Vykupitelem za pár korun

Už ve Starém zákoně se píše, že by člověk měl jednou za sedm let odpustit dluhy. Jenže jakkoli prý západní svět stojí na křesťanském základě, nestali jsme se společností odpuštění, zato společností dluhu se stáváme čím dál rychleji. Můžeme to ještě změnit? V Americe si pár lidí myslí, že to jde.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 12. 2013 16:41, Janek

Možná jsem se nedostatečně vyjádřil k tomu opravdu potřebný...
Existuji lidé, kteří by si normálně nepůjčili a už vůbec ne na nesmysly typu dárky pod stromeček. Přesto je životní situace dožene tam, kde už není zbytí. Takový člověk pak vynaloží maximum na to, aby dluh zaplatil. Mohou se však přihodit různé situace, které splácení zkomplikuji a banky v současné době jsou nastaveny tak, aby dlužníkovi nepomohly, ale nejvíc z něj vyždímaly. A tímto krokem mohou způsobit neschopnost splácet.

Bral jsem si jednou větší půjčku a splatil jsem ji bez problémů. Jenže za půl roku se mi ozval exekutor, že pokud nezaplatím 500Kč, tak mi obstaví veškerý majetek a účty. Lhůta byla 14 dní. Samozřejmě jsem zaplatil a pak se pídil po tom, co se stalo. Banka kde jsem měl půjčku mi nezrušila se skončením půjčky účet. Takže tam naběhnul poplatek 50Kč za udržování účtu. Banka se pokusila mi poslat sms. Přišla ji zpět zpráva o tom, že sms nebyla doručena. Tak to zkusila ještě 2x a pak na mne poslala exekutora. Samozřejmě, že dala exekutorovi moji adresu. Ale na moji adresu mi nemohla napsat upomínku, protože měla uvedený primární kontakt mobil. Takže jí bylo úplně jedno, že 5 let jsem se neopozdil ani jeden měsíc se splátkou víc jak 10 000 Kč a klidně na mě poštvali exekutora kvůli 50 Kč. Kdybych byl v inkriminovanou dobu na dovolené tak jsem se vrátil a majetek byl obstavený... A to bylo pitomých 50Kč. O tuhle banku už nezavadím ani pohledem... Takže si umím představit, že někdo, kdo se neumí bránit, se může dostat do šlamastiky i když má snahu platit... Prostě osobní přístup k člověkovi jako myslící a cítící bytosti se ztratil. Zůstalo jen lejstro a zákon... Nač pak lidí, stačí přece roboti...

Zobrazit celé vlákno

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 12. 2013 7:58, Janek

Jj je to tak. Máme tam nahoře velké vzory. Však už jsem to psal, že bychom měli ráno vstát otočit se čelem k Praze a 3x se hluboce uklonit těm našim mudrcům, co nám vládnou...

Jedu ráno do práce a pobrukuji si a co to slyším ve zprávách. Naši šetřílci a vláda odborníků rozdala na odměnách 180M Kč. No jeden z důvodů, proč kritizoval Rusnok předchozí vládu byly nemravné odměny. A tak pro jistotu dali odměny o 20M vyšší. Pan "Becherovka" potřebuje na pohoštění 3x více než Klaus. Prý je mnohem aktivnější. No jeho aktivitě věřím, především v konzumaci alkoholu a ten jak známo je výrazně dražší než juice nebo minerálka. Ministerstvo práce si nyní pořídilo palác za 300M. To asi, aby armáda nezaměstnaných je měla ve větší úctě...

Myslím, že Nečas se nikdy neměl stát premiérem, protože za tento průšvih z velké části může on. Kdyby si nebral výtky hrubiána z hradu osobně, tak klidně mohl vládnout dál. (Sobotku sice nemám rád, ale ten se vzepřel a je v pohodě.) A podle toho, co teď leze na povrch, tak minulá vláda mohla dotáhnout některé dobré věci a ještě si udělat "oko" u lidí nějakýma úlevama pro rok 2014, aby si nahrabali preference.

Akorát být panem Ištvánem, tak emigruji, protože až se Sobotka pořádně usadí, tak si asi nenechá pátou kolonu mezi státními zástupci, který umí z umělé vyvolané kauzy svrhnout vládu...

Ale co, už se nám to pomalu sobotí a nač si kazit advent... Raději si zajdu na dobrý punč a pustím si nějakou koledu :)

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 27 komentářů)

12. 12. 2013 11:05

Já bych zde nerad osočoval banky. Svalovat vinu na banky je trochu krátkozraké. Většinou to dělají lidé, kteří vůbec nevědí o čem mluví.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 12. 2013 9:14 | Timy

A kde je "výchovný efekt" pro představitele bank, kteří dovedli své podniky (a také celosvětovou ekonomiku) rizikovými obchody do krize? Jakého "poučení" se jim dostalo? Namísto toho, aby tyto nefungující banky zkrachovaly, tak jsou zachraňovány z peněz občanů - daňových poplatníků! Toto že je volný trh???!!!
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 12. 2013 8:47 | frantisekmarek-1

Ba naopak. Ten výchovný aspekt je u zdravotního pojištění možná významnější, než v jiných případech. Chápu, že je to složitější na pochopení. Osobně jsem platil měsíčně 60 doláčů a měl jsem vcelku slušné pojištění i když s malou spoluúčastí. Mnoho mých známých si nic neplatili, ne proto, že by na to neměli, ale nepovažovali to za důležité. Většina měla nějakou úrazovou pojistku. Američani jsou drobet jiní, než se to zde posuzuje. Zdravotní pojištění považují podobně, jako havarijní pojištění auta. Považují to za svobodné rozhodnutí. Obamova "zdravotní revoluce" (Obamacare) je spíše propadák, něco jako tady II pilíř důchodové reformy. Prostě to lidé nechtějí. Nemají rádi, když je něco povinného, byť se to zdá, jako dobrý počin.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 12. 2013 7:49 | cml11

V jednom s V8mi souhlasím. Zbavit dlužníka odpovědnosti za svůj dluh není výchovné. Ale zároveň musím poukázat na skutečnost, která tuto akci staví do poněkud jiného světla. Jednalo se o dluhy za lékařskou péči. Nikoli půjčky na nové mobily, dovolenou, automobil, nebo třebas i hypotéku. Ne. Tady šlo přinejmenším o zdraví, když ne rovnou o život. V podobných případech je myslím výchovný efekt zbytečný. V podstatě šlo o trochu komplikovaně provedenou sbírku na zdravotní péči pro potřebné. Proto, ač v jakémkoli jiném případě bych nesouhlasil, musím říct že tuto aktivitu vidím jako jednoznačně prospěšnou. Jasně, u nás je trochu složitější pochopit. Ale zkuste si najít v rodině nějaký závažnější případ zdravotních problémů a nechte si vyjet účty s ním související od zdravotní pojišťovny. Nejspíš se budete divit...
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 12. 2013 7:34 | frantisekmarek-1

Možná to vypadá jako dobrá věc, jako něco chvályhodného, ale opak je pravdou. Na špatném úvěru je nejdůležitější výchovný aspekt a ten, v případech uvedených v článku, chybí.
Dovolím si trochu opravit jedno tvrzení (A přestože banka nepůjčí úplně každému, ale uchazeče o půjčku si prověřuje). Je to trochu jinak. Pokud máte zaměstnání a trvalé bydliště, tak se banky předhání, aby vám půjčili. Tam se předpokládá, že peníze si půjčují ti, kteří tzv., na ně vidí. Nebo-li že jsou schopni je splácet. Předpokládá se a většinou to tak je, že žadatelé nic nezatajují a nezkreslují. Přesný opak toho, jak je to u nás.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 12. 2013 6:22 | Timy

Má cenu dělat byznys z půjčování? Když si někdo potřebuje půjčit, tak je velký předpoklad, že asi nebude z nejbohatších a těžko očekávat, že z takového člověka vymámíte "smluvní pokuty" a podobné nesmysly, které původně půjčenou částku klidně i zdvojnásobí. A to mluvím o "těch slušnějších" věřitelech, tedy bankách, u různých lichvářských nebankovních společností jde i o násobky původní částky. Má smysl vydělávat peníze takovýmto způsobem? Je to vůbec morální? Museli by si lidé půjčovat, kdyby byli za svou práci slušně placeni? Byli by lépe placeni, kdyby z jejich daní nebyly zachraňovány špatně hospodařící banky?
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 12. 2013 5:54 | Tarzan

Má cenu půjčovat lidem co nechtějí vracet ?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Pavel Zeman

nejvyšší státní zástupce

Gabriel Eichler

podnikatel a investor, Benson Oak

Pavel Zeman
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů
×
Gabriel Eichler
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services