Proč se nebát penzijní reformy

Věra Tůmová | rubrika: Co se děje | 4. 12. 2007 | 31 komentářů
Reformu penzijního systému Česko potřebuje. Shoduje se na tom vláda i většina občanů. Jenže když politici přijdou s konkrétními záměry, veřejnost je proti. Částečně i proto, že reforma je opředena řadou mýtů.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 12. 2007 16:57, Rejpal

To máte pravdu, mou finanční situaci to opravdu nijak moc neovlivní, avšak nejsem žádná charita a z toho co jsem do systému nacpal chci tu část, která mi náleží podle stávajících zákonů, zpátky. Bohužel mám příbuzné a spolužáky, které by navrhované změny mohly dosti negatívně postihnout, proto si myslím, že vůbec neškodí upozornit ostatní na některé věci, které by mohly být problémové. Kdo bude chtít, ať si to přebere a zamyslí se nad tím, a samozřejmě i rozhodne podle svého.

Zobrazit celé vlákno

+78
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 12. 2007 21:17, Rejpal

Dobře, v bodě jedna se zhodujeme, v bodě 2 sice máte pravdu, avšak pokud by stát vlastnil alespoň část podniků s monopolem, tak by mohl diktovat kolik by chtěl dostat ze zisku na svůj podíl. V bodě 3 v podstatě také lze souhlasit s tím, že klesající důchody z průběžného systému určitě nebudou tlačit na inflaci, ale co teď s tím ? Myslíte, že si to někdo přečte a něco si z toho vybere.
Ja osobně jsem zastáncem povinného průběžného systému a dobrovolného kapitálového, u voleb tedy volím a budu volit některou ze stran která deklaruje to co já, a to je vše co s tím mohu dělat.
Zdravím.

Zobrazit celé vlákno

-22
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 31 komentářů)

4. 12. 2007 11:12 | Rejpal

Jsem v předůchodovém věku a proto si myslím, že by stávající státní průběžný důchodový systém by měl zůstat zachován a úprava parametrů se prováděla až od roku, kdy se dostane do deficitu. Ovšem, stát by měl umožnit přebytky na důchodovém pojištění vložit do akcií energetických a vodárenských podniků, jež mají přirozený monopol, jejichž tržby a zisky mají charakter průběžného systému a které by měly povinnost vyplácet část zisku, a tak nepřímo dotovat tento důchodový systém. Přece je absolutní nesmysl snižovat odvod na průběžný systém ve prospěch nejistých a nedotažených soukromých fondů, které sice umějí vybírat peníze, avšak neumějí je efektívně vyplácet ! Současně prodlužovat věk odchodu do důchodu, rušit zápočet let za vysokoškolské vzdělání a odstřelit valorizace podle životních nákladů. Pokud zrušit zápočet let u vysokoškoláků, tak je třeba i zrušit i pásma zápočtu pro výši důchodu a započítavat celou zaplacenou částku. Pak by vyšší platby od vysokoškoláků vykompenzovaly dobu studia. Mám pocit, že to co se navrhuje je opět nesmyslná deformace a ohrožení jistot statisíců občanů. Kromě pár tisíc lidí, co se vyznají, je většina manipulovatelné stádo a důkazem toho jsou i tisíce lidí bez prostředků a nebo už dnes v registru dlužníků. A právě, pro tyto, kteří se neorientují je třeba, aby je stát vedl za ručičku a zajistil jim jakž takž důstojné dožití.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 12. 2007 9:49 | Eric

Článek by byl zajímavější, kdyby po pravdě napsal proč se této pseudokokotskohloupé zlodějoreformy spíše bát.
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 12. 2007 9:48

To co píšeš by platilo v případě, že by důchody byly úměrné mzdám. Jenomže mzda se pro účely výpočtu důchodu nebere v úvahu celá, ale jsou tam redukční koeficienty. Akcionářem firmy ve velkých finančních problémech s možností neomezeně vydávat další akcie (rozuměj státu a emisi peněz) mi nepřipadá nejlepší řešení.
+15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 12. 2007 9:44 | k22

Platy rostou tempem 7-8%, výnosy fondů jsou kolem 3-4% ročně (a zdaňují se), takže průběžný systém nabízí důchodcům daleko vyšší "zhodnocení" jejich pojistné částky a halvně větší jistotu (jako volič jsem de facto akcionářem státu zatímco akcíonářem fondu nebudu nikdy)
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 12. 2007 9:41 | k22

Tak nějak. Reformu potřebují jen DF aby si namastily kapsy. Je třeba njedříve oddělit prostředky vybrané an důchody od rozpočtu a enchat je zpravovat samostanou instituí. Pak bychom možná vyděli, že peněz ej dost a do budoucna se pojistné může upravit. Z heldiska občaqna to vyjde an stejné náklady jako spošení do DF ale anvíc se na tom budou podílet i zaměstanvatelé a o to tu hlavně jde. Nečas a spol. chtějí veškeré nákaldy n adůchod yprřenést pouze na zaměstance! Zaměstannec má podle nich být jen materiálem, podnikatel si koupí jen jeho pracovní sílu a vzdělání, důchod a zdravotní péče ho zajímat nebudou. Dobře vymyšleno, ale snad nejsou lidé tak hloupí!
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 12. 2007 9:40 | Petr

Ma to jeste jednu vadu - ti, co budou platit vice, budou mit jeste vetsi tendenci se z tohodle systemu nejak dostat ( i kdyz ta tendence existuje uz ted, progrese - resp. degrese - pri vypoctu duchodu je obrovska uz v soucasnosti).
Kdyz chcete rozdelovat rovnym dilem mezi duchodce, mel byste taky rovnym dilem od pracujicich vybirat... Opet tu nebude zadna moznost jak se dostat do deficitu, a navic kolik si kdo ze zbytku vyplaty usetri, bude jen na danem budoucim duchodci...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 12. 2007 9:21 | Rozsekni to

Nejprve tvrdis, ze se to neda resit nejakymi fondy, ze staci oddeleni pojisteni z rozpoctu ... a pak ale zas pises, ze 7k mesicne za 40-45let musi stacit na nasetreni na dobry duchod po dobu 10-15let. Jenze to je prave ta zmena. Pokud ten odvod 7k mesicne nejde do jiste formy fondu (ted nemluvim o komercnich PF v CR, ale obecne o jakemkoliv typu fondu, treba i statnim, kde jsou finance spravovany), ale je vyplacen prubeznym systemem, tak to nestaci, ani kdybys odvadel 15k mesicne, protoze se jeste ten rok tyto finance utrati.
Pokud se ti ma cokoliv nasetrit, nemuzes mluvit o prubeznem systemu. Je jedno, kolik jsi odvadel, pri prubeznem systemu nezavisi tvuj duchod na tech 7k, ale na tom, kolik "k" odvadi kolik pracujicich v dobe jiz tveho duchodu. Opravdu ti prijde rozumne, aby vyse duchodu zavisela za 100% na jinych?
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 12. 2007 8:29 | comment

Mám nejjednodušší recept na to, jak udržet dlouhodobě důchodový systém v rovnováze: pevně stanoveným procentem z hrubé mzdy všech pracujících se stanoví odvody na důchodový účet (což už je dnes) a všechny vybrané peníze se rovným dílem rozdělí všem důchodcům. Nikde není žádná možnost jak to dostat do deficitu. Má to jen jednu vadu - nikdo nebude dopředu vědět, kolik bude mít důchod. Ale ví to snad někdo DNES?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 12. 2007 8:07 | xyz

Velmi dobře napsáno. Další pohled na věc: Reforma řeší důchody dnešních třicátníků na účet jejich rodičů z toho důvodu, že oni mají málo dětí. Není to padlé na hlavu? Proč se přeplatky z důchodového účtu používají na trávníky 3. generace jako např. vloni? Proč už se to konečně neoddělí a nevyplácí se to, co se vybralo i kdyby to bylo někdy méně?
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 12. 2007 7:20

pekne a vystizne napsano :-) bude to v budoucnu prekvapeni pro podilniky PF, kdyz vlada pod heslem "penize duchodcum... penize samozivitelkam s 9 detmi... penize uchazecum o praci.." vsechny penizky ve fondech zdani/znarodni ...:-)
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 12. 2007 2:36 | HonzaH

Jsou to všechno jen plky. Demografický problém se nedá vyřešit nějakými fondy. Má-li být za 30 let na jednoho pracujícího jeden důchodce, tak na to je stát s reformami krátký. Jestli ten mladý pracující bude mít dost peněz, tak se k tomu stejně nedá donutit. Je přitom jedno, jestli nastavíme hranici mládí na 65 nebo 70 let. Jde jen o to, jak vytvořit mladým závazek živit staré. Pokud si budou spořit 40 let v soukromých fondech, značná část z toho se rozkrade. Podle mě by pro začátek stačilo, kdyby stát oddělil důchodové pojištění od státního rozpočtu a neživil různé nepotřebné spoluobčany z peněz, které pracující formou povinné daně odvádějí (jak doufají) na důchod. Když z průměrného platu 21K se odvádí 7K na penzi, tak ať mi nikdo netvrdí, že za 40-45 let se nenašetří na to, aby mohl posledních 10-15 let z toho velice dobře žít. Ve stálých cenách, když zhodnocení bude pouze v úrovni inflace, nebo když se za to bude kupovat třeba zlato, by měl být k dispozici balík, který vystačí na důchod vyšší, než původní plat. Vysvětlením, proč tomu tak není, je současné vykrádání fondů určených na penzi. Politici a ekonomové bijí na poplach jedině proto, že za 20 let už nebude z čeho krást.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Marta Nováková

podnikatelka, U&Sluno

Petr Pithart

politik

Marta Nováková
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů
×
Petr Pithart
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services