na lidi v duchodovem veku, od 65 let a vyse, coz je presne vek kdy se v CR pacienti chladnokrevne a zakonem (!) odepisuji a hazou pres palubu (mam v CR rodice, takze vim). O aspektu "slusnosti", chovani ci empatii Americkych lekaru snad ani nemusim hovorit...s manyry prumerneho Ceskeho lekare ci prumerne Ceske zdravotni sestry by v praci nevydrzeli dele nez 3 mesice. Suma sumarum: autorka poskytla svym clankem velmi neuplny a i nespravedlivy popis reality zdravotni pece v USA.

Zobrazit celé vlákno

+425
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 4. 2010 19:33, Leonard Herboczek

Vszechny kritiky muzu ujistit ze nevi o czem mluvi. zrzejmie se jedna o zbohatliky kterym vadi ze i obyczejny czloviek ma narok na vubec nieco. Pokud se niekomu ten americky system tak zamlova tak bych mu vrzele doporuczil aby se tam co nejrychleji vystiehoval. A pro ty co se zivi praci, sedte doma protoze co tu mate nenajdete v USA. Vsze je ok pokud je czloviek zdravy a ma decentni praci. Pokud v USA ztratite zdravi a tim i praci a pojistku- czeka vas jen zebrota a i smrt vzhledem k tomu ze na zachranu nemate narok pokud nemate penize ktere musite dat przed oszetrzenim. Jesztie pro informaci, USA je posledni stat na svietie kde narod je takovym zpusobem terorizovan lekarzi a rezimem. Lekarz bere 300 tis az 1 milion rocznie v zemi kde prumierny przijem na rodinu je kolem 25 tis na rok. to snad v czesku nepotrzebujeme. a co se tycze te decentni prace tak pokud jste czech tak ji asi neziskate vzhledem k tomu ze se bieznie pozaduje americke obczanstvi a szkoly. co je neamericke se zasadnie neuznava. to je forma americkeho rasismu proti cizincum. vierzte, vim co mluvim.

-59
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 21 komentářů)

26. 10. 2007 15:59

Nelze srovnávat nesrovnatelné. Problém není jenom v pojištění. Problém oproti USA a CR je v přístupu lékařů, ve slušnosti ke vztahu k pacientům, k technologiím i k lékům. Dovolím si říct, že mám pojištění u jedné americké pojištovny, kryje mi téměř vše, zuby apod. se spoluúčastí a s limitem, ale zkušenosti ze světa se nedají srovnávat se zkušenostmi z domova. Především v chování lékařů.... rád si připlatím ale taky požaduju službu..a úroveň. Např. u krajských nemocnic to je příšerný...např. Jičín, to je zoufalost...
+35
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Kamil Vacek

podnikatel a investor

Milan Teplý

podnikatel, Madeta

Kamil Vacek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Milan Teplý
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services