Jménem zákona otevřete kotel!

Čím topíte? Že do toho nikomu nic není? Přijde na to… Kupříkladu sousedům je do toho dost, když do kotle ládujete, co tam nepatří, a otravujete jim vzduch. Ministr životního prostředí chce prolomit ústavou zaručené právo na soukromí a posílat kontrolory, aby zjišťovali, čím doma přikládáte do kotle. Co si o tom myslíte?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 7. 2014 9:09, Radim

Je to jen přenášení odpovědnosti za znečištěné ovzduší na ty, co jsou snadno a levně postižitelní a co mají proti státu omezené možnosti se bránit.
Tady na Ostravsku je překročena prašnost pomalu každý druhý den a to i v létě. Přitom za všechno prý údajně mohou kotlíkáři...Kteří tak díky neschopnému státu musí akceptovat několikanásobné zvýšení nákladů na vytápění svých baráků.
Přitom nikdo neřeší krajinu. Jak za socialismu zatrubnili všechny potoky a odvodnili všechna místní prameniště, tak to zůstává dodnes. Dokonce i dnes díky neznalým majitelům pozemků toho ještě přibývá. Voda odchází pryč rourami v podzemí a nad zemí stačí, když dva dny neprší a hned je sucho a práší se i z polí i ze silnic a parkovišť. Menší vodní plochy anebo trvale vlhké plochy, ze kterých se i během dlouhodobého sucha dříve dostávala do ovzduší vlhkost, která potom se stovky metrů daleko každou noc srazila v rosu a vyčistila tak vzduch od prachu, prostě vymizely.
Podobné to je i s údržbou silnic. U nás už několik let místní technické služby nečistí silnice po zimě. Jak na silnice v zimě naperou kamennou "ekologickou" drť jako posyp, tak z toho v létě každé auto projíždějící po silnic vytváří dusivý oblak prachu pošušňáníčko pro astmatiky - zase kotlíkáři ničí ovzduší a je třeba je šikanovat.
A to nemluvím ani o stavebním ruchu. Kde je tady na Ostravsku jakákoliv silniční stavba, je prach a špína z té stavby roztažena na nejméně půl kilometru silnice daleko od stavby a auta zase dělají další prašnost. Kterou zase odnesou šikanováním kotlíkáři. Že by se někdo namáhal ty silnice čistit nějakým počišťovacím vozem s kartáči nebo aspoň silnici kolem stavby pravidleně postřikoval, aby se aspoň část toho prachu spláchla, tak to ani náhodou....
Zase to odnesou kotlíkáři!!!!!! protože proti státní mašinérii a a státem placené zelené propagandě označující kotlíkáře za zdroje všeho zla nic nezmůžou....

+22
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 6. 2014 10:46, Honza

Už aby ty kontroly nějak fungovaly. Jako pražáka se mě to moc netýká - tady jsou zase jiné problémy, ale o to větší je pak šok, když se někdy večer (všichni zatápí, do toho nějaká večerní miniinverzička v údolí) v topné sezóně projdu po vsi. Když pak ještě nekdo z ODS nebo Svobodných začne říkat ty tlachy o osobní zodpovědnosti, úřednících a domovní svobodě, tak se mi otvírá kudla v kapse. A je úplně jedno jestli je člověk 100% libertarián nebo 100% socialista.

-7
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 47 komentářů)

6. 6. 2014 14:03

tak jiri ja myslel ze se tu jedna o kamna a ne o kuraky jsem tay kurak a ten hon na nas je tak ubohej ze se musim smat at to jsou restaurace atd jezdim na tiru a vidim jak se to vsude dodrzuje je to ciste na papire ale skutek utek drive to az tak nevadilo a ted to je hon na carodejnice je to usmevne
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 6. 2014 13:58 | rumburath

Začal bych z druhého konce: otravovat vodu, která teče k jinému, byl vždycky zločin. Otravovat vzduch, který dýchají jiní, je podle mě docela srovnatelné. A nejde jen o pálení gumy v kotli (při šikovném položení baráku můžete pravidelně zamořovat celou vesnici v údolí), ale i o to blbý kouření. Ale nechme kouření stranou. Když na souseda gumopálce neplatí domluva, když na něj pak nebude platit ani domluva reprezentanta obce, starosty třeba, jak potom? K soudu? Je to praktický problém, zkuste tedy hledat řešení...
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 6. 2014 13:56 | lokutus

Fritzlův případ naprosto splňuje mou definici. Zkuste to znovu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 6. 2014 13:50 | Honza

"Obydlí je nedotknutelné, a pokud ten princip někdo má důvod porušit, musí to být pouze jednorázově a pouze kvůli přímému ohrožení životů."
Takže sklep nějakého budoucího Fritzla 2 light (případně i skutečného Fritzla - ten koneckonců to své dítě/vnouče také nezabil přímo) je také nedotknutelný?
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 6. 2014 13:41 | lokutus

Zákony bych se neoháněl. Jsou zákony dobré i špatné - ty Norimberské by mohly vyprávět... Jde o principy, a ty jsou neměnné. Obydlí je nedotknutelné, a pokud ten princip někdo má důvod porušit, musí to být pouze jednorázově a pouze kvůli přímému ohrožení životů. Tedy třeba v případě požáru. Rozhodně nemůžete udělat legislativu, že se občanům může kdekdo producírovat po baráku a oni s tím nic neudělají. To je zneužitelné, proto byly vymyšleny ty principy.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 6. 2014 13:12 | Honza

"špatné topení v kotli nemůže být trestným činem"
Ale kdepak. Když budete v kotli pálit nějaké bojové otravné látky, tak je to trestný čin už dnes. Nejsem právník, ale předpokládám že něco jako obecné ohrožení by na to šlo napasovat. O opět předpokládám, že v tomhle případě by platil nějaký režim nutné nouze a vlézt k vám a kamna uhasit v tomhle případě může kdokoli samozřejmě bez rozhodnutí soudu. A když tam budete topit pet flaškama, tak to sice dnes trestný čin není, ale rozhodně by být měl, čili bych to viděl v ideálním případě u svobodného občana (Svobodného MACHra) na soudem povolenou prohlídkou topenáře s fízlem a u nevolníka i bez toho soudu a bez fízla (ale zase by ho to vyšlo levněji).
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 6. 2014 13:01 | Honza

Co je ještě rozumné (zákonné) a co nerozumné vynucené vniknutí do domu má stanovovat zákon a obecný princip je ten, že svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 6. 2014 12:30 | Jirka.zBrna

Mám okolo sebe hned několik sousedů-hulvátů.Sice netopijou petkama v kamnech,zato se co chvilu vyvalijou v okně a hulijou odporně smradlavý cigára.Takže si připadám,jako bych bydlel v zahulený čtyřce.Doufám,že ty nápisy na krabičkách-Rakovina může zabíjet nelžou.Akorát teda nevím,jestli to dřív zabije mě,nebo ty smradlavce.
+14
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 6. 2014 12:18 | petrhampl

Existují dva druhy lidí - svobodní občané a nevolníci. Nevolník musí do svého domu pustit každého úředníka, který si zamane. Svobodný občan musí pustit do svého domu pouze policistu a pouze v případě, že policie prokáže soudci, že má důvodné podezření z trestného činu (základní důkazy musí mít předem, nesmí si je opatřovat až při prohlídce). Protože špatné topení v kotli nemůže být trestným činem, existuje pouze jediný výklad. Ministr životního prostředí pokládá obyvatele ČR za nevolníky.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 6. 2014 11:31 | lokutus

To, co je rozumné nebo ne, je subjektivní. Je to názor, který se liší člověk od člověka. Principy jsou však neměnné.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 6. 2014 11:28 | Honza

100% domovní svoboda nikdy nebyla, není a nikdy nebude. Ani nemůže. Můžou vám to tam prohlídnout policajti (povolení soudu), můžou vám tam vletět exekutoři, sociálka, televize kvůli poplatkům (ty ale můžete beztrestně poslat do háje), ... Je to úplně normální a není na tom nic divného. Jde jen o to, aby to bylo přiměřeně oddůvodněné a taky aby se úřední osoba přiměřeně chovala atd. a aby byl přiměřený nástroj na řešení přešlapů té úřední osoby... Kdyby byla domovní svoboda absolutní, tak Fritzl pořád vězní své příbuzenstvo ve sklepení. Jde jen o to najít tu správnou míru. A rozumné podezření z pálení pet flašek v kamnech je rozhodně dostatečný důvod, aby toho paliče někdo vyprudil.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 6. 2014 10:25 | Lokutus

Jakmile se začne polemizovat o principech a snižovat jejich důležitost, jakmile začneme likvidaci principů okecávat byť sebelepšími důvody, můžeme se s principy rozloučit. Pandořina skříňka je otevřena, pojďme ty osobní svobody co nejvíc rozdrbat, pošlapat a vysmát se jim.
Začne to nenápadně. Nějaký moudroděj objeví dobrý byznys model - začne prodávat radary. Aby mu to lépe šlapalo, zainteresuje do toho řadu úředníků, řádně je motivuje a radary se prodávají a pronajímají jako po másle. Jenže ouha, lid zatrachtilý vymyslil, jak se tomu bránit - začal se dovolávat svých práv, daných mu Ústavou a Listinou. Začal se dovolávat principů. A protože by mistři úředničtí museli dokazovat každý případ zvlášť a penízky by se nehrnuly takovým tempem, rozhodli se ty ústavní svobody těm šmejdům trochu típnout, aby si tolik nevyskakovali. Nezrušili princip přímo, jen ho obešli. Zavedli objektivní odpovědnost majitele vozu. Můžete se dovolávat svých práv nevypovídat proti sobě, to je stále vaše právo. My vám ale dáme pokutu i tak, nesejde na tom, zda jste to udělali nebo ne. Obejitím jednoho principu porušili jiný.
Autor sám předvádí to krájení salámu, které po každém takovém zrušení principu logicky nastane. Proč by k vám nemohli lézt kdejací úředníci kouknout se do kotle? Vždyť už teď k vám může vlézt kdejaký pobuda s odznakem exekutorským, tak co. Nedržkujte a otevírejte vrátka. Za pár let někdo přijde s tím, že by sociálka měla mít samozřejmé právo vtrhnout ke každému domů, zda z dětí vychovává správné euroobčany. Pak by mohly přijít kontroly použitých surovin při vaření, aby děti nejedly něco nezdravého. Pak by mohly přijít kontroly žárovek, vysavačů za toalet. Kontroly spotřeby vody, kontroly spotřeby energií.
A každý ten plátek salámu by byl futrován logikou kruhu - vždyť už k vám lezou exekutoři, úředníci magistrátu, sociálka... tak co, to už se nezblázníte, ne?
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 6. 2014 7:42 | jana

prosímvás v jakéže to žijete oblasti, kde je zakázáno topit uhlím? Hned bych to do naší oblasti navrhla místním orgánům. Ještě jsem něco takového neslyšela. Děkuji.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 6. 2014 11:21 | Host

Citace - Honza / 05.06.2014 10:46

Když pak ještě nekdo z ODS nebo Svobodných začne říkat ty tlachy o osobní zodpovědnosti, úřednících a domovní svobodě, tak se mi otvírá kudla v kapse. A je úplně jedno jestli je člověk 100% libertarián nebo 100% socialista.
Tak je potřeba to vidět v širších souvislostech. Při vládě Svobodných by elektřina stála méně než teď, protože by se nekonaly dotace na soláry. Tím by se váš problém s inverzí zmenšil, jenže to prostě vy nevidíte ty souvislosti. Vy věříte tomu, že lidi jsou blbí a když bude uhlí dražší než elektřina tak stejně budou tahat kýble, to je pak těžký :-)
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 6. 2014 11:18 | Honza

Vám z toho cpaní pilin do pet flašek a zalévání olejem začalo hrabat, ne?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 6. 2014 20:12 | Pozitivní deviant

U nás v snobsko-golfové vesnici začala tuhá paliva k vytápění svého hotýlku používat i jedna nejmenovaná bankéřská rodina. Když si tedy představím příjem běžné rodiny, velmi těžko je přesvědčíte, aby začali topit 2 i vícenásobně dražšími "ekologickými" alternativami jako jsou plyn (značně ekologická těžba a doprava) či elektřina (ekologičnost tepelných elektráren netřeba rozebírat).
Nechutně předražený plyn + elektřina = pálení všeho co hoří. Další zákonnou podporou udavačství se mílovými kroky blížíme opět k mravnímu bahnu totality.
A ještě malý dodatek - spousty lidí píší o tom, jak Češi nerespektují zákony a nařízení a potřebují co nejpřísnější zákony a restrikce. Víte v čem je problém? Absence pozitivního příkladu - tedy aby ti, kteří zákony formulují (lobbisté prostřednictvím loutkových politiků) a kontrolují jejich dodržování (úředníci, policajti apod.), JE I SAMI DODRŽOVALI!
O nepřehlednosti, neúplnosti a možnosti 2 i více výkladů mnohých zákonů ani nemluvě. Netřeba snad zmiňovat např. i nesmyslnost dopravního značení, které pak prakticky nikdo nedodržuje, protože naprosto odporuje přinejmenším zdravému rozumu atd.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 6. 2014 13:54 | KOZAK

Souhlasím s kontrolami pokud bude system dostatečně promyšlený. Po postupném zdražování plynu a elektřiny se lidé vrátili ke svým starým kotlům kde spalují opravdu vše co je jen trochu možné prohnat spalovacím procesem. Nicméně problém je daleko složitější. Pokud budu spalovat mokré nekvalitní dřevo v 50 let starém kotli tak kouř z komína bude vypadat stejně jako bych spaloval plasty. Otázkou je proč lidé doma mají stále tyto kotle, což souvisí s ekonomickou situací populace u nás. Lidé šetří už i na jídle tak je jasné že budou šetřit i na topení. Pokud se zvendne ekonimická síla obyvatel a lidé vymění tyto kotle za novější - zplynovací, peletkové, tepelná čerpadla, kondenzační plynové kotle atd. tak je ani nenapadne si dát do svého nového kotle PET flašku. Je potřeba se na toto podívat jako na celek a vymyslet celou koncepci podpůrných řešení a zákonů. Osobně jsem zastáncem tvrdých zákonů a postihů za všechno. Je nutno si přiznat že jsme češi a za co nedostanu pořádně přes prsty tak prostě klidně provedu. Toto je prostě v nás a dokud mi někdo nedá pořádně tučnou pokutu tak to budu provádět pořád. Češi si demokracii bohužel vyložili po svém a podle toho to u nás v tom státě tak vypadá...
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 6. 2014 13:44

topeni drevem mi rovnez vadi - nastesti je v me oblasti zakazano topit uhlim.tech krbu ale nejak pribyva :-(,snad nikoho nenapada z okoli myslenka palit tam olej ci domovni odpad.zatim tomu tak neni,casem ovsem muze byti.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 6. 2014 13:41 | ppetr1

rozhodne jsem pro a ten kdo by to bezduvodne udal,by zaplatil pripadnou kontrolu. kontrola musi byt ale neohlasena a musi se provect okamzite at s tim majitel bude souhlasit ci nikoli.exekutor taky nediskutuje a jde rovnou na vec. v nekterych obcich obzvlaste tech co jsou v udolí je situace temer katastroficka - hlavne kdyz je bezvetri!!
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 6. 2014 11:30 | Honza

I kdyby stála elektřina 2x méně, tak pořád bude dost individuí, kteří budou topit pet flaškama nebo čímkoli jiným, co třeba fasují v práci jako odpad. Nebo prostě budou pálit svinstvo ze zvyku nebo klidně protože jim hrabe, nebo válčí se sousedy nebo prostě nechtějí zařizovat jiné topení, když starý kotel funguje atd. Levnější elektřina pomůže, ale není to věc samospasitelná.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Martin Dvořák

manažer a podnikatel

Vratislav Randa

podnikatel, Tipsport

Martin Dvořák
ÚSPĚŠNOST
50,00 %

z 4 duelů
×
Vratislav Randa
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 2 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services