Nechybí tolerance, chybí továrna na hidžáby

Michal Kašpárek | rubrika: Sloupek | 15. 11. 2013 | 30 komentářů
Slušný člověk™ se ochotně zbaví jakýchkoliv tradic a hodnot, pokud z toho něco bude mít. O to víc ho provokují veřejné projevy víry, přesvědčení, svědomí nebo sexuální orientace.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 11. 2013 8:16, Juggernaut

Co asi tak mohla ta škola dělat? Zákaz hidžábů stejně jako jakýchkoli jiných přehnaných projevů spirituality je oprávněný, v našem kulturním prostoru nemá co dělat, a je dobře, že škola trvá na svém.

Jestli je někdo vůl, tak novináři se svou výrobou velbloudů z komárů.

Zobrazit celé vlákno

+136
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 11. 2013 9:47, eďa

Šátky jako záminka a důvod pro vyloučení.
Kde to žijem? Demokracie to ale rozhodně není.

Zobrazit celé vlákno

-95
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 30 komentářů)

28. 11. 2013 20:17 | M&H

Zdravim pisalka... Chtel bych hned na zacatku podotknout, ze nejsem rasista. Nemam problem si podat ruku s jakymkoliv clenem jakehokoliv naroda a bavit se s nim. Ale ja jsem tady doma a rad bych si tak pripadal i v duchodu, ktery mi vlada neprideli, protoze tu zivime narodnostni mensiny... Pisete pekne, ale ne objektivne a to mne znacne poburuje... V jadru mate pravdu, ze se tu nase zvyky premenuji. (KejEfSi, EmSi nebo Baudum jsou jen tresinky na celem dortu...) Jsou premenovany systematicky a bohuzel se souhlasem nasi vlady, ktera je zkorumpovana a se svym systemem vladnuti je toho z velke casti pricinou. Navic Unie diktuje umistovani pristehovalcu. Zminil byste se i o nepokojich a rasove diskriminaci ve Francii, Holandsku, Belgii, kde je v nekterych mestech 20 procent puvodnich obyvatel a zbytek arabske "mensiny", ktere svym nevybiravym chovanim a uzurpatorstvim rasove utlacuji mistni obyvatele. A toto je bohuzel problem miseni ras. V Australii dali jasne najevo, jakym zpusobem v jejich zemi se maji pristehovane mensiny chovat a co se od nich ocekava, jinak se svobodne mohou vratit do sve rodne vlasti. Objektivne byste musel napsat, co hrozi Evrope a jeji rase behem 30 - 50 let... V soucasne dobe ma Evropa prumernou porodnost 1,38. Na udrzeni rasy je zapotrebi porodnost 2,11. Arabove maji v Evrope prumernou porodnost 7,0. A tady je k zamysleni, co se bude dit dale, az tu bude polovina arabu. Stejne jako v historickych dobach Evropane rozsirovali krestanstvi, budou tyto "mensiny" sirit svuj islam a vzhleddem k mentalite techto narodu bohuzel ne zrovna moc "relativne" demokratickym zpusobem, jaky jsme si tu "relativne" vytvorili... A to nemusime chodit daleko... Rusove se tu roztahuji nevybiravym zpusobem a nadrazenym chovanim cim dal vic... A pro "amikare" (nebo spis byvale Evropany) bych si dovolil poznamenat jejich zpusob zalidneni Ameriky a zlikvidovani slusne velkeho naroda indianskych kmenu. Proste z toho nemam dobry pocit... A pokud s tim nebudeme nic delat, vymsti se nam to... Je smutne, ze lide zapominaji na ruzne epochalni "vyvoje".
M.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 11. 2013 12:35 | Ramses

Můžete uvést zdroj, odkud tyto informace čerpáte, nebo jsou to jen řeči typu "jedna paní povídala"?
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 11. 2013 8:45 | Petr

Pénečku. To je super reakce. Víte pane, ono se nejedná o šátek, ale o mnohem víc, ale to Vám asi Váš myšlenkový pochod nedovolí uvažovat tak dalece.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 11. 2013 13:31 | jan68

Mily pane Kasparku,
pokud jste vy a vasi blizci ovladani konzumem je to vas problém nehazte to na ostatní, ja naopak znam povětšinou pouze lidi kteri umi velmi dobře vazit mezi praci, volnym casem a rodinou.
Hrde se hlasim k tomu, ze jsem ve vasich ocich xenofofobni nana, ac muz, jelikoz povazuji xenofobii za zcela přirozenou obranu vlastní komunity, pouze prazska kavarna se snazi z tohoto pojmu udelat nadavku. Nevim proc by mi mel vadit zcela asimilovany a muj způsob života praktikujici prodavac kebabu, ale presne vim proc mi vadi snaha o kuturni posuny.
Pokud vam vyhovuje mulitikulturalismus je to vase volba, ale uvědomte si ze jste ve vyrazne mensine a to celosvetove. Myslite si snad ze muslimove co navedli tyto děvčata mají za cil multikulturalismus?!
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 11. 2013 23:48 | JokeM

Dobrý den Pane Kašpárku, speciálně jeden dotaz na Vás (třeba si to přečtete):
Opravdu si myslíte že je tak dobré obhajovat nároky lidí, kteří ze stejných důvodů (šarí‘a) vyžadují nošení šátků u žen i smrt Salmana Rushdieho za napsání literárního textu?
Dokud si mohu vybrat, tak za sebe volím raději stát na straně Salmana Rushdieho a jasně odmítat militantní vyžadování nesmyslných pravidel, které navíc schvalují používaní vraždění za účelem sebeprosazení.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 11. 2013 16:25 | MUDr Stehlík Josef

Za pár let tady budou všichni běhat v chalátech a burkách i bez revolucí a terorismu demokracie a křestanství bude populací chalátníků zcela evolučně vytlačeno,zdá se mi,že máte zbytečné starosti .
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 11. 2013 16:04 | Podlení

Začne to tolerancí vůči šátkům, symbolu něčeho... Na zdi kříž, nakonec by ladil s fotem Zemana se sepjatýma rukama, jarmulky na hlavách... A za chvíli tu budeme jak ve Francii, lidi tu budou podřezávat na ulici, jak v Irsku se bude házet kamení po dětech, co jdou do školy a u Staropražské synagogy se objeví nějaká zahalená žena s opaskem výbušnin......
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 11. 2013 13:59 | to asi nepůjde

Každý muslim může podle špatně interpretovaného islámského práva beztrestně znásilnit hříšnou ženu, která chodí na veřejnosti bez arabského šátku.
Ale ano, zkusme to jako v Norsku.Norské úřady proto přicházejí s ,,ideou”. Říkají, že když je Norsko multikulturní zemí, musí se tomu obyvatelé přizpůsobit a rodilé protestantské Norky proto budou asi muset ve svém vlastním zájmu „dobrovolně“ nosit hidžáb, aniž by byly muslimkami proto, aby své snědé spoluobčany zbytečně neprovokovaly. Evropské perspektivy nejsou růžové ani v jiných zemích.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 11. 2013 13:32 | Janek

Pominu to, že jsou zde všichni za komančů házení do jednoho pytle. Zažil jsem to a nebylo to tak. Jenže ti co řekli co si myslí si pak nesli své následky. Ti co projevili svou víru, tak bylo poznamenání na generace... Ale asi jim to stálo za to neohýbat hřbet.
Že máme mezi sebou úroveň lidí alá "Češi nekraďte", je k naší smůle smutná pravda.
Ale nesouhlasím, že lze tak snadno hodit do jednoho pytle cikány a jak říkáte "bílé". Jestliže u bílých je těch nepřízpusobivých 5%, tak u cikánu obráceně. Tam je těch lidí schopných normálně (myslím dle našich pravidel) fungovat 5%. Zažil jsem to kdyý jsem měl cikány v práci. Jeden jediný byl slušný a chtěl pracovat a zlepšovat se. Ale ti ostatní? Podvod na podvod, krádeže a zbavit se jich problém jako hrom, protože to musí být "košér", aby se to nedalo napadnout jako rasisimus... A cizinci? Mohu říct, že jak kteří, ale vetšinou pracovití a skromnější než našinec... Naštěstí jsem nemusel nikdy řešit věci ohledně muslimů... Na rovinu, vadilo by mi kdyby chtěli zavádět jiné moresy, než na které jsme zvyklí. Ono totiž tyhle změny něco stojí a hádejte, kdo to musí zaplatit... Našinec.
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 11. 2013 13:30 | czhunter

Po národu, který má mezi svými nenávistmi v programu také nenávist k církvi křesťanské (jasně prokázané současným rýpáním do církevních restitucí) chcete, aby hájil její tradice a hodnoty? Nebuďte směšný.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 11. 2013 11:02 | Jan57

Aha, tak češi jsou nejlepší,pardon. Bohužel mínusy ukazují jen pravdivost toho co jsm napsal.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 11. 2013 13:13 | Janek

Kašpárku, Kašpárku, tohle je docela probém, když má někdo prostor k tomu, aby mohl psát takové bludy a balamutit mládeži hlavu, páč se v tom neumí orientovat...
On to tu už někdo napsal, že je to ta salámová metoda po kousíčkách ukrajovat na úkor ostatních. Dobře si vzpomínám jak se po revoluci začalo s lobby pro homosexuály a lesby. To jde jen o rovnoprávnost a nic víc. Jenže pak už šlo o registrované partnerství a později o výchovu dětí a tvrdě trestat jakýkoliv jiný názor. V jednom jediném roce to parlament projednával 4x, až zákon schválil. To byla opravdu ta nejdůležitější věc pro Českou republiku, aby se zákonodárci "bavili" tak dlouho takovou důležitou zbytečností. No hlavně, že se nestačily včas schválit maturity apod.
Ale to je spíš náš švejkovský folklór a umění homo lobby a peněz kdoví odkud takto tlačit na pilu. Nebezpečnější je snaha dávat dohromady něco, co k soužití ještě zdaleka nedospělo a je na desítky možná i stovky let vzdáleno nějakému kompromisu. Jsou to křesťanská a muslimská kultura. Tak jsem krapet pocestoval svět a myslím si, že jsme (v čele s Kašpárkem) magoři v tom smyslu, že si necháme vnucovat cizí kultury, obohacovat se cizími nemocemi a štědře rozdávat příchozím, ač jsou to často nevratné jevy... Ať si zkusí chodit veřejně v ortodoxní muslimské zemi žena odhalená a s křížem na krku. Ať si zkusí se někdo veřejně křižovat a dávat v takové zemi jasně najevo křesťanství... Myslím si, že bude brzo na titulních stránkách v kaluže krve a prořízlým hrdlem. Zkuste v muslimské zemi podnikat a dávat najevo, že jste křesťan. Hodně štěstí... Takže proč nectít naše tradiční zvyky a kulturu našich předků u nás doma? Proč to nevyžadovat od příchozích? Věci, které se osvědčily po staletí a pomohly přežít, tak by se neměly odvrhovat jen proto, že existuje migrace? Žebříček hodnot mezi křesťanským a muslimským světem je tak propastný, že dokud se nesblíží, není důvod ustupovat muslimům a nechat se válcovat. Mimochodem neexistuje moc tak militantních náboženství, které má potřebu chovat se jak komanči: když jsi v menšině tak vlezle a pokorně, ale když nabudeš většinu, tak vyvraždit své učitelé a chlebodárce a nastolit dobu temna. Jak psal Čapek: Vlk v rouše beránka... A muslimové se netají tím, že chtějí ovládnout svět... No Egypt je asi nejzářnějším příkladem a mnozí koptové by mohli vyprávět romány... Ale stačí kouknout na pyramidy, tedy spíše torza, která přežila nájezdy muslimů. Po tisíciletí hrdá pýcha Egypta, která svým kabátem odrážela světlo slunce na všechny strany změnila svou tvář k nepoznání... Děkuji, ale takovou kulturu NE!
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 11. 2013 12:30 | YAMA

Jestliže někdo porušuje školní řád příslušné školy, následují sankce. A ten byl v případě této školy porušen. Pak je třeba změnit školní řád (a ten nestanovuje ředitel školy, pouze jej ctí), nebo se v případě žáků přizpůsobit. Pokud by se jiná studentka dožadovala, že má demokratické právo chodit do třídy v bikinách, narazila by rovněž. Mimo školní budovu, ať si každý nosí co chce.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 11. 2013 11:36 | Roger

Díky, dává to smysl. Chtěly na sebe upozornit. A to se jim bohužel povedlo :-( a ještě ze sebe udělaly oběti.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 11. 2013 11:19 | Karel Soukup

Nerozumim autoru clanku, to nam tim chtel vlastne rici? Jsou Cesi netolerantni,kdyz podporuji stanovisko pani reditelky skoly? Vzdyt kdyz prijdu k nejakemu kamaradovi na navstevu, neznamena, ze si tam polozim nohy na stul, nebo nebudu bezdecne kritizovat pravicovou politiku, kdyz vim, ze muj hostitel je zaprisahly priznivec napr. ODS. Oproti tomu ocekavam, ze me jako priznivci napr, Piratske strany, nebude presvedcovat o uzitecnosti sledovani internetu a nebude me kavu podavat v hrnku s fotografii napr. Pavle Bema. Je to o vzajemne toleranci a respektovani. Host by mel brat v uvahu uzemi a zvyky nekoho, kdo je mym pritelem. Budu li se chovat jinak, nebudu jiz dale jeho pritelem, a dle meho soudu zcela po pravu.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 11. 2013 10:32

Smutné na tom je, že nenávidíme pomalu sami sebe. Za komunistů v hospodách, jsme měli na tapetě pouze komunisty a sem tam cikány, ale nejvíc komunisty. Plnou hubou jsme nadávali a leckdo se při tom otáčel, jestli ho náhodou někdo nepovolaný neposlouchá, pak se běželo k volbám a tam se házelo o stopéro do urny. Na prvomájový průvod se chodilo a dokonce se to tenkrát většině líbilo, dnes samozřejmě tvrdí, že byli donuceni těmi špatnými lidmi. S cikány, vietnamci, kubánci se chodilo do práce, jezdilo MHD. Většinou se to sice nelíbilo, ale nedalo se nic dělat. Po "revoluci" každý běhal na tržnici k vietnamcům na nákupy. Cikáni přestali dělat neb jim nikdo nedal práci a pokud dal, tak se je snažil oškubat a oni to zase praktikovali obráceně. Postupně k nám začali dojíždět lidé z okolních zemí za prací, tak jako my kdysi do emigrace na západ. Pokud jsme my emigrovali nebo jeli už svobodně na západ, tak nikoho nenapadlo, že čech bere práci tamním obyvatelům, když se tohle dotýká nás, tak máme kecy na ty co přijedou k nám. Ve své podstatě ti pro nás dnes nevítaní, dělají práci, kterou většinou nechce dělat čech a už vůbec ne za ty peníze, které stačí moldavanům a jiným z bývalého SSSR, které většinou mylně nazýváme ukrajinci nebo rusové. Veskrze popíráme sami sebe a svůj názor, veřejně se v internetu vyjadřujeme o jiných hanlivě, pomlouváme je a pokud by to šlo, tak je pošleme už né do pr...e, ale na Sibiř za hojné podpory médií. Netvrdím, že všichni co k nám dojedou jsou dobří, netvrdím že cikáni jsou všichni dobří, ale také netvrdím, že všichni češi jsou fajn. I mezi námi, jak si říkáme bílí, je ksindl. Stačily ty cedule v obchodech na západ od našich hranic - Češi nekraďte - Jo pro ty rejpaly upozornění, nekradli tam jen cikáni, ale v hojném počtu právě ti praví češi. Dnes je to u nás tak, že kdo k nám přijede, nesmí vlastně nic. Nám se skutečně nelíbilo, že nám zakazovali soudruzi dlouhé vlasy, kalhoty do zvonu, džíny nosit do školy. Dokonce policie při raziích na burzách s gramofonovými deskami zatčené vlasáče ostříhala do hola. No a dnes to jsme už zapoměli, že se nám dělo příkoří tohoto rázu, vlastně se to nikde pro jistotu nepíše. Dnes my češi přikazujeme co kdo bude nosit do školy, jsme přece na koni, svobodní. Tenkrát jsme drželi ústa a krok, tak dnes se vyřádíme na těch co jsou chudčí než my, kteří emigrujou, tak jako kdysi spousta z nás na západ a tam si ale chtěli ponechat své tradice, které nám samozřejmě tam nikdo nezakazoval, naopak bylo to vítáno. Jsme národ zabedněnců, mstíme se za to co se dělo nám, ale na špatném místě. Je to vidět v názorech lidí napříč celým internetem.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 11. 2013 10:06

Mluvíš jako hulvát a číst neumíš. Nikdo kebab nedoporučuje. Ani před ním nevaruje.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 11. 2013 9:56 | JokeM

Jakákoliv tolerance (nebo dokonce podpora) islámského práva šarí‘a na našem území je sebevražedná tendence.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 11. 2013 9:50 | eďa

Bingo.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 11. 2013 9:49 | czhunter

Vždyť je to jednoduché - velký udatný duch českého národa je založen na tom, že někoho nebo něco nenávidí.
Cikány, židy, Rusy, Němce, Američany, Kostnický koncil, Habsburky, panstvo, Švédy, účastníky Mnichovské dohody, imperialisty, komunisty ... a teď tedy zrovna třeba muslimy.
Když to těch pár let vydrží, všeobecná nenávist pohostinných a jinak zcela dobrosrdečných Čechů se zase přesune k něčemu jinému.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 1/2

Předchozí

1

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Meda Mládková

sběratelka umění a podnikatelka

Stanislav Bernard

podnikatel, pivovar Bernard

Meda Mládková
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 3 duelů
×
Stanislav Bernard
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 2 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services