Konec druhého pilíře? Nic není jisté!

Ondřej Tůma | rubrika: Co se děje | 25. 2. 2014 | 25 komentářů
Vláda ohlásila rušení druhého pilíře. Jakým způsobem k němu dojde a jak se dostanou účastníci důchodového spoření ke svým penězům, zatím nikdo přesně neví. Ve hře jsou i možné arbitráže a soudní pře penzijních společností a jejich klientů se státem.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 2. 2014 9:13, Orin

Citace - wboi / 25.02.2014 08:02

druhý pilíř neuspěl myslím hlavně proto, že neumožňoval výběr prostředků v 60 letech jako 3.pilíř, ale až při odchodu do důchodu, což třeba pro mě je 72 let

Nesouhlasím - druhý pilíř podle mého názoru neuspěl ze dvou důvodů: První z nich (a myslím důležitější) je nejistota založená na prohlášeních ČSSD že tento pilíř zruší, druhým je neschopnost bývalé vlády vysvětlit srozumitelně běžnému voliči/pracujícímu, co mu ten druhý pilíř vlastně přinese...

Zobrazit celé vlákno

+374
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

25. 2. 2014 10:32, alfa

To by musela ta kalouskova šmejdvláda říct,že jde o "přihrání miliard" penzijním fondům a pro občana to přinese pouze povinnost doživotně posílat peníze. Zhodnocení je velmi nejisté a proto tam může vstoupit pouze hlupák- naštěstí jich zase tolik není.

Zobrazit celé vlákno

-309
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 25 komentářů)

26. 6. 2014 20:21 | Roman

Co je to za hloupý názor, že žádný zákon nemůže nikoho nutit? Samozřejmě, že může. Nebo třeba v případě zdravotního pojištění se posílání mých peněz do soukromých zdravotních pojišťoven nemusím účastnit?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 4. 2014 16:59 | bronik91

snad o sve penize neprijdeme... do 2 pilir jsem si zalozil a ,uz bych ho rusil... byla to od zacatku blbost..ted to vim
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 2. 2014 18:47 | Hájková z Libočan

vaše škoda, že si to nepřečtete, když evidentně motáte věci, co jsem psala.
Znovu tedy zopakuji, v čem vidím ten tunel : ve zneužívání státních příspěvků, t.j. v tom, že peníze daňových poplatníků jsou posílány do investičních fondů bez záruky jejich návratnosti.
Takhle nehoráznou věc nenajdete široko daleko, je to vyhazování peněz daňových poplatníků, resp. dobře vylobbovaný majstrštyk...tady se ukazuje vlastní podstata úchylnosti posílání státních příspěvků, připadá mi to jako házení sušenek v ZOO zvířátkům, aby panáčkovaly...A Bezděkové, Poklopové a další vykukové se jen tlemí...
Bohužel všechny možné české pilíře jsou vyrostlé na nevalné finanční gramotnosti veřejnosti ( to není žádná urážka, je mi z toho smutno, že nás to nikdo v posledních 20 letech neučil, stát na nás kašle) , která si díky tomu nechá líbit leccos.
Jako cestu bych viděla zrušení těchto státních příspěvků a recipročně zvýšení daňové započitatelnosti vlastních příspěvků. To by mi přišlo fér.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 2. 2014 0:20 | JirkaZ

Ale ano, přečetl jsem Vaše příspěvky celé, podruhé to dělat nebudu.
Kde vidíte tunel ve III. pilíři ?
A víte, jaký je obsah slova "tunel" (tedy kromě stavebnho díla) ?
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 2. 2014 22:00 | Hájková z Libočan

Ach jo, také vy si laskavě a pomalu znovu přečtěte mé příspěvky. Tunel ve III. pilíři jsem popisovala ve formě státních příspěvků do "nikam", capito ? Když nejste schopný si příspěvek přečíst do konce, tak no comment, není o čem konstruktivně diskutovat.
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 2. 2014 21:55 | Hájková z Libočan

zkuste si ještě jednou a pro jistotu pomalu precist, co jsem psala.POdsouvate mi kokotiny. Nic proti investovani nemam, ale to, co predvedl stat je katastrofa.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 2. 2014 20:43

Legislativní zmetek je ovšem ve skutečnosti pouze Váš odst.3. Ty ostatní jsou pouze výstupem Vašeho negativního názoru na II. pilíř. Ten byl konstruován tak, že účastník ví, co dělá, když do něj vstupuje. Systém jistě není ideální, ale co je na světě ideálního ? Máte možnost jej využít nebo nechat být. Rozhodla jste se pro druhou možnost a nikdo Vám ji nebere.
Předpokládáte, že III. pilíř bude tunel, poplatky ve II. pilíři určitě stoupnou apod. Samá lumpárna všude kolem, že. V tom případě se určitě vyhněte bankám, pojištovnám, mobilním operátorům apod. A taky si nic nekupujte, prodejci jsou taky pěkná sebranka...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 2. 2014 19:48 | ttt

Vy vezmete par technickych problemu a smahem odsoudite cely koncept. Delate souvislost, kde neexistuje, a na zaklade teto vadne premisy dospejete k nejakemu zaveru. Vsechno, co jste zminila, jsou jen parametry. A jako takove jsou velice snadno menitelne. Jestli touzite po jistotach, tak uz se konecne z toho sna proberte. Zadne nejsou a nebudou. Druhy pilir je samozrejme z mnoha ruznych duvodu podnik s jistou mirou rizika. ALE JAKYKOLIV JINY TYP INVESTICE! Chapete uz? Je to jen dalsi kaminek do mozaiky diverzifikace. Priklad...vadi vam, ze nelze prostredky vybrat? Aha. A z tohk prvniho snad jdou? Jsou jine zpusoby, jak nalozit s penezi tak, abyste mela v pozadovanem veku balik hotovosti. No a druhy pilir k nim proste nepatri. Proste je to neco jineho, tak z neho proste nechtejte delat, co neni. Naucte se ho pouzit v kontextu dalsich zpusobu ulozeni a zhodnoceni penez. Misto breceni, ze se vam nelibi.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 2. 2014 9:44 | Orin

Citace - alfa / 26.02.2014 08:42

On Vás proboha někdo nutil, abyste POVINNĚ uzavřel stavební spoření- uzavřel jste si ho sám nebo ne??? Pokud vím Všeobecná zdravotní pojišťovna je státní institucí a stejně tak ČSSZ (Česká správa sociálního zabezpečení) je státní.... Tak o čem diskutujeme????? Prostě pokud si chcete uzavřít II.pilíř ještě můžete....je to Vaše dobrovolné rozhodnutí..................

A on Vás někdo NUTIL vstoupit do II. pilíře? Pokud vím tak existuje nejen VZP, ale dalších několik zdravotních pojišťoven, které už soukromé jsou... Tak o čem diskutujeme? :-D
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 2. 2014 9:31 | Hájková z Libočan

JirkoZ, trochu to pletete dohromady, vezmu to trochu podrobněji a pomaleji :
Psala jsem už v prvním odstavci, že nic proti tomu, že je nutno mít něco, co bude dorovnávat klesající státní penzi , takže to je premisa, kterou jsem uvedla já a ne vy.
Takže k legislativním zmetkům II.pilíře podrobněji : 1) Lapsus v distribuci – první půlrok distribuce mohl investiční fondy prodávat de facto kdokoli bez odborného vzdělání . Naštěstí – jak jsem někde četla – díky mizerným provizím spousta účelově založených sítí II.pilíř nechala být, jinak to mohla být slušná „finančně-poradenská“ jatka. 2) Dodnes chybí důležité prováděcí předpisy, které se týkají velmi citlivých témat - komunikace s klienty a sdělování klíčových informací podle § 79,82 a 83 zák.426/2011Sb. O důchodovém spoření.
3) Účastník si povinně pořizuje „produktový balíček“ ( investiční fondy pro akumulační fázi a důchodové pojištění pro výplatní fázi), ale zná z toho jen výchozí parametry pro investiční fondy, to je fakt málo.
4) Podmínky pro účastníky byly stanoveny podle Správního řádu a ne podle OZ, takže chybí opravný prostředek proti vstupu „omylem“ ( tj. obrana proti agresivní distribuci ). Bez ohledu na nový OZ, může občan kdykoli v prvních 2 měsících vypovědět např. nevhodnou životní pojistku, kterou mu někdo nacpal – to nemá asi cenu rozebírat, ale na II.pilíř to neplatí…brr.
5) Poplatky jsou stanoveny na hranici, která by mohla jakž takž fungovat, kdyby byl II.pilíř povinný a v systému by tím pádem povinně byly miliony lidí naráz. Jenže to neklaplo a fondy z toho mají těžkou hlavu.
Pokud si to srovnáte dohromady a znovu se zamyslíte nad tím, co jsem napsala, tak vám to musí docvaknout. Klient, který nesmí desítky let vystoupit ze systému a fondy, které si za účelem polapení lidí stanovily nereálně nízké poplatky…začnou brečet a je jedno, jestli u vesla bude Kalousek, Bábiš nebo jinej vykuk, tak se udělá novela zákona a poplatky se zvýšej. A co účastník systému ? Držet hubu a krok…
To, že bych někam desítky let posílala peníze a měla jsem jen dvě základní jistoty – že nemůžu nikdy ven a že budu mít poměrně nižší ( a je jedno jak bude v tu dobu vysoká) státní penzi oproti tomu, kdybych do II.pilíře nevlezla – to je bouda, do který fakt nevlezu…
Takže v mé kritice není to, že bych nevěděla, že státní penze jde do háje a je nutno se víc starat, ale ohrazuji se vůči formě, kterou nám tu Rusnok a jeho parta zanechala a kterou já považuji za nestydatou formu manipulace s národem, který bohužel nikdo nijak neučil finanční gramotnosti…capito ?
A nový III. Pilíř – to je tu off topic, ale je to tunel na státní příspěvky, tedy na naše penízky z daní, ikdyž tam třeba vůbec nejsme, to také nepřekousnu. A 5 mega klientů se ještě bude divit, jak s nimi fondy zamávají, o tom žádná…
+17
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 2. 2014 9:15 | plk

jééje, ty jsi šikulááá...hele, ale modrý chipsy, to je přece už plesnivý, ne ? Dyť normální barva chipsů je žlutá, aby tě z toho nebolelo bříííško...:)
A jakou knihu jsi napsal ?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 2. 2014 8:42 | alfa

On Vás proboha někdo nutil, abyste POVINNĚ uzavřel stavební spoření- uzavřel jste si ho sám nebo ne??? Pokud vím Všeobecná zdravotní pojišťovna je státní institucí a stejně tak ČSSZ (Česká správa sociálního zabezpečení) je státní.... Tak o čem diskutujeme????? Prostě pokud si chcete uzavřít II.pilíř ještě můžete....je to Vaše dobrovolné rozhodnutí..................
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 2. 2014 7:56 | Orin

Citace - alfa / 25.02.2014 17:51

No oni to povinné udělat nemohli(samozřejmě,že chtěli!!!).Žádný zákon Vás nemůže donutit posílat peníze soukromým firmám (penzijním fondům).Pokud je Vám líto II.pilíře vstupte do nějakého podílového fondu a v klidu si můžete spořit, případně kdykoliv vystoupit..............

Nemůže??? A co je jiného stavební spoření? Pokud se přihlásíte, musíte minimálně šest let posílat peníze soukromé firmě... Co je jiného zdravotní "pojištění" (posíláte peníze zdravotním "pojišťovnám")... A takhle by se dalo pokračovat dlouho... :-D
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 2. 2014 3:19 | Wokurka

Mých 5. pilířů důchodu: 1. pilir = nizky cesky duchod. 2. pilir = nizky nemecky duchod. 3. pilir = krásné dividendy ze západnich blue chips akcii. 4. pilir = prijem z prodeje vlastni knihy. 5. pilir = prijem z reklam Google AdSense na webstránce.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 2. 2014 23:26 | JirkaZ

Můžete mi připomenout, v čem je onen "legislativní paskvil" ?
Sice nevíme, jak by vypadal přechod z II. pilíře do životní pojištovny a nemáme stoprocentní garanci poplatků, ale taky nevíme, jak bude vypadat penze z I. pilíře a ani nevíme, jak dopadne III. pilíř. Rizikovost II. a III. pilíře je totiž shodná.
A s tou chcíplotinou - kdyby stejná kritéria byla uplatněna před 18 lety na tehdejší penzijní připojištění, tak by se ani nerozeběhlo. Po 15 měsících se do něj přihlásilo cca 200 tis. klientů a to do 27 fondů.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 2. 2014 17:51 | alfa

No oni to povinné udělat nemohli(samozřejmě,že chtěli!!!).Žádný zákon Vás nemůže donutit posílat peníze soukromým firmám (penzijním fondům).Pokud je Vám líto II.pilíře vstupte do nějakého podílového fondu a v klidu si můžete spořit, případně kdykoliv vystoupit..............
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 2. 2014 13:05 | SpookY

Podle zákona musí mít každý fond alespoň 50 tisíc klientů, jinak musí skončit... dneska je tam jen asi 97 tisíc lidí a už se tam nikdo nehrne... takže není žádný důvod aby s tím ČSSD něco vymýšlela - VŠECHNY fondy budou muset skončit dle zákona. Tím ke problém vyřešen.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 2. 2014 16:44 | Hájková z Libočan

Tzv.“druhý pilíř“ ( myšleno tím, že jeden pilíř představuje státní důchod a druhý představuje privátní důchod, který bude v budoucnu vyrovnávat pokles toho prvního ) obecně samozřejmě žádná blbost není. Za blbost lze označit jen jeho současnou formu .
Podle mého názoru hlavní problém státem regulovaných a ovládaných pilířů tkví v tom, že jak v ČR, tak i v ostatních postsocialistických státech se jedná jen o politický projekt se všemi důsledky - tj. nedá se ani hovořit o teoretické nebo vzdálené existenci rizika, ale o jistotě, že budou často státem zásadně a opakovaně upravované a jistě ne ve prospěch klientů ( paralelu také již máme - viz nešťastný projekt čs. penzijního připojištění, který na trhu nevydržel ani pro jednu generaci účastníků, stát v něm nechal zkrachovat víc jak čtvrtinu fondů,často včetně peněz klientů, opakovaně jednostranně jej upravoval až jej „zasekl“ úplně )… a účastník se tak nedobrovolně stává vazalem budoucích nekompetentních politických rozhodnutí, často ovlivněných jen délkou volebního období různých novátorů.
Obecně chápu týpky Bezděka, Poklopa a spol., protože přijdou o prémie, pokud pilíř klekne, o tom žádná.
Arogantní vyjádření typu, že by Bezděk a spol. pilíř nezrušil mne vytáčí. Copak už veřejnost zapoměla na to, jaký legislativní paskvil II.pilíř je ?
Vždyť ti, co do pilíře vstoupili, vůbec například nevěděli a dodnes neví, jak by vypadala ( a co by je stála) výplata jejich peněz formou důchodového pojištění. A asi jen naivní příznivec penzijních společností by si mohl myslet, že prvotně nastavené nízké poplatky vydrží dlouho, vždyť jakou má motivaci vůči klientovi fond který ví, že ten člověk se upsal de facto doživotně a nemůže nic dělat…
Pokud použijeme podle §81 zák. 426/2011Sb. O důchodovém spoření předepsaný parametr průměrné rozlišovací schopnosti, tak nám to asi docvakne, že ten pilíř je v současné podobě chcíplotinou už od začátku.
+19
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 2. 2014 14:17 | Orin

Citace - alfa / 25.02.2014 10:32

To by musela ta kalouskova šmejdvláda říct,že jde o "přihrání miliard" penzijním fondům a pro občana to přinese pouze povinnost doživotně posílat peníze. Zhodnocení je velmi nejisté a proto tam může vstoupit pouze hlupák- naštěstí jich zase tolik není.

Já se Nečasovy vlády ani Kalouska nezastávám. Na rozdíl od Vás si ale nemyslím že by šlo o plánovaný tunel. Kromě toho, kdyby to byla Vámi zmiňovaná "povinnost doživotně posílat peníze", asi by to nebylo udělané jako dobrovolné, ne? Jestli je hlupák ten kdo vstoupil nebo ten kdo nevstoupil, si na rozdíl od Vás (který máte jistě ekonomické vzdělání a vidíte pod pokličku) netroufnu říct...
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 2. 2014 14:06 | paní Marxistiko Leninová

Uvaha- za 30 let budou okolní státy vyplácet ze státních rozpočtů státní penze polovinu toho co u nás v případě zrušení 2,pilíře populisticko socanské vlády. Otázkou tedy je kde chce Dluhoslav vzít peníze za oněch 30 let na naše důchody ve výši 100% ze státního rozpočtu? Chce pracujícím zdvojnásobit daně ze mzdy oproti okolním zemím? Chce DPH dvojnásobné jako bude na Slovensku, Polsku, Rakousku a Německu? Bude někdo mít odvahu pracovat v ČR při vysokých nákladech státního rozpočtu na důchody? Nebo chce snad Dluhoš dát v době kdy on sám bude důchodce věk pro odchod do důchodu 80 let? On nikdy pořádně nepracoval a ekonomice rozumí asi jako slepý houslím… Za něj mluví jeho činy, kdy v roce 2003, kdy byl ministr financí nadělal největší dluhy v dobách kdy o krizi nebyla řeč…Nemluvě o bytech OKD, které prodal Bakalovi za hubičku. Národe Český nic dobrého nás pod vládou holoty sosanské nečeká, bohužel pak opět musí přijít na resort minfin nějaký chemik, aby tu spoušt po nich co tu zůstane dal nějak do kupy.....
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 1/2

Předchozí

1

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Kamil Vacek

podnikatel a investor

Patrik Nacher

podnikatel a ekonom

Kamil Vacek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Patrik Nacher
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services