Čest a sláva žoldnéřům!

Michal Kašpárek | rubrika: Komentář | 11. 7. 2014 | 16 komentářů
Žold za svoje nasazení dostávali i čeští piloti v RAF. Dělá to z nich snad menší hrdiny?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 7. 2014 10:30, Lovci snů

Pod všechno, co napsal p.Kašpárek bych se podepsal.
Jen bych doplnil pár věcí, jak to cítím já: oni ti vojáci samozřejmě dělají špinavou práci a jsou neustále na očích.
Já v práci našich vojáků spatřuji jistou paralelu: když se buduje někde na horním toku řeky přehrada, taky je třeba udělat nepopulární opatření: vykoupit pozemky, vystěhovat lidi, překousnout odpor ekologů, pokácet stromy, postavit hráz atd. atd.
Jenže ta přehrada (kdesi daleko) má jeden nezpochybnitelný smysl: zabránit povodním, katastrofám, obětem na lidských životech, zajistit přísun pitné vody pro x domácností, je to nový zdroj energie a já nevím, co ještě. A ty povodně často jsou nejhorší na dolní toku řeky. A právě proti těmto škodám je nutné stavět hráze
někde výš proti proudu řeky. Aby pak povodeň nesmetla i ty kritiky té stavby.

O pokud někdo píše o žoldácích, asi nikdy nečetl, kolik užitku přinesly Provinční rekonstrukční týmy místním lidem. Přehradu, nemocnice, školy, zaměstnání.... Všechno to tam stojí i díky těm "žoldnéřům", kteří nedělali nic jiného, než že chránili naše inženýry, zdravotníky, projektanty. A to jsou projekty, které bezpochyby pomáhají. I těm neojobyčejnějším lidem.

www.mzv.cz/prtlogar/

V Afghanistánu je jistě obrovská míra korupce. Spojenecké jednotky často šláply vedle a počínaly si velmi
neeticky, neobratně a chovaly se jako slon v porcelánu. Ale situace v Afganistánu, jakkoli je špatná optikou civilizovaného světa, tak je rozhodně lepší než po 11.září.
Jsem rád, že i přes všechny chyby v Afganistánu nepropukla taková válka jako v Iráků, že Taliban je pod vytrvalým tlakem spojeneckých i vládních "žoldáků". A věřím tomu, že až ve školách projektovaných českými lidmi dorostou další generace školáků a školaček (těch, na které Talibanci vylévají kyselinu),tak si místní lidé vzpomenou, kdo jim tehdy pomohl. A ocení přínos ČR.
A já musím poděkovat. Díky vám, stavitelé hrází, díky za to, že mou rodinu chráníte kdesi vysoko v horách před povodní, která by nás nemilosrdně smetla. Díky vám se cítim bezpečněji. Máte moji úctu, poděkování a obdiv!!

+24
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

11. 7. 2014 21:31, Jan Sedláček

Cítíte úctu? Tak proč tam tedy nejde také bojovat?

Zobrazit celé vlákno

-14
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 16 komentářů)

21. 2. 2015 14:20

Souhlasim-stim-sli-tam-kvuli-p enezum-tak-by-nemeli-dostat-vi c-jak-hornici-nebo-zachranari
-13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 7. 2014 17:53 | Renca

"Když padnou vojáci, vzdáte jim hold. Brblat, že nic z toho není nutné, protože přece všichni dostali zaplaceno, může jenom jednorozměrný člověk."
No a to právě Macek je .-/
-9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 7. 2014 18:24 | Likud

Vždycky je lepší, když je antisemita pologramotný jako vy. U inteligentních lidí to bolí víc.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 7. 2014 0:11 | xsx

Vždy je výhodnější,aby války byly vybojovány na území nepřítele. Pokud si naivně domníváte,že Vás se to netýká, tak to by bylo do prvního výbuchu odpáleného sebevražedným atentátníkem.Vzpomeňte na Belgii tohoto roku. V globalizovaném světě, kdy přeprava z jednoho konce na druhý je otázkou hodin,se vše týká všech.Ať chcete,či ne. Mezi těmi ,kteří bojují za hranicemi naší země,je mnoho patriotů a určitě více než v běžné společnosti a že to dělají za peníze?Taková je společnost,takové jsou podmínky, tací jsme....Čest jejich památce.
+21
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 7. 2014 15:43 | hrdinové - to určitě

rozparcelují Írák,ne Írán.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 7. 2014 15:41 | hrdinové - to určitě

Podívejte,ti vojáci bojovali ne za vlast,ale pro peníze.Takže mají smůlu,neměli tam lézt.Keci typu bojujeme proti terorismu na mne neplatí.Podle mne jsou teroristi američani,tak by se mělo bojovat proti američanům.Jsou to šmejdi,co rozeserou každou zemi,do které vlezou.Lidi by se měli zajímat spíš,proč to tak je.Zkuste přemýšlet a pak vám dojde,že američtí vojáci nebojují proti terorismu,ale bojují za USD,americký dolar.K tomuto závěru musí dojít každý.Libye,Írán,Syrie,,mají ropu.Pak stá rozparcelují,viz. Írán a lidi jako Rostchildové vozí ropu ven a prodávají jí na trzích.Viz. Kurdistán a jeho ropná pole.
Kurdistán
2 tankery plné ropy – koupil údajně Izrael. Došlo k zapojení starého ropovodu z kurdského Kirkúku do tureckého Ceyhanu.Přípojka spojuje dvě velká ropná pole Tawkw a Taq Taq a z nich pocházela tato ropa.Na obou polích se angažuje nová firma GENEL, která byla v roce 2011 založena Nathanielem Rothschildem a bývalým šéfem BP T.H.
internetové stránky GENELU
http://www.genelenergy.com/about-us/board-management/board-of-directors.aspx
a když se podíváte na Board Genelu,je tam žid Nathanielem Rothschild.
-12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 7. 2014 21:51 | Jan Sedláček

Já bych se přidal. Srovnávat boj našich pilotů v Anglii a práci našich vojáků v Afganistánu je jako srovnávat hrušky a švestky. V Anglii bojovali naši letci za vlast, proti společnému nepříteli. Za jaké ideály bojují naši vojáci v Afganistánu? Za Americké? Když je ten Taliban takový nepřítel světa, proč tam nejsou všechny armády NATO? Když u nás zahyne při plnění pracovních povinností hasič. policista, řidič z povolání, pes po něm neštěkne. Dostává manželka, děti takové dávky? Ani náhodou. Tak proč takový cirkus kolem vojáků, kteří si za zaměstnání sami vybrali, to co si vybrali. S tím přece museli počítat, že se nemusí vrátit zpět. Stejně jako ten řidič, který ráno vyjede od rodiny. Je to Tvá práce, sám si to vybral. Nestačí snad, že vojáci mají jako jediní, k velice slušné mzdě, ještě 8 - 10-ti tisícový příspěvek na bydlení. Za co?
-10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 7. 2014 21:31 | Jan Sedláček

Cítíte úctu? Tak proč tam tedy nejde také bojovat?
-14
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 7. 2014 21:06 | MoB

Když je někdo debil a nepřizpůsobí jízdu stavu vozovky, tak proč by se mu měl dělat státní pohřeb? Aha, ono je vždy jednodušší hodit to na někoho jiného - třeba politiky.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 7. 2014 17:46 | osvoboditel

Proč je slovo žoldák či žoldnéř vnímáno jako nadávka? Jde o kontraktora, který prostě pracuje podle smlouvy, a že by v průběhu platnosti smlouvy přeběhl k nepříteli jen proto, že mu víc zaplatí, to teda většinou spíš ne, jako v každém jiném oboru jde i o profesionální čest, dobrou pověst a s ní spojenou případnou další zakázku. A v čem že je vlastně morálnější ten, kdo bojuje za ideály? Stačí se podívat do historie, co se stalo s ideály. Co třeba takový hrdinný frajtr pravidelné armády, který odstřelí dezertéra proto, že se pokouší zdrhnout před povinností bojovat za něco, co zrovna hrozně frčí, např. ideál vytvoření lebensraum pro nadnárod? Kde budou dnešní ideály za 100 let?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 7. 2014 17:22 | boika

Dají se za hrdiny označit i vojáci Rudé armády umístěný na našem území po roce 1968? Jak se pozná v Afgánský bojovník proti okupantum od teroristy? Jsou Mašínové teroristé? Milujou Afgánci bombardování bezpilotními letouny?
-9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 7. 2014 13:56 | Kovánek

Je smutné když umírají lidi. To se týká i vojáků Souhlasím s Pierrem (viz jeden z předchozích příspěvků), že kolem smrti vojáků v Afaganistánu se dělá velký tyátr! Není to tím, že má být "zaretušována" vojenská intervence USA v Afganistánů? Proč mnohdy trapně mlčíme, když zahyne hasič, policista, voják při záchraně civilistů při přírodních neštěstích nebo požárech?
-5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 7. 2014 10:30 | Lovci snů

Pod všechno, co napsal p.Kašpárek bych se podepsal. Jen bych doplnil pár věcí, jak to cítím já: oni ti vojáci samozřejmě dělají špinavou práci a jsou neustále na očích. Já v práci našich vojáků spatřuji jistou paralelu: když se buduje někde na horním toku řeky přehrada, taky je třeba udělat nepopulární opatření: vykoupit pozemky, vystěhovat lidi, překousnout odpor ekologů, pokácet stromy, postavit hráz atd. atd. Jenže ta přehrada (kdesi daleko) má jeden nezpochybnitelný smysl: zabránit povodním, katastrofám, obětem na lidských životech, zajistit přísun pitné vody pro x domácností, je to nový zdroj energie a já nevím, co ještě. A ty povodně často jsou nejhorší na dolní toku řeky. A právě proti těmto škodám je nutné stavět hráze někde výš proti proudu řeky. Aby pak povodeň nesmetla i ty kritiky té stavby.
O pokud někdo píše o žoldácích, asi nikdy nečetl, kolik užitku přinesly Provinční rekonstrukční týmy místním lidem. Přehradu, nemocnice, školy, zaměstnání.... Všechno to tam stojí i díky těm "žoldnéřům", kteří nedělali nic jiného, než že chránili naše inženýry, zdravotníky, projektanty. A to jsou projekty, které bezpochyby pomáhají. I těm neojobyčejnějším lidem.
www.mzv.cz/prtlogar/
V Afghanistánu je jistě obrovská míra korupce. Spojenecké jednotky často šláply vedle a počínaly si velmi neeticky, neobratně a chovaly se jako slon v porcelánu. Ale situace v Afganistánu, jakkoli je špatná optikou civilizovaného světa, tak je rozhodně lepší než po 11.září. Jsem rád, že i přes všechny chyby v Afganistánu nepropukla taková válka jako v Iráků, že Taliban je pod vytrvalým tlakem spojeneckých i vládních "žoldáků". A věřím tomu, že až ve školách projektovaných českými lidmi dorostou další generace školáků a školaček (těch, na které Talibanci vylévají kyselinu),tak si místní lidé vzpomenou, kdo jim tehdy pomohl. A ocení přínos ČR. A já musím poděkovat. Díky vám, stavitelé hrází, díky za to, že mou rodinu chráníte kdesi vysoko v horách před povodní, která by nás nemilosrdně smetla. Díky vám se cítim bezpečněji. Máte moji úctu, poděkování a obdiv!!
+24
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 7. 2014 9:15 | Pierre

"Když zahynou horníci nebo „záchranáři“, je to smutné a z hlediska pozůstalých i tragické. Přes to, že s tím také museli počítat: Ti i ti. Když zahynou profesionální vojáci najatí a vycvičení státem pro „spojenecký obchod“, jde o věc mnohem spornější. Jistě, byli to lidé, navíc naši spoluobčané, je určitě na místě pomodlit se za jejich duše. Ale spustit takový tyjátr, jaký předvádí většina hlavních médií i politiků, je ubohé a směšné. V tom pokrytectví zní jako siréna protektorátní atmosféra naší opět těžce zkoušené země." Zdroj: http://protiproud.parlamentnilisty.cz/svet/politika/komentare/1111-ctyri-mrtvi-pouceni-z-pracovniho-urazu-se-smrtelnymi-nasledky-pozor-milos-zeman-vystrida-v-afghanistanu-americany-hrad-pujde-teroristum-po-krku.htm
+19
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 7. 2014 9:08 | Ficus

Každý den zbytečně umírají lidé na našich silnicích, na jejichž obnovu a rozvoj peníze politici a kmotříci rozkradli a dovolili rozkrást. Proč nenosej ty zbytečné mrtvoly po letištích nebo jinde v rakvích pokrytých vlajkami ? No jo, ono se to tak nehodí předhazovat veřejnosti tyto kosti. Sousto mrtvých na misi je daleko tučnější, než denodenní mrtví na úzkých klikatých zanedbaných nebezpečných cestách ČR. Teď si dejte vy patrioti pěst na srdce a pusťte si k tomu hymnu.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 7. 2014 9:01 | lajos

Pan Knizni velkoobchod Macek byl vzdycky kreten.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Vladimír Bezděk

ekonom

Ondřej Bartoš

podnikatel a investor, Credo Ventures

Vladimír Bezděk
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 2 duelů
×
Ondřej Bartoš
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services