Velký investiční seriál: Státní důchody nás neuživí. Přesto si sami nespoříme!

Daniel Tácha | rubrika: Seriál | 29. 10. 2014 | 19 komentářů
Odkládat si na penzi může skoro každý. Jenže odkládání nestačí, protože z peněz stále ukusuje inflace. Úspory je potřeba rozmnožovat – investovat. Pro někoho je to možná smutná pravda, ale je to tak.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 10. 2014 10:06, Honza

Hodně lidí se vymlouvá na cokoli, ale ono to nespoření má i spoustu objektivních důvodů.

1) hotovost stát cíleně ničí inflací
2) spořící produkty prosazované státem mění pravila za běhu
3) spořící produkty prosazované státem tlačí na nákup státních dluhopisů
4) akcie (i prostřednictvím fondů) jsou ve skutečnosti záležitostí pro odborníky a profesionální investory, praktické výsledky normálních lidí bývají žalostné
5) rady, jak spořit bývají dost zběsilé, protože je dávají lidé z finanční branže

Ve skutečnosti by se lidi měli držet co nejdál od bank a spořitelen, pořídit si bydlení s nízkými náklady. V 50 letech být s vlastním bydlením a vůbec se vším, co člověk chce mít a hlavně bez dluhů, s platem v plusu a teprve v 50-55 postupně začít spořit na důchod i v penězích. A samozřejmě diverzifikovat, ideálně mít nějvětší hodnoty v tom, čemu člověk rozumí. Někdo umí pronajímat byt, někdo řídit malou firmu, někdo dobře vychavat děti, které se o něj postarají.

+42
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 10. 2014 14:41, xXx

Citace - Josef / 29.10.2014 07:37

Peníze je lépe nechat plesnivět doma a nebo rozdat potřebným. Když to udělá hodně lidí, tak většina velkých parazitů padne a s nimi suita všehoschopných poskoků. My malí se musíme umět o sebe postarat sami. Vždycky jsme přežili, byť za strašnou cenu.


Vicemene to tak je, akorat i presto, ze se k nim velci paraziti a jiny ksindl nedostanou, mohou pracovat. Inflace vas totiz dobehne i pokud vam budou plesnivet doma. Vymenit za pozemky, drahe kovy, zbrane a strelivo a dalsi veci, u nichz se da ocekavat, ze jejich cena poroste vice, nez inflace.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 19 komentářů)

13. 3. 2015 10:00 | Jan Kreibich

Často s klienty řeším, jak se zajistit na stáří. Na toto téma jsem sepsal krátký článek, který Vám pomůže ke klidnému a bohatému stáří. http://jankreibich.cz/koupe-nemovitosti-jako-zajisteni-na-stari/
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 11. 2014 23:28 | J.

m.penize.cz/zajisteni-na-ducho d/292164-velky-investicni-seri al-statni-duchody-nas-neuzivi- presto-si-sami-nesporime!
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 11. 2014 16:43 | Důchodce

Můj kamarád před deseti roky intenzivně spořil v penzijním pojištění, koupil byt a všechny lidi nabádal, aby to dělali též. Musel se dost uskromňovat, aby vše finančně zvládl. Byl sám, neměl příbuzné a tak to bylo logické. Krátce před důchodem, měl zdravotní příhodu, na kterou zemřel. Vše propadlo státu, respektive vykonavatelům pozůstalosti. Tím chci říct, že je potřeba zvážit faktor dožití. Pokud v rodině převládá krátkověkost, nemá moc cenu spořit.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 11. 2014 11:33 | dre

bubu bubu bubu bubu já se NEBOJÍM
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 10. 2014 7:49 | eďa

Státní důchody nás uživí. A když ne, tak znárodníme pochybně nabyté majetky oligarchů, co jen pácají ústy nesmysly o řízení státu jako firmy a majetky dalším posametovým grázlům a jejich rodinám. Popřípadě můžeme konečně budovat reálný socialismus. Už teď je největším politickým uskupením, byť ještě neorganizovaným, nevoliči, masa, co ke zkorumpovaným volbám už nikdo nikdy nedostane, ani příkaz becherovky, protože už prokoukli tento zločinný systém. Stačí už tak málo tyto nevoliče nadchnout pro pár jednoduchých, ale účinných a praktických idejí. Např. zákonným měsičním příjem na živobytí od 18 ti let až do smrti. A je vymalováno. Jsme přece demokratická společnost. Anebo je tu i druhá možnost ta z dílny hnutí ANO. Zbavit se většiny nepohodlných nevoličů úplným vyhladověním, což prosazuje právě idea řídít stát jako firmu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 10. 2014 21:19 | az

Ještě to bude mít pokračování: pracující, kterých bude méně než nyní, začnou odmítat platit pohodlný život armády důchodců, a ti se budou muset přizpůsobit, protože se bez těch pracujících prostě neobejdou. Takže na cígo i pívo bude, ale na něco dalšího už moc ne.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 10. 2014 11:32 | Pracující

Tak holt ta vaše půlka národa měla ve škole dávat větší pozor. Umíte s počítačem? Umíte anglicky? Zvládáte derivace? Máte alespoň základní ekonomické vzdělání? Každý má tolik peněz, nakolik si jeho práce cení jeho zaměstnavatel a zákazníci (pokud tedy nejste napojen na státní penězovod). Pokud si vaší práce někdo cení jen na 12 a práce někoho jiného třeba na 30 či třeba 200, tak je to zkrátka objektivní fakt, objektivní hodnota té práce. Rohlík má také jen takovou cenu, jakou je za něj někdo ochoten zaplatit. ---- Nevím, kdy se chystáte do penze. Ale podle odborníků za 20 let stát nebude mít na penze vyšší, než 6500 Kč. Tak si na stát klidně spoléhejte. Mnoho štěstí. ---- Ale vy se klidně spolehnete, že? Protože víte, že podprůměrní, jako vy, vždy budou mít paretovskou většinu. Že za 20 let budou mít většinu penzisti, kteří si nic nenaspořili. A tak se jistě najde politik, který vám řekne, že jste poctivě pracovali a tak máte nárok na penzi aspoň 15 tisíc - bez ohledu na to, že na to stát prostě nemá. Tak si zvolíte politika, který zestátní 2. a 3. pilíř, zdaní podílové fondy, radikálně zdaní nemovitosti, jen abyste měl na cigára a na pívo. Že to v důsledku zničí ekonomiku, to už bude mimo vaše chápání, protože jste ve škole nedával pozor a hrál si piškvorky pod lavicí. A že to je a bude krádež, to už bude úplně mimo vaše morální povědomí.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 10. 2014 10:22 | Jirka

Tihle ekonomové a "odborníci" co mají na výplatní pásce min. 30 000Kč, si mohou dovolit spořit. Ale půlka národa, co nosí domů cca 12 - 16 tisíc je ráda, že s penězi vůbec vyjde, tak z čeho má spořit? A jestli pak dostanou důchod o něco nižší, ale nebudou muset dojíždět do práce, tak se jejich životní úroveň zase o tolik nesníží. A mají jistotu, že jim prachy nikdo nevytuneluje ani nezkrachuje "křišťálově čistý" podnikatelský záměr.
+15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 10. 2014 9:59 | Mirek

Nechci Vás Karlo strašit ,úrazovka se může hodit vždycky , ale tzv. "spoření" s úrazovkou opravdu není moc dobrý nápad ...
"Spoření " se tomu lidově říká ,ale spoření to opravdu není .Možná jste k tomu pojištění dostala i hezké grafy kolik budete mít peněz za 40 let při zhodnocení x % /5-8 ? / Zkuste se ale někdy stavit v pojišťovně kde jste si to sjednala / nebo u které jste pojištěna / a zeptejte se ,kolik by jste dostala ze svého "spoření " kdyby jste tu svou pojistku zrušila . Většinou je to do dvou let 0,- Kč za deset let pak zhruba to ,co jste do toho vložila a teprve pak přibude i něco navíc .
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 10. 2014 8:31 | Karla

Já si spořím s úrazovkou, dále mi přispívá na důchod.pojištění zaměstnavatel. Je to hodně o možnostech.Finanční experti tvrdí, že může spořit každý-MUSÍ. Jen zřejmě počítají s průměr.mzdou a nebo se svými několikadeseti-stotisícovými platy... Je mnoho rodin,které žijí skromně,nejsou nároční,ale po zaplacení všech poplatků - nájmy,hypotéky,vzdělání dětí,tak nemají kde brát? Stejně tak starší generace,pokud nemá vybudované finanční zázemí,podporují děti,pracují i v penzi, aby "přežili". Není to o stěžování si a naříkání-je to fakt.Když zaplatí veškeré náklady obě skupiny...buď jim zbyde pár stovek nebo spíše ne...a každý musí mít nějakou rezervu...
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 10. 2014 6:06 | Miloš

Chlapče jezevče, tys vůbec ten článek nepochopil. Přečti si ho ještě jednou, ať víš, o čem je řeč. Ale zkratky máš dobrý, zasmál jsem se. Speciálně 3,14 budu dál používat.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 10. 2014 22:13 | jezevec

v dobách, kdy dnešní tzv poradci a konzultanti ještě většinou nebyli na světě - panoval úzus, že SPOŘENÍ to je zhodnocení nebo uložení peněz, zatímco INVESTICE to jsou prachy na hraní, o které si mohu dovolit přijít.
takže vztaženo k realitě, a k nepopiratelnému faktu že v důchodu ty prachy bude asi střadatel potřebovat - sám termín "investování na důchod" je pořádná 3,14-čovina. protože instrument, který umožňuje, že hned v prvních měsících investičního cyklu o všechny prachy přijdu, a pak už nebude co zhodnocovat - se s ZAJIŠTĚNÍM na stáří jaxi vylučuje. ještěže tady máme toho mlamoje z conseq, který nám garantuje nulové zhodnocení. no to je teda fakt frajer - on nám GARANTUJE, že nám prachy nerozkrade a nerozšpidlá, a tomu se v dnešní době inflace intelektu říká "TAHÁK"???? no ještě by mně zajímalo, zdali ten tahák je číslo, nebo hodnota peněz - tedy zda ta NULA je hodnota peněz plus inflace - a nebo zdali nám jako TAHÁK pán slibuje že každý rok naše prachy ZNEHODNOTÍ až o celou inflaci a ještě bude jakože dobrej. to se pak ale děcka nemůžete divit, že s takovými "odborníky" v uvozovkách se nikdo do ZAJIŠTĚNÍ stáří nehrne. běžný účet v bance mu totiž dá alespoň pár promile, spořák skoro půlku inflace. dokud si tzv "experti" nezvyknu na to, že zajímavost jejich nabídky začíná někde na dvojnásobku inflace - je takové "investování" v uvozovkách jen kecy o ničem, vhodné pro zbytek peněz o které si mohu dovolit přijít, ale ANI OMYLEM spořením na důchod. v důchodu já totiž ty prachy budu potřebovat - a nula je mi málo.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 10. 2014 7:37 | Josef

Domnívám se, že jediná cesta z problémů, do kterých se lidé dostali, je neposlouchat radám, neinvestovat své peníze a bránit se tomu, aby se k nim dostali bankéři, burzovní makléři a jiní "odborníci". Tito vám peníze před inflací nijak neochrání, ani nijak nerozmnoží. Prostě je půjčí, zisk z nich si ponechají, nebo je vloží do fondů ve kterých prodělává jen investor (tedy Vy)a opět vydělají. Peníze je lépe nechat plesnivět doma a nebo rozdat potřebným. Když to udělá hodně lidí, tak většina velkých parazitů padne a s nimi suita všehoschopných poskoků. My malí se musíme umět o sebe postarat sami. Vždycky jsme přežili, byť za strašnou cenu.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 10. 2014 7:27 | jo

Budete spořit celý život a ČNB vám to pak zdevalvuje.
+19
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 10. 2014 16:10 | ________________

Článek je OK, ale stejně jako většina ostatních ekonomů autor zapomíná, že ostatní parametry/proměnné jsou také dynamické. Je to klasická chyba způsobená pojetím výuky makroekonomie na mainstreamových školách: "Máme 20 proměnných, předpokládejme, že 18 z nich jsou v čase neměnné a studujme závislost zbývajících dvou - a nabiflujme se ten posvátný graf". Problém je, že ty proměnné jednak neměnné nejsou a jednak nejsou nezávislé. A jednak nikdo nepočítá s proměnnými "systémového významu" - ježe v horizontu tolika let se obvykle mění i samotný systém.
Na co tedy nezapomenout? Třeba na to, kolik v tom roce 2064 bude důchodců. Jak velká, jednolitá, organizovaá a disciplinovaná voličská skupina to bude (společně se státními zaměstnanci, dávkaři, neziskovkáři, grantaři a dotačníky).
Jestli se jim jejich penze bude zdát nízká, tak si zkrátka ODHLASUJÍ VĚTŠÍ. A že nějaká menšina lidí si poctivě a svědomitě spořila/investovala něco vedle? No tak jim to seberme, "vyrovnejme křiklavé sociální rozdíly", my jsme si spořit přeci nemohli, měli jsme malý plat a ti co měli příjem velký, tak k němu určitě nemohli přijít poctivě!

Co dál z toho plyne? Za jak dloho dojde tomu člověku s platem 45tisíc a nárokem na 16k penzi, že je za kořena? Nepovede to k rostoucí snaze unikat tomuto oškubávání a ke snaze vykazovat např. příjem jako pán v prvním příkladu (15k) a nárokem na penzi 11k (rozumný poměr) a ze zbytku si spořit individuálně a to tak, aby na ty úspory pokud možno ruka lačného proletariátu nedosáhla? Tedy určitě ne "spolu se stádem" v nějakých penzijních fondech, kde jsou peníze blokované, nepřealokovatelné a škrtem pera politikova znároditelné (mysleme na tu masu voličů s jen nuznou státní penzí v roce 2064). A pozor - až se ta masa lidí bez úspor bude dožadovat vyšší státní penze, jsme si jisti, kam již politici zajít ochotni nebudou? Považujeme za nemožné např. zdanění vkladů, podílových fondů, dividend, progresivní daň z nemovitostí (x% z první, 2x% z druhé, 4x% z třetí, ...), atd...?
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 10. 2014 14:41 | xXx

Citace - Josef / 29.10.2014 07:37

Peníze je lépe nechat plesnivět doma a nebo rozdat potřebným. Když to udělá hodně lidí, tak většina velkých parazitů padne a s nimi suita všehoschopných poskoků. My malí se musíme umět o sebe postarat sami. Vždycky jsme přežili, byť za strašnou cenu.

Vicemene to tak je, akorat i presto, ze se k nim velci paraziti a jiny ksindl nedostanou, mohou pracovat. Inflace vas totiz dobehne i pokud vam budou plesnivet doma. Vymenit za pozemky, drahe kovy, zbrane a strelivo a dalsi veci, u nichz se da ocekavat, ze jejich cena poroste vice, nez inflace.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 10. 2014 10:06 | Honza

Hodně lidí se vymlouvá na cokoli, ale ono to nespoření má i spoustu objektivních důvodů.
1) hotovost stát cíleně ničí inflací 2) spořící produkty prosazované státem mění pravila za běhu 3) spořící produkty prosazované státem tlačí na nákup státních dluhopisů 4) akcie (i prostřednictvím fondů) jsou ve skutečnosti záležitostí pro odborníky a profesionální investory, praktické výsledky normálních lidí bývají žalostné 5) rady, jak spořit bývají dost zběsilé, protože je dávají lidé z finanční branže
Ve skutečnosti by se lidi měli držet co nejdál od bank a spořitelen, pořídit si bydlení s nízkými náklady. V 50 letech být s vlastním bydlením a vůbec se vším, co člověk chce mít a hlavně bez dluhů, s platem v plusu a teprve v 50-55 postupně začít spořit na důchod i v penězích. A samozřejmě diverzifikovat, ideálně mít nějvětší hodnoty v tom, čemu člověk rozumí. Někdo umí pronajímat byt, někdo řídit malou firmu, někdo dobře vychavat děti, které se o něj postarají.
+42
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 10. 2014 9:45 | Honza

Spořit? Rozhodně. Ale vyhnout se produktům, jejichž podmínky ovlivňuje vláda, plus se vyhnout těm, ze kterých nelze peníze v případě nutnosti vybrat relativně snadno a rychle. Konkrétní produkty nechť posoudí každý sám.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 10. 2014 5:51 | Tarzan

Jsme otroky vládní mafie do doby kdy tu bude jejich inflace.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Václav Kočka

kolotočář a podnikatel

Janis Sidovský

manažer a podnikatel

Václav Kočka
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Janis Sidovský
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services