Za co nás trestáš? Vězení stojí miliardy ročně. Všechny kromě vězňů

Výdaje vězeňské služby za loňský rok dosáhly téměř osmi miliard. Byly o devadesát milionů vyšší než v roce 2012, tedy ještě před „provětráním“ vězeňských cel, které zařídil Václav Klaus. Za cizí zločiny platíme všichni, kromě některých zločinců ovšem – ti naopak dluží státu stamiliony za pobyt ve vězení. Co s tím?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 5. 2014 13:04, R.Fischer

1. skutecne neni mozno propustit vezne s tim, ze ma nejake dluhy. pokud nekdo po par letech vyjde z vezeni na "svobodu" a nema zadne zazemi (rodina a znami s nim nekomunikuji), tak dluhy jsou ta nejlepsi moznost, jak skoncit ve vezeni. netusim jak to zaridit, ale z vezeni nesmi vezen vyjit s nejakymi financnimi dluhy.
2. nevim jak to v nasich vezenich chodi, ale kdyz jsme videl zabery cloveka, ktery po 14te nastupuje do vezeni a pritom se usmiva, tak je mi jasne ze je neco spatne. pokud clovek nastoupi do vezeni a jeho zivot se defacto nijak zvlast nezmeni, tak je to hodne spatne. pokud nekdo "na svobode" cely den nic nedela, lezi u TV a keca se svymi pribuznymi a znamymi, tak neni dobre kdyz to stejne muze delat ve vezeni. nic nedelat a klabosit s pribuznymi a znamymi ... pokud nekdo nechce pracovat, tak by mel rezim vypadat tak, jako vazba dr.Ratha. hodinu denne na vzduch, jinak byt na cele bez moznosti komunikace s ostanimi vezni. pokud je toto mozne zaridit u nevinneho cloveka (pokud stale plati presumce nevinny), tak proc by to nemelo byt mozne u odsouzeneho vraha nebo varice pervitinu?!
3. jinak globalne - naklady na vezne - kdyz to vezmu z druhe strany, tak proc to vlastne resit?? vezeni pro odsouzeneho je jednim z prvku jiste spravedlnosti. k vykonu spravedlnosti patri napr. i policie a soudy - a pozaduje snad nekdo po policii a soudcich, aby si na sebe vydelali? aby si napr. policista krome vybirani pokut za spatne parkovani, vyhrnul rukavy a nastoupil k soustruhu nebo do truhlarske dilny?
ja si myslim, ze ve vezeni by mel clovek ziskat spravne pracovni navyky, mit moznost se pripadne dovzdelat, ale hlavne by vezeni melo na cloveka pusobit tak, aby se tam uz nikdy nechtel vratit!
(napr. docela nedavno se nam do mesta vratil vrah po 12ti letech vezeni - po pul roce na "svobode" si vzal zivot. o cem to vypovida? ze v klidku zvladnul 12 let pohodicky v krimu a realita normalniho zivota jej zlomila? ze dnesni bezny obcan ma jen same povinnosti a bezny vezen ma zase jen sama prava a povinnosti zadne? nevim ... ale to ze v CR je vezeni leharo, je zcela zrejme ...)
4. situace ve vezeni holt vypada stejne jako u policie, ktera neni schopna zastavit ujizdejici automobil. 3 policejni vozy pronasleduji auto 200 kilometru z Prahy do Plzne a ... nic. naproste nic. pouze ohrozuji stovky nevinnych lidi. naprosta neschopnost. viz. i umrti policistky. asi za to nemuze, ze ve skole probiraji jen vybirani pokut a pendrek. ale ze zaberu z honicek za poslednich par mesicu, je jasne videt naprosta neschopnost a nezkusenost policistu, pri zastavovani vozidla. napr. postavi zataras ze sveho auta, ale postavi jej podelne a nechaji misto ujizdejicimu. proste to auto neumi postavit "na storc". nebo zabery z mesta, kdy jedou cca 50km/h 1 metr od pronasledovaneho a oni nejsou schopni svym predkem auta tuknout do zadku ujizdejiciho a tak jej roztocit a zastavit. predpokladam, ze vezenska sluzba je stejne neschopna jako nase policie neb stale jeste ziji v dobe socializmu, kdy se predpokladala alespon elementarni poslusnost a loajalnost. ale na to, ze gauneri jsou vsechoschopni smejdi, nejsou proste staveni ...

takze za me:
- vezen nesmi v zadnem pripade vyjit z vezeni s financnim dluhem. (napr.pouze s pracovnim zavazkem - nenastoupis do nami stanovene prace, jdes zpatky)
- at si vezeni stoji kolik chce. my vsichni si tuto instituci platime stejne jako policisty a soudce.
- je potreba nastavit podminky ve vezeni tak, aby se odsouzeni mali alespon 2x hure nez nevinni lide ve vazbe.
- pokud se vyskytne jeste dalsi vezen, ktery po 14 bude nastupovat do vezeni s usmevem (a nebude mit pritom papiry na hlavu), tak je treba poslat cely vedeni vezenske sluzby na pracovni urad a ten zbytek poslat na staze po svete, aby videli jak takove vezeni, do ktereho se nikdo nechce vratit, vlastne vypada.

pokud bude mit kazdy propusteny vezen strach z toho, ze jeste nekdy nastoupit do vezeni a bude se podle toho na "svobode" take chovat, tak at klidne ten kriminal stoji 10 000Kc na hlavu ... za tech dnesnich 1300Kc nedostavame vubec nic - jsou to penize vhozene do kanalu.

(a to vyrabeni elektriny, jak tu nekdo nadhodil ... ano to uz leckde funguje, takze neni potreba to znovu vymyslet, staci se porozhlednout - to ale bohuzel v CR nejde. my si vzdy vybereme nejake reseni, byť i obkoukane a potom si jej upravime dle sveho a vyrobime paskvil, ale alespon tak dame dalsi praci nasim statnim urednikum, kteri maji slusny plat a nulovou zodpovednost:)

+20
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 5. 2014 7:31, Karel

Znovuzavedení trestu smrti. Zrušení luxusu ve vězeních a zpřísnění trestů a máme těch grázlů o polovinu méně ve vězení.

-15
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 31 komentářů)

4. 7. 2018 23:26 | Kateřina

nejlepší je domácí vězení at dostanou náramek a Stará se o něj rodina ? ? ? Tim stát ušetří
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 2. 2018 17:25 | Petr

Koukám že sposta lidí umí myslet jen na to že k vězňům se má chovat jako ve středověku. Na pranýř a ke katovi nejlépe. Lidi jsou stále jen tupá nenávistná hovada. Vůbec nic se nezměnilo. platit za pobyt ve vězení mi přijde naprosto absurdní. Když stát chce člověku vzít svobodu tak ať platí. Je to čistě jeho rozhodnutí. A navíc by podle mně měl platit i po té co takového člověka pustí z vězení. Jde o to ho zkusit zařadit zpět do společnosti. Ta recidiva vězňů není dána jen povahou člověka, ale i tím v jakém prostředí ho stát vězní, co se tam naučí a jaké dostane možnosti po propuštění.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 7. 2017 19:45 | Lojzo

Predne zrusit ubytovani typu hotel**** a zavest takove kriminaly jake si mukli zaslouzi!Predne je jich tam mnoho kteri vedi ze my danovi poplatnici jim stravu,nocleh,lekare a zabavu zaplatime!V pripade zlodeju,vrahu a nasilniku nemuzeme uplatnovat komfort s osetrovatelkama.Provezne zavest takove kriminaly jakych trestnych cinu se dopustili.Vrahy a lobisty spolecne s odsouzenymi pokitiky palandy,cimru bez topeni,jidlo ze stravy ryze,voda,chleb!Zadne sporty nebo knihy,natoz televize!Kdo toto povolil,mel by dostat dozivoti.Trestnou cinnost by si kazdy rozmyslel.Jakmile by vezenska sluzba predala za uplatu veznovi drogy,mobil nebo cokoliv,okamzite rok na tvrdo s temi ktere hlidal.Cikani se maji ve vezeni lepe jako seniori,matky samozivitelky nebo postizeni obcane!Pracujici obcane se nemaji tak jako vrazi,tunelari politici,zlodeji a nasilnici.Vsim ovsem jsou vinny vlady od Havla pocinaje!Svrhnout nacisticko islamske vlady je prvni krok.Dosadit odborniky do vkad a vlastence je ukol dva.Vystoupit z EU a z NATO ukol tri.Trestat slunickare a tunelare!
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 8. 2016 11:20 | Standa

Co by jste očekával když jste ve výkonu trestu?
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 8. 2016 11:16 | Standa

Pronájem vězeňských kapacit v cizině. Při rozdělování může platit jednoduchá metodika. Čím závažnější trestný čin tím dál na východ bude vězeň pobývat ve výkonu trestu. Náklady na vězeňskou službu v Thajsku určitě nedosahují našich, takže se najde pár peněz na letenky. Klesne nám recidiva a uplatnění propuštěných stoupne. Vězeň se naučí kromě cikánštiny i další cizí jazyky :-D
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 5. 2016 21:20 | Jarmil

Je otázkou kolik z odsouzených mělo v době páchání trestné činnosti zaměstnání. Řekl bych, že maximálně polovina.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 4. 2016 12:26

Dobry den.pan Libor ma pravdu.Strava ve veznicich neni nic moc. Spousta věznů by rádo pracovalo,ale práce pro ně není. Když se po několika letech dostanou na svobodu.tak vycházejí z dluhem za pobyt,zaměstnat je nikdo nechce,kurátorství nefunguje. Je to začarovaný kruh.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 6. 2015 23:05 | Pavel Borák

...jsem spíše pro zpřísnění všech trestů (příklad USA), a raději bych si na daních připlatil, ale ulice by byly bezpečnější.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 5. 2014 20:41 | Roger

V případě autonehody, není-li prokázáno dlouhodobné potenciálně nebezpečné chování za volantem, je srovnávat nešťastného řidiče, který měl zkrat, s vrahem, který vraždu bezcitně plánoval, naprosto nesmyslné. Nevidím vůbec důvod, proč by člověk, který jezdil slušně, a víceméně nešťasnou souhrou okolností zaviní nehodu se smrtelnými následky, měl byl klasifikován na úrovni běžného zločince - zrovna toto je asi případ, kde by nějaký alternativní trest s domácím vězením a odváděním dávek poškozeným byl na místě. Pochopitelně nemám na mysli notorické ignoranty zákazu řízení, nebezpečné frajírky bez ohledu a předvídavosti jezdící běžně za hranicí svých schopností, ani ochlasty mající dvě až tři promile a sedající za volant v hustě obydlené oblasti.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 4. 2015 14:29 | Vratislav Novák

ZNEUŽITÍ PSYCHOFARMAK VE VĚZEŇSTVÍ ČR - platí tady myslím dosud, od samého počátku ČR i před ní. Jsem svědkem trestného činu ve vazební věznici v Hradci Králové, kde jsem byl na návštěvě za prvotrestaným spoluvězněm 31. ledna 2015. Byl jsem přísedícím soudcem OS za OF a PF jsem také studoval. (kdo neví, OF je Občanské forum po listopadu 1989) ANO , jsem moderní demokratický revolucionář Lásky a Pravdy co si nenechá na .... na hlavu. BOHUŽEL, když jsem viděl toho mladého prvotrestaného člověka, který v čase nástupu do vazby v Hradci Králové v lednu 2015 nastupoval do vězení BEZ DLUHU, který byl ve vězení zcela mimo a mluvil "z cesty" (nikoli z drog ! ) Na otázky jaké je jídlo, jestli mají teplou vodu na mytí, jaký je spolubydlící na cele a zda mu něco neukradne jen kýval hlavou a říkal Hm, hm, hm ... a na moje otázky neměl zájem odpovídat. Byl utlumený léky. Z nařízení vedení věznice mu tam nařídili 2x denně užívat léky - pravděpodobně psychofarmaka která ODMÍTAL, a pod který dopis se ten blb co se mu říká ředitel PODEPSAL. Ten dopis Vám mohu zaslat. (jen pokud nejste StB - to na Vás ...) Podal jsem trestní oznámení, protože byla porušena LZPS = Listina základních práv a svobod. Nyní vše prošetřuje GIBS = Generální inspekce bezpečnostních sborů a Krajské ředitelství Policie ČR. Vězeň, a ještě k tomu BEZDLUŽNÝ a NIKOLI podvodník, co okrade každého koho potká má také svá práva !! Vratislav Novák
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 4. 2015 14:07 | Kuchař

Pane Fischere, ono je to ještě "složitější" ! Slavný soud se pomýlil - člověka za 1.800,- kč dluhu zavřel OS, krajský odvolací pár věcí přehlédl - včetně odvolání i posudku jenž věznění nedoporučuje. Vězeň je v base z justičního omylu a NIKDO se k tomu nemá to řešit , NIKDO to nechce přiznat ! Než tady začne kdokoli z Vás tlachat jako ta blbá nána Profesorka, měli by si to nejrpve vyzkoušet. Už ten příjem do vězení, kdy Vám hledají v prdeli zlato na úplatky snad vychovatelům aby Vás převychovali ř á d n ě STAČÍ. Kecat do Rádia umím taky ... ostaně jsem tam zaměstnán.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 4. 2015 13:53 | Libor Čepek

Jsou myslím vězni, kteří pracovat nemohou, není jak a není tam práce. Na snídani dostanou divokou pomazánku z toho co zbylo a kousek chleba se studeným čajem. Na oběd "polívku" v které uvařili to nejhorší maso natvrdo - které se po cestě na celu z t r a t i l o (nebo ho ukradli bachaři) se 2 nudlemi a 1 kolečkem mrkve. Pak knedlík, omáčku a 1 vejce - je to ještě důstojné člověka ? Na oběd 2 rohlíky a kousek sýra. KOLIK byste za to dali, Vy moudrá inteligence ??
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 6. 2014 9:57 | Pavel

Stačilo by, kdyby těch 16 000 vězňů vyhubilo ty zelené mužíky, KVŮLI KTERÝM SE NIC NESTAVÍ. Dokud je nevyhubí, budou jenom opření o lopatu čekat na stavební povolení až do konce trestu.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 6. 2014 8:18 | Athalwolf

Česká republika,stejně jako další okolní státy,začíná citelně pociťovat nedostatek zásob vody,stejně tak máme problémy s regulací toku povrchové vody.Stavba přehrad,povodňových valů atd. je na pořadu dne.A máme 16000 vězňů.Zpracovat celorepublikový projekt,regionální projekty,oslovit stavební firmy-podmínkou bude,že zaměstnají xy věznů a ti budou hlídáni bezpečnostní agenturou,kterou zajistí sama firma-tj.vznik nových pracovních míst v bezpečnostní sféře,ubytování,stravování atd...ono všechno jde,když se chce.Jenže,ruku na srdce,my Češi raději brečíme,že a proč něco nejde než abychom hledali použitelná východiska.A ti schopnější dříve nebo později skončí s nálepkou korupčníků a také ve vězení...Tomu se říká koloběh života...
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 5. 2014 7:31 | Karel

Znovuzavedení trestu smrti. Zrušení luxusu ve vězeních a zpřísnění trestů a máme těch grázlů o polovinu méně ve vězení.
-15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 5. 2014 15:01 | Pavel

Ale o tom se v tom článku snad píše. Více využívat alternativní tresty. U nedbalostních trestných činů by měly v první řadě nastupovat náhrada škody (včetně propadnutí majetku), domácí vězení a pod. Kriminál o chlebu a vodě jen pro úmyslné trestné činy. A pro recidivisty i bez topení a teplé vody (a samozřejmě bez luxusu jako společenská místnost, televize, internet, knihovna, matrace, farář či jiný vykecálista, aby ten člověk dostal záchvat hrůzy jen při vyslovení slova vězení).
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 5. 2014 13:45 | Hunter

A ještě jeden, spíš filozofický příklad pro všechny "vězňobijce".
Představme si, že pojedu autem, půl vteřiny nebudu dávat pozor, a někoho srazím a zabiju. Může se stát. Odsoudí mě a zavřou, protože jsem čestný člověk, přijmu (po několika odvolách, ehm) trest.
Proč bych měl ve vězení sedět v zimě o chlebu a o vodě, bez přístupu k informacím (tv, internet, noviny), když jsem za deset let poctivé práce zaplatil na daních víc, než většina v diskuzích kvičících "čestných občanů" (u nichž často jediným rozdílem oproti vězňům je ten, že _je_ ještě nechytli)? Já jsem všem těm spodním "deseti milionům poctivě pracujících" léta platit zdravotnictví, aby nechcípali před chudobincem, dotoval jsem jim MHD, aby si neošoupali nožičky a cáloval vzdělání jejich dětem. A oni teď na mě, že mám běhat v kole, a vyrábět elektřinu. To vám asi ruplo v kouli už úplně, ne?
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 5. 2014 13:12 | Hunter

Tedy když to shrnu, vězeňská služba má cca 10500 zaměstnanců a pracovníků a "spravuje" zhruba 16500 vězňů a podezřelých.
Má rozpočet necelých 8 mld. Kč, z toho přibližně 6 mld. spolknou současní a bývalí zaměstnanci (na platech, důchodech, výsluhách, sociálních dávkách). Zbytek - asi 2 mld. se může dostat na vězně. Z toho zhruba 1,2 mld. jsou základní věci (jídlo, oblečení, voda, teplo, ...), 200 milionů údržba (budov, techniky), zbytek je rozdroben do mnoha položek.
Pokud chcete na vězeňství šetřit, myslím, že je docela zjevné, kde to jde - a určitě to není skryto v tom, že budete dávat vězňům méně jídla nebo se budou méně mýt.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 5. 2014 12:28 | Hunter

Podle mě je téměř jisté, že těch 1300 Kč denně nejde vězňům. Samozřejmě, když se tahle suma napíše na jakýkoliv zpravodajský web, nebo i sem, okamžitě se strhne "shitstorm" o tom, jak si vězni žijí v luxusu, mají 3x denně kaviár, dvoumetrovou plazmu na každém pokoji, hedvábná pyžama a zlatá prkýnka na záchodě, a proto se do vězení rádi vrací.
Samo o sobě to číslo v podstatě nic nevypovídá, protože nemáme číslo, jaké jsou náklady třeba na takového průměrného Čecha (v této sumě jsou totiž třeba i náklady na zdravotnictví, vzdělávání atd., něco, co by se těm lidem ze státního platilo, i kdyby nebyli potrestanými zločinci).
Dále z těch 7 mld. jsou 3,5 mld mzdy 10 000 zaměstnanců vězeňské služby ... je divné do nákladů na vězně započítat i plat úředníka nebo lékaře - to se přeci do nákladů na důchodce nebo děti nepočítá, i když to také existuje (a nepochybně je tato metodika zvolena jen proto, aby se zvýšil "hate" proti vězňům).
Když se podívám, tak nákup potravin je 450 milionů (tj. 80 Kč na den na jednoho vězně), tam těžko něco ušetříte, za oblečení 30 milionů, to je také skoro nic. Obrovský výdaj je nákup energií - voda, plyn, teplo - 580 milionů ročně, to nepochybně souvisí s často katastrofálním stavebním stavem českých věznic. Zajímavá je položka "nákup služeb" - 150 milionů, kde je praní prádla za 2 milion, odvoz odpadu za 20, a ... 130 milionů je v rozpočtu tak nějak "nedefinováno". Pak jsou "ostatní nákupy" - 220 milionů, z toho 150 milionů opravy a údržba (předpokládám budov, vozidel a techniky), zbytek už je skoro nic.
Vidím v tom dohromady jen jednu možnost - snižovat počet vězňů (ne kvůli reálnému nákladu na vězně - ty jsou malé, on sám dostane věci asi za 150 Kč denně), snižovat počet zaměstnanců (to je nejvyšší výdaj), upravit budovy věznic na nižší energetickou náročnost (to je druhý nejvyšší výdaj).
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 5. 2014 9:56 | robert

jedina cesta je jako v USA - privatizace vezenstvi - razem bude dost mista pro vsechny lumpy,klaus je nebude muset poustet domu (a k tomu prominout dalsim 100.000 podminky takze jsou cisti jak lilie) a nebude se cekat 2 roky na nastup do vykonu coz je patrne svetova rarita .. v tehle zemi by bohuzel mela sedet tak pulka naroda ...soudci na neformalni pokyn oznacenovany jako "trestni politika statu" davaji z duvodu omezene kapacity veznic opakovane dlouhe podminky za ciny, za ktere by se pred 25 lety slo na 8-10 let natvrdo ... neco je v tomhle state opravdu hodne spatne, lide se uz vubec neboji potrestani a drze delaji ciny ktere by je pred 25 lety ani nenapadlo zkusit ...
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 1/2

Předchozí

1

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jan Mládek

politik

Helena Fibingerová

koulařka a podnikatelka

Jan Mládek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů
×
Helena Fibingerová
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services