Očima expertů: Elektronická evidence tržeb. Past na daňové úniky, nebo na podnikatele?

Ministerstvo financí chce on-line kontrolovat tržby všech obchodníků a podnikatelů, kteří přijímají platby v hotovosti, kartou, stravenkami… Podaří se tak snížit daňové úniky? A není taková míra kontroly nezdravá? Ptáme se ekonoma a poradce ministra financí Aleše Michla, europoslance Petra Macha, odboráře Víta Samka, šéfa Asociace malých a středních podniků Karla Havlíčka a dalších osobností.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 8. 2014 13:57, Pavel Fiala

Souhlasím s panem Hamplem. Navíc daňová zátěž by měla být taková, aby pro normálního podnikatele či živnostníka mělo být zbytečné ji obcházet. Když bude truhlář někomu dělat schody nebo okno, tak se stejně dohodnou bez účtenky, stejně jako elektrikář, instalatér aj. a na nastavení a vyladění systému se zase nějaká firma napakuje tak, že vybere přínosy na dva roky dopředu. Farmářské trhy a jiné prodejní akce potom asi budou přehlídkou tabletových mučedníků, kteří budou pouze zvyšovat tržby mobilním operátorům (protože už jste někdo viděl na těchto akcích internetovou zásuvku či wi-fi?)Už vidím toho urvaného zelináře, který ráno vstával v pět, aby okurky nebo jahody byly čerstvé, jak s přepravkami táhne do stánku ještě registrační pokladnu a tablet a mezi těmi paprikami se tam přes mobil připojuje k peciválům v úřadu, aby to měli pohodlnější. Rezervy jsou jinde, ale mně to jednání vlády přijde jako nesmrtelná scénka Felixe Holzmanna, který hledal klíček pod lampou, i když ho ztratil úplně jinde, protože pod lampou je světlo a lépe se tam hledá.Kdy už se politici začnou skutečně zabývat těmi nejvážnějšími věcmi. Každý normální manažer, a to je mantra, kterou stále opakuje i Andrej Babiš (manažerské řízení) - řeší nejdříve největší a nejpalčivější problémy, zejména jsou-li někdy až existenční a postupně se propracovává a ladí ty menší. Jenže toto je proncip - co nejjednodušší cesta. Odsouhlasíme ty nesmysly, věcně to zadáme nějaké firmě a splněno. Končím, protože se mi do klávesnice derou nepublikovatelné výrazy.....

+172
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 8. 2014 22:03, T. Koutný

Prominte, ale jestli nějaký živnostník nemá na připojení k internetu za 300 Kč, tak ať se nechá zaměstnat. Software bude volně dostupný a žádná stará paní nic ťukat nebude. Váš příspěvek je v mnohém založenna realitě, ale ta představa o el. tržbě je zcestná a trochu hloupá.

Zobrazit celé vlákno

-201
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 49 komentářů)

23. 12. 2014 10:22 | Olda

Jo jo boj proti danovym unikum - spise jen buzerace tech co snazi se alespon trochu normalne podnikat.... Neresi to velke podvody... add seda ekonomika co znam melouchaze tak vetsina nema zivnostensky list !!! A to si myslim ze jsou 2/3 tehle uniku .... Financaci se ktomu stavi ze nemaji v evidenci nemaji co kontrolovat ! A oni ( financaci si nebudou pridelavat praci hledani "franty co si privydela zazdenim okna po praci u sousedu " Tem ktery kaslou na veskere zakony to zivot jen ulehci .... a budou o to vyce vyhodnejsi pro vetsinu lidi... add co tomudle napadu tleskaji zamestnanci co zavidi zivnostnikum at si tedy uvedomi ze v dusledku budou muset platit mnohem vic ... a nebo tedy pak zas podpori ty co delaji na cerno uplne ale pak je jejich rozhorceni nad neplatici pokrytecke at si kazdej zamete pred vlastnim prahem !
dostane nekdo na vyber 1000 do kapsy nebo 1000+ dph + dan + papirovani a je to 1500 co si kdo vybere ?
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 11. 2014 13:22 | Jiří

Všichni, klid. Toto skončí klasickou "českou cestou". Systém je na první pohled úplně blbý, ale možná se zavede, nebude fungovat, toto zvlášť malí podnikatelé neakceptují nebo nerozdýchají. Pak bude zastaven - možná jako argument po dalších volbách. My - stát za to zaplatíme stamiliony, polepší si firmy co to zrealizují a stovky nových zbytečných úředníků, kteří už zůstanou. O co že to tak bude? Kdy Babiš pochopí, že jediná cesta vpřed je výrazné snížení daní a podnikatelské byrokracie?
+34
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 11. 2014 22:27 | Marcela

Jsou místa bez mobilního signálu a přesto tam je restaurace, postaví tam v lese vysílač nebo bude muset restaurace skončit? Přiznám se, že mě už to státní šmírování a omezování leze krkem.
+17
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 11. 2014 14:24 | Martina

ANO, Bude líp - hlásá Babišovo motto. Ovšem už před volbami zapomněl zmínit, KOMU bude líp. Nejlepší na tom je to, že kvůli účtenkám se každý zákazník stává potencionální hrozbou - Je nastrčený? Půjde mě nabonzovat, když mu nedám stvrzenku? - Nemluvím o obcházení zákona, ale o prosté situaci: Je pátek, 22hod. Město je plné lidí a všichni samozřejmě najednou mají hlad. Telefony zvoní o překot, zvonek nad dvěřmi nepřestává cinkat, objednávky se hromadí. Jsem ráda, že mezi jedním a druhým telefonem stihnu obsloužit jednoho zákazníka. Všichni jsou samozřejmě netrpěliví - protože mají hlad TEĎ. Co když někomu zapomenu přiložit k objednávce i stvrzenku? Co když prostě nebudu mít čas hledat na tabletu položky a datlovat tam? Co když se mi tím objednávky pozdrží o dalších 10 minut? 10 minut je při přípavě jídla opravdu podstatných! Budu potom další měsíc chodit se strachem, že na mě přijde kontrola, že mě nějaký STBák s radostí nahlásí, protože nedostal účtenku? Pro takovouhle budoucnost mi rodiče nezvonili klíčema
+23
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 8. 2014 8:51 | Malovenovan

Větší zdanění a sebelepší výběr daní rozpočet nezachrání. Problém je v obrovském množství mandatorních výdajů, megalomanských a zbytečných projektech všeho druhu, předražených státních zakázkách a neuvěřitelně vysokých vyplácených všemožných sociálních dávek, kdy desetitisíce nepřizpůsobivých pobírá na různých dávkách více než je běžný plat pracujícího člověka. To jsou naprosto promarněné peníze, které se mohou investovat do věcí, které skutečně něco přinesou. Žádná účtenková loterie nic nepřinese. Bádou potrestáni zase jen ti, co nenatahují ruku a snaží se sami pro sebe něco udělat.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 8. 2014 11:17 | Martina

Na spoustě místech je to přece on-line technicky neproveditelné. Jsem si to uvědomila zrovna včera, kdy jsem vybíhala 50 m z provozovny, abych chytla alespoň tolik signálu, který by stáhnul do mobilu mms a stejným způsobem chodím volat.A to jsem relativně v civilizaci. Je přece spousta "stánků" na místech bez signálu mobilních operátorů, natož jiného internetu. Hospůdky v zapadlých vesnicích, na turistických trasách, atd.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 11. 2014 0:30 | Petr

Já vidiím specifický problém Česka v jedné věci. U nás existuje řada velkých čínských velkoskladů, které zásobují celou střední Evropu. Mají skvělý výběr, skvělé ceny. Těžko jim může alespoň trochu podstivý podnikatel konkurovat. Bohužel tito velkoobchodníci odmítají ke zboží vystavovat jakékoli doklady, popřípadě jen zanedbatelné hodnoty. Toto v okolních státech včetně Polska, Německa neexistuje. I oni mají svoje asiaty, ale všichni mají na stole počítač s tiskárnou a bez řečí vám vydají doklad ke všemu co u nich nakoupíte. Patrně tam v tomto směru existuje funkční kontrolní činnost státní správy. Bohužel v ČR to jaksi nejde. Upozonoval jsem na to řadu českých politiků, bohužel bez odezvy. Zřejmě je to pro ně horký brambor. V tomto prostředí se pak nikdo nemůže divit, že drobný obchodník nevykazuje všechny tržby, protože zkrátka neuplatní všechny výdaje. Někdo může namítnout, proč si zboží nenakoupit jinde, v podstivém velkoskladě. Odpověd je jednoduchá - neexistuje, protože ho tahle asijská konkurence dávno odrovnala. A těch pár, co existují, jsou zase s cenama daleko výše, než srovnatelná konkurence v okolních státech - tak vysoko, že průmerný zákazník vás po minimální přirážce považuje za zloděje.
+27
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 11. 2014 17:31 | David

Nejde o to jestli internet stoji 300 Kc, nekde treba ani poradne neni. Navic Vam nikdo pak nic neproda po otviraci dobe apod, protoze to beztak system neumozni jak v Chorvatsku, jeste by mel Babis zverejnit statistiku kolik podnikatelu skoncilo po zavedeni tohoto opatreni.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 10. 2014 15:22 | Emilka

Hlavně se udělá "průhledné" výběrové řízení na nákup drahého softwarového systému, zaměstná se dalších hafo úředníků, kteří budou toto kontrolovat, no a Ti drobní podnikatelé, které, začne stát tímto ještě více dusit budou na tyto úředníky a nový systém muset vydělat. Běžný úředník totiž vůbec neví, kde se peníze berou, myslí si, že prostě od někud pravidelně přicházejí. A když bude tento živnostník chtít vyřídit něco v pátek, po dvanácté, na jakémkoliv úřadě, tak se nikam nedovolá protože všichni úředníci, kteří je budou za jejich peníze dusit už jsou v poledne dávno doma, zatímco on bude makat až do večera, aby na vše zvládl vydělat. Kdo to nezvládne, tak se na podnikání vykašle a půjde na úřad práce. Byl by hlupák, kdyby to neudělal, no a zase je bude živit stát. A když to na Slovensku tak hezky funguje, proč je celá Evropa plná Slováků, kteří cestují za prací a výdělkem jinam? Nemyslím si, že by nebyli raději doma s rodinou.
+21
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 10. 2014 1:08 | Michal

Několik problémů: 1. každý živnostník nemá počítač - proto jsou tu daně s paušály, aby to měli jednoduché 2. ne všude je signál Internetu, evidovat platby mobilem je drahé a ne všude je takový signál, aby to šlo (třeba v naší vesnici 3km za hranicí Pardubic musím lézt až na střechu) 3. náklady na tenhle systém budou určitě větší, než příjmy, co to přinese 4. každej druhej švec se vás zeptá, jestli chcete doklad, dvě třetiny hospodskejch se ani neptá Nelíbí se mi argument, že živnostník zkrachuje, když bude platit daně, takž je lepší ho nechat neplatit (a okrádat stát). Na druhou stranu je otázka, kolik peněz to doopravdy dělá. Kdyby naše slavné Ministerstvo financí dokázalo vybírat všechny daně, nemuselo by se nimrat v droboští. Jenomže čím větší dluh na daních, tím větší mafián, tim větší úplatkář a kamarád někoho. Raději nevyberu 10 miliard dluhů na daních a budu buzerovat půl miliónu živnostníků a vytahám z nich 1 miliardu a 2 miliardy zaplatím za ten software, co to bude hlídat. Tohle si ani optimista Babiš nějak neumí spočítat. Když z vás dokážou vymahači dostat dluh, proč by to neměl umět stát?
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 9. 2014 12:17 | Karel Havel

Pan Babiš vyhrál volby s tím, že bude stát řídit jako firmu. No a teď už víme jak to v jeho firmách chodí. Když zaměstnanci kradou moc, zdražíme aby byly větší příjmy. Celé mi to přijde jako snaha rozhádat zaměstnance a živnostníky a odpoutat pozornost od masivního rozkrádání státu, které nejenže pokračuje, ale také se musí nakrmit ti co u koryta pár let (nebo ještě vůbec) nebyli, takže je důležité vymyslet nové projekty aby bylo z čeho brát. Dálnice jsou naprojektované, zakázky buď rozdané, nebo na dlouhé roky pozastavené. Prezidentský průplav nevyšel a IT zakázky se přeci tak těžko kontrolují.
Netvrdím, že si živnostníci neulívají, ale kolik toho je? Kromě právníků a zubařů to budou desetitisíce. A co se s penězi stane? Do matrací je to tvrdé, takže je utratí - jinými slovy podpoří ekonomiku, něčí výplatu a i stát díky DPH. Většina z nich z té daňové optimalizace ani moc nemá, protože jen díky ní přežívá ve světě státem podporovaných větších firem. A nižší cena na kterou díky tomu mohou přistoupit je přínosem pro nás všechny co máme plat jak na balkánu a ceny jak bundesrepublice. Zkuste si představit, že za opravu auta platíte ve všech servisech jako v tom značkovém (1200/h) a kapající kohoutky vám opravuje Skanska. Že v malém vesnickém kadeřnictví zaplatíte jak v nákupní galerii 400Kč za suchý pánský střih. Že hospod bude polovic a točené bude za 50Kč. Protože návštěva hospody bude luxus. Ale to se nestane, jen pár lidí odejde do ciziny a spousta jich ze zoufalství začne riskovat kriminál, Tím, že bude mít dvojí ceny. Pro známe a pro neznámé, protože agenti provokatéři na sebe nedají dlouho čekat. Však odborníky na to ve vládě máme.
+29
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 9. 2014 19:25 | Jurek

On je problém kapku i v tom, že nám nějak mizí zaměstnavatelé a tudíž i daňoví poplatníci. Když mají všechny zahraniční firmy daňové prázdniny (každoročně mizí nějaký tři sta miliard z ČR) tak to těch pár zoufalců, co dělají za minimální mzdu a těch pár zoufalců, co podnikají vlastně už jen pro to, že není šance se nechat zaměstnat a z něčeho je třeba exekuční mafii platit výpalné, to prostě nemá šanci vytrhnout ať Babiš vymýšlí jakoukoli buzeraci. Ekonomická genocida pokračuje.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 9. 2014 10:56 | Renata

Na farmářských trzích je to zcela neproveditelné, například u zeleniny se obsluhuje několik lidí najednou, babička to hodí na váhu a člověk platí a v závěsu za ním už s bramborama čeká někdo další. Nedokáži si představit, že by se nejprve vážilo, potom zadal částku do tabletu, čekal na odpověď a následně tisknul účtenku, mezitím čekající zákazník si uvědomí, že mu ještě doma chybí cibule a mrkev, takže znovu. Za ním už se tvoří několik metrová fronta. Nehledě na to, že tam prodávají lidé, kteří neumí pracovat ani s mobilním telefon a je pro ně tablet, tiskárna a internet španělská vesnice. Ale když se chce státu držet tyto lidi na podpoře a sociálních dávkách, tak ať to zavede. Už teď z ohlasů lidí na trzích vím, že skoro všichni s prodejem skončí a půjdou na podporu.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 8. 2014 6:53 | babajedovatá

Pravda je taková ,že to vypadá tak,že zákonoprznitelům dochází finance v kapsách a tak si je potřebují opět nějakým superprojektem zaplnit a přitom ještě více oškubat menší živnostníky,kteří díky vypuštění exekutorské mafie i tak mají čím dál nižší příjmy,protože lidé už mnohdy nemají ani na ten chleba.Jenomže tohle pánové "ekonomové" horních 10 000 nevidí,jsou asi přesvědčeni,že všichni živnostníci a drobní podnikatelé vydělávají miliony tak jako oni si miliony přikrádají.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 8. 2014 13:31 | Vladimír

Státní mašinérie v praxi. Co budeme dělat, když systém spadne a nebude možné vydat účtenku? A že bude padat pořád, jako všechny státem zavedené systémy, o to se s kýmkoliv vsadím naprosto o cokoliv.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 8. 2014 9:42 | J. Červík

Máte špatnou představu o ceně "internetu", ale o tom to vůbec není...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 8. 2014 10:45 | Josef

Jednou mi jeden policista vyprávěl jak se podvádí s DPH. Fiktivní s.r,o vystaví faktury na nákup zboží, sama v daném období nemá žádné prodeje, rozdíl daně na vstupu je tedy vyšší než na výstupu a hurá pojďme si pro vratku. Tímto způsobem si přijde na cca 1. mil měsíčně. Když si pak FÚ pozve danou firmu ke kontrole. Milý podnikatel vyrazí svým drahým vozem např. na Slovensko, domluví se s nějakým pobudou, aby mu opatrně rozbil okno. Podnikatel pak nahlásí, že v autě vezl celé své účetnictví, které mu bylo odcizeno. Pak tím protokolem zamává na finančáku a je z obliga. Kdyby se stát zaměřil na podobné kriminální činy nemusel by buzerovat drobné podnikatele, kterých se toto nejvíce dotkne. Kdyby byl Babiš co k čemu tak zruší daň z příjmu fyzických osob, ale to on ne.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 8. 2014 12:18 | Pavel

Offline varianta samozřejmě realizovat technicky nelze, protože tajemství se získává ze vzdálené strany (kód účtenky).
Software zdarma? Třeba jako ten SoftwareXXX Form Filler, hnus postavený a slepený z cizích aplikací, který čte ZIP archivy, které obsahují ZIP archivy, pro který napsat export/import skript je tak zbytečně komplikované, někdy až nemožné...
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 8. 2014 22:04 | René Půlpytel

A kde berete tu jistotu, že bude stačit internetové připojení a aplikace zdarma? Očekávám spíš něco jakofiskální modul připojitelný kpokladnám i pos systémům, který bude moci servisovat jen vyvolená certifikovaná firma (přeháním, ale jistě chápete). Už jsem byl u první fiskalizace před pár lety bylo to obdobné. Ti u korýtka si nenechají vzít přiležitost si na tomto projektu nakapsovat.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 8. 2014 18:23 | MoB

Vždyť už teď musí mít všichni pokladny, takže je úplně jedno, že to budou vyťukávat na pokladně - to totiž musí už dneska. I dneska musí vydat prodejní doklad. Ale protože se na to (český národní sport) sere, tak se musí utahovat šrouby. A přes všechny kecy to většina živnostníků zvládne.
To online připojení může být problém, ale umím si představit, že ten systém bude umožňovat i dávkové zpracování v offline režimu. Z technického hlediska žádný problém.
Nicméně souhlasím s tím, že by měl pořádně zapnout i stát. Např. údaje v registru státem využívaných kancelářských prostor jsou zčásti, část chybí a část je vyplněna úmyslně špatně. Takže doufám, že i v tomhle se něco změní... a na mnoha dalších místech, kde se plýtvá.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Ondřej Raška

podnikatel, Miton

Miroslav Zámečník

ekonom

Ondřej Raška
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Miroslav Zámečník
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services