Falešní bezdomovci bydlí „na úřadě“. Zakázat, potrestat, nebo nechat být?

Trvalé bydliště „na úřadě“ má v Česku už víc než tři sta šedesát tisíc lidí. Zdaleka ne všichni jsou bezdomovci. Často jde o lidi prchající před exekutorem, poškozenými zákazníky nebo soudní obsílkou. Pro obce je to zátěž. A starostové zuří – někteří dokonce chtějí „úředním bezdomovcům“ sebrat řidičák, pas i živnosťák. Aby si pro příště rozmysleli, jestli opravdu nemají střechu nad hlavou. Co si o tom myslíte?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

31. 10. 2014 13:13, kloky_1

Kdyby exekutoři neohrožovali protiprávní činností lidi u kterých postižený bydlí, nesnažili se zabavovat majetek majitele objektu, (např. zabudovanou kuchyňskou linku se spořebičemi, která ani není v pronajatých prostorách a jen je nájemník může používat), tak by také ubylo hlášených lidí na úřadu. Exekutoři si dělají co chtějí a všichni jsou na ně krátký. Porušují zákony a vyjimky postižených exekutorů jen potvrzují pravidlo nezákonných činností.

+49
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

31. 10. 2014 18:06, Leoš Staněk

No pokud máte řádně sepsanou písemnou nájemní smlouvu, tak si ten trvalý pobyt na adrese dle nájemní smlouvy na evidenci obyvatel zřídíte, protože je doloženo oprávnění užívání objektu. Nesouhlas pronajímatele je zde z pohledu veřejného práva zcela irelevantní.

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 52 komentářů)

30. 10. 2014 11:09 | J.Bubla

Co zakáží příště "vyvrhelům" co nemají pouze evidenční údaj, jak trvalý pobyt definuje zákon, v obytném domě? Jezdit MHD, vstupovat do obchodů, navštěvovat divadla, kina, nosit označení? To vše již bylo, za nadšeného potlesku publika, "úspěšně" vyzkoušeno. Předpokládat, že by stačilo, jako v civilizovaných zemích, uvádět ve smlouvách i úřadům pouze doručovací adresu nebo DS, je v našich podmínkách neuskutečnitelné. Co by se počali exekutoři a jiní vyděrači včetně státních a obecních? To spíš, aby bylo líp, můžeme počítat s onou navrhovanou variantou.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 10. 2014 10:46 | Petra

Odhlášení tak jednoduché není. Kamarádka chtěla svou dospělou dceru, která je drogově závislá odhlásit ze svého bytu a musela na úřadě 2 svědky (sousedy) dosvědčit, že se dcera v bytě nezdržuje. Navíc odhlášení nebylo hned, mají nějaké lhůty. Dcerka si mezitím "výhodně" půjčila od Providentu.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 10. 2014 10:40 | SCH

Přihlášení je jednoduché, když máte nájemní smlouvu. Když máte podnájemní smlouvu, např. když si (pod)najímáte družstevní byt od člena bytového družstva (který se mezitím vzmohl na lepší bydlení a svůj starý byt pronajímá), už se nepřihlásíte. Ale i s nájemní smlouvou to nemusí být jednoduché, protože časté jsou nájmy na jeden rok a pronajímatel si výslovně nepřeje, aby se nájemník přihlásil (protože má zkreslenou představu o právech plynoucích z trvalého pobytu, jak jste rázně vyjádřil výše), a když zjistí, že se přesto přihlásil (dá si udělat příslušným úřadem výpis), nájem neprodlouží. Nebo když je člověk nesezdaným partnerem žijícím spolu s nájemníkem, který nemá své jméno v nájemní smlouvě.
Řešením je možná masivní osvěta, co to trvalé bydliště je, že nezakládá právo nájmu, nebo radikální změna úředního přihlašování pro účely voleb, daňové příslušnosti atd. Dal bych přednost druhé možnosti. (Trvalý pobyt mám ve vlastním bytě, resp. v domě, kde je ten byt, úřadu jsem předkládal doklad o vlastnictví bytové jednotky.)
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 10. 2014 10:30

Odkdy vás někdo nutí? Vezměte kus papírku, napiště na něj větu "Tímto ukončuji svůj trvalý pobyt" a dojděte s tím na úřad. Vyřešeno.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 10. 2014 10:29 | qwertz

Dámo, kde to žijete?
Jestliže má nájemník platnou nájemní smlouvu, může se přihlásit v daném obvodu k trvalému bydlišti. Vás se nemusí na nic ptát a vy mu to nemáte jak zakázat. Jednodušší už to ani být nemůže.
Stejně tak je pro vlastníka/nájemce nemovitosti zcela triviální záležitostí trvalý pobyt někomu odhlásit. Ovšem smysl to má snad jen v případě rodinného domu. Rozhodně ne u domu s mnoha byty, protože trvalý pobyt se váže pouze na adresu.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 10. 2014 10:14

Já předně nevím, proč bych mocnářství měl vůbec oznamovat, kde trvale bydlím. Co je straně a vládě do toho? Zrušme tuto poddanskou povinnost a počty registrací na úřadě rapidně klesnou. Jestli mne někdo chce kontaktovat, ať si mne najde. Pokud s někým dobrovolně uzavírám smlouvu (pracovní, o půjčce, atd...), může být její součástí i ustanovení, že druhé straně sdělím svou adresu (a v případě změny ji zaktualizuju) - a je jen na mně, zda takovou smlouvu stále budu chtít podepsat.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 10. 2014 10:01 | Petra

Zjednodušte přihlašování a odhlašování trvalého bydliště. Usnadněte odhlášení z bydliště pronajímatelům bytů. Pak nebude problém nájemníkovi klidně bydliště přihlásit a zase odhlásit až se odstěhuje. Já sama pronajímám byt velmi slušným nájemníkům a dovolím jim bydliště si přihlásit - jinak totiž nedostanou děti do školky, když nemají v daném městě přihlášené bydliště.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 10. 2014 8:16 | qwertz

Celá tahle diskuze o trvalém bydlišti na úřadě je nesmysl. Trvalé bydliště je totiž "právo" a nikoliv "povinnost". Nikdo není povinen mít trvalé bydliště, dokonce vám byz něj vydají i novou občanku s prázdnou kolonkou. Přináší to však jisté nepříjemnosti, protože úřední šiml na to není připraven a rád dělá obstrukce a občan bez trvalého bydliště z technických důvodů přichází o některé práva - např. se nedá chodit volbám.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 10. 2014 8:12 | qwertz

jeho majitelé jsou blbci, protože: 1) trvalé bydliště je na adrese, nikoliv konkrétním bytě (v domě s více byty nelze konkrétní byt ztotožnit) 2) trvalé bydliště má pouze evidenční charakter (např. volby) a nezakládá vůbec žádná práva (i když si asi tak polovina populace myslí něco jiného)
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 10. 2014 7:33 | Petr Kaiser

Institut trvalého bydliště je již dávno překonáný. Sám mám trvalé bydliště na úřadě a to z důvodu, že jsem se před 8 lety odstěhoval z bytu, který zároveň opouštěli i rodiče. Obecně je nutné říct, že není vubec jednoduché získat v podnajemnim bytě trvalé bydliště, protože jeho majitelé se oprávněné bojí. Stejně tak většina mých přátel vůbec na svém trvalém bydlišti nebydlí... Tak jakou funkci institut vlastně plní?
Nutno podotknout, že pro potřebu komunikace s úřady jsem si zřídil DS. Rozhodně se tak nikomu nevyhýbám. DS jsou jedna z cest jak tento archaismus nahradit.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 10. 2014 7:28 | VlK

Nebude jednodušší zrušit trvalou adresu jako takovou? Když existuje dávno doručovací adresa. Nebo alespoň místo trvalé adresy umožnit mít "el. trvalou adresu", tj. datovou schránku? Vzhledem k tomu, jak úřady "dodržují" povinnost používat datovou schránku, pokud ji občan má, byl by to další impuls, aby i úřady byli trestáni za nedodržováni zákona.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 10. 2014 6:41 | Vanda

Pamatuji si, jak jsem se onehdy rozváděla, odešla nuceně z bytu, který jsme měli s manželem pronajatý a kde jsem měla i s dcerou trvalé bydliště a nastěhovala se do jiného pronájmu. Normálně jsem chodila do práce, dcera do školky, platila jsem nájem, inkaso a daně, jenom jsem neřešila trvalý pobyt, vlastně mě to v té situaci vůbec nenapadlo. Jaké bylo moje překvapení, kdy jsem po půl roce zjistila, že máme s dcerou hlášené trvalé bydliště na MÚ mé domovské obce, manžel nás zřejmě odhlásil z bytu kvůli zálohám na energie a obec, ve které jsme měli společně pronajatý byt mi tam prostě zrušila trvalý pobyt, nebo manžel, nebo kdo má na to kompetenci, já nevím, prostě bylo zrušené. Vzhledem k tomu, že byt jsem měla pronajatý, nešla jsem za majitelem, abych tam získala trvalé bydliště, ani mě nanapadlo, že by s tímto institutem někdo spojoval občanská práva. Trvalý pobyt jsem nakonec pro sebe i dceru zřídila až v okamžiku, kdy jsme se spolu sestěhovali s mojí dcerou a novým přítelem do společného bytu.
Vidíte, celou dobu jsem netušila, jaký jsem vyvrhel, a jak škodím společnosti tím, že nemám zřízen trvalý pobyt a ba dokonce jsem o této skutečnosti několik měsíců ani nevěděla.
Prostě v tomhle státě, abyste byli řádný občan a ne kriminální živel, nestačí nevraždit, nekrást, nechtít dávky a vše řádně platit, musíte prostě mít v pořádku každý papír, který někdo vymyslí.
Celkově jsem vůbec nepochopila, jak je vůbec možné, aby vás někdo bez vašeho vědomí někam trvale nahlásil a navíc ještě na obecní úřad.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 3/3

3

Následující

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jan Procházka

ekonom

Ludmila Müllerová

politička

Jan Procházka
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Ludmila Müllerová
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services