Dva tisíce nových úředníků, nebo zneužívání sociálních dávek? Co vyjde dráž?

Úřady práce jsou přehlcené. Výsledek? Jen na dávkách pomoci v hmotné nouzi se loni vyplatilo o třetinu víc než v roce 2012. Kdo si zažádá, dávku dostane. Úředníci nezvládají kontrolovat, kdo má nárok. Co se víc vyplatí – zaplatit dva tisíce nových úředníků, jak žádá vedení Úřadu práce, nebo nechat lidi dávky zneužívat?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 4. 2014 10:07, klient

Moc hezky napsaný článek, to se musí nechat, porovnání, čísla, peníze...
Co se na to ale podívat i z druhé strany, proč vlastně k jevu vyplácení dávek dochází a co ho provází?
Je to jednoznačně vina státu, jeho nekompetentních úředníků, zkorumpovaných zákonodárců a vykřikujících zastánců lidských práv - menšin.
Nedávno jsme žádali (začátek února) o příspěvek na péči o mého tchána který trpí Parkionsonovou chorobou těžkého stupně (prakticky neví kdo je, kde je, kdo jsme my, a pleny nosí přes celý den, musí brát pravidelně hromadu léků s velkým doplatkem...).
Čekal jsem v prázdné čekárně a při příchodu zaklepal jako slušně vychovaný člověk na dveře abych na sebe upozornil. "Moment", tak jsem čekal dál. 5 minut, potom přišel další klient... 10 minut a stále se nic nedělo. Znovu jsem zaklepal. "Moment!". A sláva, za 14,5 minuty jsem uslyšel: "dále". Vstoupil jsem a uviděl 3 kolegyně jak se rozcházejí do svých kanceláří s hrníčky v rukách.
Takže než budete přijímat nové lidi, naučte ty současné které tam jsou většinou ze známosti a ne z výběrového řízení efektivně využívat pracovní dobu!
Ano, vždy se najde někdo kdo dávky zneužije, pokud (jak už tady někdo psal projde potupným procesem dodávání všech potřebných a mnohdy zbytečných dokladů) ale kdo by to neudělal když to jde, ne? Navíc krást je v tomto státě národní zvyk a denně vidíme v televizi že je to legální a když vás chytí, tak dostanete presidentskou milost. Tak o co jde?

+27
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 4. 2014 15:03, Pavel

Paní Stavrevová, vy závidíte žebrákovi žebráckou hůl.Každý, opakuji každý nezaměstnaný má nárok podle zákona na stejné sociální zabezpečení. Vaše vyjádření mě přijde rasistické, pokud je rodina početná, tak má pochopitelně mnohem větší spotřebu, i ty děti musí z něčeho žít. Nebo mě chcete tvrdit, že se živí senem ? Přemýšlejte. Vydělte si částku počtem členů v domácnosti a zjístíte, že i oni mají stejnou částku na hlavu,jako vy. To bych ale chtěl od Vás příliš moc, že.

Zobrazit celé vlákno

-13
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 50 komentářů)

22. 5. 2015 9:56 | Marek Eiderna

Podrobněji k výpočtu příspěvku na bydlení navrhuji už na stránkách ÚP umístit spolehlivou, zdurazňuji spolehlivou a ještě jednou spolehlivou kalkulačku, aby si zájemce mohl svůj eventuální nárok na příspěvek na bydlení a jeho výši spočítat sám.Ušetřila by se tím spousta práce s dotazy, časů a nervů.Proč 3X spolehlivou kalkulačku? To najdete na mém blogu, tedy na: http://lovelykodiak1.webnode.cz . Děkuji, Ing.Marek Eiderna
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 4. 2014 23:02 | Vlasta

Vyplácení dávek hmotné nouze fungovalo v době, kdy se vyplácely na obcích fungovalo zcela odliště než na ÚP. Klientům bylo poskytováno sociální poradenství, bylo provdáděno sociální šetření v domácnostech, a tím i kontrola při vyplácení dávek. Lidé, kteří pobírali dávky a měli zájem situaci změnit, získávali v rámci sociálního poradenství dostatek informací a podporu při řešení nepříznivé sociální situace. Spousta lidí pobírala pak dávky krátkodobě. Přechodem na úřad práce sociální práce s klienty zanikla, sociální pracovníci začali vyplácet dávky, protože nestačil počet úředníků. Z krátkodobých klientů dávek hmotné nouze jsou dnes dlouhodobě pobírající sociální dávky. Lidé ztrácejí pracovní návyky, nevidí motivaci ke změně své situace, dávky zneužívají. Dávky jsou vypláceny bez kontroly, bez zásluh, bez práce, bez aktivit. Zvýšením počtu úředníků by se mohli vyplácení dávek věnovat pouze dávkoví specialisté a sociální pracovníci by mohli provádět sociální šetření, poskytovat sociální poradenství a klientům pomáhat při řešení jejich obtížné situace.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 4. 2014 21:12

Naprostý souhlas. Kdy už konečně politici (viz pan Drábek a celá jeho slavná sociální reforma) ponesou zodpovědnost za špatná politická rozhodnutí? QWSE4
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 4. 2014 5:34 | Jarka

Také bych na ně hodila síť, ale bohužel jí nemám. Mně bude za rok 50 let ale nemůžu sehnat práci, protože neumím anglicky a za 60 hodin se určitě anglicky nenaučím. Mám ekonomickou školu a jsem závislá na sociálních dávkách. Pracovala jsem i jako prodavačka, ale chodit do práce, celá zmalovaná od přítele mi bylo trapné. Ale chodila jsem, protože mně to bavilo, než mne dobil úplně. dneska jsem bez práce a zůstává mi 30,-- Kč na den. Taky musím , ale vyžít. Hrozně mi to vadí, ale práci neseženu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 4. 2014 10:43 | Jarka

V tomto případě úplnou pravdu, i když se to spoustě lidí nebude líbit. Mám kamarádku, která pronajala byt sociálně slabým celkem i s energiemi za 6.000,-- Kč. Je to byt 3+1, vymalovaný a vybavený. Pronajala z toho důvodu, že odjela za prací do Německa na dva roky. Minulý měsíc se vrátila, v prosinci jim oznámila, že si musí najít nový nájem, že se bude vracet vracet, vůbec netušíte co si vyslechla, byla jsem toho svědkem. Sousedé jí potvrdili, že v tom bytě nebydlela jen rodina, která měla sjednaný nájem, ale dalších osm lidí. Když se vrátila, měla kromě toho co nešlo odšroubovat zůstalo všechno v dezolátním stavu. Od sousedů si vyslechla, co prožívali za nepořádek, kravál. Dneska co si vydělala, aby mohla alespoň pár měsíců než si najde práci vyžít, všechno musela vrazit do opravy bytu, doplatky za plyn a elektřinu. Byt byl v takovém stavu, že by se snad styděl i bezdomovec. Ještě jí vyhrožovali, že se budou soudit. Kde by na ten soud vzali? To by měli řešit páni poslanci, senátoři a vláda. Plně s Vámi souhlasím.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 4. 2014 8:45 | Miroslava Klimová

Dávky se budou zneužívat vždycky. Je fakt ten, že úředníci na dávkách padají na ústa a sociální šetření a vůbec celková sociální práce je pryč. Nebudu mluvit o šílených podmínkách, ve kterých se pracuje a jak pro klienty, tak pro pracovníky. Dávka jsem dělala, ale musela odejít, práci nešlo stíhat a ještě v kanceláři byla plíseň. Co se týká vydělávání na chudých. Pronajímám byt. Nikdo si nedokáže představit, co mi z něho naši chudí dokázali udělat. V současné situaci blechy, ukradené umyvadlo, baterie, zápach, rozbité dveře, takže pak se nedivme, že mnozí skončí na ubytovnách, které jim náš stát platí a zpětná vazba, jak se chovají jako nájemníci, když mají pronajatý byt, to už nikdo neřeší. A kde je bývalý pan ministr, který tenhle masakr způsobil? Úředníci budou solí v očích, ale ti, kteří pracovat nechtějí, ti zůstanou opomenutí, že? Ti, kteří se obklopují dětmi, žijí si nad poměry, všechno jen devastují, neučí se žádným návykům sociálního začleňování, ti se nechávají v klidu a pohodě žít a rozmnožovat za státní peníze, za peníze z našich daní.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 4. 2014 7:11

Oči mám otevřené a zrovna v sobotu ukazovali ve zprávách jak si sociálně slabí jezdí nakoupit taxíkem a na to ukazovali kolik stojí ubytovna, myslím, že to bylo z Karviné nebo Havířova, za jednu místnost plnou švábů a štěnic chce majitel ubytovny 14.000,-- Kč měsíčně a to mají společné WC a umývárny. Zajímalo by mne kolik chce ještě za služby, to nebylo uvedeno, jestli je to v ceně. Mám známou, bydlí na ubytovně, platí 10.000,-- měsíčně, na pračku má pořadí, prádlo nesmí sušit v místnosti, sušárnu ani dvůr nemá a nesmí u sebe nazvu to špeluňka ani kouřit. Majitel je Jugoslávec. Tak kde opravdu žijeme, vždyť tenhle stát je rozprodaný, připadám si ve své domovské vlasti jako menšina. Co Vy na to?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 4. 2014 7:03

Na Růžovku nekoukám a politické diskuze sleduji poskrovnu, protože kolikrát se to nedá poslouchat. Včera jsem zrovna koukala na ČT 24 a líbil se mi tam názor ministra vnitra Chovance a chvíli jsem sledovala diskuzi o zdravotnictví. Kde vzala VZP na taková sídla, která si postavila. Z lidí, kteří pravidelně platí ZP. Mně dluží od roku 1993 přeplatek 1747,-- Kč a nyní, protože jsem přišla o práci jim dlužím 2160,-- Kč plus penále 391,-- Kč, jsem na nouzi nemám to z čeho zaplatit, tak přemýšlím, že spočítám úroky a budu se soudit. Přesně vím jak dopadnu. Vyhraje ZP, já budu muset zaplatit, protože mají právníky, které si zaplatí za naše peníze. Asi nemá cenu diskutovat. Kalousek a ti před ním to prostě pos..li.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 4. 2014 6:55 | Jarka

Máte pravdu, ale nikdo se dneska k tomu nepřihlásí nebo prohlásí, že nikdo není dokonalý a že chtěl přispět ke zlepšení. Kolik to stálo milionů možná miliard se už nikdo nedoví. Existuje přece přísloví "Ruka ruku myje".
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 4. 2014 0:30 | Gabriel Pleska

Dobrý den, trochu jste naše úředníky podcenil – dodali nám podrobnější tabulky, kde souhrnné sumy, se kterými operujeme v krátké tabulce, byly rozepsané. Na samotné mzdy, na pojištění odváděné zaměstnavatelem, na provozní náklady, dokonce i Fond kulturních a sportovních potřeb tam byl. Mimochodem – než se do někoho začnete takhle strefovat, počítaje automaticky, že jeho počty jsou blbé, co takhle vzít k ruce kalkulačku. Vydělit roční náklady na nové úředníky jejich počtem a počtem měsíců je docela sranda – kdybyste myslel, že je to jen na plat, vyjde vám průměrná mzda přes 36 tisíc, v článku se ovšem mluví o 21 tisících...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 4. 2014 22:15 | KMB

Návrat k původnímu systému je asi nereálný. Nárůst nákladů na zvýšení kontroly vyplácených příspěvků je akceptovatelný, jestli nebude vyšší než úspora. I malé převýšení nákladů by mohlo přinést uklidnění ve společnosti, kde stále sílí názor, že se vyplácí parazitovat na pracujících, kteří by mnozí mohli také žádat o příspěvek, ale stydí se. Doufám, že nová vláda dokáže zatočit zejména s příspěvky na bydlení s tím, že dokáže řešit i reakci majitelů ubytoven. Obávám se, že však řešíme drobné, když velké peníze utíkají beztrestně do zahraničí.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 4. 2014 10:10 | SocPredator

Kdy už těm pomazaným dojde, že Tlustého návrh s rovnou sociální dávkou zase nebyl tak od věci? Tohle je úplně šílené, zaplatíme si studii, co vyjde levněji? Nárůst byrokracie zaručen. Někdo na MPSV se zbláznil, hoďte na něj síť!
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 4. 2014 20:19 | Hanina

Ani jedno. Celý kolaps způsobila chyba, co tak se z ní poučit? Obce se naučily vyplácet dávky, měly k tomu potřebné síly, znalosti i vybavení. Vyplácení dávek šlapalo ruku v ruce s poradenstvím, sociální prací s rodinou, nezaměstnaným, dětmi i rodiči. Posuzoval se tak člověk, nikoli případ. Tím, že se agenda, která není jen o vyplácení, ale jejíž podstata je v individualitě člověka a potřebnému přístupu k ní, přesunula do gigantu, který na to nemá nic z toho, co měly obce, řeší se nový problém. Nerozumím tedy ani jednomu řešení v nadpisu, spíš nechápu, proč se nedokážeme ohlédnout tam, kde se chyba stala.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 4. 2014 18:29 | czhunter

A jaké podle vás mají poslanci, senátoři, hejtmani a starostové průměrné platy (hlavně u těch posledních by mě to zajímalo)?
A proč jim je chcete sebrat? Oni se (na rozdíl od mnohých jiných) dobře učili, udělali něco navíc (třeba že se byli ochotni postavit čelem k veřejnosti a nechat na sebe plivat, nadávat a házet vejce - na to většina čecháčkovských přizdi*ráčů - těch co jste nazvala "my, normální lidé" nemá koule).
A zrovna pan Kalousek před volbama žádné sladké kecy neměl a na rozdíl od levičácké lůzy, která se nadržena na koryta porafala dva ty po volbách, voliče neuplácel. Ale co vy o tom víte, pochybuju že předvolební debaty sledujete, když na druhém programu dávají Růžovku. Hlavně že máte "názor".
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 4. 2014 20:17

No jo no, máte pravdu. Lidé se měli postavit, protože takhle to už dál nejde. Práce není a lidé už toho mají plné tuby.Jsme národ ovcí a každý čeká, že ten druhý to zařídí. Taky přeji hezký den
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 4. 2014 17:25

Ano sleduji sociálně slabé, protože když vidím kolik berou ti nahoře, tím myslím poslance, senátory, hejtmany, starosty a přečtu si kolik je průměrná mzda tak je mi na zvracení. Taky by se všem žilo za 150.000,-- Kč za měsíc a jít si na oběd na svíčkovou za 39,-- kaček a mít skoro všechno zadarmo. Za to ale bohužel nemohou ti nejspodnější úředníci. Už před sedmi lety jsem říkala, že by se lidi v Čechách měli postavit, ale řečma v hospodě se to nespraví, měli jsme se postavit. Kalousek by byl první, kterému bych plivla do obličeje, tomu se to žije, ten už je za vodou a o nás normální lidi se nikdo nestará. Vždycky před volbama sladký kecy a po volbách když jsou u koryta tak kývnou na všechny kraviny, který se jim předloží. Je to těžký a touhle diskuzí to nespravíme. Děkuji, že jsme si trochu vyměnili názory. Ráda si s Vámi zase podiskutuji. Přeji hezký víkend v rámci možností. Někdy příště si zase popovídáme.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 4. 2014 16:11

Vážená paní, nemůžu si pomoci, ale připadá mě, že sledujete sociálně slabé, kteří nemají pomalu ani čím nakrmit děti a úplně vám unikají mnohem důležitější věci. Například ohromné finanční úniky, které jsou odčerpávány politiky a úředníky. A tady jde jen podle odhadu samotných úředníků a 200 mld korun ročně, které se ročně rozkradou! A nyní to srovnejte s tabulkou, kolik jde na lidi v nouzi. S čím s vámi souhlasím je to, že by stát měl zasáhnout u majitelů domů, kteří zneužívají dávky na bydlení, kdy požadují po nájemnících, kteří bydlí v jedné místnosti klidně 20 tisíc za nájem. Ale tato problematika nemá nic společného s lidmi, kteří dostávají dávky, protože je zpravidla ani neuvidí. Ty peníze dostává přímo majitel ubytovny. Dlouhé roky se to ví, ale tady stát nezasáhne a nikde se o tom raději moc nepíše. Zajímavé.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 4. 2014 15:35 | Jarka

Reaguji na Váš příspěvek. Obdivuji úřednice na ÚP, protože si někdo nahrabal za nový způsob zpracování a vyplácení sociálních dávek a teprve potom se zjistilo, že to nefunguje a vracelo se na staré formy. Když někdo dělá něco od stolu a není seznámený s praxí a dostane za to dost velkou částku peněz a udělá to špatně, měl by ty peníze vrátit a zase by bylo víc na sociální dávky.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 4. 2014 15:28

Nevím, co Vám na tom vadí, ne asi, ale určitě je na tom nejen finančně zle, ale i psychicky, když nedokáže uživit rodinu, nenajde práci, protože je Rom. Jenže tady nejde vůbec jenom o Romskou komunitu. Všichni cizinci tu mají práci, jenom naši lidé jsou na sociálce, protože nám by museli zaměstnavatelé platit sociální a zdravotní pojištění, je zaměstnají na černo a když se jim něco stane, tak jsou namydlení. Vlastně nejsou, protože ošetřit je musí a když nezaplatí tak zmizí do svojí země. A je to zase na nás, mi když nezaplatíme, tak na nás vlítne exekutor. To že psal velkými písmeny asi moc lidem nevadí, potřeboval si vylít srdíčko. Má svůj názor jako každý jiný, nebo ne?
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 4. 2014 15:20

Oči mám otevřené a s tím autem to nebylo kvůli Romům, tam jsem myslela nás Čechy, kvůli těm by měly být kontroly a klidně s Vámi budu diskutovat dál. Všichni cikáni nejsou stejní, taky je neházím do jednoho pytle. Češi jsou vychcaní jak mraky, ale u nás se Romům žije docela dobře. Podle toho, že chodí oblečení ve značkovém, které já si třeba nemůžu dovolit a že 6-tiletý kluk dostane nejmodernější mobil? Nejhorší na všem je to, že ubytovny mají dneska pod sebou většinou cizinci a požadují vysoké poplatky, lidi, kteří pobírají sociální dávky ty peníze ani nevidí a ještě mají kromě dýchání a spaní skoro všechno zakázané. Kde žijeme, tady u nás v domě jsme pouze čtyři češi, jinak ukrajinci. Ve čtvrti, která byla dříve cikánská se dřív nic neztratilo, dneska je každou chvíli něco vykradené, ať sklepy,byty nebo auta. Dneska je to tady samý polák, maďar, rumunec. Mají asi víc peněz na to aby si mohli pronajmout byt. Bohužel mi češi nebo romové, kteří se tu narodili na ty nájmy a poplatky nemáme.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Stránka 1/3

Předchozí

1

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Ilona Švihlíková

ekonomka

Stanislav Bernard

podnikatel, pivovar Bernard

Ilona Švihlíková
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Stanislav Bernard
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services