Motivátor Ivo Toman: Nejdůležitější je talent! Kdo ho nemá, má smůlu

Ondřej Tůma | rubrika: Rozhovor | 11. 10. 2014 | 31 komentářů
„Jsou lidé, kteří nemají talent na nic. Ti mají smůlu. Stejně jako se někdo narodí postižený, tak se někdo narodí bez talentu,“ říká v exkluzivním rozhovoru školitel osobního rozvoje a motivace Ivo Toman.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 10. 2014 9:16, ST

Díky za hezký článek. Pana Tomana obdivuji za to co dokázal. Klobouk dolů. Myslím, že je to velice inspirující osobnost od které se máme hodně co učit. Netvrdím, že má vždy a ve všem pravdu, ale jeho slova stojí minimálně za úvahu.

+10
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

11. 10. 2014 14:37, Omasta

On ten Toman spíš než talent měl štěstí. Tím, že je INTP, je kompatibilní k různým bohatým generálním ředitelům a tak dostává vyšší honoráře. I to jeho chochtání mu prospělo, protože neohrožuje autoritu vysoce postavených papalášů, které učí. Když se na něj člověk dívá, řekne si, jak on to tak daleko dotáhl, tak to musí dokázat každý. :-)

-3
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 31 komentářů)

12. 10. 2014 13:56 | Roger

Rozhodně nesouhlasím, že by se podle MBTI daly dělat seznamky. Podle mne význam této typologie nesmírně přeceňujete, resp. jí dáváte význam, který sama o sobě nemá. Proto to ve mne vyvovalo jisté pochybnosti a následně si všiml těch popletených jmen... To se samozřejmě může stát i znalci :-).
Máte-li nějaký dobrý tip na oline (free) test, rád si ho zkusím. Naprostá většina testů to moc nepropojuje, naopak dá stejný počet otázek na každý ze čtyř rozměrů osobnosti. A myslím, že bych ho hravě vyplnil tak, abych dosáhl výsledku, který bych chtěl dosáhnout - úplně v těch otázkách třeba na skeletus.com vidím, na které písmeno typologie je mířeno (alespoň ve většině případů). Profi testy asi budou lepší, ale i tak se říká, že mají úspěšnost tak sotva 70%. Sám více věřím hlubšímu rozboru na základě důkladné znalosti vlastní typologie a daného člověka. Má-li ta znalost typologie a jejích typických charakteristik opravdu někomu pomoci, musí to být udělané pořádně a i ten testovaný člověk by měl mít zájem.
Na Vaši poslední otázku by byla zdlouhavá odpověď. Základy jsou snad jasné. I když jsem Váš první návrh (Zajímá ho jídlo pití, vyměšování.) považoval za povrchní až nesmyslný, resp. provokaci, faktem je, že smysloví lidé budou opravdu mít větší tendence být třeba mlsní, nebo naopak mohou být lepší koštovači vína, či jídla obecně, ale rozhodně to není jejich významná charakteristika, leč vedlejší efekt.
Mimochodem, i T+F vlastnosti mohou být primární - nebo jsem Vás blbě pochopil?
A ještě jedno BTW: jestli jsou ty stránky o zdraví Vaše, a byl jste ten nešedivý na srazu, tak bychom k sobě měli velmi blízko. Úplně stejný dotaz jsem na nedávném srazu dostal také, a prý jak to dělám ? :-)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 10. 2014 13:07

Je to chvályhodné, že jste si všiml chyb ve jméně Mayersové-Briggsové. Máte obdivuhodný rozhled. Vy jste ENTJ na 100%.
V teorii MBTI je vše propojené, a tak lidé nemohou při vyplňování dotazníků fixlovat, protože by se na to přišlo. Tyhle souvislosti skoro nikdo nezná. Myslím z lidí, co jen četli knihu, ale neproniknuli do toho. Kdyby byl na světě někdo, kdo rozumí MBTI a zároveň je technický typ, tak už by existovala seznamka, která by sama seznamovala lidi, co se v životě neviděli, a dokázala by je vybrat tak, aby se do sebe zamilovali na 1. pohled.
A zeptám se. Jak se projevuje smyslový člověk? Zajímá ho jídlo pití, vyměšování. A hodně záleží na sekundární vlastnosti, dělí se na logické a útlocitné. Ale hlavně smyslové lidi nudí filosofování typu "co by kdyby". Na mě najde telefon v prvním příspěvku a můžete se mi kdykoliv ozvat nebo poslat na sebe.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 10. 2014 11:19 | Roger

Sorry, chtěl jsem napsat silné NT, tedy racionál.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 10. 2014 11:15 | Roger

Milý champione. O MBTI jsem toho načetl mnohem více, než jen Čakrta, ale rozbory s tolika lidmi jsem samozřejmě neměl příležitost udělat - to bych musel být profík. Nicméně nejednoho člověka zaujal už jen tím, že jsem je dokázal bez jejich vědomí správně otypovat, a pak jim dát přečíst charakteristiku...
V žádném případě se nechci přít o skutečný typ Ivo Tomana - nicméně on byl jeden z mála, které osobně vůbec neznám, a přesto jsem si ho zkoušel zařadit. Třeba pro ještě lepší pochopení jeho myšlenkových pochodů.
Osobně si ale intutivnost představuji trochu jinak, než se on projevuje navenek. Tam se projevuje vyloženě Smyslově založený, ale může to být jen vnější image. Napadají mne i jiné příklady známé z jeho života, kdy by člověk se silnou intuicí jednal jinak - viz i zde zmíněné dluhy na fyzickou osobu. Některé jeho názory však ukazují na iNtuitivní osobnost - řekl bych, že jde spíše o vliv pozdějšího sebevzdělávání Ivo Tomana - podle MBTI je však základní typ vrozený a nelze změnit (otázka, zda je to pravda, že? :-)). Naopak životní role a zkušenosti nás pak mohou zaobalit několika slupkami, že se můžeme jevit úplně jinak. Toman však přesto ve svých argumentacích, hlavně o věcích mající duchovní aspekt, je vyloženě smyslový.
Tomu P a J asi rozumím poněkud jinak než Vy. Projevuje se mnohem více plánovitostí, či naopak nechávání si co nejvíce otevřených možností až do chvíle, kdy už je třeba se opravdu rozhodnout. Sám jsem byl třeba překvapen, že pan Čakrt je P, nicméně u Toman si stále myslím, že J. To, co jste psal, o momentální impulsivnosti, apod. dle mého názoru nemá s dělení P a J příliš mnoho společného - resp. jsem se s tímto důrazem ve větší míře nesetkal, a tedy nad ním moc nepřemýšlel.
A ten Váš závěr? Zajímavé, leč zvláštní. Na mne to moc nesedí. Sám jsem hodně silné NJ, ale Vokáč-Čmolík, teoretik o ničem, moji pozornost nestrhnul ani náhodou. A jestli se cítím dobře mezi lidmi se stejnou orientací? Řekl bych, že určitě ne. Lidé, které jsem měl nejraději, a udělal s nimi test, nebo si je otestoval sám, byli většinou úplně jiní. Mimochodem, manželka se se mnou shoduje v jediné orientaci - a to jí ještě občas vychází hodně na hraně. Naopak prostředí logicky myslících mne mnohdy ubíjí - možná je to tím, že asi nejsou stejní, ale jen trochu jiní... sám nevím, ale s Vašimi obecnými závěry spíše nesouhlasím, a hlavně mám jinou zkušenost.
Přesto díky za názory a diskuzi. Budu rád, když budete pokračovat (něčím zajímavým:-)).
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 10. 2014 10:32 | Omasta

Jak jsem přišel na to, že je IVO Toman INTP. Sáím jste to vysvětloval. Nejtěžší je právě rozeznat rozdíl mezi intuicí a smysly a pak rozdíl mezi spontánností a uvážlivostí. To byste si musel knihu od Michala Čakrta přečíst 5x a udělat rozbory osobnosti osobně s 2000 lidmi.
Intuitivní - to je jasné. Všichni v této diskusi jsou intuitivní snílci. Vy jste taky snílek ENTJ a matka vám často říkala: "Sestup na zem!". Proč je vnímavý. On se přece netají, že je impulzivní, i to vidíte na přednáškách. Žádný uvážlivý člověk není impulzivní i když se to občas může zdát, když se rychle rozhodne. Impulzivní introverti chovají klidně a rozvážně. Pan Toman se navíc stylizuje do polohy rozvážného člověka, aby se zavděčil všelijakým ESTJ a ENTJ, kteří si objednávají jeho přednášky. Proč? Protože intuitivní lidi mají jiné favority, např. Vokáč-Čmolík, Andy Winson.
Platí zásada, že člověk se nejlépe cítí mezi lidmi se stejnou dominantní vlastností. Např. logicky myslící jsou v průmyslových podnicích. Imntuitivní jsou v politice a na školách. Emocionální jsou např. ve zdravotnictví a v práci s lidmi. a smysloví jsou ve sportovních zařízeních, hospodách, hotelech i hypermarketech.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 10. 2014 10:19 | Roger

A ještě něco k Ivu Tomanovi. Všiml jsem si ho před cca 5 lety a od té doby sleduji všechno, co s ním vyjde. Zaujal mne jednak jeho příběh, ale hlavně pravdivost a nekompromisnost toho všeho, co hlásá. Většinou se jedná o výborné kompilace výsledků velmi fundovaných výzkumů, renomovaných psychologů setříděné do přímých a snadno pochopitelných závěrů, nicméně občas celkem tvrdých. Komu by se třeba líbilo slyšet, že nemá šanci uspět, protože je takový a makový, chybí mu vnitřní motivace, vytrvalost, nebo schopnost odkládat uspokojení do budoucnosti, a proto je v podstatě na 99% odsouzen k tomu, že nebude úspěšný, nebo že nebude šťastný?
Mimochodem jeho knihu o štěstí právě čtu - to téma je asi pro většinu lidí zajímavější než samotný (hmotný) úspěch, jemuž se Toman věnoval hlavně v minulosti. Jsou tam velmi zajímavé závěry, nicméně myslím, že přemýšlívý a vnímavý člověk na řadu z nich může přijít sám i bez výzkumů. Bohužel, když se dívám na dnešní, především mladou generaci, tak se vůbec nedivím, že z nich většina kouří, řada pak zkouší další drogy, kolikrát nesmyslně riskují, aby to pak mohli vylepit na internet. A taky se nedivím, proč mají mnohem více umělé nemoci typu ADHD, či psychické problémy apod. To přesně vyplývá z toho, čím krmí svou mysl, a jak na to ten jejich mozek reaguje. Málokdo bez zájmů či koníčků dokáže svou mysl bez podobných nebezpečných obezliček dostávat do stavu proudění, které je pro nás tak důležité - chceme-li být převážně šťastní. Souhlasím s tím, že i být šťastný je talent. Je docela možné, že ti, co si tu knížku přečtou, budou převážně patřit k jedné ze dvou skupin. Najdou v tom potvrzení toho, čemu věřili, že je správné, ale občas si připadali ve svém názoru celkem osamocení. A pak ti, co se nadchnou, zkusí s tím svým štěstím něco udělat, ale nakonec jim budou chybět ty podobné EQ vlastnosti, které často chybí i lidem k úspěchu materiálnímu - a vše v nich zase postupně, po prvnotním nadšení, vyhasne. A pak budou pokračovat ve svých stereotypech, a negativních zvycích.
Každopádně knihu doporučuji, a každému čtenáři ze druhé skupiny přeji, aby se dokázal překlopit do skupiny první - těch, co ví, jak být šťastný - tedy dokáží odbourávat činnosti, které je činní nešťastnými, a vyhledávat to, co jejich pocity štěstí posiluje. Mnoho lidí si ubližuje i diskuzemi na netu:-). Základem všeho je prý mít v hlavě minimálně 3 pozitivní myšlenky, na jednu negativní - pak se člověk celý překlopí do stavu víceméně trvalého roustoucího štěstí, přerušeným snad jenom okamžitými okolnostmi, a to na relativně krátkou dobu. Okolnosti mají totiž vliv na štěstí pouze z 10%, s čímž by samozřejmě většina lidí s nízkou vnitřní motivací asi nesouhlasila. Je totiž mnohem pohodlnější se na něco vymlouvat, pokud se nevymlouváme sami na sebe, což málokteré EGO dokáže,
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 10. 2014 9:52 | Roger

Zajímalo, jak jste přišel na to, že Ivo Toman je INTP? On sám se tím nezabývá a nechlubí. Introverzi zmiňoval mnohokrát, o T (převaha myšlení) taky nepochybuji, nicméně s tou intuitivností bych to u něj neviděl tak žhavé, a taky bych si myslel z toho, jak mluví a jedná, že bude spíše typ usuzovací než vnímající. Tedy když jsem si ho na dálku otypoval, vyšlo mi ISTJ, přičemž bych nevyloučil ani INTJ. Rád svůj názor změním, máte-li k tomu co říci.
Mimochodem, ten váš úsudek, proč je Toman úspěšný, to jste doufám nemyslel vážně :-). Jinak bych si vás otypoval na nějakého snílka, jemuž je nějaká objektivita, či racionální úsudek zcela ukradený. To je právě neštěstí mnohých internetových diskuzí, a nejen jich. Je jen velmi málo typů MBTI, které dokáží diskutovat velmi objektivně, a především neosobně, a oprávněnou kritiku neberou vztahovačně, ale buď ji uznají, nebo opět zareagují věcně, neosobně.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 10. 2014 9:39 | Roger

Znám velmi dobře, jak dílo Ivo Tomana, tak MBTI teorii - mimochodem nemáte dobře ani jméno Briggs(ové) ani Myers(ové), tak nevím, na kolik jste s touto teorií skutečně obeznámen. Nesouhlasím totiž skoro s ničím, co jste tu napsal. Zejména silně přeceňujete vliv rodičů, mnohem důležitější je silná vnitřní motivace. Ta je svým způsobem taky jistou formou talentu - a ta už vám ten skutečný talent, nebo oblast, která vás baví a uživí, najít pomůže.
Jinak MBTI vůbec nemusí indikovat, jak moc bude člověk v životě úspěšný, i když samozřejmě některé typy mají mnohem větší předpoklady osvojit si ty správné EQ vlastnosti, které jsou k úspěchu, nebo třeba i ke štěstí, důležité. Je to podle mne velmi zajímavá teorie. A možná je škoda, že ji Ivo Toman ve svých materiálech prakticky ignoruje, nicméně pro jeho potřeby a cíle by asi jeho zobecněné závěry zbytečně komplikovala.
Pokud jste tak ještě neučinil, tak doporučuji přečíst si dílo Michala Čakrta - Typologie osobnosti, a uvidíte, že každý typ má své silné i slabé stránky - právě kapitola shrnutí všech 16 typů obsahuje stať možných slabinách - pokud člověk ve vyšším věku nerozvíjí své sekundární, či terciální preference, bez ohledu na typ, může ve svém životě dopadnout velmi blbě :-(
A navíc, ať jste INTJ, nebo třeba ESFJ, máte sice určité předpoklady způsobu práce, ale to v jaké oblasti se uplatníte rozhoduje právě ten talent na něco konkrétního, a v tom se INTJ, čo ESFJ mohou velice lišit. MBTI je spíše o způsobu myšlení, vnímání a rozhodování, než o něčem jiném. To byste ale mohl vědět.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 10. 2014 8:41 | Franta z Ostravy

Každý človék má na něco talent, pouze jej nedokáže využít, např. proto, že nemá trpělivost, dostatek finančních prostředků, dostane se do nepříjemností z důvodů tragických události a nemůže sám talent rozvinout. Nemá štěstí se setkat s pravými lidmi ze svého oboru, atd
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 10. 2014 14:37 | Omasta

On ten Toman spíš než talent měl štěstí. Tím, že je INTP, je kompatibilní k různým bohatým generálním ředitelům a tak dostává vyšší honoráře. I to jeho chochtání mu prospělo, protože neohrožuje autoritu vysoce postavených papalášů, které učí. Když se na něj člověk dívá, řekne si, jak on to tak daleko dotáhl, tak to musí dokázat každý. :-)
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 10. 2014 14:27 | Omasta

Pan Toman má částečně pravdu, jen si to trochu zjednodušil.

Vy nepotřebujete talent např. ke hře na klavír nebo charisma. Psychologická teorie Mayerové-Bricksové říká že každý typ osobnosti má na něco talent a většina dovedností se dá zpeněžit, ať už jste ostřelovač nebo analytik.
K úspěchu potřebujete IQ nad 100, nadprůměrně silnou vůli a tak zvaně zlé rodiče, kteří po vás vyžadovali disciplínu. Je spousta talentovaných lidí, kteří měli hodné rodiče, byli chváleni jen za to, že jsou. Vyrostli z nich roztomilí lidé ovšem naprosto neprůbojní a zdechlí. www.dobrotaprozdravi.cz/o-nas/
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jiří Rusnok

ekonom a politik

David Eder

podnikatel, Exclusive Tours

Jiří Rusnok
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 2 duelů
×
David Eder
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services