Jak podpořit rodiny: Porodné i na druhé dítě, nebo nižší daně?

Porodné i na druhé dítě, slib ČSSD z předvolebního programu a jeden z bodů koaliční smlouvy, začíná dostávat konkrétní obrysy. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová-Tominová ho chce zavést už příští rok. Je ale porodné nejlepší cestou, jak podpořit rodiny? Neocenily by spíš snížení daní? Co si o tom myslíte vy?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 4. 2014 8:13, Já

Porodné bych zrušil úplně-akorát to motivuje sociálně vyloučené občany mít další a další děti do budoucna závislé jako rodiče na dávkách. Mateřskou bych zkrátil na světový či evropský průměr. Slevy na děti ano, ale v omezené a rozumné míře. Dnes už skoro žádní OSVČ neplatí daně a ještě dostávají bonusy a finanční úřady se tak v podstatě chovají jako sociální úřady a vyplácejí v podstatě sociální dávky místo toho, aby inkasovaly daně, které platí už jen hlavně bezdětní zaměstnanci, které můžou být větším přínosem nejen ekonomickým pro stát jako rodiny s X dětma do smrti závislými na dávkách a podílející se na kriminalitě.

+267
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 32 komentářů)

5. 1. 2015 15:57 | Katka

Zajímalo by mě, proč se tento příspěvek stále jmenuje PORODNÉ, když na to nemají nárok všechny maminky, které porodí své dítě, ale jen ty sociálně slabší. Buď bych dávku snížila a dávala všem a nebo úplně zrušila. I když to stejně nic neřeší. Stát by měl spíše podpořit lidi pracující, kteří odvádí daně a jsou prospěšný pro náš ekonomický systém a kde je i předpoklad, že i jejich děti dále budou podporovat systém a pracovat. A porodné pro druhé dítě? Stejný nesmysl - podpoří to jen děti nepotřebných, kteří nepracují a jejich děti spíše stejně pracovat nebudou. Mnohem lepší myšlenka je snížení daní = vyšší daňová sleva pro pracující rodiče. Stát furt jen podporuje, ty co nepracují, místo těch co pracují. Já si již více jak rok šetřím, abych mohla mít dítě a nepracující si ho pořizují aby měli peníze. Co s takových dětí má vyrůst? Lidem na sociálních dávkách bych nedala na dítě nic, když se neumí uživit samy, tak by i neměli mít děti. Vůbec by neměli mít nárok na nějaký příspěvek, ten by jim vznikl, až po odpracovaní min. 1roku.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 12. 2014 7:30 | NežijmeCikánskýmZpůsobemŽivota

Ke na to vzít? Zrušit všechny dávky včetně těch v nouzi (ty jsou stejně jen pro cikány), vyplácet jen a pouze životní minimum, zrušit revitalizace vybydlených bytů po cikánech (místo toho pro ně za ušetřené peníze postavit holobyty). Trestat podvody s pěstounskou péčí. Já navrhuji za každé dítě z daní odpustit 10% a věřte tomu, že by na to bylo. Změnil by se poměr stran a bílí by rodili více, než cikáni. Pracující, co si to zaslouží. Ne vyžírky.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 10. 2014 9:55 | Krista

Porodné pro druhé dítě ? Ne děkuji to raději snížit daně. Jelikož je to stejně vymyšlené jen pro určitou skupinu spoluobčanu našeho státu a to především tu opálenou. Nesouhlasím absolutně s porodným na druhé dítě, více bych uvítala snížení daně nebo uplně zrušení daně pro jednoho z rodičů do 15 let věku dítěte!!!!!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 10. 2014 17:39 | ebudulka

Já jsem toho názoru, že porodné by měli dostat všichni nebo nikdo.Příjde mi nefér, že již řadu let pracuji, odvádím daně a nedostanu nic, ale kdejaký nepřizpůsobivý porodné dostane.Notabene z mých daní.13 000 kč je pro mě hodně peněz. Kočárek jsme si koupili ojetý, protože na nový prostě nemáme. Vlastně všechno máme z druhé ruky nebo výprodeje.Stát podporuje ty lidi, kteří přivedou na svět potencionální nefakčenka a normální slušný, pracujíci lid si dvakrát rozmyslí, jestli bude mít vůbec dítě. To je v dnešní době a s přistupem našeho státu vážně luxus.Líbí se mi spíše myšlenka úlevy na dani, která podpoří pracující rodiče a ne nefakčenka.
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 10. 2014 8:21 | Marv

Vydávání porodného je hloupost, pouze to podporuje nemakačenka na sociálních dávkách. Buď zavést porodné pro všechny, nebo slevu na dani pro pracující ale nikoli jen další výhoda pro vybranou nepracující skupinu, která jen odčerpává peníze z daní které ostatní vytvoří.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 8. 2014 6:58 | JBenes

Posouzení, zda snížení daní či porodné, je pro laika velmi složitou otázkou. Co však nedokážu pochopit, proč je navrženo "bezbřehé" porodné. Omezil bych ho na dvě, snad max. tři děti. Omezení obživy nemalého počtu rodin, které se živí "výrobou dětí" je jistě na místě.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 10. 2014 15:55 | Falkon Nightsdale

Porodné na druhé dítě je dobře míněný nástroj, který však vede do pekel.Problém je už v samotných parametrech - strop 11 tisíc, resp. 18,5 tisíc je nesmyslně nízký. Zvlášť když zohledníte, že až na 11 tisíc, resp. 17 tisíc si můžete přijít ze systému Hmotné nouze. Mělo by to tedy být spíše naopak, že podmínkou pro porodné (jakékoliv!!) by měl být nutný nějaký minimální příjem, ideálně delší dobu - což by mohlo jít propojit například s nárokem na mateřskou. Protože buďme upřímní i s vyšším koeficientem drtivá většina pracujících nebude mít nárok...
Na druhou stranu bych se neobával babyboomu dávkařů - oni si ty děti pořídí tak jak tak - protože to pro ně představuje bonus minimálně 1.740,- Kč měsíčně a navíc možnost o něco později čerpat peníze i z Příspěvku na péči (postižení vrozená i "získaná"), případně pěstounské dávky.
Daně jsou AFAIK lepším nástrojem, neboť míří na pracující - lidi s pracovními návyky a společenskou odpovědností, kterou mohou předat potomkům. Ti tvoří páteř našeho státu a proto by měli mít lepší životní úroveň, než nemakačenka - což nemají. Věřte, že na šetřeních u klientů hmotné nouze jsem kolikrát viděl krásné velké byty, které si pracující člověk nemůže finančně dovolit. (a možnosti limitace jsou velmi, velmi omezené)
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 9. 2014 12:11

zvyšeni dluhu 112/90mld je stanoven na 100mld,dph 5%niž -40mld kryte sliby13.95mld,
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 9. 2014 12:07 | rom21

No super.jenže zda to pokryje stat.hradime dluhy uhelna,platby nemocnic,budky pro občany o2,nějake taximěřeni,cirkev,najem stichaček,vyši platy,a některe stare dluhy a nove vypujčka emisný dluhopisu..
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 9. 2014 11:54 | Anna Stará

Dobrý den, opravdu si myslíte, že lidé, kteří dostanou dům nemají výdaje na bydlení? A co rekonstrukce? Střecha, okna, zateplení, elektřina... mohla bych pokračovat do nekonečna. Věřte, že bych radši stavěla dům nový. Starý dům má spoustu vad, které je nutné odstranit. Nejde jen o estetiku.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 9. 2014 11:12 | Petra Votockova

Dobry den.
Ano je to hezke ze mate zajem na porodne u druheho ditete. Ovsem je tam stale omezeni. Ja jsem napriklad porodila prvni dvojcata a vzhledem k tomu ze jsme s manzelem meli jak se tak rika normalni platy aby jsme vyzili, sem tam jeli na dovolenou a hlavne abysme bydleli, jsem nemela narok. Vubec se nebere v potaz do minimalni mzdy vydaje na bydleni. Jsou lidi kteri dostanou po rodicich nebo po pribuznych byt a nemusi resit vlastni bydleni. Pritom nemusi pracovat a vyjdou z minimalni mzdy a pak maji narok i na porodne. My s manzelem jsme to stesti nemeli a jako plno mladych lidi abysme slusne bydleli ve svem jsme si vzali hypoteku abysme si koupili aspon byt. Kdyz se to veme kolem celkove vydaje hypoteka+fond oprav+elektrika+odpady=20000 Kc. takze abysme to mohli poplatit musime mit minimalne ve spolecne domacnosti 20000 kc, do toho jsem nezapocitala vydaje abysme neumreli hlady. Proc se take nad touhle otazkou nepozastavite a nezahrnete do minimalni mzdy vydaje na bydleni. A nerozdelite na lidi s hypotekou a bez. V teto dobe mi prijde ze se lidi deli na ty co bydleni maji jiz vyrizene diky rodicum a lidi co si musi vlastni bydleni resit sami. Podle me by meli mit ulevy a narok na porodne lidi co maji hypoteku, coz je velky mesicni vydaj a kdyz odectu od cisteho prijmu hypoteku dostanem se take na zivotni minimum 2,4. Z meho pohledu narok na porodne druheho ditete budou mit zase jen cikani, protoze lidi pracujici by s takovymhle zivotnim minimem nevysli. S pozdravem Petra Votockova
+17
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 8. 2014 12:11

Porodné nikoho neživí a neuživí. Pokud máte pocit, že někdo žije z dávek na děti, pak porodné v tom nehraje roli a nebylo by ani zvláštní motivací k pořizování prcků.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 7. 2014 21:54 | mishata

Ja k tomu Jen toto.....porodne dlouhodobe nic nevyresi spise naopak.FAndim nizsim danim. Navic by Mel stat podporovat rodiny, protoze budoucnost je v nasich detech. Taky by se melo otevrit vice skolen a jesli aby se maminky mohli vratit drive do prace ja mela s umistenim dcery docela problem a to mi koncila materska. Zadne davky nepobirame Ale na to aby jsme si mohli udelat rezervu taky nemame. A kdyzpak vidimrty tzv. Soc.slabe, kteri ziji z nasich dani pobiraji x davek, ktere je vylozene demotivuji k praci a jeste kbtomu jsou vetsinou problemovy a by se drete do umoru abyste si mohli dovolit aspon jedno dite. Neporidila jsen si ho abych pobirala davky Ale protoze jsme chteli zalozit rodinu a kdybych v dnesni dobe mela na druhou stranu premyslet jestli na rodinu mam tak bych ji nemela nikdy, protoze nas stat podporuje dlouhodobe ty co nedelaji a pro nas obycejne nedela nic, proto bych i socialni davky osekala nebo sprisnila pravidla pro cerpani davek. Uf tak sem to snad ze sebe dostala
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 7. 2014 13:18

ještě dodám: se divíte že schodek roste když se dává pořád jen nepracujícím kteří se tu množí jako myši a když něco proti nim tak jste za rasistu... kde to jsme... jsem zapomněla v ČESKU
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 7. 2014 13:15 | Lenka

V tomhle státě je lepší být nepracujícím cigánem a mám se jako prase v žitě. Normální člověk pracující nedostane NIC..... smutné... mít na něco nárok? podle toho jak má kdo odpracováno (jak si kdo zaslouží)jinak budou vyžírat pořád. Tak jako logiga zastropovat mateřskou na 11500 proč? když mám příjem tak aspoň do té nejvyšší částky podle příjmu a nemusí být člověk doma dva roky. všechno na palicu a ještě by mě tu někdo mohl obvinit z rasismu ale bohužel je to tak
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 7. 2014 9:05 | Milena

Dobrý den, nedá mi to také zapojit do diskuze. Stačí se podívat na vývoj státního rozpočtu. V roce 1995 se příjmy i výdaje pohybovaly kolem 400 miliard korun a rozpočet byl přebytkový v řádu jednotek miliard korun. Nežili jsme si v té době zase tak špatně – a na porodné se peníze našly. Jistě, někdo může říct, že to byla opravdu hodně jiná doba. Ale rok 2000 – to už tak dávno není a tehdy byly příjmy i výdaje v řádu 600 miliard korun a deficit již byl desítky miliard. Dnes se rozpočet pohybuje na úrovni 1,1 bilionu korun, tedy dvojnásobek výdajů oproti stavu před deseti lety. Tak za co se proboha tak utrácí? Mimo jiné porodné již bylo v roce 2008 sníženo na 13 tisíc, předtím bylo výrazně vyšší. Tak ono tím porodným to zkrátka nebude. Kdo nastoupil v roce 1996 do vlády a kdo všechny ty přebytky hezky rozfofroval ? ČSSD. Chápete to, že za 4 roky z toho nezbylo nic ? Ano v roce 1997 přišly povodně a ty stály spoustu peněz, ale tehdy měl stát rezervní fondy na živelný pohromy, dneska tam není nic. Takže suma sumárum prostě to porodný a jiný dávky není vyplácet z čeho a komu za to můžeme poděkovat, to všichni víme, stačí se podívat na grafy, jak rostl deficit státního rozpočtu a kdo byl u moci, do 2006 to byla levice. Tak asi k porodnému. Pokud porodné bude na druhé dítě tak jen pro sociálně slabé rodiny...jelikož už čas dětí husákových dětí pomalu odzvonilo a už tolik narozených dětí nebude. Jestli by se měli nad něčím zamyslet tak jsou to právě daně a né porodné. I rodičovský příspěvek je almužna. Proč není alespoň ve výši minimální mzdy. Jednou stejně naše děti vyrostou a budou vydělávat na stát, ale nevím nevím jestli zrovna pro tenhle, který jim nedá nic již při narození alespoň v podobě přidavků bez omezení příjmu!!!! V Německu např. dostávají přidavky stanovené zákonem na každé dítě cca 12 000,-Kč v přepočtu(ověřená informace). Tak to je asi tak vše.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 7. 2014 7:19 | Dana

Osobně si myslím, že porodné opravdu nic neřeší. Jsem v současné době na MD, mám čtyři děti z toho nejstarší syn je již dospělý, studuje střední školu a chystá se na vysokou. Porodné jsem dostala jen na něj, jelikož se to s postupem času pořád nějak měnilo a taky žijeme :-). Dcery jdou do čtvrté a šesté třídy, domů chodí s vyznamenáním a jaký bude ten nejmladší to se teprve uvidí. Na mateřské budu ještě devět měsíců a uvažuji o tom, že bych si našla přivýdělek k mateřské, na druhou stranu ale "PROČ?" Pokud si ho najdu, přešvihnu nárokovou částku na Přídavek na dítě a od příštího roku nejen mi skončí rodičovský příspěvek ale pak od října přijdu i o přídavky na dítě, což v naší rodině činí nezanedbatelných 2420 Kč. Rozhodně bych byla spíš pro vyšší slevy na danních na děti pro pracující než přidávat více těm rodinám kde nepracuje ani jeden.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 7. 2014 13:34 | Karla

Tímto opravdu rodiny nepodporují, nebo alespoň ne ty správné. Oba jsme pracující, odvádíme daně, od státu si nic nebereme a máme sotva na vychování jednoho dítětě natož na nějaké šetření do důchodu. Proč podporují sociálně slabé, kteří stát jen ždímají a nic mu nedávají? Od koho si za chvíli budou ty sociální dávky brát, když se nebudou rodit noví daň. poplatníci? Příkladem je má známá - sotva dodělala základku, pracovat se ji nechce, živí jí její dvě děti, které peníze od státu vidí max. v podobě suchého rohlíku. Stát podporuje pouze jejich rodiče, kteří veškeré dávky nechají v hospodě... a světe div se, čekají třetí dítě... nechci nikoho diskriminovat, ale buď všem stejně nebo nikomu nic... to není diskriminace, že oni to dostanou a já ne, protože jsem poctivě pracující?
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 5. 2014 15:32 | lindaur

Co vás štve, jájinko nula jedna? Že nenapsali, pro koho bude porodné určeno? Tak to se zlobte jen sama na sebe, že jste se pramálo učila číst.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 5. 2014 18:42 | jajinka01

Nezlobte se na mě,ale tohle už mě vážně vytáčí,porodné na druhé dítě?vážně ,ale zapomněli připsat pro koho!!samozřejmě opět pro sociální slabé!!a rodiny,které pracují a snaži se, tak nedostanou nic,tohle mě už vážně štve!!!
+14
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 1/2

Předchozí

1

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

František Janeček

producent a podnikatel

Michael Kocáb

hudebník a politik

František Janeček
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Michael Kocáb
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 3 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services