Japonsko, Česko, centrální bankéři a ekonomičtí fušeři

Pavel Kohout | rubrika: Analýza | 20. 11. 2013 | 50 komentářů
„Zajímalo by mne, proč se má obyčejný občan a daňový poplatník radovat z toho, že bude ‚dostatečně vysoká‘ inflace. Velice děkuji za odpověď.“

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 11. 2013 8:41, MV

Já osobně jsem přešťastná, pan Lízal mi totiž v televizi konečně vysvětlil, že nákupní boom bude pokračovat, dokud bude pozitivní nálada. A já hloupá myslela, že na nákupy potřebuju peníze. Dnes vyhrabu ze skříní všechnu svoji pozitivní náladu a vyrazím na nákupy a pořádně to roztočím, kola ekonomiky se budou točit a všichni budeme šťastní. Tak šup šup neškudlete svoji pozitivní náladu a vyražte nakupovat. Staré struktury, které si myslí, že pro nakupování potřebujete mít nějaké peníze jen škodí naší prosperitě.

+133
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 11. 2013 7:59, Martin Venzer

Bohužel i člen NERV je fušer který neví nechápe co se v současné době děje, koukněte se do učebnice a prostudujte co jsou to peníze a jak vznikají potom vám snad dojde že i vy jste ekonomickej diletant.

Rakce ČNB je v podstatě správná každý rok je potřeba zvýšit množství peněz v ekonomice a pokud množství peněz nezvýší soukromé banky tak to musí udělat centrální banka, z hlediska dopadu na ekonomiku je ale mnohem lepší když si za vytištené peníze banka koupí státní dluhopisy a stát je utrati za infrastruktury to je ale technicky hůře proveditelné a bankéři z ČNB žijou ve virtuální realitě a myslí si že je lepší mít papírky s čísly než pracujíci obyvatelstvo a vybudovanou infrastrukturu.

-116
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 50 komentářů)

22. 5. 2019 21:23 | Smith

Hledáte podnikatelský úver, osobní pujcku, pujcku na bydlení atd. NEBO Byla vám odmítnuta pujcka od jedné nebo nekolika bank duvodu. Jste na správném míste pro vaše kreditní rešení! Jsem soukromý veritel, poskytuji úvery spolecnostem a Jednotlivci mají nízkou a cenove dostupnou cenu. Pokud máte zájem, kontaktujte nás prosím okamžite s následující e-mailovou adresou EMAIL: Scottsavingsandloanscompany@gm ail.com. PODROBNOSTI APLIKACE
Názvy: DATUM NAROZENÍ: SEX: STÁT: DOMOVNÍ ADRESA: ZEME: MESTO: MOBILE NO: SOUCASNÝ ZÁKAZNÍK: DATUM VÝHODY:
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 12. 2013 12:34 | Jiří Kohout

Ostatně i poslední krize, se kterou se potýkáme má obdobné mechanismy a jedním z prvotních spouštěčů byla sociální politika USA, kdy vláda nepřirozeně stlačila podmínky, za kterých se lidé dostávali k úvěrům a tím vytvořila cenovou bublinu a prostor pro vytváření úvěrové expanze...následky známe. Počátek procesu je politické rozhodnutí.
Příběh Japonska jen dokazuje, jak jsme nepoučitelní a jak dovedeme obelhávat sami sebe a i přes zkušenosti se stále vrháme do inflačních a úvěrových rizik, bez ohledu na to co pak následuje.....
Dovolím si sled argumentů Pavla Kohouta ještě rozvinout.
Záměna příčin a následků je častým fetišem socialistů, kteří nezbytně potřebují peníze na přerozdělování, aby mohli i za cenu dluhů dokazovat pravdivost svých teorií a uplácet dluhovou službou široké masy obyvatel. Prozatím platí, že produkt jejich politiky jsou mandatorní výdaje, uměle udržovaná inflace a rostoucí státní dluh. Jsou schopni podvazovat výdaje státu na 20- 40 let dopředu.
Pak je cenová deflace v konečném důsledku nepřítel pro sociální stát, protože snižuje daňové výnosy (levnější zboží = menší daňový výnos, při stejné spotřebě a nebo mechanismus deflace po splaskávání cenových bublin) a způsobuje, že díky růstu hodnoty měny lidé mají i více hodnoty (při stejné míře zdanění) v rukou a přerozdělují je sami, nikoli státní úředník.
Pak se nelze divit, že proti jakémukoli snížení daňového výnosu se budou levicově orientovaní politici i makroekonomové bránit, tedy se budou bránit i proti deflaci a vždy budou na stole argumenty o škodlivosti deflace, byť tomu tak zdaleka nemusí být. Pak se nikdo ani nemůže divit politickým tlakům na udržení vyšší míry inflace (znehodnocení peněz). Ostatně, jde dlouhodobě o řešení špatných makroekonomik států EU, lépe řečeno EuroAtlanské zóny, tedy i nás......kdo to kdy viděl, splácet dluhy, že...?
V oblasti tvorby úvěrů a státních dluhů jsme nepřekonatelní.....socialistic kágenerace politiků, opírající se o neokeynesiánské modely zanechá po sobě za dalších 20 až 40 let spoušť v podobě rozvrácené ekonomiky zatížené dlouhodobými závazky a mandatorními výdaji, které budou v důsledku mnohem horší, než konzervativní rozpočtová politika. Každá další generace utrácejících politiků přejících nic méně než blaho národa, zapomíná na skutečnost, že i John Maynard Keynes, otec vládních intervencí do ekonomiky, uznal, že po každé státní intervenci, musí následovat období splácení dluhů a to za posledních 60 let tak nějak celosvětově nenastalo. Dluhy díky inflaci pouze změnily hodnotu, fakticky se neustále zvyšují....
A z mého pohledu platí, že donekonečna nelze balík, nazvaný měna státu, bez následků nafukovat. Je to prostá logika věci. Nebo si myslíte, že ano?
Pak ovšem netuším, kde se zde berou krize, které zcela nekompromisně vrací, vše co je ekonomicky nereálné a dočasně přetlačené tam kde nemá být, zpět do normálního dlouhodobě udržitelného stavu. Tak lze krizi vnímat....
Nerovnovážný stav vyvrcholí krizí, která pak funguje jako nekompromisní regulátor. Nikdo mě nepřesvědčí o opaku tvrzení - celosvětové krize jsou zde proto, že politické reprezentace nejsou ochotny splácet dluhy, které vyrobí........
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 12. 2013 15:43 | Standa

Osobně si myslím, že pro ekonomiku je inflace mnohem horší než deflace a je zcestné si myslet, že lidé jen proto, že něco z dovozu zdraží začnou rychle utrácet. Jediný relativně pozitivní vliv nižšího kursu koruny je větší konkurenceschopnost exportérů. Otázkou ovšem je zdali je našim cílem hlavně konkurovat cenou práce.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 11. 2013 16:03 | Martin Tuček

Díky za článek,
a pokud mohu, moc by mě zajímalo, konkrétně které ekonomické fakulty považuje pan Kohout v ČR za druho nebo třetiřadé, kterou ekonomickou fakultu vystudoval on a za jak kvalitní ji považuje v porovnání s těmi třetiřadými? Pokud to není tedy tajné, beru to pouze jako inspiraci.
Děkuji za odpověď
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 11. 2013 11:23 | Miloš

Lidská blbost je nekonečná. A jestli pan Kalousek ptá (24.11.2013 OVM), proč jsme chystanou intervenci nekritizovali už od jara, kdy s ní začala ČNB vyhrožovat, tak proto, že jsme chápali, že zásah by ČNB provedla pro udržení stability např. v případě, kdy by koruna prudce posílila pod 25 za Euro. Umělý zásah do stabilního stavu vyvolal naprosto logickou a odmítavou reakci všech, kteří mají něco v hlavě.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 11. 2013 21:59 | Divnej pavouk

Samouk není nedouk.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 11. 2013 9:52 | Bleble

Tak pravil PK, ekonomicky samouk.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 11. 2013 9:26 | Pavel

Kdyby jen ve světě. Jak to dělají, že od našich zemědělců vykoupí mléko za vyšší ceny, než naše mlékárny, a pak produkty z něj u nás prodávají levněji, než naše mlékárny.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 11. 2013 23:32 | Petr Pokorný

Stále přemýšlím, co bylo dřív: slepice, nebo vejce? Já si přečtu tuto větu: cenová deflace je důsledkem deflace peněžní (zejména úvěrové). A přemýšlím. Mám peníze v bance, nebo si chci vzít úvěr a mám naději, že vše se bude cenově ještě propadat, budu utrácet, když neznám, co bude zítra? A nikdo mě nenutí? A já jako jedinec se na druhé neohlížím, kryju si svá záda. Je to přirozený impuls svobodného jedince? Že druhému nedám práci? No a co, já mám sklepy plné. Nemá logiku vnější impuls, že sklepy napěchované mi nemusí být k ničemu, když příjde konkurence a to naskrblené se mi znehodnotí? Navíc v prostředí, kdy FED a ECB chrlí tuny peněz a ručí se dluhem jako Slováci?
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 11. 2013 19:07 | Sabel

ČNB nemá co zasahovat do normálně fungující ekonomiky, tím spíše, že ČR je otevřená ekonomika.Devalvací nás jen shazuje do podřadné pozice ve světě. Jak to dělají Němci či Rakušané, že berou od nás zboží, za své mzdy v eurech ho zkompletují a ještě se ziskem ve světě prodají. Já kupuji potraviny, energie za světové ceny, ale pracuji za mizerné české mzdy.ČNB nás jen shazuje do tzv. východního bloku.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 11. 2013 19:01 | Sabel

Dokud budou lidi v ČR pracovat ve firmách vyvážejících na světový trh, tak bude Kč posilovat. V roce 1989 jsme měli začít dohánět tzv. západ v životní úrovni. V současnosti jsme ztratili se západem "stopu". Mnohem lépe pro ekonomiku by ČNB udělala, kdyby ty vytištěné peníze dala lidem, aby je utratili ve spotřebě. Pokud ale nerostou mzdy, roste produkce a zvyšují se ceny, tak se ekonomika spotřebou nerozjede - ledaže by lidé si půjčovali a kupovali na dluh. ČNB totiž doplácí také na špatnou statistiku české ekonomiky - pořád mění metodiky spotřebních košů i počítání % nezaměstnanosti. Takže sami sebe už tak obelhali, že jsou úplně mimo realitu.Nehledě na tzv. kinder-management, který bez zkušeností rozhoduje o osudu 10 milionů lidí. Já nechci, aby takoví lidé znehodnocovali výsledky mé práce - devalvovali Kč a neustále mě házeli do východního, podřadného "bloku".
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 11. 2013 18:36 | T

Tak nevím, ale kdyby byla pravda, že ceny u nás klesají z důvodu technologického pokroku a zvýšené produktivity, tak bychom nebyli v recesi, ale vykazovali bychom růst HDP. Holt kdyby ten pán, který si říká ekonom (a baví při tom dost lidí) více přemýšlel. Každá deflace nemusí být jak přes kopírák. Nemusí být stejná jako v Japonsku.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 11. 2013 10:11 | czhunter

Otázka je, víme vůbec, jestli ČNB nějak intervenovala?
Já, jako laik, jsem slyšel pouze prohlášení ČNB, a o několik desítek minut později prudký pokles hodnoty koruny. To, k čemu došlo mezitím, je pro mě skryto. Dá se někde dohledat, že ČNB opravdu reálně EUR nakoupila? (identifikátory transakcí atd.), nebo trh regoval pouze na slova guvernéra a ČNB ve skutečnosti nenakoupila nic? Nebylo by to poprvé, kdy se trhy řídí pouze slovy, nikoliv činy ...
Třeba to snadno dohledat jde, jsem laik - já vím, to už jsem číkal.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 11. 2013 23:24

Blbej frustrát, nebo pacient?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 11. 2013 23:21

Blbej, nebo navedenej?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 11. 2013 7:40 | Pavel

Kdyby banky nakoupily Eura za stamiliardy, tak by ČNB nepotřebovala intervenovat a kurs by klesl sám. A vzhledem k tomu, že intervence ČNB byla v rozsahu desítek miliard Kč, tak nákup bank za stamiliardy by ten kurs srazil až někam ke 30 Kč/€. Navíc při následném prodeji těch Eur by kurs zase výrazně posílil, což se jaksi neděje. Takže si myslím, že o pravdivosti vašeho blábolu lze s úspěchem pochybovat.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 11. 2013 23:11 | Důchodce

Bankéři z ČNB přihráli velké bankovní trojce miliardy Kč tím, že s nimi předem konzultovali svůj krok. A banky s cizími majiteli nelenily, nakoupily za stamiliardy Kč eura za staré ceny (kol. 25,60) a pak po vyhlášení devizových intervencí je ČNB prodali. Na úkor českých občanů tak vydělali pár desítek miliard Kč. Opravdu to vypadá na sci fi ? Nemyslím. Nejvyšší čas to prošetřit a pokud banky odmítnou spolupracovat s českými úřady sebrat jim licenci a zakázat působení na českém území s příslušně odpovídající pokutou také v řádu desítek mld.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 11. 2013 19:52 | JirkaZ

Můžu požádat o odkaz na onen "snadno dohledatelný zdroj" ?
Oficiální tisková zpráva Telefoniky hovoří primárně o EUR.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 11. 2013 18:21 | Jetmar

veletoč předváděné skupinou zločinců v ČNB zlámou vaz desetitisícům občanů tohoto státu. Blb, který nikdy nedělal rukama a jako Benda parazituje na milionech žebráků nás chce učit finanční gramotnosti. sám jsem podstatnou část prostředků vyměnil za CH franky, takže Singerovi děkuji. Ale domácnosti s nedostatečným příjmem na hranici býdy, přestanou platit nájem, nebudou platit zálohy na teplo a energie a za tři měsíce skončí pod mostem. Proč? Protože parta křupanů si hraje s inflací, prostřednictvím ČND, jako by jim to patřilo. kdyby si ti co příjdou o byt, majete a zaměstnání přišli před ČNB a Singera a jeho bandu roztrhali zaživa na kusy a pohodili psům, vůbec bych se nedivil!!! Stupidita absolventů ekonomických fakult je bezmezná! Když vyceguvernér ČNB hned druhý den vykládal do omrzení do TV, že průser, který vyrobili vlastně podpoří maloobchodní trh a udrží zaměstnanost, že inflace zvedne ceny maximálně o 5%, popdal jsem se za břicho smíchy. Kaskádovité vlny zdražování na sebe nenechjí čekat. PHM, zájezdy, potraviny, nájemné energie služby, to vše zdraží v prvním kole. Pak si zelináři, řezníci a bankéři vyberou své na dovolené a ve výsledku se roztočí spirála, kterou hned tak někdo nezastaví. Jen pitomec může tvrdit, ty nakradené biliony v bankách patří milionům důchodců a smoživitelkám. Gauneři, kteří je tam mají s nimi nemohou na světlo boží, tak je tam skovávají. A jestli chtěl idiot Singer zvednout poptávku, pak měl přidat přidat důchodcům tisícovku a zvednout minimální mzdu na deset tisíc. pak by ti nuzáci utratili těch pár stovek měsíčně navíc. Takhle se napakují bankéři majitelrealit a vše vyvezou do daňových rájů. A v ČR z toho nebude mít nikdo nic.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 11. 2013 13:42 | Laik

Mýlíte se. Dle dostupných a snadno dohledatelných zdrojů Kellner koupil podíl za koruny. Úvěr má ale v EUR. Takže vydělá.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Stránka 1/3

Předchozí

1

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jakub Mahdal

podnikatel, Safetica Technologies

Šárka Grossová

podnikatelka

Jakub Mahdal
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Šárka Grossová
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services