Velký investiční seriál: Spořte, investujte, důchod není jistota

Daniel Tácha | rubrika: Seriál | 17. 9. 2014 | 28 komentářů
Ministerstvo práce a sociálních věcí zveřejnilo metodický návrh, podle kterého by se jednou mohlo určovat, kdy budeme odcházet do starobního důchodu. Vycházet by se mělo z průměrné doby, kterou Češi v důchodu stráví. Podle tohoto kritéria by se pak hranice důchodového věku mohla co pět let posouvat.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 9. 2014 11:32, Produktivní jedinec (člen malé menšiny)

1) Jen si spořte, ať má stát co znárodňovat, nebo aspoň znehodnocovat inflací a intervencemi ČNB

2) A co ženy? Pracují kratší dobu, ale v penzi jsou naopak významně déle, než muži. Měli by mít tak čtvrtinové penze...

3) A co chudák horník, zvlášť pokud kouří, pije a baští bůček - ten si navzdory statistikám penzi taky dlouho neužije.

4) Tzn. vládo, jdi někam. Já si své peníze chci spořit dle vlastního uvážení. Určitě ne v tvojí průběžné pyramidové hře. To letadlo s strč někam, stejně tak 3.pilíř vycpaný tvými dluhopisy, které za 20 let mohou mít cenu NULA. Jako svobodný jedinec mám právo spořit si kolik chci a jakou formou chci - moje peníze, můj život, moje úspory, moje penze. A hodlám tohoto svého přirozeného práva využít a své úspory umístit co nejdál od nenechavých rukou politiků.

+27
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 9. 2014 8:34, Adam Varmuža

Ono by stačilo, pokud by byl důchod adresován potřebným ...

-2
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 28 komentářů)

17. 9. 2014 11:20 | D

Asi nejhorší bude překlenout dobu od cca padesáti let, kdy vás vyhodí z práce do těch cca 68, než půjdete do důchodu. Podporu v nezaměstnanosti budete brát 11 měsíců a potom možná dostanete nějaké 3000,- soc. dávky, pokud nebudete mít nějaký majetek nebo nějakého živitele. Státu se to vyplatí, protože i ty soc. dávky, pokud vůbec nějaké dostanete jsou cca 3000,- Kč a ne 10 000,- Kč, jako průměrný důchod.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 9. 2014 11:08 | Fredy

První omyl v článku, cituji: „Zvyšování věkové hranice je velmi účinné, protože má dvojí efekt: zvyšuje počet plátců pojistného a snižuje počet důchodců.“
Platí, že se snižuje počet důchodců, ale naopak se zvyšuje spotřeba financi na sociální dávky. Jen blázen, či naprostý ignorant, si myslí, že sedmdesátiletí lidé budou makat u mašin a odvádět dokonce sociální pojištění.
Druhý problém, cituji: „Naše společnost fondy druhého pilíře vůbec nezakládala, soustředíme se na takzvaný třetí pilíř, tedy klasické penzijní spoření,“ říká například již zmíněný Richard Siuda....."
Bodejť by byl zájem o druhý pilíř, když ten třetí je zlaté beránek, kterým se třese a ještě za podpory státu. A klient? Ten se naivně domnívá, že bude v důchodu boháčem a přitom většina fondů nestíhá ani dohnat inflaci, aby klientovi peníze neztrácely alespoň na hodnotě ....
Třetí chyba, cituji: „Demografický vývoj je neúprosný. Vážné problémy očekávejme hlavně v momentě, až půjdou do důchodu silné ročníky takzvaných Husákových dětí, protože ročníky těch, kteří půjdou ve stejný čas do práce, se jim v počtu nikterak nevyrovnají,“
Toto není hlavní problém v hodnocení demografického vývoje v budoucnosti. Tím je národnostní složení plátců, nikoliv jen počet. Stačí se podívat do statistiky, jak roste počet tzv., nepřizpůsobivých a ti v budoucnu budou spíše příjemci dávek, než plniči státní kasy. Druhý problém je v tom, že i ti úspěšní mladí lidé, kteří zde vystudují za státní peníze, půjdou raději dál na západ, kde je ještě nějaký zbytek demokracie a větší šance na lepší život.
Tak že jak z toho ven? Toť otázka do pranice. Asi méně spoléhat na stát, ovšem ani nevěřit slibům finančních poradců, ale více se věnovat svým dětem a připravit je na to, že se o nás budou muset jednou postarat. A nabádat je k tomu, aby i oni počítali s tím, že se o ně postarají jejich děti. Kdo včas zainvestuje, případně si pořídí nemovitosti, ten na tom bude lépe ......
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 9. 2014 10:51 | Karel M.

Hranici odchodu do důchodu je třeba posouvat, aby lidé byli déle v pracovním procesu a ubylo tím důchodců. Výborná a logická úvaha. Jen mi řekněte, k čemu to bude dobré, když se tím bude současně zvyšovat nezaměstnanost.
Počítá se snad s tím, že nezaměstnaný je pro stát výhodnější, protože doba po kterou bude brát podporu je omezena a její výše je asi nižší, než u důchodu? A když si nenajde včas práci, tak ať chcípne, jeho problém. Kdežto důchodci, zmetkovi, se musí důchod posílat až do smrti a to se může sakra prodražit.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 9. 2014 10:38 | Gabriel Pleska

Nás nejvíc nabíjejí víkendové rozhovory, zkuste si spravit náladu u nich, bývají to lidi s pozitivním nábojem. Nemůžete ale po nás chtít, abychom nepsali o důchodech. A velice rádi bychom vás potěšili něčím optimističtějším – těžko to ale bude něco jiného než to, že o vás bude postaráno, když se postaráte sám.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 9. 2014 10:05 | realista Michal

To není žádná negativní zpráva, to je reálná zpráva. Já radši slyším "bude hůř" a pak zjistím, že to až tak špatné není. Akorát se mi to vůbec nestává, tudíž jsem asi realista. A reálně jsem zaškrtl v dotazníku, že se nejspíš důchodu ani nedožiji :).
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 9. 2014 9:46 | Optimista

Redakce, moc Vás prosím, nestresujte pořád lidi převážně negativními zprávami. Pokud možno alespoň ne po ránu. Nevěřím, že neexistují u nás pozitivní projekty, dobré zprávy, veselé zajímavosti apod. Pak nemají mít Češi "blbou náladu", když z každého média na ně křičí "Bude hůř!". Vím, měl jsem semestr obchodní psychologie, že strach a sex prodává nejlépe, ale dlouhodobý stres rozhodně není dobrý...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 9. 2014 8:34 | Adam Varmuža

Ono by stačilo, pokud by byl důchod adresován potřebným ...
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 9. 2014 7:57 | Rada

Do dvaceti let maji velkou cast zamestnancu nahradit roboti a diky starnuti populace se tedy pravdepodobne nebude muset resit to, co budou delat lide, kteri prijdou o praci. Vetsine lidi bude podle me mene vadit 5 milionu duchodcu nez treba 3 milion nezamestnanych. Vek odchodu do duchodu neni potreba dramaticky zvysovat, mozna uz by se nemel zvysovat vubec.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Petr Nečas

politik

Vlastislav Bříza

podnikatel, Koh-i-noor

Petr Nečas
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Vlastislav Bříza
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services