Očima expertů: Minimální daň. Dobrý nápad, nebo kladivo na živnostníky?

Minimální daň z příjmů pro OSVČ. Pomohla by ekonomice? Byly by díky ní daně spravedlivější? Nechybělo mnoho a mohli jsme brzy testovat na vlastních kůžích. A třeba za nepříliš dlouho i budeme. Ptali jsme se, co by její zavedení mohlo přinést a odnést.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 1. 2014 17:21, Standa

Jednoznačně levičácké opatření, které povede jen k tomu, že stále více lidí bude pracovat na černo a ubude lidí, co by legálně podnikali. Chápu, že pro mnohé voliče levice je podnikatel pomalu sprosté slovo a synonymem pro zloděje, ale musíme si uvědomit, kdo tu skutečně tvoří hodnoty, kdo vytváří inovace a pracovní příležitosti. Odboroví předáci to rozhodně nejsou.

+64
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 1. 2014 18:03, Jan Ponikelský

Dobrý den,
když v naší zemi někoho okradete o 1000 Kč, tak jste zloděj. Pokud na daních neodvedete 50 tisíc za rok, tak jste považován za "frajera". A ještě tento "frajer" lamentuje, jak jsou soudy pomalé, jak musí čekat na operaci, jak ho policie neochrání, jak dostane nízký důchod a hlavně jak ti hnusní POLITICI kradou!

-30
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 31 komentářů)

10. 1. 2014 13:11

pardon Lenko ....
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 1. 2014 13:11

Evo jste na omylu. Ta minimální daň je nejmenší možná daň po všech odpočtech. Proto se také jmenuje minimální. Tedy zaplatil by ji každý podnikatel, kterému nevyšla daň vyšší. Odpočty na to nemají vliv.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 1. 2014 12:32 | milan1962

Pan odborář Samek je totální idiot - sociální si OSVČ samozřejmě platí, i když je ve zrtrátě a z toho co odvede je vyplácen důchod, tak jaký dodtování zaměstnancem ?!?!? Je to vůůůůůl
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 1. 2014 11:59 | Jarin

Klidně člověk zdaní příjmy, kterých dosáhne a je vcelku jedno, jak vysoké procento si stát vezme. Jedná se jen o přiměřenost tohoto procenta a o zajištění fungování služeb státu. A k tomu základu : v ČR je mezi manažery zcela běžné, že je morální se dostávat k zakázkám lumpáckým způsobem, takto chovající se manažer je hodnocen jako úspěšný, který zakázku přinesl, nehodnotí se způsob jak se stalo. Má to základ v době krátce po roce 89, kdy bylo naprosto běžné, že šéfové firem státních a jiných podniků aktivně pracovali ve svým kšeftících, s.r.óčkách a vyvádění lukrativníchj činností z firem, které poté potopili, a s těmi, kteří ( zaměstnanci ) na uvedené poukázali, zametli vyhazovem. Mafiánství z této doby se promítá i nyní. To je ten pravý důvod svrabu, ve kterém jsme. Pohříchu, mnozí z nich jsou již i v důchodu, a jejich podnikatelské místa mají zabrány jejich děti. Takže dědická nomenklatura zase pokračuje. O stejné startovní čáře raději nemluvit. Hospodaření takových mocipánů pak mluví za sebe.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 1. 2014 11:53 | Ivan

Vít Samek: Důležitější však je odvod pojistného OSVČ do sociálních systémů, kde existuje zásadní rozdíl mezi zaměstnanci a OSVČ, takže lze s jistým zjednodušením konstatovat, že náklady zdravotní péče a důchodového zabezpečení OSVČ hradí svým pojistným zaměstnanci.
A co tedy OSVČ hradí platbou povinného sociálního a zdravotního pojistého, pokud je za něj hradí zaměstnanci? OSVČ musí pojistné platit i když je ve ztrátě.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 1. 2014 10:21 | Lenka

Stejně by to nakonec do státního rozpočtu nic nepřineslo. Soukromníček, zaplatí minimální daň. Nikdo mu nedokáže, že skutečně nevydělal. Má děti, požádá o daňový bonus na děti, daňový odpočet na manželku, na sebe a kde to bude? Spočítejte si, kolik by musel skutečně vydělávat, aby toto vše uplatnil a ještě z toho tu daň zaplatil. Pak se obrátí na úřad práce a požádá o podporu v hmotné nouzi, protože podnikání ukončí, zůstane na dlažbě i s rodinou, atd. atd. Ta ČSSD namísto, aby vyhnala lidi z úřadů ven na kontroly, aby si teda neváleli šunky a skutečně hlídali šedé zaměstnávání, vymýšlí hlouposti. Nakonec ten malý živnostníček to udělá tak, že státu bude odvádět 100,-- Kč na dani a stějně se nic nevyřeší. Když budu chtít fixlovat, tak to stejně udělám. Nebylo by lepší spíš hlídat úniky DPH, spotřební daně? Jenže tam jsou sofistikovaní "snižovači" daní a na ně nemají? Nebo méně rozhazovat za pitomosti, stanovit pravidlo, že ten úředník, který dokáže z ročního rozpočtu ať již obce, kraje či jiné instituce, dostane odměnu a lépe se bude hospodařit? Vždyť kauza s trenýrkama s ptákem a kalhotkama s bobrem na ministerstvu životního prostředí volá do nebes! Tak hospodaří náš stát! Toto změňte. Každý úředních nechť má odměnu za úspory ale také sankce za pitomosti.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 1. 2014 10:17 | V.Mlich

Jsem zděšen, kolik dostal v anketě hlasů pan Michl. Bohužel ale vývoj opravdu spěje k takové kontrole Velkým Bratrem, že každý paragon bude hned po vytisknutí na berňáku. Jenže výběr daní to nezvýší, kde není, ani čert nebere. Služby bez paragonu budou ještě levnější a tudíž víc rozšířené. Podle mě jediná cesta k poctivosti je takové snížení daní, aby to nestálo za spekulaci a už vůbec ne vsazení svého dobrého jména.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 1. 2014 8:40 | eďa

Vrátit živnostenské listy, odhlásit se z placení soc. a zdrav. pojištění,zbavit se postižitelného majetku, odhlásit se z úřadu práce i ze zaměstnání a nechat se živit soc. dávkami se ziskem 24 hodin volného času denně. Otočit tak myšlení o 180 stupňů vůči lumpům a parazitům, co vládnou místo lidu a nikdy nebudou mít dost, viz dnešní podoba demokracie. Pokud to udělá většina, ať už donuceně, dnes je už 1,2 mil. nezaměstnaných a nim se přidá dalších 1,2 mil. zaměstnanců a podnikatelů na základě své změny myšlení, pak se celá demokracie položí na ústa, protože nebude mít žádné příjmy, ale jen astronomické výdaje, které nebude možné již ufinancovat ani půjčkama a padne na ústa jako domeček z karet a konečně může přijít nová modalita epochy, kde láska a svoboda zvítězí nad lží a nenažraností lumpů, co ukradli vládu lidu hned po sametovém puči.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 1. 2014 8:17 | Roger

Ten komentář mi ve zprávách uniknul, ovšem to, že celá řada lidí je zcela zbytečná zní zajímavě. V tom je asi podstata: vždy jsou lidé, kteří budou spíše příživníci, a budou tedy během svého života produkovat méně než pak sami spotřebují. A pak jsou ti, kteří tvoří a tvoří, a z těch pak ten zbytek, ti zbyteční profitují. Zajímavé, že skoro vždy, když se objeví odborář nebo socan, tak uvažuje v tom smyslu, aby podpořil ty 'zbytečné'. Podle mne už samotná skutečnosti, že u nás žije spousty lidí, kteří skoro nikdy nepracovali, ani netvořili, a přesto přežívají v celkem slušných podmínkách, svědčí o tom, že je na tomto socansko-odborářském smýšlení mnoho temnoty a nespravedlnosti, ale to zřejmě tento typ lidí, nikdy nepochopí. Takový člověk, který za život vytvoří větší hodnoty, než které kdy pak sám dokáže spotřebovat, je rozhodně pro lidské společenství přínosem, i kdyby vykazoval ztrátu celý život - protože z podstaty nežije na něčí úkor. Kdo toto nedokáže pochopit, a z tohoto faktu vycházet, vůbec by se neměl k daňovým paušálům a podobným zlodějnám na nějaké seriózní úrovni vyjadřovat.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 1. 2014 6:13 | Nakobyl

Přikláním se k řádnému účetnictví - tedy faktury,doklady, registrační pokladny a pod. Dnes člověk téměř u každého nákupu slyší -"chcete doklad"? A z vlastní zkušenosti vím,že třeba v hospodě dělá několik důchodců - brigádníků a všichni jsou placeni z tržby bez jakéhokoliv dokladu.A tak je to všude.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 1. 2014 0:37

Podnikatel si ty nezdaněné příjmy nesyslí, utrácí je. Rozumně. Na rozdíl od státu.
Doporučuji zhlédnout Veselovského "Události, komentáře" z 9. 1. 2014. Konečně tam veřejně padne informace (právě z úst Víta Samka), že celá řada lidí je úplně zbytečná! A že počet zbytečných jen poroste! A kdepak se mají brát zdroje na jejich obživu? To není žádné tajemství.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Senta Čermáková

manažerka

Mikuláš Šveda

podnikatel, Exchange

Senta Čermáková
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Mikuláš Šveda
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services