Dva tisíce nových úředníků, nebo zneužívání sociálních dávek? Co vyjde dráž?

Úřady práce jsou přehlcené. Výsledek? Jen na dávkách pomoci v hmotné nouzi se loni vyplatilo o třetinu víc než v roce 2012. Kdo si zažádá, dávku dostane. Úředníci nezvládají kontrolovat, kdo má nárok. Co se víc vyplatí – zaplatit dva tisíce nových úředníků, jak žádá vedení Úřadu práce, nebo nechat lidi dávky zneužívat?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 4. 2014 10:07, klient

Moc hezky napsaný článek, to se musí nechat, porovnání, čísla, peníze...
Co se na to ale podívat i z druhé strany, proč vlastně k jevu vyplácení dávek dochází a co ho provází?
Je to jednoznačně vina státu, jeho nekompetentních úředníků, zkorumpovaných zákonodárců a vykřikujících zastánců lidských práv - menšin.
Nedávno jsme žádali (začátek února) o příspěvek na péči o mého tchána který trpí Parkionsonovou chorobou těžkého stupně (prakticky neví kdo je, kde je, kdo jsme my, a pleny nosí přes celý den, musí brát pravidelně hromadu léků s velkým doplatkem...).
Čekal jsem v prázdné čekárně a při příchodu zaklepal jako slušně vychovaný člověk na dveře abych na sebe upozornil. "Moment", tak jsem čekal dál. 5 minut, potom přišel další klient... 10 minut a stále se nic nedělo. Znovu jsem zaklepal. "Moment!". A sláva, za 14,5 minuty jsem uslyšel: "dále". Vstoupil jsem a uviděl 3 kolegyně jak se rozcházejí do svých kanceláří s hrníčky v rukách.
Takže než budete přijímat nové lidi, naučte ty současné které tam jsou většinou ze známosti a ne z výběrového řízení efektivně využívat pracovní dobu!
Ano, vždy se najde někdo kdo dávky zneužije, pokud (jak už tady někdo psal projde potupným procesem dodávání všech potřebných a mnohdy zbytečných dokladů) ale kdo by to neudělal když to jde, ne? Navíc krást je v tomto státě národní zvyk a denně vidíme v televizi že je to legální a když vás chytí, tak dostanete presidentskou milost. Tak o co jde?

+27
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 4. 2014 15:03, Pavel

Paní Stavrevová, vy závidíte žebrákovi žebráckou hůl.Každý, opakuji každý nezaměstnaný má nárok podle zákona na stejné sociální zabezpečení. Vaše vyjádření mě přijde rasistické, pokud je rodina početná, tak má pochopitelně mnohem větší spotřebu, i ty děti musí z něčeho žít. Nebo mě chcete tvrdit, že se živí senem ? Přemýšlejte. Vydělte si částku počtem členů v domácnosti a zjístíte, že i oni mají stejnou částku na hlavu,jako vy. To bych ale chtěl od Vás příliš moc, že.

Zobrazit celé vlákno

-13
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 50 komentářů)

10. 4. 2014 11:39

Když si to musíte oddřít, tak těm nezaměstnaným najděte práci, je mi 49, mám ekonomku, 27 let praxe, umím s PC, ale neumím anglicky. Nikdy jsem to nepotřebovala, protože žiji v Čechách. Buď jsem neperspektivní(stará) nebo nemám angličtinu. Tak kde žijeme?
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 4. 2014 11:31 | Stavrevová Jarmila

Dobrý den, mám stejný názor jako vedení úřadu práce a obdivuji zaměstnance na sociálních dávkách. Musí mít opravdu v pořádku nervy. Je dobře, že je zákon dal pod veřejné činitele, protože se mi již několikrát přihodilo, že byla úřednice napadána a kolikrát není na úřadě kde si stoupnout nebo sednout, protože je tam celá romská rodina a nedá se tam ani dýchat. Přeji všem zaměstnancům pevné nervy a bylo by dobré aby byla zvýšená kontrola, i když bych byla postižena i já. Nemohu sehnat práci tak potřebuji od státu výpomoc, pracovala jsem 27 let, ale na nouzi chodí "lidé", kteří jsou živi z dětí, v životě nepracovali a ještě si pro vyřízení dávek přijedou drahým autem. Těm bych zatrhla tipec. Jsem sama a po zaplacení nájmu mi zbývá 1 490,-- Kč na živobytí. Taky musím vystačit. Ještě jednou přeji hodně pevných nervů a ať Vám vyjde posílení týmu. S pozdravem Stavrevová
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 4. 2014 10:07 | klient

Moc hezky napsaný článek, to se musí nechat, porovnání, čísla, peníze... Co se na to ale podívat i z druhé strany, proč vlastně k jevu vyplácení dávek dochází a co ho provází? Je to jednoznačně vina státu, jeho nekompetentních úředníků, zkorumpovaných zákonodárců a vykřikujících zastánců lidských práv - menšin. Nedávno jsme žádali (začátek února) o příspěvek na péči o mého tchána který trpí Parkionsonovou chorobou těžkého stupně (prakticky neví kdo je, kde je, kdo jsme my, a pleny nosí přes celý den, musí brát pravidelně hromadu léků s velkým doplatkem...). Čekal jsem v prázdné čekárně a při příchodu zaklepal jako slušně vychovaný člověk na dveře abych na sebe upozornil. "Moment", tak jsem čekal dál. 5 minut, potom přišel další klient... 10 minut a stále se nic nedělo. Znovu jsem zaklepal. "Moment!". A sláva, za 14,5 minuty jsem uslyšel: "dále". Vstoupil jsem a uviděl 3 kolegyně jak se rozcházejí do svých kanceláří s hrníčky v rukách. Takže než budete přijímat nové lidi, naučte ty současné které tam jsou většinou ze známosti a ne z výběrového řízení efektivně využívat pracovní dobu! Ano, vždy se najde někdo kdo dávky zneužije, pokud (jak už tady někdo psal projde potupným procesem dodávání všech potřebných a mnohdy zbytečných dokladů) ale kdo by to neudělal když to jde, ne? Navíc krást je v tomto státě národní zvyk a denně vidíme v televizi že je to legální a když vás chytí, tak dostanete presidentskou milost. Tak o co jde?
+27
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 4. 2014 9:39 | SouKou

Obojí je špatně - není správná ani jedna odpověď. Správné by bylo změnit systém tak, aby byl jednodušší, průhlednější. Ideál by pro mě byl zrušit veškeré dávky a zavést jednotnou dávku pro každého - základní nepodmíněný příjem. Jestli dobře počítám, pokud se na MPSV rozdělí ročně 472 mld korun, pak by to stačilo pro každého člověka v republice na cca 4000kč ( a to tam není zahrnut náklad na provoz stávajícího systému) Zahrnul bych do toho ještě další peníze tak aby byla zaručena cca 1-2% inflace - místo toho aby inflaci způsobovala centrální banka manipulací s kurzem, způsoboval by ji stát zvýšením množství peněz v oběhu. Přechod by musel být pozvolný a ne šokový, myslím, že by to mohlo fungovat...
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 4. 2014 9:29 | Jana

"Objem příspěvků na pěstounskou péči roste, protože se konečně začala upřednostňovat před ústavní péči. Oboje se sociální politikou souvisí jen velmi vzdáleně, pokud vůbec nějak."
Můžete "méně plodné ročníky" na nějakých číslech (statistice) doložit? Jinak do ústavů se dostávají stále častěji i děti, na které rodiče finančně nestačí. To proto, aby se dostaly do rukou lépe zajištěných pěstounů? Co se týká sociálních dávek, ty souvisí se sociální politikou státu přímo, to snad bez diskuze.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 4. 2014 9:01

Citace - Jana / 10.04.2014 08:43

Zatímco objem rodičovských příspěvků se snížil, pěstounských narostl. Nová sociální politika je tak trochu nepochopitelně upřednostňuje. To je pár mých postřehů.
Objem rodičovských příspěvků se snížil protože teď jsou plodné méně početné ročníky. Objem příspěvků na pěstounskou péči roste, protože se konečně začala upřednostňovat před ústavní péči. Oboje se sociální politikou souvisí jen velmi vzdáleně, pokud vůbec nějak.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 4. 2014 8:43 | Jana

Úředníci na Úřadu práce nepochybně chybí. Hlavně ale proto, že nestíhají tak jako dříve pomáhat s nacházením práce. Z jejich popisu práce zcela vypadla také aktivní komunikace s klienty, kdy dříve sami upozorňovali na povinné náležitosti, které mají k tomu určitému termínu doložit, i když se to stává čím dál tím složitější, a to do té míry, že se v tom sami úřednice často nevyznají. Obecně zneužívání dávek je klišé, protože hlavní proud prostředků teče do příspěvků (doplatků) na bydlení na ubytovnách, které ovšem umožňuje špatný zákon. Není pravda, že kdo se dostaví na úřad, dávky dostane. K tomu musí pravidelně dokládat, písemně (s příslušnými razítky) prokázat, kde bydlí, jak, že platí nájemné a energie. Paradoxně kdo nemá na nájemné, příspěvek na bydlení nedostane. Prokazovat nárok na sociální dávky je zcela na straně klienta. Pokud má někdo dostatek prostředků k životu, nestojí mu za to procházet kvůli nějaké vyplacené tisícikoruně celou ponižující procedurou, kdy úředníci plní pouze roli drábů a nakonci je nejistý výsledek. Nějakou součinnost prokazují nejspíš u nepřizpůsobivých s deseti dětmi, aby jim je na úřadě nenechali, nebo si na ně někde nepočíhali. Na člověka, který se propadl do chudoby z důvodu onemocnění, (invalidita), nebo ztráty zaměstnání se hledí předem jako na potencionálního zneuživatele dávek a podle toho se s ním zachází. Pokud má člověk rodinu, je na tom ještě relativně dobře, osamocení invalidé nebo důchodci doplácejí na nastavený asociální systém nejvíc. Jejich tichý hlas nikdo neslyší. Na statistice mě osobně zaujaly například výrazně se snižující vyplácené pojistné dávky invalidům. Je vidět, jak náš zdravotní systém "dobře" funguje. Revizní lékaři jsou zřejmě odměňováni za úkol zázračného uzdravování. Zatímco objem rodičovských příspěvků se snížil, pěstounských narostl. Nová sociální politika je tak trochu nepochopitelně upřednostňuje. To je pár mých postřehů.
+22
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 4. 2014 8:36 | cml11

Fakta uvedená v článku mluví za vše. Doplnění stavu sociálních pracovníků je evidentním přínosem téměř ze všech důležitých pohledů. Rozpočtověho, sociálního, zaměstnaností... Samozřejmě si dokážu představit protiargument, který bude poukazovat na další nárůst státní správy. Jenže vědomě toletovat masivní zneužívání systému sociální podpory zkrátka nelze. To by ji snad raději bylo lepší zrušit a z rozpočtu začít podporovat v česku působící humanitární organizace. Při současném nastavení systému je sociální pracovník tím, kdo může lidem v nouzi nejefektivněji pomáhat. Žádná dávka nenahradí správné nasměrování a dobrou radu. Zvlášť ne ta, která pro příjemce či kohokoli jiného představuje easy money.
-6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 4. 2014 8:13 | Jan Kondziolka

Nevim jak financne, ale velke plus toho je, ze to zmirni nasranost normalnich lidi, kteri vidi, jak socky maji vsechno a oni si vsechno musi oddrit.
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 4. 2014 7:56 | pepa

pravděpodobně to vyjde ještě výhodněji. pokud 2 000 lidí získá zaměstnání, ušetří se na nich taky na sociálních dávkách. pokud přejdou z jiného místa, zas ho uvolní někomu jinému, takže se to nakonec stejně projeví
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 3/3

3

Následující

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Marta Nováková

podnikatelka, U&Sluno

Jakub Vágner

rybář a podnikatel

Marta Nováková
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 2 duelů
×
Jakub Vágner
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 2 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services