Očima expertů: Zvýšit živnostníkům zdravotní a sociální pojištění?

Ondřej Tůma | rubrika: Očima expertů | 22. 11. 2013 | 51 komentářů
Relativně nízké odvody živnostníků na zdravotní a sociální pojištění jsou trnem v oku mnoha politiků. Jak se na věc dívají předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků, zástupce odborů, ekonomové, finanční analytici a podnikatelé?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 11. 2013 16:07, MV

Dovolím si vložit příspěvek pana Resslera z diskuse na podobné téma, která tu probíhala v říjnu. Shrnul to dokonale, takže už to tady nebudu tapetovat.

.21. 10. 2013 21:28 | Boris Dressler

Naprostý nesmysl, porovnávat zaměstnance a OSVČ. Většinu života jsem byl zaměstnanec, vše mi kupovala firma, PC,kancelaářské potřeby,auto,benzín, elektřinu, topení,telefony a paušály, opravy. Poté jsem byl okolnostmi donucen, přejít na OSVČ. Dělám 2x tolik (soboty+neděle), bez ohledu na hodiny.Všichni mi hrozí vymáháním, případné škody. Dovolená (žádná (kdo by mi ji platil)), nemocenská (žádná (jenom musím platit, těm zaměstnaným), důchod (žádný (jenom musím platit), zodpovědnost (obrovská, ohrožující, celou mojí rodinu), náklady (všechny na mé triko), jsem placen stejnou částkou, ať mám náklady jakékoliv! Firmy, pro které dšlám, mi platí stejnou paušalní častku a klidně mě zavolají i dvakráte denně, nebo přijedu na hlavní část firmy cca30 Km, tam mě pošlou do jiného oddělení vzdáleného 80 Km (vždyť je to nic nestojí). Řeknete si, s tím bych praštil, ale co bych potom dělal? Na pracák nechci a firmy IT techniky berou jako OSVČ! Suma sumárům, nepolepšil jsem si, jen jsem přišel o nemocenskou, důchod, dovolenou a získal tisíce problémů s fakturací, přiznáním,gilotinou (ve formě finanční kompenzace) , pokud se někomu podaří shodit SW ve firmě. Od doby OSVČ mám mizerné spaní a rodinu skoro neznám. Jestli takto vypadá špatný parazit a zaměstnanec je ten dobrý, tak tu něco smrdí. To co zaměstnanec "platí navíc" je ve skutečnosti pouze daň pro zaměstnavatele, kterou musí platit, že zaměstnává lidi. Na pásce to má zaměstnanec, pouze aby věděl, co stojí zaměstnavatele!!
Reagovat | Citovat
Nahlásit nevhodný příspěvek

+21
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

22. 11. 2013 7:03, Jana

A ve finále si jde živnostník na sociálku pro dávky hmotné nouze, které mu v celkovém součtu dají na korunu stejnou částku jako zaměstnanci s řádným důchodem. Jenom s tím rozdílem, že si to ten zaměstnanec jaksi průběžně odvedl. Zde by pomohlo, aby OSVČ neměl v důchodu na tyto dávky nárok a staral se již dříve.

Zobrazit celé vlákno

-134
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 51 komentářů)

23. 11. 2013 9:35 | Pablo

Když živnostník nebude mít na poplatky tak samozřejmě skončí s podnikáním a bude zatěžovat úřad práce a sociálku který za něj bude platit odvody. Drobní živnostníci nemají příjem mnohdy jednoduchý a stálý, když jim zvýšíme poplatky tak nač by pak dál podnikali. Píši z vlastní zkušenosti a mám kolem sebe spoustu drobných živnostníku kteří jen tak tak přežívají. Jako myslím si že by stát měl podpořit lidi kteří se snaží podnikat a nesedí na pracáku, co si budeme povídat, nezaměstnanost je a je lepší pro stát drobný živnostník než člověk co bude na pracáku a sociálce protože práce není pro všechny.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 11. 2013 9:32 | Roger

Jane57, to máte těžko vysvětlovat něco hlupákovi. Mne spíš fascinuje, jaký mozek je občas někdo schopen nosit ve své hlavě a ještě s tím jít na trh.
A proč tak v případě Evy usuzuji? Jestli jí dobře rozumím, tak podle ní jsou dvě téměř rovnocenné možnosti, jak se živit. Jedna je však o něco výhodnější, protože má nižší odvod státu. Budiž, ale může mi někdo rozumný vysvětlit, co může takovou Evu motivovat k tomu, že si doprovolně vybere tu v jejích očích méně výhodnou variantu, a pak chodí remcat na internet, aby stát tu nevýhodu odstranil? Paní Evo, nebylo by jednodušší ten mozek začít trochu používat, nebrblat, nestěžovat si nesmyslně, a prostě si vybrat jako zdroj své obživy to, co sama považujete za výhodnější?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 11. 2013 1:30 | Jan57

Já se vás jen zeptám, dostáváte nemocenskou kdykoliv když omarodíte, dostáváte, máte placenou dovolenou,máte, hradíte si pracovní pomůcky ze svého, ne. A teď si představte, že nemocenskou nemáme, placenou dovolenou nemáme a všechno si hradíme sami. Já si dokonce hradím sám i léčení nějaké ty chřipky, kterou schytám semtam někdy, od nezodpovědných hostů. Od A do Z si vše hradím z toho co vydělám, ročně to dělá setsakra hodně. Mě stát ani zaměstnanec nic nepřidá. Naopak, stát se nás snaží oškubat kde to jde, zaměstnanci dělají stejně a když neškubou, tak odfláknou práci a náprava reklamce jde nejdříve z naší kapsy a to nemluvím o ztrátě důvěry v náš podnik, což jsou další peníze. To jen v kostce. Je toho mnohem víc, co máme ve finanční zátěži, ale to je na dlouhé vypisování. Zaměstnanec jen chodí pravidelně do práce bez dalších nákladů, nemluvím o dojíždějících do měst, aby se to někoho nedotklo. Je jednoduché říct plať stejně jako já. Ale neberte to jako stížnost na to co dělám, baví mě to, proto to dělám.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 11. 2013 19:10 | iso

Chceme-li dále zvyšovat nezaměstnanost, pak pokračujme v zatěžování živnostníků. Ale opravdu pozor. Ne Škodovka, ne žádné další jiné velké firmy, ale živnostníci, to jsou dominantní zaměstnavatelé v zemi! ! ! Nelze porovnávat zaměstnance a živnostníky. Je to jako porovnávat hrušky s jablkama. Doporučuji snížit zátěže živnostníků. Nechme tuto skupinu konečně nadechnout. Oni byli jednoduchou kořistí, za kterou by měla kopat mičudu Hospodářská komora, a která ve skutečnosti za živnostníky nejedná. Hospodářské komory jsou zlem a prodlouženou rukou exekutivy. Tripartita je divadlo. Jenom divadlo. A je to jasně vidět.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 11. 2013 16:48 | Fredy

Stejný článek běží souběžně zde: http://finmag.penize.cz/anketa/276330-ocima-expertu-zvysit-zivnostnikum-zdravotni-a-socialni-pojisteni a dovoluji si upozornit na odkaz z jednoho příspěvku, kde je vypovídající, vcelku odborná, diskuze. http://finmag.penize.cz/penize/268171-ani-paraziti-ani-sul-zeme-at-zivnostnici-plati-podobne-jako-zamestnanci
Jedná se skutečně o jablka a hrušky. Spíše je třeba se zajímat, komu tyhle tahanice vyhovují a proč. Podle některých zdejších diskutérů (např. Eva) je jasné, že účel plní prostředky....
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 11. 2013 16:17 | Stenly

Já jsem zaměstnanec a byl jsem živnostník, tak Vám to můžu krásně porovnat. Zaměstnanec platí velmi vysoké odvody s tím souhlasím a proto si myslím, že by si hlavně naši hlavouni a pupkáči měli odpustit různé náhrady a neúměrné zvyšování poslaneckých a senátorských platů. Jinak Vám ale řeknu, že živnostník nemá nárok na nemocenskou, když závažně onemocní,musí platit socku i zdrávku i když leží v nemocnici třeba půl roku a umírá, nikdo živnostníkovi neproplatí žádnou dovolenou ani mu nesežene práci. Proto si myslím, že takto je to spravedlivé, a pokud něco tak politici můžou zaměstnancům snížit celkové odvody cca o 10% a myslím že by to bylo správné. OSVČ bych odvody nezvyšoval, protože tak cca 250 tisíc lidí tu podniká za cca 10-15 tisíc měsíčně hrubého a ty by to úplně zruinovalo, takže by museli pracovat na černo. ČSSD je v tomto úplně mimo.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 11. 2013 16:07 | MV

Dovolím si vložit příspěvek pana Resslera z diskuse na podobné téma, která tu probíhala v říjnu. Shrnul to dokonale, takže už to tady nebudu tapetovat.
.21. 10. 2013 21:28 | Boris Dressler
Naprostý nesmysl, porovnávat zaměstnance a OSVČ. Většinu života jsem byl zaměstnanec, vše mi kupovala firma, PC,kancelaářské potřeby,auto,benzín, elektřinu, topení,telefony a paušály, opravy. Poté jsem byl okolnostmi donucen, přejít na OSVČ. Dělám 2x tolik (soboty+neděle), bez ohledu na hodiny.Všichni mi hrozí vymáháním, případné škody. Dovolená (žádná (kdo by mi ji platil)), nemocenská (žádná (jenom musím platit, těm zaměstnaným), důchod (žádný (jenom musím platit), zodpovědnost (obrovská, ohrožující, celou mojí rodinu), náklady (všechny na mé triko), jsem placen stejnou částkou, ať mám náklady jakékoliv! Firmy, pro které dšlám, mi platí stejnou paušalní častku a klidně mě zavolají i dvakráte denně, nebo přijedu na hlavní část firmy cca30 Km, tam mě pošlou do jiného oddělení vzdáleného 80 Km (vždyť je to nic nestojí). Řeknete si, s tím bych praštil, ale co bych potom dělal? Na pracák nechci a firmy IT techniky berou jako OSVČ! Suma sumárům, nepolepšil jsem si, jen jsem přišel o nemocenskou, důchod, dovolenou a získal tisíce problémů s fakturací, přiznáním,gilotinou (ve formě finanční kompenzace) , pokud se někomu podaří shodit SW ve firmě. Od doby OSVČ mám mizerné spaní a rodinu skoro neznám. Jestli takto vypadá špatný parazit a zaměstnanec je ten dobrý, tak tu něco smrdí. To co zaměstnanec "platí navíc" je ve skutečnosti pouze daň pro zaměstnavatele, kterou musí platit, že zaměstnává lidi. Na pásce to má zaměstnanec, pouze aby věděl, co stojí zaměstnavatele!! Reagovat | Citovat Nahlásit nevhodný příspěvek
+21
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 11. 2013 15:59 | MV

Vy jste právě důkaz, že je to marný. Aspoň tak tušit, co je to odpis. Opravdu by asi bylo dobrým lékem na tyto dezinformace zavést to tak, že by se odvody zaměstnavatele úplně zrušily a zaměstnancům by se za měsíční taxu pronajmul počítač, tiskárna, pracovní pomůcky, pracovní místo, nábytek a jimi spotřebované energie, zavedla by se povinnost, aby si veškeré výkazy vystavovali sami a též vedli v nějaké zjednodušené formě evidenci svých příjmů a výdajů a zároveň by se zaměstnancům umožnilo, aby si odečetli těch pár korun (či tisíc) na dopravu. Ona by nula od nuly pošla, ale mnoho jedinců by bylo vyléčených.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 11. 2013 15:48 | MV

citace:22. 11. 2013 11:46 | jezevec
já samozřejmě taky vim, že ten živnostník prodá všechny doklady za materiál nějaké spřátelené firmě, a ještě si nechá od nich vrátit dph, a pak má veškerý příjem čistý a z něj si odečte ještě jedny náklady. ale já jsem si ten systém nevymyslel - jen poukazuji, že chce-li někdo porovnávat, pak tedy porovnatelné, a ne to co chce aby mu vyšlo. nikoliv tržby řemeslníka před odečtením nákladů, proti hrubé mzdě zaměstnance bez přičtení nákladů.
Dovětek: a pak přijde na kontrolu finanční úřad doměří tomu vychytralému živnostníkovi daně pomůckou (a spřátelené firmě taky) za 3 roky zpátky, napaří mu pokutu a ukáže mu, na kterým trámu se může pověsit. Si myslíte, že na FÚ dělají pitomci? Nikoliv, většinou se krom známých známých rekrutují právě z řad bývalých zaměstnanců účetních oddělení takových přátelských firem.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 11. 2013 15:10 | Eva

Živnostníci by měli odvádět stejné platby na pojištění jako odvádějí zaměstnanci. Zaměstnanci nemají na rozdíl od živnostníků žádné odpisy (třeba na benzín) a nikdo se jich neptá, na co mají a na co nemají. Pokud by na pojištění odváděli živnostníci méně než zaměstnanci, pak nechť také mají nižší výplaty pojistného než zaměstnanci.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 11. 2013 12:35 | Honza

Kdyby bylo normální komerční zdravotní pojištění (nezávislé na příjmu - čili žádná další daň z příjmu) garanutující za minimální částku nějakou základní péči (vyléčí vám zlomenou nohu, dají antibiotika při angíně, vyvrtají zub, nenechají umřít při porodu, ... ale pokud budete potřebovat třeba transplantaci srdce, tak zaplatit x mega, jinak vás nechají chcípnout) + dobrovolně jakékoli připojištění, tak je po jednom problému. Kdyby byl minimální jednotný důchod od určitého věku tak na nechcípnutí hlady (placený z daní) + dobrovolně ať si dělá kdo chce co chce navíc, tak je po druhém problému.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 11. 2013 12:13 | Fredy

Citace - Honza / 22.11.2013 10:30

Vycházíte z předpokladu, že ten 80% paušál není jenom legální možnost, jak odvést minimální daň, ale že skutečně odpovídá nákladům živnostníka ve výši 80%. A tomu snad nemůže upřímně věřit ani pan Mach :-)
No, nejen pan Mach, ale většina, kteří o tom něco ví. Především se podívejte, kdo může využít paušál 80%. Jsou to pouze řemeslné živnosti a zemědělci. Většina z nich má výdaje právě někde kolem těch 80% a to v dobrém případě. Další věc je, že většina z nich jsou rovněž plátci DPH a jsou ze zákony povinni, vést záznamní povinnost, co je de facto účetnictví. Proto také málo kdo z nich paušál používá.
Takže, pro koho je to výhodné? Jedině pro ty, kteří nabízí pouze svoji práci, bez materiálu a mnohdy bez vlastního nářadí a vybavení - neboli ti, co "jedou" na švarcsystém.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 11. 2013 11:56 | Linda

Ne? Tahle pojištění jsou daň jako každá jiná :)
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 11. 2013 11:46 | jezevec

já samozřejmě taky vim, že ten živnostník prodá všechny doklady za materiál nějaké spřátelené firmě, a ještě si nechá od nich vrátit dph, a pak má veškerý příjem čistý a z něj si odečte ještě jedny náklady. ale já jsem si ten systém nevymyslel - jen poukazuji, že chce-li někdo porovnávat, pak tedy porovnatelné, a ne to co chce aby mu vyšlo. nikoliv tržby řemeslníka před odečtením nákladů, proti hrubé mzdě zaměstnance bez přičtení nákladů.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 11. 2013 11:23 | Reuters

Pan Kovanda ani nepochopil otázku. Pokud je dotaz na zvýšení pojištění, nebudu odpovídat, že státní kasa snížení neunese!!!
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 11. 2013 11:21 | Reuters

Bohužel každý nemá nápad a hlavu na to, aby podnikal. Navíc trh je přesycen a pokud nemáte nápad který se uchytí, zkrachujete. Dnes a denně vidím blázny s novými kosmetikami, butiky a občerstvením, a za týden, 14 dní je tam další chudák s nadšením.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 11. 2013 10:57 | josef

vydajovy pausal je pro remeslne zivnosti. Tam se jaksi predpoklada, ze musite nakupovat material a naradi, ktery tvori nemalou soucast nakladu.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 11. 2013 10:30 | Honza

Vycházíte z předpokladu, že ten 80% paušál není jenom legální možnost, jak odvést minimální daň, ale že skutečně odpovídá nákladům živnostníka ve výši 80%. A tomu snad nemůže upřímně věřit ani pan Mach :-)
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 11. 2013 10:12 | Likvid

A toho magora z odborů by se taky nemusel na nic ptát. Jen je nechte, ať se ztrapní.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 11. 2013 10:00 | MV

Taky bych doporučila přihlédnout k tomu, že zatímco z nemocného zaměstnace se firma nepoloží, nemocnému živnostníkovi firma stojí, ale nájem energie a odvody je nutno platit každý měsíc, i když nejsou příjmy. Celkově je tato diskuse marná. Když řeknete řadovému zaměstnanci, že za něj zaměstnavatel ještě odvádí navíc 34% jeho hrubého platu ze svého na soc. a zdrav. a že mu zaměstnavatel hradí veškeré náklady jeho pobytu v zaměstnání tzn. pronájem prostor, energie, počítač i kalkulačku a pokud by se zaměstnavatel jednoho dne rozhodl, že na to dlabe a skončil, tak by milého zaměstnance čekal úřad práce, tak na kouká ja vyvoraná myš. Absolutně žádná orientace v tom, kdo co platí a co všechno musí zajišťovat a na druhou stranu spousta nároků a nespokojenosti když se například zruší stravenky.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Vladimír Železný

podnikatel a politik

Libor Malý

podnikatel, zakladatel Jobs.cz

Vladimír Železný
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 2 duelů
×
Libor Malý
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services