Dejte si od nákupů svátek! Ať obchody na osm dní v roce zavřou

Snaha části zákonodárců uzákonit, že aspoň v některých dnech v roce supermarkety a nákupní centra povinně zavřou, se vynořuje a zas zapadá pravidelně. Teď je téma znovu na stole. Co si o tom myslíte vy? Vážně by vám vadilo, že byste nemohli ve svátek nakupovat? Nebo vás to dráždí z principu – že vám chce někdo nákupy zakázat, že vás chce „zregulovat“?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 12. 2014 10:37, Jaroslav

Pracuji pro velký obchodní řetězec a mohu vám tady potvrdit, že práce tam opravdu není jednoduchá, nemyslím fyzická práce, myslím duševní práce s personálem a některými zákazníky, management někdy opravdu používá pochybné praktiky vedení lidí, konkrétně vám neustále opakují, že si můžete jít podepsat výpověď, že vám nedají dovolenou, neustále vás sledují a jakmile si odskočíte na šatnu vzít třeba jen osobní věci, tak už je na cestě vytýkací dopis. Ve špičkách uvolní pokladní na WC s výtkami, místo oběda ve špičkách dostanou tatranku. Může si dojíždějící zaměstnanec prohodit směny s kolegou? "To jste se zbláznil, podnik má své potřeby!", sdělí vám nižší manažer. Je zajímavé, že fluktuují nejnižší pracovníci a management je na pozici klidně i 15 let. Prodavač je na velmi tenkém ledě a konfrontován z mnoha stran: někdy od zákazníka, klidně od třech i více vedoucích (já konkrétně od 4) a to dokonce od vedoucích i z jiných oddělení, od kolegů, kteří dostávají strach, když je na ně kladen nátlak. Dokonce i od ochranky, že prodavač nebyl schopen uhlídat zboží, které bylo ukradeno.
Na svátky bych problematiku otevření vyřešil zásadou dobrovolnosti, kdo chce si na svátky přivydělat, ten by mohl a kdo by nechtěl, ten by měl upravený harmonogram. Případný nedostatek kmenových zam. by podnik vyřešil agenturním zaměstnancem.

S pozdravem Jarda

+22
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 12. 2014 2:10, maik

To jsou zase bláboly. Autor a nejen on zapomínají mimo jiné na zahraniční návštěvníky z těch zemí, které nenažrané odbory obšťastnily zavřenými krámy v neděli i ve svátek. Pokud oni nákup odloží, svojí hromadu peněz už u nás neutratí.
Co nás čeká? Nákupy ve vietnamských večerkách. Několika svátky regulace začne - jako Jezinky ohřát prstíky... Fakt to chceme? Když jedu v neděli z Rakouska z lyžování, nakupoval bych jak vzteklej, často lepší ceny, kvalita, sortiment, ale mají zavřeno, no tak to máme smůlu oba.
Jsem fakt blažený, že nás socan opustil a nechci aby mě znovu omezoval, to se nemusela RVHP rušit.

-17
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 37 komentářů)

18. 12. 2014 22:18 | czhunter

Nicméně, ono to moc nedává smysl svátky shůry nařizovat, možná je už tento koncept překonaný.
Křesťané jsou u nás menšinou. Většinou jsou ateisté/agnostici. Tím se zásadně lišíme od jiných států v Evropě. Je jedno, jestli je to dobře nebo špatně, ale je to tak, a je to důvod, proč nemůže mnoho věcí tupě přebírat z Německa, Francie nebo Polska.
Pokud si vymůže takové volno katolická menšina, proč by nemohly i jiné? Židé chtějí slavit Chanuku, Muslimové Ramadán, Pravoslavní svůj Nový rok ... proč by se měli všichni povinně slavit narození a zmrtvýchvstání Krista? A jiné státní svátky? Založení Československa či ČR? Hus? Co to zajímá obyvatele s jinou státní příslušností? Ti k tomu žádný vztah nemají.
Uznávám svobodu nadevše. Ale svoboda je slavit kdy chci a co chci (což třeba zaměstnavatel náležitě poměrně ohodnotí), ne to, co je mi shůry bůhvíproč nařízeno. To totiž žádná svoboda není.
Ale to je pouze ten ideologický spor.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 12. 2014 16:36 | V.Mlich

Spotřebitel má sice jen jednu peněženku, ale její obsah nechá v tom obchodě, který je otevřený, když on má čas nakupovat. Státu to může být jedno, který obchod ty daně odvede.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 12. 2014 14:58 | Nox

Osobne hlavne nechapu, jak se to obchodum muze vyplatit. Proboha to tolik lidi chodi nakupovat 24. prosince? Pritom otevreni obchodu stoji penize na mzdach, energiich, atd. Pro me za me at si o svatkach maji zavreno, ale je opravdu treba to mit zakonem? Ikdyz v CR asi ano, tady musi byt v zakone jasne definovano kazde prd, jinak to budou vsichni obchazet, viz treba lichva, jednoznacne uvadeni cen, atd.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 12. 2014 13:08 | jezevec

jen pitomečkové tleskejte, jak nám bolševik opět zakáže nakupovat a podnikat. a až za pár let muslimové dokončí svou populační anexi - hovadské zákazy zůstanou, ale dostanou jiný význam: zavřeno bude v pátek, ale v neděli a na štědrý den budete chodit bouchat jako ve všední den.
mimochodem - a proč jen prodavačky ve velkých obchodech? prodavačky v menších obchodech si ochranu nezaslouží? co rádio a televize - fakt se musí vysílat i v neděli, technikové vysílání nemají snad rodiny? co chudáci pekaři, co v neděli připravují pečivo na pondělí - tech vám líto není, neměl by se přidat i zákaz prodeje čerstvého pečiva v pondělí? určitě si vzpomenete na celou řadu zbytných činností, které nějaký dobroser usoudí že "se nemusí", a tedy se musí zakázat. co kdyby ten kdo nechce, prostě v neděli nepracoval či nenakupoval, a do ostatních se nesxral?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 12. 2014 11:23 | syselj1

A dobra věc se podařila. Parta papalášů ve vládě a parlamentu může být spokojena. Povedlo se ji obrátit pozornost občanů na něco jiného. Občan si představuje, že řídící věrchuška se stará o jeho blaho, zajišťuje bezpečnost občanů, stará se o infrastrukturu, školství a podobně. Normálně ovšem vypadají jako stádo prasat u koryta a snaží se dostat z peněz občanů co nejvíce. Občané si z poslední doby pamatují jenom jejich dohady o platech, případně na ně praskne, co zase rozkradli. A teď najednou se lidi budou starat o to, zda bude ve svátek otevřeno. A jich si všímat nebudou až do dalšího průšvihu. A pak vymyslí zase něco jiného, aby obrátili pozornost. Proto máme povinnost mít certifikované komíny, energetický štítek pro barák, teď nebudeme moci ve svátek nakupovat. A tyhle naše nové starosti dají zapomenout na to, že máme špatné a předražené dálnice, málo mist ve školkách, bouchají nám muniční sklady a pod. Sám s.Bublan odmítl rezignovat z postu ministra, když mu utekl Krejčíř. A v té době utekl v Belgii sexuální maniak a rezignovalo celé vedení ministerstva vnitra. Takže musím opakovat začátek mého příspěvku, politikům se to zase povedlo.
-6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 12. 2014 10:37 | Jaroslav

Pracuji pro velký obchodní řetězec a mohu vám tady potvrdit, že práce tam opravdu není jednoduchá, nemyslím fyzická práce, myslím duševní práce s personálem a některými zákazníky, management někdy opravdu používá pochybné praktiky vedení lidí, konkrétně vám neustále opakují, že si můžete jít podepsat výpověď, že vám nedají dovolenou, neustále vás sledují a jakmile si odskočíte na šatnu vzít třeba jen osobní věci, tak už je na cestě vytýkací dopis. Ve špičkách uvolní pokladní na WC s výtkami, místo oběda ve špičkách dostanou tatranku. Může si dojíždějící zaměstnanec prohodit směny s kolegou? "To jste se zbláznil, podnik má své potřeby!", sdělí vám nižší manažer. Je zajímavé, že fluktuují nejnižší pracovníci a management je na pozici klidně i 15 let. Prodavač je na velmi tenkém ledě a konfrontován z mnoha stran: někdy od zákazníka, klidně od třech i více vedoucích (já konkrétně od 4) a to dokonce od vedoucích i z jiných oddělení, od kolegů, kteří dostávají strach, když je na ně kladen nátlak. Dokonce i od ochranky, že prodavač nebyl schopen uhlídat zboží, které bylo ukradeno. Na svátky bych problematiku otevření vyřešil zásadou dobrovolnosti, kdo chce si na svátky přivydělat, ten by mohl a kdo by nechtěl, ten by měl upravený harmonogram. Případný nedostatek kmenových zam. by podnik vyřešil agenturním zaměstnancem.
S pozdravem Jarda
+22
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 12. 2014 10:10 | Pavel

Takže zaprvé, moje manželka je prodavačka, a můžu vás ujistit, že jeden víkend měsíčně strávený v prodejně ji skutečné nijak nebrání v tom ty tři ostatní víkendy vyrazit do přírody.
A zadruhé, proč ausgerechnet prodavači mají mít privilegium chránění před prací o víkendech a svátcích? Jsou hromady jiných povolání, kde je to běžné, a můžu vás ujistit, že i tito pracovníci můžou prožít víkend v přírodě. A nikoho ani nenapadne bofojovat za jejich práva o volný vikend.
A nejsou to jen kritická povolání. Co třeba pracovníci v kartových centrech, kde dělají 24/7. Vždyď přece o víkendu se můžete bez platební karty obejít. Co support telefoních operátorů. Přece o víkendu nikdo volat nemusí, atd, atd. Tak proč zrovna prodavači jsou vynášeni na piedestal omezovčů lidské svobdy.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 12. 2014 10:01 | hanak

Pořád je řeč jen o prodavačkách, jsou to ale služby. Stejně tak se můžeme bavit o lék. personálu, pracovnících v plynárnách, elektrárnách, na dráze, TV a rozhlase, autobusy, hotely a restaurace..A dle údajů ČSÚ u nás počet věřících je min a stále klesá, snaha omezit prodej vyplývá z " pomni abys den sváteční světil" a nehlásají jen černop.delníci, ale i věřící poslaci z jiných stran
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 12. 2014 9:59 | Miroslav

Citace - Miroslav / 18.12.2014 09:52

Jsem jen obyčejný zákazník a člověk, který není ani podnikatel a manažer. Nemůžu si dovolit jezdit na lyžovačku do Rakouska, takže pochopím ty prodavače a prodavačky, kteří chtějí taky mít za rok pár dnů volna ve svátky, jako ti jejich nadřízení podnikatelé, kteří jezdí několikrát v roce na zahraniční dovolené kdy jim to vyhovuje, takže nepotřebují ani nikoho, který by jim určil kdy by měli mít volno protože si volno udělají tehdy, kdy jim to vyhovuje. Jak by se jim to líbilo, kdyby jim někdo řekl, že ve svátcích nemůžeš jetna tu lyžovačku. Je to zajímavá demokracie, hlavně pro někoho.Je to jen honba za majetky, já mám a ty zdechni. Když budu vědět , že zítra bude zavřeno, protože jsou svátky, tak si koupím dopředu, abych neumřel hlady, případně navštívím některou restauraci, protože když mám na lyžovačku, mám i na restauračku.
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 12. 2014 9:52 | Miroslav

Jsem jen obyčejný zákazník a člověk, který není ani podnikatel a manažer. Nemůžu si dovolit jezdit na lyžovačku do Rakouska, takže pochopím ty prodavače a prodavačky, kteří chtějí taky mít za rok pár dnů volna ve svátky, jako ti jejich nadřízení podnikatelé, kteří jezdí několikrát v roce na zahraniční dovolené kdy jim to vyhovuje, takže nepotřebují ani nikoho, který by jim určil kdy by měli mít volno protože si volno udělají tehdy, kdy jim to vyhovuje. Jak by se jim to líbilo, kdyby jim někdo řekl, že ve svátcích nemůžeš jetna tu lyžovačku. Je to zajímavá demokracie, hlavně pro někoho.Je to jen honba za matky, já mám a ty zdechni. Když budu vědět , že zítra bude zavřeno, protože jsou svátky, tak si koupím dopředu, abych neumřel hlady, případně navštívím některou restauraci, protože když mám na lyžovačku, mám i na restauračku.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 12. 2014 8:17 | Olly

Vážně si myslíte, že ty prodavačky by nebyly také raději v přírodě a o státním svátku nerelaxovaly? A nenamítejte, že se měly líp učit, aby teď nemusely pobíhat o státním svátku v supermarketu. Majitelé obchodů ať si tráví státní svátek ve kšeftě, ale ať k tomu nenutí zaměstnance. Když je všude otevřeno, kdo si uvědomí, že je státní svátek? A proč.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 12. 2014 7:45 | Pavel

Právě proto, že chodím do přírody, jsem rád, že po návratu z ní můžu večer nakoupit. Vy asi nepamatuje doby, kdy v neděli bylo vše zavřené, turnusy v rekreačních střediscích byly od soboty do soboty, a když se člověk vrátil v sobotu z dovolené, tak neděli prožil buď o hladu, nebo o chlebu, který se mu podařilo někdy koupit v místě rekreace (pokud to byla menší věsnice, tak tam prodávali portaviny většinou jen místním a po předchozí objednávce, rekreanti měli smůlu).
Jsem rád, že můžu nakoupit, když to potřebuju a skutečně nestojím o to, aby mi nějaký hejhula nařizoval, že teď mám slavit (a hladovět). Ještě by pak začali rozdávat mávátka do průvodu a kontrolovat účast na nedělních bohoslužbách.
-12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 12. 2014 6:18 | román z havířova

to jsi řekla krásně .
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 12. 2014 5:28 | Timy

Za prvé: Tady bych vůbec nepoužíval to "sprosté slovo" regulace. Pokud máme nějaké státní svátky, které vycházejí ze staletých tradic (Vánoce, Velikonoce), tak snahu státu o nastavení jakýchsi pravidel umožňujících klidné prožití těchto svátků, nepovažuji za zásah do svobody. Ono s tou svobodou je to v tomto případě dvojsečné: zkuste si představit pokladní ze supermarketu, jak se svobodně rozhodne, že chce být na svátky doma. :-D Za druhé: těm kteří se bojí, že tímhle začíná ukrajování našich svobod - ten proces už je dávno v plném proudu! Už nám těch svobod sebrali tolik, že se divím, že zrovna kolem toho nejmarginálnějšího problému se (opět) zvedla ta největší diskuze.
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 12. 2014 5:11 | jansva

Nejsem přítelem každodenního nákupního marathonu. Ale ještě méně se mně zamlouvají lidé typu našeho dlouhodobě neúspěšného kandidáta na prezidenta, pana Jana Sokola, jehož snahou je co nejvíce regulovat život lidí.Ten Sokol je v podstatě stejný jako byli ti předáci z let čtyřicátých, kteří místo Ježíška zaváděli Dědu Mráze.Jsem starší generace a on mně připomíná jednu naší učitelku náboženství, která zaváděla u nás ve třídě prezenci na mši v kostele, největší šplhouni si vedli evidenci kdo tam byl. A co dosáhla? Rozšířila okruh žáků, kteří náboženskou výuku nesnášeli.Nechme rozhodování na lidech, těch za pultem i před pultem.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 12. 2014 4:24 | Barbora Sedláková

Konečně by prodavačky nebyly jen otroky podnikatelů, ale měli i trochu volna a mohly si užít svátky v klidu a nehonit se kvůli nenasytným zákazníkům, kteří se chodí místo do přírody procházkovat po marketech!!!!!!!
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 12. 2014 2:10 | maik

To jsou zase bláboly. Autor a nejen on zapomínají mimo jiné na zahraniční návštěvníky z těch zemí, které nenažrané odbory obšťastnily zavřenými krámy v neděli i ve svátek. Pokud oni nákup odloží, svojí hromadu peněz už u nás neutratí. Co nás čeká? Nákupy ve vietnamských večerkách. Několika svátky regulace začne - jako Jezinky ohřát prstíky... Fakt to chceme? Když jedu v neděli z Rakouska z lyžování, nakupoval bych jak vzteklej, často lepší ceny, kvalita, sortiment, ale mají zavřeno, no tak to máme smůlu oba. Jsem fakt blažený, že nás socan opustil a nechci aby mě znovu omezoval, to se nemusela RVHP rušit.
-17
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Renata Vesecká

bývalá nejvyšší státní zástupkyně

Karel Svoboda

podnikatel, Toi Toi

Renata Vesecká
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 5 duelů
×
Karel Svoboda
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services