Očima expertů: Důchodový dluh. Jak ucpat černou díru?

V posledních letech zaplatíme na důchodech ročně o desítky miliard víc, než vybereme. Co s tím?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 12. 2014 8:00, juřa

Pamatuju se že /Nebylo to tak vždycky, ještě v roce 2008 byl účet průběžného důchodového systému šest miliard korun v přebytku/
soudruh Klaus s tím ožralým ruským mužíkem převedl peníze z důchodového fondu do rozpočtu, kdypak to bylo??????????????????????

+62
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 12. 2014 9:57, Jan

Myslím, že řešení je velice jednoduché. A určitě spravedlivější,než
kalouskův bič na nízkopříjmové občany, v podobě zlomyslného zvyšová-
ní DPH.Navrhuji snížit DPH na 5% a 14%.Vzniklý ,,výpadek" na příjmo-
vé straně rozpočtu nahradit zvýšením daně z příjmu, o 2 či 3%.
Propočet nechám na odbornících (p.Bezděk a další,pochopitelně
p. Kalousek,kterého bych pověřil předložením příslušného zákona v
Poslanecké sněmovně ke schválení.

-30
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 28 komentářů)

5. 12. 2014 11:29 | Radim

Já myslím, že výpočty nadbytků důchodců v budoucích generacích jsou chybné a to ze dvou důvodů. Za prvé dnešní prodlužující věk dožití je založen na synergii dvou vlivů. Jeden vliv je čím dál lepší lékařská péče a druhý vliv je v tom, že do důchodového věku se stále ještě dostává generace narozená do poměrně tvrdých podmínek první poloviny socialistického období, tudíž generace otužilá a zvyklá na manuální práci. Tato generace taky vyrostla na poměrně zdravých potravinách bez chemických aditiv a zároveň jejich strava v dětství byla díky tehdejšímu nedostatku masných výrobků poměrně zdravá. Ten vliv bude trvat ještě 10 - 20 let. Potom nastoupí generace současná, vyrostlá na nezdravé stravě s přebytkem masa a živočišných tuků, později na dostatku sladkých tyčinek a energetických nápojů, zvyklá běžně a trvale konzumovat spousty všelijakých volně dostupných léků a podpůrných výživových prostředků, odvyklá manuální námaze a zvyklá pracovat převážně vsedě u PC. Ta sice bude mít ještě lepší lékařskou péči než existuje nyní, ale její zdravotní stav bude v průměru horší a průměrná doba dožití potom může stagnovat nebo i klesat. A za druhé vliv podle mně bude mít trvale se zvyšující počet nezaměstnatelných lidí, buď kvůli neschopnosti dosáhnout na lepší vzdělání než základní a tím neschopnosti vydělat zaměstnavateli víc než činí mzdové náklady i při minimální mzdě nebo kvůli předsudkům personalistů a zaměstnavatelů, jako jsou třeba matky samoživitelky nebo delší dobu nezaměstnaní starší lidi nad 40 - 50 let věku. Těch už má být dnes u nás, se všemi vyřazenými z evidence UP, něco kolem 1 miliónu. Tento stav, pokud trvá déle než několik let, většinou vede k podstatně vyšší zdravotní zátěži. Ať už proto, že tito lidi propadnou zdravotně rizikovým návykům nebo prostě proto, že kvůli chudobě se pro ně stanou neprolácené dražší léky a zdravotní doplňky i nadstandartní lékařská péče nedostupná a zdravotní pojišťovnou neproplácené náklady při nějakém trochu závažnějším onemocnění likvidační. Takže většina těchto lidí se důchodového věku cca 65 let, ani nedožije. Důchodců podle mně tedy bude ve skutečnosti méně, než se uvádí.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 12. 2014 11:27 | Ondřej

Řešení tady je, vdovské důchody zrušit, tzv. poloviční invalidní důchod zrušit a převést plnění na zdravotní pojišťovny, plný invalidní důchod opravdu nemůžou brát lidi kteří potom pracují, ale samozřejmě ten důchod musí být tomu adekvátní.Podnikatelé a živnostníci by si měli rozmyslet jestli chtějí pracovat nebo být v důchodu.Důchodcům, kteří si vydělávají důchod krátit.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 12. 2014 11:22 | Vanda

Víte mně by vyšší odvody na důchod zas tak nevadily (rozhodně bych je ocenila víc, než vyšší odvody na zdravotní pojištění, kde si myslím jsou jasné rezervy) - ale nesměl by mě pak nikdo úderem dne odchodu do důchodu prohlásit za hladový krk.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 12. 2014 10:12 | D

Řešení je jednoduché, začít zvykat konečně lidi na to, že se stát o ně ve stáří nepostará tak, jak by si představovali. Valorizovat důchody jen o inflaci, zrušit vdovské a vdovecké důchody, invalidní důchodce pořádně prověřovat zda se jejich stav nezlepšil a udělat na přiznání invalidních důchodů přísnější kritéria. Není možné, aby byl invalidní důchod někomu přiznán a ten se nechal vzápětí zaměstnat. Invalidní důchod má být dán pouze tomu, kdo nemůže vůbec pracovat. A pracující starobní důchodce bych pořádně zdanil nebo jim krátil důchod, to nakonec dělali i soudruzi za socializmu.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 12. 2014 9:57 | Jan

Myslím, že řešení je velice jednoduché. A určitě spravedlivější,než kalouskův bič na nízkopříjmové občany, v podobě zlomyslného zvyšová- ní DPH.Navrhuji snížit DPH na 5% a 14%.Vzniklý ,,výpadek" na příjmo- vé straně rozpočtu nahradit zvýšením daně z příjmu, o 2 či 3%. Propočet nechám na odbornících (p.Bezděk a další,pochopitelně p. Kalousek,kterého bych pověřil předložením příslušného zákona v Poslanecké sněmovně ke schválení.
-30
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 12. 2014 8:00 | juřa

Pamatuju se že /Nebylo to tak vždycky, ještě v roce 2008 byl účet průběžného důchodového systému šest miliard korun v přebytku/ soudruh Klaus s tím ožralým ruským mužíkem převedl peníze z důchodového fondu do rozpočtu, kdypak to bylo??????????????????????
+62
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 12. 2014 6:20 | La_da

Cenzura asi funguje, napsal jsem příspěvek a ten hned zmizel, že by náhoda? Tak tedy to shrnu ještě jednou: Je divné že peněz je dost třeba na platy vedoucích státních podniků, tam se rozdávají statisícové platy a odměny jako na běžícím pásu. Pro vyžírky z parlamentu a senátu se taky vždycky najde dost, na odměny všech spolupracovníků a kamarádíčků ministrů je taky dostatek. Všechny prohrané arbitráže jsou taky hojně dotovány, hlavně všichni právníci a poradci se napakujou a stát nedostane nic. Různé odpouštění daní všem bohatým a zahraničním firmám, zbrojení armády, která nikdy žádnou válku nevyhrála a nevyhraje, platy všech "generálů" a vojáků vůbec. Různé programy pro nepřizpůsobivé, humanitární pomoci do jiných států i když u nás chcípají lidé hlady a bydlí pod mostem, vojenské nájezdy do jiných států pod vedením našeho drahého spojence USA, léčení všech loupeživých banditů ze zahraničí zdarma (a na naše děti pořádáme sbírky). Moje hlava nebere, jak je možné že za komančů byl důchodový účet v přebytku a ihned po zásahu pana Klause (spojil důchodový fond se státním rozpočtem) se propadnul do dluhu, jak je možné že za komoušů byl rozpočet přebytkový a řada států NÁM dlužila peníze a dnes je vše naopak. Toto vše je podle všeho důsledek našeho kapitalizmu, v němž pravda a láska byla poražena kapitálem, závistí, hromaděním peněz a nenávistí. Je mě z toho zku.... kapitalizmu na nic a co vy? Jste spokojeni s vládnutím našich volených zástupců?
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 12. 2014 5:18 | babajedovatá

Je až s podivem jak se tady přemýšlí hlavně o tom kde těm důchodcům něco vzít.Přitom všichni moc dobře víme,že republika je rozkradena a kdyby se tyto nakradené a promrhané peníze vrátily zpět do kasičky tak by na důchody bylo ,a dlouhodobě.Dále pak snížení daní aby lidé nemuseli být zaměstnáváni tzv. na černo,což samozřejmě ubírá další peníze.Lidé ,kteří dlouhodobě nemohou najít oficiální práci nemohou přispívat do státní kasy a ani si spořit na důchod.Dále pak podpora exekutorské mafie stojí stát další peníze,i když to tak nevypadá.Podpora korupce je další černá díra.A když už člověk práci má tak většinou za minimální mzdu která není schopna ani pokrýt výdaje na bydlení,natož tak na kvalitní stravu a oblečení.Všechno co by státu mohlo přinést peníze do společné kasy hatí samotná vládní garnitura.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Tomáš Březina

podnikatel, Best

Jan Libich

ekonom

Tomáš Březina
ÚSPĚŠNOST
66,67 %

z 3 duelů
×
Jan Libich
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services