Nový občanský zákoník: Pozemek a stavba budou jedna věc

Jednou z největších změn, kterou přinese nový občanský zákoník, účinný od příštího roku, je bezesporu změna v chápání vztahu mezi pozemkem a stavbou, která se na něm nachází. Nejde ale vlastně o novinku, nýbrž o návrat k tradičnímu chápání vztahu mezi nimi, tradičnímu nejen u nás.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 12. 2013 16:20, Eva

Dobrý den,
prosím o radu - na našem pozemku stojí stožár radiokomunikací a my se marně již dlouhé roky snažíme dohodnout na úplatě za pronájem našeho pozemku. Radiokomunikace se brání tím, že ze zákona jsme povinni tam tuto stavbu strpět a že se jedná o věcné břemeno, které se nezapisuje do KN - prostě s nima není absolutně domluva. Mají pravdu? Jsme povinni je tam zadarmo trpět? Co když chceme pozemek využít pro vlastní potřebu - to opravdu jsme na tom tak, že s vlastním pozemkem nemůžeme nijak nakládat a ještě nic za to?
Děkuji předem za odpověď.
Eva

+13
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 10 komentářů)

16. 2. 2018 14:20 | Michaela

Dobrý den, měla bych dotaz, jak by to fungovalo, když pozemek s domem chtějí děda s babičkou přepsat na syna ale pozemek vlastní pouze babička ale dům je napsaný už na oba (děda i babička)?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 8. 2016 13:42 | Ludmila

Ano, může požadovat bezdůvodné obohacení za užívání pozemku, ale máte předkupní právo a to za cenu obvyklou v místě. Nájemné je za pozemek nesloužící k podnikání je regulován MF.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 6. 2015 8:48

Přeji dobrý den. Před 11lety jsem koupila objekt k individ. rekreaci, tak je to vloženo na i na KN. Nyní jsem zažádala o číslo popisné, bylo mně vyhověno, ale úřednice uvedla v návrhu, že se jedná o zahradní chatku, tak to bylo i v kolaudačním řízení. Jelikož chceme požádat o trvalé bydliště, je to prý velký problém. Chatu jsme koupili od původního majitele s vědomím, že se jedná o objekt k celoroční rekreaci (vybiratelná jímka, elektřina, veřejný vodovod...). Jaké důvody mohou být, aby úřad odmitl vydat potvrzení trvalého pobytu? Děkuji Sýkorová
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 11. 2014 22:59 | Zuzana

Dobrý den, potřebovala bych vědět, zda se změnilo ještě něco, jako jsou třeba podmínky pro odstranění staveb. Děkuji :)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 1. 2014 20:50 | Lucie

Dobrý den. Po rozvodu jsme nerozdělovali majetek, ale měli jsme ve společném jmění domek, ten se rozdělil na katastru na půl, ale pozemek byl pouze exmažela, může chtít popř. nájemné za pozemek? Je možné mu druhou polovinu domu darovat a jaké jsou podmínky? Děkuji.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 1. 2014 8:37 | Paula11

Diskuze na webu www.penize.cz se vždy věnují pouze tématu, k němuž se vztahují. Rozhodně nesuplují funkci Poradny. Máte-li proto jakýkoliv dotaz, obraťte se prosím přímo na naše odborníky, kteří vám rádi pomohou. Na dotazy vložené do Poradny standardně odpovídáme do čtyř pracovních dnů, obvykle se ale dočkáte reakce mnohem dříve. Pokud dotaz vložíte do diskuze, s velkou pravděpodobností na něj nikdo nezareaguje. Děkujeme za pochopení.
Vážení potencionální tazatelé, kteří máte problém a myslíte si, že vám zde poradí: nevěřte tomu, svůj dotaz jsem zaslala odborníkům před měsícem a od té doby ještě dvakrát - reakce žádná. Tak už to prostě v této zemi chodí, sliby se slibují........ Já vím, že toto je dobrovolné, jen se mně moc nelíbí, když se slibuje něco, co se nikdy nesplní, když se někdo snaží být lepší, než ve skutečnosti je, ale tak už to u nás bohužel chodí. Eva
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 12. 2013 14:07 | Veronika

Dobrý den, prosím o radu. Děda mi daroval v r. 2013 pozemek. S přítelem jsme se rozhodli, že budeme na uvedeném pozemku od r. 2014 stavět. Chci se zeptat, jestli bude podle NOZ problém v tom, že já jsem majitelem pozemku a budoucí stavbu budeme s přítelem vlastnit na půl. Předem děkuji za odpověď.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 12. 2013 16:20 | Eva

Dobrý den, prosím o radu - na našem pozemku stojí stožár radiokomunikací a my se marně již dlouhé roky snažíme dohodnout na úplatě za pronájem našeho pozemku. Radiokomunikace se brání tím, že ze zákona jsme povinni tam tuto stavbu strpět a že se jedná o věcné břemeno, které se nezapisuje do KN - prostě s nima není absolutně domluva. Mají pravdu? Jsme povinni je tam zadarmo trpět? Co když chceme pozemek využít pro vlastní potřebu - to opravdu jsme na tom tak, že s vlastním pozemkem nemůžeme nijak nakládat a ještě nic za to? Děkuji předem za odpověď. Eva
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 12. 2013 20:06 | Martin Kostrhoun

To je omyl. Od Nového roku bude žádoucí, aby pozemek i stavba byly ve vlastnictví stejného vlastníka. Neznamená to, že vlastník musí být jeden. Spoluvlastnictví je samozřejmě možné, stejně tak společné jmění manželů (SJM).
Abych zodpověděl tedy váš dotaz - pokud pozemek/stavbu nabyli manželé za trvání manželství, při rozvodu se bude vypořádávat jako doposud.. pokud stavbu/pozemek vlastnil jeden z manželů ještě před manželstvím, připadne zásadně po rozvodu jemu (vyjímky jsou pak po prokázání obhospodařování věci apod.)
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 11. 2013 17:23 | Věra

Chci se zeptat:od příštího roku může být vlastníkem pozemku i baráku pouze jedna osoba,která je zapsaná v katastru nemovitostí.Jak by to bylo v případě rozvodu.Nemůže druhý jako jedinný vlastník sám vše prodat.Děkuji
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Michal Sýkora

bývalý hokejista a investor

Jana Bobošíková

politička

Michal Sýkora
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů
×
Jana Bobošíková
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 3 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services