Jak jste si nás vychovali, takové nás máte

Michal Kašpárek | rubrika: Sloupek | 8. 11. 2013 | 31 komentářů
Jan Keller se diví, že mezi českými studenty nejsou socialisté islandského střihu. Ivo Možný je překvapený, že se na fakultu, kterou zakládal, nehlásí dříči Made in USA. Kde by se tu asi tak jedni i druzí vzali?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 11. 2013 8:54, Vodník Česílko

Páni vysokoškolští pedagogové by se měli chytit za nos a říct, kde je skutečný problém: V obludném nárůstu počtu vysokých škol. Když jde na VŠ 70 procent populačního ročníku, tak čemu se divíte? Úroveň studentů i VŠ zákonitě musí jít dolů! Někde jsem četl, že současný absolvent magisterského studia má asi takovou úroveň znalostí, jakou měl za první republiky maturant. Takže se není čemu divit. Základní problém je v tom, že (státní) VŠ dostávají peníze za "hlavu", tj. počet studentů - to je pak motivuje, aby brali každého, kdo se dokáže podepsat. Co jako potom čekají a čemu se diví?

+68
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

11. 11. 2013 12:34, Mahas

tak ja to zkusim jeste jinak... Mne jsou v tomto smyslu stiznosti papinku a maminek uplne jedno. Sam jste uhodil hrebicek na hlavicku minimalne dvakrat...

1. pokud je ucitel kvalitni, vi se to, vi to i reditel. Pokud si bude nejaky fracek prostrednictvim rodicu stezovat, mel by se u reditele zastavit a jako spraskany pes odtud vypadnout. Pokud se reditel za sveho kantora nepostavi a ucitel je kvalitni, neverim, ze se to nevi a ze jinde po nem obratem hned nesahnou... Ale... kolikpak ucitelu je natolik kvalitnich, ze by se o ne reditele prali? Kolikpak ucitelu je lakano jinymi rediteli, aby prestoupili? No moc jich nebude.

2. Pokud ucitel neni osobnost, coz jste sam ve svem prispevku pripustil - "To, že do školství chodí převážně neschopní lidé, nedokážíci využit svůj potenciál jinde, přece naprosto nesouvisí s tím, že dnešní mladí si dovolí neskutečně hodně, a učitel je pořád pod tlakem" - tak se nemuze divit, ze z nej ten dav ma srandu... Ne, nedelal bych ucitele, umim se zivit jinak a lepe, radove lepe. Ale vyzkousel jsem si to castecne jako trener mladeze. To je , svym zpusobem, situace obdobna... Neni stejna, to ne... protoze trener muze sverence vyhodit, proste vyloucit ho ze sveho tymu, to ve skole uplne nejde, ale neni pravda, ze by treneri byli pod mensim tlakem - jak ze strany rodicu, tak ze strany vedeni... ale ustat se to da a autoritu u svych sverencu i sverenkyn jsem vzdy mel... Takze zakopany pes je v tom, ze pro mnohe, nikoliv pro vsechny, je ucitelstvi posledni stanice, nikoliv celozivotni touha. Cili zacinejte s otazkou Proc? - nedavno vydana kniha o motivech a projevech v nasich kazdodennich cinnech. Tady je jadro pudla, aspon dle meho.

BTW - mate asi problemy s pochopenim psaneho a cteneho. Ja se nenavazim, panacku, do zen. Ja konstatuji, ze mladi, dravi, aktivni, po kariere a penezich ( mnohdy jedno a to same, ale ne vzdy !! ) bazici, tedy ti progresivni, jdou jinam, protoze mezi kantory nevidi perspektivu, ktera tam realne ani neni. Ucitele ve Finsku nebo Britanii se maji radove lepe. Ale proc? Protoze ten respekt vzbuzuji, protoze jejich absoluventni maji vyrazne vyssi sanci na lepsi praci, protoze uci to, co je aktualne pozadovano a ne to, co vyzaduji ciste osnovy.

Jako vsechno , je to o lidech, a protoze kantor neni financne, ani spolecensky nijak zvlast velka vyhra, ten obor se feminizuje. Jestli to neni z tohoto duvodu, vysvetlete mi, proc to tedy je? Ja jsem na to vysvetleni zvedavy, fakt me to zajima.
Jestli mate pocit, ze se navazim do zen, mejte si ho. Ale na tom faktu se nic nemeni. Ale nemuze za to nejaky pofiderni stat, vlada nebo nekdo jiny, muzou si za to sami ucitele, sami lekari. Kdyz to bude financne zajimave, ti dravi se zase radi vrati. Drive bylo prestizni byti ucitelem nebo lekarem, dneska to teda moc prestizni neni, o financich ( krome privatnich lekaru ) ani nemluve.

Takze kdo tedy muze za to, ze se dnesni mlada generace chova tak, jak se chova? Nema nahodou tak trochu pravdu Michal Kasparek, ze za to primarne muze generace jejich rodicu? Cili znova, jake jsme si je vychovali, takove je mame? Tolik k tomu "ja o voze, vy o koze"

-2
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 31 komentářů)

8. 11. 2013 12:44 | Roger

Cituji: "A pokud jsou sobci, pak ne větší než jejich otci a matky, kteří jim předali karty.".
Pane Kašpárku, možná hodnotíte situaci ve vlastní rodině, ovšem takové zevšeobecňování je rozhodně na závadu věci. Kdybyste nebyl kecálek, resp. pisálek, ale třeba učitelem náctiletých, třeba posledních 20-30 let, pak byste jasně viděl, že co píšete není pravda.
I ta otázka ohledně lenosti - to jste lidi fakt slepí a nevidíte, jak mladá generace znatelně zlenivěla? A to nemluvím o generaci našich dědečků a babiček, vůči nimž jsme lenivý byli i my sami. Nechápu takovou tupou a hlavně nepravdivou paušalizaci, jejíž výsledkem těžko může být něco pro mladou generaci pozitivního :-(. Jestli na něco mladí doplácejí, tak ne to, že by jim rodiče předávali své sobectví a lenivost, ale to, že jim nedokáží nastavit zrcadlo a lezou jim do zadka zleva, zprava. Tím nemyslím jen přímé rodiče, ale obecně generaci, a náladu ve společnosti, které připadá docela normální, že se studentů nechce učit, jsou drzí, natáčí si učitele na mobily, dávají to na youtube, a učitel je oprávněně napomene - a už aby se bál, že bude muset před rodiči a ředitelem vysvětlovat...
Pokračujte pane Kašpárku ve svých stupidních názorech a komentářích, a pak ANO, bude hůř. Myslím, že takový autor ovlivňující masy měl mít přeci jenom trochu větší nadhled a schopnosti analyzovat a syntentizovat. Povrchnosti je dost na světě i bez Vás. Vy prostě co napíšete, to perla.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 11. 2013 10:05 | hugo z hor

souhlas. Keller je neuvěřitelný bolševický vědátor, doporučoval bych zabalit, posadit do letadla na Kubu a tradá.

Je neuvěřitelný, že takový názorově zvrácený komunista může vzučovat na VŠ a prznit mládež...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 11. 2013 9:58 | Fredy

Pokud srovnáváte v ČR, tak můžete mít pravdu. Jenže školství v ČR je někde na periférii vzdělanosti ve světě. Bohužel. Zkuste třeba řebříček kvality vysokých škol ve světě. Pokud tam budete hledat nějakou školu u nás, tak máte smůlu. Někde hodně vzadu je pouze Karlova universita a to je vše.
Mám smůlu, či štěstí, že mohu srovnávat. Studoval jsem jak zde, tak v zahraničí a rovněž tak moje děti. Proto si stojím za tím, že zdejší školství stojí za starou bačkoru. Ale také vím, že zavedení školného by se toho moc nezměnilo. Ten problém je mnohem hlubší. Od snahy samotných studentů požadovat vyšší kvalitu, tak od neustálého zasahování politiků v intervalech střídání ministrů. Tudíž nějaké řešení bude složité, ale nevyhnutelné. Jinak zde budou studovat jen ti, kteří potřebují papír na to, aby mohli obsadit (někdy předem domluvenou) židli někde ve státní správě.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 11. 2013 9:29 | Jan57

Ale zajímavě. Jen to dotáhnout do puntíku.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 11. 2013 9:27 | Jan57

Nevím, kde jste vzal názor, že pokud je školství zadarmo nestojí za nic. Znám nejednu vysokou soukromou školu za docela nehorázný peníz. Výuka probíhala takto : 2x v týdnu návštěva školy, jednotlivé hodiny se skládaly ze dvou fází. Seznámení s tématem, poučení kde v jaké knize látku dohledám. Zbytek týdne se skládal ze samostudia. Pokud student potřeboval něco objasnit, profesor se vám věnoval za příplatek, ale většinou neměl čas neb musel učit v jiné škole. Bohužel je to pravdivé, není to výmysl.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 11. 2013 8:54 | Vodník Česílko

Páni vysokoškolští pedagogové by se měli chytit za nos a říct, kde je skutečný problém: V obludném nárůstu počtu vysokých škol. Když jde na VŠ 70 procent populačního ročníku, tak čemu se divíte? Úroveň studentů i VŠ zákonitě musí jít dolů! Někde jsem četl, že současný absolvent magisterského studia má asi takovou úroveň znalostí, jakou měl za první republiky maturant. Takže se není čemu divit. Základní problém je v tom, že (státní) VŠ dostávají peníze za "hlavu", tj. počet studentů - to je pak motivuje, aby brali každého, kdo se dokáže podepsat. Co jako potom čekají a čemu se diví?
+68
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 11. 2013 8:39 | Pavel

No jo, podle čeho ty školy motivovat? Jaká by byla kriteria?
Napadl mě jeden způsob, který by řešil i bezplatné školství, totiž že absolvent vysoké školy by měl o tři procentní body vyšší daň z příjmu, a toto by se rovnou vyplácelo škole, kterou vystudoval. Ale to zní příliš jednoduše.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 11. 2013 8:28 | Kamil

Bohužel celý systém školství je špatně nastavený. A upřímně, studenti jsou obrazem lektorů, takže je i zde pouze skupinka schopných a toto žádné školné nezmění. Takže pokud má školné motivovat studenty, tak by měla být u lektorů zavedena také motivační složka platu, jinak si naši lektoři budou držet to své teplé a ne špatně placené místečko. A budou si držet pod palcem doktorandy, kteří odvedou většinu jeho práce. Oni jsou ti kdo by měli určovat kvalitu, ale když u nich samotných chybí co můžeme čekat.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 11. 2013 8:26 | lajos

ja bych to nevidel tak cermnobile.
pokud si dobre vybavuji co Keller pred casem kdesi povidal a povede se mi to dobre intrpretovat, tak jedna z pricin, ne-li ta hlavni je prave to, ze skolstvi ohrozuje lobby soukromych skol a jeho vysvetleni mi znelo celkem logicky.
divim se tedy clanku pana Kasparka, jakkoliv logicke mi mohou pripadat i jeho argumenty, proc nevyzvihne take to, ze Keller hlavne dlouhodobe kritizuje skolsky system a ne studenty samotne. a ze se snazi obhajovat nezavislot profesorskeho profesorskeho sboru, kde mu vadi, ze profesor, aby mohl slusne zit se musi v dnesni dobe sakra otacet a to ma vliv na kvalitu jeho prace. rozhodne bych pak Kellera, i kdyz neprimo neobvinoval z toho, ze i jeho zasluhou musim mit dneska VS diplom kazdy, kdo ma diru do zadku.
trochu mi tady pripada, ze pan Kasparek vybiranim si utrzku, ktere se mu hodi do kramu, podsouva nepozornemu posluchaci to, co chce, aby pochopil.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 11. 2013 7:44 | Fredy

Opět musím pochválit pana Kašpárka, za vcelku bystrý a pravdivý článek.
Levicový (spíše komunističtí) intelektuálové, sociologové a rádoby politologové a bohužel i pedagogové, se opět mýlí. Mládež je, v podstatě, stejná všude na světě. Rozdílné je studijní prostředí. U nás je to částečně dané tím, že vzdělání je tzv. zadarmo. A co je zadarmo, tak většinou za moc nestojí. Další a mnohem důležitější problém je v odtažitosti vzdělání od byznysu. Zde, a opět bohužel, neplatí známé z jiných zemí - poptávka a nabídka. Školy nevalné úrovně chrlí rádoby vzdělance s diplomy, které nikdo nechce a místo toho, aby se problém řešil v zárodku, tak se lepí různými rekvalifikačními programy a státními pobídkami. Slavná EU to dokonce chce řešit nařízením přijmutí vzdělance za každou cenu.
Škoda, když už jsme v té EU, že se nikdo nepodívá třeba do Rakouska, či i Německa, proč je tam málo nezaměstnaných mladých, vzdělaných, lidí. Nebo třeba i do USA. V obou evropských zemích školství reaguje na poptávku byznysu a totéž v USA, kde je to doplněno větší snahou studentů se zapojit do byznysu již při studiu.
Tak že u nás je to jednak špatným systémem školství, jako takového, tím, že je vzdělání zadarmo a pak i samotným byznysem, že nehledá/nepoptává talenty ve školách a nepodílí se na jejich přípravě. Čest výjimkám.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 11. 2013 7:20 | Jan

Na podobne levicove intelektualy a salonni komunisty typu pana Kelera si vzpomente pri placeni dani. Musime je za jejich zavistive gottwaldovske kecy zivit, protoze poctiva prace jim nevoni. A on ma panacek jeste tu drzost brecet, ze budoucich prodavacu ve fastfoodu se mu tam hlasi malo.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jiřina Hajduková

podnikatelka, Komas

Petr Chmela

podnikatel, Tescoma

Jiřina Hajduková
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Petr Chmela
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services