Očima expertů: Sto miliard minus. Dělá vláda s rozpočtem dobře?

Ondřej Tůma | rubrika: Očima expertů | 19. 12. 2014 | 7 komentářů
Stát má v plánu v roce 2015 hospodařit se stamiliardovým schodkem. Není to zbytečně moc? A míří peníze opravdu tam, kde jsou potřeba? Zeptali jsme se ekonomů Pavla Kohouta a Lukáše Kovandy, státního tajemníka Tomáše Prouzy, poradce ministra financí Aleš Michla a dalších lidí ze světa peněz.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 12. 2014 15:40, jezevec

Impérium Andreje Babiše inkasovalo v 2014 zemědělské dotace přes 1 miliardu Kč.
Řepková biopaliva nás stojí 500 milionů ročně.
Chemický průmysl: jen Společnost Lovochemie inkasovala poslední 4 roky celkem 400 milionů korun, veškeré Babišovy továrny inkasovaly celkem 800 milionů Kč.
Dotace na modernizaci, zaměstnanost a vzdělávání jeho pracovníků: každý rok cca 200 milionů.
Čapí hnízdo: výstavba byla dotována 50 miliony Kč.
Výstavba bioplynek: každý rok na dotacích cca 50 milionů.
Dotovaná zelená nafta: desítky milionů ročně.
Tendr ve státním lese: Uniles skásne něco přes miliardu.
Správa státních hmotných rezerv: Navos si polepší o několik set milionů.
Celkem uvízne babišovi za drápky řádově tak pět giga, v bilionovém záseku státního rozočtu jsou to drobné.

Zobrazit celé vlákno

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 12. 2014 11:32, Jiří

Je důležité podporovat především soukromý sektor. Zapomíná se na propracované obchodní zákony, vhodně nastavené podnikatelské prostředí, fungující legislativu, podporu investic, na zdravou regulaci ekonomického prostředí. To všechno najdeme v zemích Skandinávie. Ani vysoké daně jim nevadí, protože na základě toho mají výborné prostředí pro podnikání. V ČR jsou celkově vysoké daně a nedostatečná podpora pro podnikání.

Co se týče EU dotací, vzhledem k tomu, že naše ekonomika oproti jiným státům je slabá, tak se ČR EU dotace vyplatí. To se nadá říci o jiných zemích, které mají větší ekonomiku – méně prostředků získávají, než do něho platí (rozpočet EU). Takže na tom vydělávají země jako je ČR, Řecko, Bulharsko, Polsko, Rumunsko atd. Proto je pro nás důležité rozjet čerpání fondů Evropské unie v novém období, o čem už p. Prouza psal a který má nejvíce červených palců.
Extrém byl v roce 2012
Finanční prostředky směřující z EU do České republiky a naopak (2012):

Výdaje EU v České republice celkem: 4,529 miliardy eur
Výdaje EU celkem jako % českého HND: 3,19 %
Český příspěvek do rozpočtu EU celkem: 1,396 miliardy eur
Český příspěvek do rozpočtu EU celkem jako % českého HND: 0,98 %

ČR je ve vztahu k rozpočtu EU čistým příjemcem, tedy více prostředků získává, než do něho platí. Celkově ČR od svého vstupu do EU 1. května 2004 do 31. prosince 2012 zaplatila do rozpočtu EU 301,2 mld. Kč a získala 551,2 mld. Kč. Kladné saldo čisté pozice České republiky tak souhrnně dosáhlo 250 mld. Kč. Rekordní rozdíl mezi příjmy a odvody v roce 2012 dosáhl 73,8 mld. Kč a překročil čistou bilanci za rok 2011 o 43 mld. Kč. Z hlediska vztahu k hrubému domácímu produktu ČR činily celkové příjmy České republiky z rozpočtu EU ve výši 113,7 mld. Kč přibližně 3 %, podíl čistých příjmů dosáhl 1,9 %.
Takže rozhodně EU dotace jsou pro ČR důležité.

-1
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 7 komentářů)

30. 12. 2014 10:25 | Qwambert

Dobrota: Fajn, budeme tu nadávat na politické strany, rebo rovnou "demokracii" na základě které byly zvoleny. Omezené volební právo máme zatím jen u dětí (možná proto, že to snadno poznáme) a těžko říci jak poznat hlupáka. Bylo by to příliš snadno zneužitelné a nakonec by to stejně k ničemu nebylo. Ty chceš vlastně jen omezit právo občanů, protože se ti nelíbí koho zvolili. Já se naproti tomu nedivím, ODS je podle mě stejné zlo jako ČSSD, nebo TOP09. A nejhorší je když se tam dostane nějaká křesťanská strana. Vždycky když volím, prostě vždycky stopím lístky velkých vládních stran jako je ČSSD, ODS, TOP09, Ne (ANO), pak různých dělnických (rasistických, atp.) a vybírám z těch co mi zbydou. Škoda že balbínova poetická strana již není mezi námi :).
Jinak: Proč vlastně platíme politickým stranám za to, že dostanou hlasy? Proč si politici mohou odhlasovat vlastní plat? A "kupodivu" se shodnou skrz politické strany, že?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 12. 2014 12:12 | Dobrota

V článku vůbec nezaznělo, že zadlužování odpovídá tomu, že vládne ČSSD. Tady je marné kritizovat a říkat, co by se mělo dělat. Občané zvolili ČSSD. Kdyby chtěli, ať se nemrhá státními penězi, zvolili by pravicovou stranu.
Z článku vypúlývá řešení. Lidi by si měli uvědomit, že státní politika závisí na jejich rozhodnutí ve volbách. Přestat reptat a volit zodpovědněji.
Řešením by bylo, 1) aby strana, která zvítězí ve volbách, dostala mandát vládnout sama a sama nést odpovědnost. 2)Už dávno mělo být zakázané tvořit koalice z protichůdných stran.
Protichůdnou máte akorát ČSSD. To je největší zlo. Je to strana, která využívá hlupáků, když to řeknu škaredě, lidí s IQ pod 100, které ohloupne. Vláda ČSSD se musí chovat jako malé děcko, aby byla příště zvolená znovu.
3) Hloupí by měli mít omezené volební právo. A sice tak, že za hlasy lidí, kteří ze státní pokladny berou místo, aby platili daně, by neměla příslušet žádná odměna nebo záporná odměna. Levicové strany by pak buď přestaly s populismem nebo vyhynuly hladem.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 12. 2014 13:02 | Bodlák

Podpora všeho, co zavání katolicismem je plýtváním příspěvků chudých,bohatí se vyznačují především schopností brát.Jako příklad uvádím rozvoz betlémského světla skauty.Platí náklady ze svého? nikoliv.Proč se opravují památky v soukromém vlastnictví z našich společných daní? Opět výhody pro církve.Pak jejich vyznavači tvrdí, že my příjemci nízkých příjmů prožíráme rozpočet.Nikoli.Platiči sociálního pojistného dotují především parazity.Proto schvaluji platbu nemocenské těm. kdo tvoří sociální fond.Jsou to nejpoctivější donátoři st. rozpočtu.A stejně tak odmítám zvýhodňování volených zástupců samospráv a parlamentů na úkor všech potřebnějších profesí.Na rozdíl od nich mají zajištění nejméně na 4 roky a výhody, které jim zbývající ožebračení hradí na úkor vlastních rodin.Ať čestné funkce žijí skromně bez výhod a nadřazování celé společnosti.Soukromí nechtˇsi úspěšnost obhájí prací a výsledky svých enormních schopností i nadstandardně.Pak bude společnost prosperovat.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 12. 2014 11:32 | Jiří

Je důležité podporovat především soukromý sektor. Zapomíná se na propracované obchodní zákony, vhodně nastavené podnikatelské prostředí, fungující legislativu, podporu investic, na zdravou regulaci ekonomického prostředí. To všechno najdeme v zemích Skandinávie. Ani vysoké daně jim nevadí, protože na základě toho mají výborné prostředí pro podnikání. V ČR jsou celkově vysoké daně a nedostatečná podpora pro podnikání.
Co se týče EU dotací, vzhledem k tomu, že naše ekonomika oproti jiným státům je slabá, tak se ČR EU dotace vyplatí. To se nadá říci o jiných zemích, které mají větší ekonomiku – méně prostředků získávají, než do něho platí (rozpočet EU). Takže na tom vydělávají země jako je ČR, Řecko, Bulharsko, Polsko, Rumunsko atd. Proto je pro nás důležité rozjet čerpání fondů Evropské unie v novém období, o čem už p. Prouza psal a který má nejvíce červených palců. Extrém byl v roce 2012 Finanční prostředky směřující z EU do České republiky a naopak (2012):
Výdaje EU v České republice celkem: 4,529 miliardy eur Výdaje EU celkem jako % českého HND: 3,19 % Český příspěvek do rozpočtu EU celkem: 1,396 miliardy eur Český příspěvek do rozpočtu EU celkem jako % českého HND: 0,98 %
ČR je ve vztahu k rozpočtu EU čistým příjemcem, tedy více prostředků získává, než do něho platí. Celkově ČR od svého vstupu do EU 1. května 2004 do 31. prosince 2012 zaplatila do rozpočtu EU 301,2 mld. Kč a získala 551,2 mld. Kč. Kladné saldo čisté pozice České republiky tak souhrnně dosáhlo 250 mld. Kč. Rekordní rozdíl mezi příjmy a odvody v roce 2012 dosáhl 73,8 mld. Kč a překročil čistou bilanci za rok 2011 o 43 mld. Kč. Z hlediska vztahu k hrubému domácímu produktu ČR činily celkové příjmy České republiky z rozpočtu EU ve výši 113,7 mld. Kč přibližně 3 %, podíl čistých příjmů dosáhl 1,9 %. Takže rozhodně EU dotace jsou pro ČR důležité.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 12. 2014 20:25 | cml11

Z plánovaného schodku 100 mld. Kč tvoří prakticky přesně dvě třetiny platby úroků státního dluhu. Deficit je tedy z velké části zapřičiněn dluhy, které nasekaly řady předchozích vlád. Svou neschopností hospodařit vyrovnaně, neřkuli v plusu. I kdybychom žádný státní dluh neměli, stále by byl navržený rozpočet záporný. Takovéhle hospodaření je nejen naprosto nezodpovědné, ale je zároveň i postupnou cestou do záhuby.
Přeneseno do alegorie pana průměrného, náš stát se chová jako člověk, který ač vydělává průměrných 19 tis. čistého, je každý měsíc tři dny před výplatou bez peněz. Aktuálně si ve svém okolí vždy ke konci měsíce půjčuje nějakých cca 1700 Kč. Zhruba 1100 Kč použije na splácení úroků z toho co si půjčil a 600 Kč spokojeně projí. Aktuálně dluží něco málo přes 30 tisíc, říká že se chová prorůstově a tváří se u toho velmi chytře...
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 12. 2014 15:40 | jezevec

Impérium Andreje Babiše inkasovalo v 2014 zemědělské dotace přes 1 miliardu Kč. Řepková biopaliva nás stojí 500 milionů ročně. Chemický průmysl: jen Společnost Lovochemie inkasovala poslední 4 roky celkem 400 milionů korun, veškeré Babišovy továrny inkasovaly celkem 800 milionů Kč. Dotace na modernizaci, zaměstnanost a vzdělávání jeho pracovníků: každý rok cca 200 milionů. Čapí hnízdo: výstavba byla dotována 50 miliony Kč. Výstavba bioplynek: každý rok na dotacích cca 50 milionů. Dotovaná zelená nafta: desítky milionů ročně. Tendr ve státním lese: Uniles skásne něco přes miliardu. Správa státních hmotných rezerv: Navos si polepší o několik set milionů. Celkem uvízne babišovi za drápky řádově tak pět giga, v bilionovém záseku státního rozočtu jsou to drobné.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 12. 2014 2:40 | Karásek

Pravděpodobně si vezme několik miliard korun Babiš, ten má furt málo peněz. Proto se stal ministrem financí ve spolupráci s bolševíky, aby se zmocnil miliard z daní lidí. Už aby dali Babiše do vězení konečně a všechen majetek mu zabavili.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

David Rath

politik a kriminálník

Marta Nováková

podnikatelka, U&Sluno

David Rath
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Marta Nováková
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 2 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services