Jak to bylo a je s fotovoltaikou v Česku

Když se řekne podpora obnovitelných zdrojů energie, většině z nás se nejspíš vybaví pojmy jako fotovoltaika, solární boom nebo (a to možná především) zdražování. Fotovoltaika sice není jediným viníkem vyšších cen elektřiny, avšak do povědomí nám vstoupila nejvíc. Kde se podpora obnovitelných zdrojů vzala a jak to s ní vypadá dnes a v budoucnosti?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 10. 2013 14:58, ppetr1

z toho se da tedy usuzovat,ze uz nam politici zdanili i SLUNCE !!!!!!!
tak jeste vzduch - vitr uz je zdanen !!!!!!!
politici jsou nejvetsi povl a smejd snad v kazdem state EU !

+12
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 11. 2013 7:50, Martin

Děláte si srandu? A co záloha na Temelín (1 000 MW)? Když zrovna nesvítí, tak z 90% procent fouká (to jsou exaktní data). Navíc takové bioplynky jedou celoročně a mohou být velmi vhodným záložním zdrojem. Posílit přenosovou soustavu je třeba - to máte pravdu. Jenže toto posílení by bylo nutné tak jako tak. A jak se chová ČEPS? Ten bude posilovat za desítky miliard jen vyvedení výkonu z Temelína, děs a hrůza. Zničení půdy sluníčkáři? Za prvé, fotovoltaika ve velkém na půdu nepatří (na střechách je místa dost). Ale když už tady omíláte ten argument o zemědělské půdě - víte kolik ha zemědělské půdy je ladem a kolik jí každý rok přibude? Běžte se podívat na stránky agrární komory. To, co zabírá FV u nás jsou promile. Navíc, FV tu půdu vůbec nepoškozuje. Výsledek je úplně stejný - jakmile jednou zem. půdu přestanete obdělávat (z jakéhokoli důvodu), dost těžko z ní po pár letech budete dělat úrodný lán. To je o zemědělství, nikoli o FV. Mlžné vlečky za větrníky? Vy žijete někdy ve středověku, ne? Doporučím vám jedno - vyjeďte např. do Německa, do nějaké vesnice, kde mají větrný park. Já tam byl a Němci po deseti letech neřeknou o větrných elektrárnách špatné slovo. A to jsem mluvil i s myslivci a místními zemědělci.Pokud hovoříte o poušti a využití FV - jedná se spíše o termickou FV, úplně jiná technologie. Klasická FV by tam moc nefungovala - teplo snižuje výkon. Proto je i lichý váš argument o nejvyšší výrobě FV v létě.
Váš argument o třískách a břevnech je totálně mimo, nezlobte se. A pokud víte, co jsou to pozitivní externality - tak u OZE jsou to desítky tisíc vytvořených pracovních míst.

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 24 komentářů)

18. 2. 2016 12:34 | Alex

"Penězovod" - tedy dotace na podporu fotovoltaiky - sice potenciálně "vytvořila ČSSD" - tedy uzákonila v r. 2005 koalice v čele s ČSSD, jak ale jasně vyplývá z článku, tehdy o nic nešlo, vzhledem ke zcela minimálnímu instalovanému výkonu. Ten začal prudce stoupat až o pár let později. Přitom v r. 2006 již vládla ODS (tuším 35 %), v období 2009 - 2010 úřednická vláda Jana Fischera (jmenoval Klaus, 8 ministrů z ODS) a pak vláda Nečasova (13 z 18 ODS). Až tyto vlády, zejména Topolánkova ODS, zcela trestuhodně zanedbaly výrazný vzestup instalovaných výkonů a zároveň prudké snižování nákladů, a a nijak na to nereagovaly. Kdyby se tak stalo, tedy zásadní omezení dotací pro nově instalované fotovoltaiky, jak to probíhalo v Německu, tak by se platily ty ohromné příspěvky jen těm několika málo prvním elektrárnám z těch prvních let. Instalované výkony (MW, cituji)- 2007: 3,4, 2008: 39,5, 2009: 464,6 (!!), 2010:1959,1. Takže vláda ODS (Topolánek) mohla (a musela) zareagovat již v roce 2008 (nárůst desetinásobný, klesající investiční náklady), nejpozději však v roce 2009!! Pokud by se v tom roce příspěvky příp. zcela zrušily a výkupní ceny snížily, platili bychom dnes (a dalších 20 let asi tak desetinu. Nehájím vůbec ČSSD (nikdy jsem ji nevolil), ale tady je na vině kmotrovská vláda ODS.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 1. 2014 9:13

penězovod vytvořila ČSSD, tak nelži
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 11. 2013 7:50 | Martin

Děláte si srandu? A co záloha na Temelín (1 000 MW)? Když zrovna nesvítí, tak z 90% procent fouká (to jsou exaktní data). Navíc takové bioplynky jedou celoročně a mohou být velmi vhodným záložním zdrojem. Posílit přenosovou soustavu je třeba - to máte pravdu. Jenže toto posílení by bylo nutné tak jako tak. A jak se chová ČEPS? Ten bude posilovat za desítky miliard jen vyvedení výkonu z Temelína, děs a hrůza. Zničení půdy sluníčkáři? Za prvé, fotovoltaika ve velkém na půdu nepatří (na střechách je místa dost). Ale když už tady omíláte ten argument o zemědělské půdě - víte kolik ha zemědělské půdy je ladem a kolik jí každý rok přibude? Běžte se podívat na stránky agrární komory. To, co zabírá FV u nás jsou promile. Navíc, FV tu půdu vůbec nepoškozuje. Výsledek je úplně stejný - jakmile jednou zem. půdu přestanete obdělávat (z jakéhokoli důvodu), dost těžko z ní po pár letech budete dělat úrodný lán. To je o zemědělství, nikoli o FV. Mlžné vlečky za větrníky? Vy žijete někdy ve středověku, ne? Doporučím vám jedno - vyjeďte např. do Německa, do nějaké vesnice, kde mají větrný park. Já tam byl a Němci po deseti letech neřeknou o větrných elektrárnách špatné slovo. A to jsem mluvil i s myslivci a místními zemědělci.Pokud hovoříte o poušti a využití FV - jedná se spíše o termickou FV, úplně jiná technologie. Klasická FV by tam moc nefungovala - teplo snižuje výkon. Proto je i lichý váš argument o nejvyšší výrobě FV v létě. Váš argument o třískách a břevnech je totálně mimo, nezlobte se. A pokud víte, co jsou to pozitivní externality - tak u OZE jsou to desítky tisíc vytvořených pracovních míst.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 11. 2013 12:20 | Pavel

A do OZE se snad externality započítávají? Kde jsou ceně OZE zahrnuty náklady na záložní zdroje, když zrovna nefouká a je pod mrakem, kde jsou započítány náklady na akumulaci, když zrovna fouká či svítí moc (a výkup je povinný, tedy elektrárna se nesmí odstavit), kde jsou započítány náklady na posílení přenosové soustavy, a to zmiňuji jen ty zcela zřejmé. A započítat náklady na zničenou půdu (sluníčkáři kolem svých panelů vše živé drasticky ničí, aby to nestínilo), na změněné mikroklima u větrníků (záběry mlžných vleček za větrníky už jste možná někdy viděl) a dělaly se vůbec třeba odhady, co by masivní budování slunečních elektráren v pouštích udělalo s celosvětovým klimatem (pouště jsou motory globální cirkulace vzduchu, a pokud těm motorům odeberete významnou část energie, co se asi stane)? Na jednu stranu vytýkáte třísky JE a na druhou stranu břevna OZE zcela ignorujete.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 11. 2013 9:29 | Krušnohorec

http://technet.idnes.cz/obnovitelne-zdroje-cesko-nemecko-dq4-/veda.aspx?c=A131103_182539_veda_mla
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 11. 2013 22:39 | Občan

Zahájení stavby: 2006, Uhelnou elektrárnu za rok ani 5 let nepostavíte, už se musela dokončit. A dle parametrů to není žádný RomanovoČEZkoŠkodovácký tunel ala Prunéřov.
Cena: 2,6 miliardy eur, Výkon: 2 x 1100 MW (brutto), Předpokládaná roční výroba: 2 x 8 miliard kWh (TWh) Spotřeba uhlí/blok: 820 t/hod., Čistá účinnost: 43%, Regulační rozsah/blok: 500 MW/15 min
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 11. 2013 22:33 | Tom

ČEZký vzor: Jaderná KWh z Britského Somersetu za 0,35euro = 9Kč. To je 3,5 krát více než cena energie ze současných solárních elektráren v Německu: https://www.erneuerbare-jetzt.de/aktuell/34-cent-einspeiseverguetung-fuer-atomkraft/
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 11. 2013 14:31 | Martin

V tom případě by jen pojištění jaderné elektrárny znamenalo velmi masivní nárůst ceny tohoto zdroje. Pokud by se opravdu započítaly externality klasických zdrojů (včetně jádra) - jinými slovy "dotace" klasickým zdrojům,tak byste zjistil, že dotace na OZE netvoří ani desetinu toho, jak jsou dotovány klasické a jaderné elektrárny.V principu ale s vámi souhlasím, zrušme dotace, jsou nesystémové - ale všem! viz např. http://www.euractiv.com/energy/oettinger-scared-fossil-fuel-sub-analysis-531291
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 11. 2013 14:00 | Krušnohorec

pokud si blogy pana Nejedlého opravdu přečtete, jsou v něm i odkazy, po kterých voláte. Ekonomické šílenství začalo podporou OZE, to, že se jí nyní dožadují i ostatní producenti elektrické energie, je logické, protože stávající systém je pro ně nespravedlivý. Jestli voláte po spravedlnosti a poctivých cenách, zasaďte se, aby byly dotace zrušeny pro všechny bez vyjímky.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 11. 2013 9:26 | Martin

A nějaký nezávislý zdroj by nebyl? Informace od propagátora jaderné energie navíc pracujícího pro ČEZ opravdu neberu už nějaký ten pátek vážně. A to nemám s jádrem nemám problém - alespoň tedy s tím, co už postaveno máme. Další investice jako Temelín 2 jsou ovšem ekonomickým šílenstvím.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 11. 2013 8:55 | Krušnohorec

http://nejedly.blog.idnes.cz/c/373054/Konec-doby-fosilni-v-nedohlednu-aneb-Jazz-nebo-Symfonie.html
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 11. 2013 8:51 | Krušnohorec

http://nejedly.blog.idnes.cz/c/284059/Uhelna-ditka-odstoupeni-od-jadra-nastupuji.html
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 11. 2013 0:41 | Pavel

Němci si vedou svoji zelenou písničku za cenu rozhození soustavy celé Evropy a zdvojnásobení spalování uhlí (ale o tom se nikde nepíše, to s tou zelenou písničkou jaksi neladí). V Americe po zkrachování zelených projektů i přes stamiliardové dotace teď dostávají rozum a začínají stavět jaderné elektrárny. A Číňani se jen smějou blbejm evropanům, co od nich kupujou solární panely a sami stavějí jaderné elektrárny rychlostí dvě za rok a zhruba pětinásobek uhelných elektráren. A když se ty OZE vyplatí bez dotací, proč sluníčkáři už tři roky brečej, že bez dotace 12 Kč na kWh prodělávaj a chystaj na nás arbitráže. A proč tedy vůbec ten příspěvek na OZE existuje (když se bez něj podle vás obejdou).
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 11. 2013 8:30 | Energetik

"V USA jsou atomové elektrárny odmítnuty z hlediska ekonomické nevýhodnosti a bezpečnosti." http://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/1542-v-usa-chteji-zavirat-jaderne-elektrarny-z-ekonomickych-a-bezpecnostich-duvodu

Energetické společnosti E.On a RWE v Německu připravují uzavření tepelných elektráren, která dosud do sítě dodávaly 3,1 GW. Důvod k takovému kroku není ani tak zastaralost zařízení, nýbrž, jak uvádí RWE: „Nedostatečná cenová konkurenceschopnost vůči obnovitelným zdrojům energie“. http://www.ekobydleni.eu/energie/tepelne-elektrarny-se-uz-v-nemecku-nevyplati

Němci chtějí zavřít 28 elektráren: „V současnosti studujeme žádosti o uzavření 28 elektráren s kapacitou kolem 7000 megawattů, z toho asi 2000 MW v jižním Německu,“ řekl listu Frankfurter Allgemeine Zeitung předseda Bundesnetzagentur Jochen Homann. Žádosti o uzavření elektráren musí provozovatelé předkládat s ročním předstihem. Německé energetické koncerny RWE, E.ON, EnBW a Vattenfall plánují v nejbližších letech snížit kapacity celkem o zhruba 15 gigawattů. http://www.novinky.cz/ekonomika/317195-nemci-chteji-zavrit-28-elektraren.html

V Kalifornii dostanou chudí solární elektrárnu zdarma: Například Rick Lopez, třiašedesátiletý veterán vietnamské války, žijící se svou ženou, teď namísto $75 za elektřinu platí měsíčně jen $13. Za každou vyrobenou kilowatthodinu platí státu okolo dvou centů, jeho úspora tedy činí okolo 80 %. Střešní solární elektrárnu o výkonu 3 kW mu zdarma nainstalovali dobrovolníci. „Mám pocit, jako bychom vyhráli v loterii,“ říká Roberta, jeho žena. „Nikdy bychom si ji sami nemohli pořídit.“ http://www.ekobydleni.eu/solarni-energie/v-kalifornii-dostanou-chudi-solarni-elektrarnu-zdarma

Všechny nové zdroje energie v Austrálii jsou obnovitelné: http://www.ekobydleni.eu/energie/vsechny-nove-zdroje-energie-v-australii-jsou-obnovitelne
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 11. 2013 21:08 | Martin

Vy zřejmě pracujete na MPO nebo pracujete pro ČEZ, protože vaše informace jsou značně mimo mísu. Zabedněný český přístup, kdy všichni ostatní jsou blbci, jen my Češi víme jak na to. Předpokládám, že budete ze starší generace, protože vaše myšlení i informace jsou neaktuální a značně rigidní. Němci tu svou energetickou revoluci dokončí a vytvoří díky tomu desítky tisíc pracovních míst. Uhelné (a paroplynové elektrárny) elektrárny se v Německu zavírají, v některých oblastech jsou uhelky dočasně využívány na regulaci. Podívejte se na RWE nebo EON. V Americe zkrachovaly zelené projekty a stavějí jaderné elektrárny? To psali v Blesku nebo ve Šťávě? Nemáte páru. V Číně se staví kompletně všechno, ale mají také obrovské dotace právě na rozvoj OZE. Sluníčkáři vstupovali do projektu za nějakých cenových (investičních) a legislativních podmínek.Jestliže se změnily, zřejmě jim to nevychází. Vůbec je nehodlám hájit, ale vám by se asi také nelíbilo, kdyby vám zaměstnavatel bez důvodu snížil výplatu a neměl byste na splátku hypotéky. Tzv. grid parity u FV je už nyní v jižních státech EU, nikoli ještě u nás. Já jsem nepsal o projektech FV tak mi prosím něco nepodsouvejte. A poslední věc, pokud bychom započítali externality u uhelek, tak by nás ta "levná tradiční elektřina" stála monhonásobně více. Jenže u nás se na životní prostředí nebo dýchatelný vzduch nehraje. O jádru ani nemluvím, protože Temelín 2 je mnohem větší tunel než velké FV projekty. Stačí se podívat na projekty JE do Finska nebo do Anglie, ekonomická katastrofa.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 10. 2013 20:44 | Martin

Doba temna již nastala s nástupem Klause a pokračuje za Milouše. Vymývání mozků zeleným nebezpečím a ekoterorismem, předváděním se před velkorypadlem, ústním prolamováním těžebních limitů a prohlubováním strukturální krize v dotčených regionech. Do klasických zdrojů se opravdu nevyplatí investovat, obnovitelné zdroje jsou již nyní levnější. Ovšem samozřejmě nemohou klasické zdroje v krátkodobém horizontu plně nahradit.Za 10-15 let bude ale energetika úplně někde jinde. Kdyby měla nastat doba temna, tak to by asi Němci, Amíci a dokonce i Číňani byli úplní hlupáci.A oni zatím do těchto zdrojů ohromně investují. V ČR navíc ročně vyrobíme asi o 17 TWh více než potřebujeme. Navíc už i u nás vzniká celá řada projektů OZE a to bez dotací, už se to prostě vyplatí. Už vůbec pak nechápu argument, proč by měla výroba elektřiny z OZE za 15 let skončit. Vy znáte tržní cenu elektřiny za 15 let?
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 10. 2013 8:40 | Pavel

Možná ještě byste měl dodat, proč na burze obnovitelné zdroje cenu stlačují. Protože když je nikdo nechtěl, tak zavedli pravidlo, že se napřed prodávají obnovitelné zdroje, a další se pak MUSÍ prodávat za cenu nižší. A protože ty obnovitelné zdroje stále nikdo nechce a navíc prodavačům OZE o cenu nejde (ti vyžijou jen z dotací i kdyby prodávali za nulu), jde cena silové elektřiny pod rozumnou mez. Výsledek je, že sice teď je silová elektřina levná, ale nikdo neinvestuje do zdrojů (nevyplatí se to), a až současné elektrárny za 10 až 15 let doslouží, nastane zde doba temna. A protože ve stejné době skončí i dotace OZE, které bez dotací vyrábět ve velkém je nesmysl, nebudeme mít vůbec žádnou elektřinu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 10. 2013 8:29 | Martin

Hmm, a viděl jste někdy křivku spotřeby - denní diagram? To byste pak viděl, že právě třeba kolem poledne je spotřeba nejvyšší a energie je nejdražší. Proč asi myslíte, že cena silové elektřiny klesá? Že vám klesá cena elektřiny? Protože právě obnovitelné zdroje energie ji na burze v Německu stlačují dolů. Navíc, kdybyste o fotovoltaice něco věděl, tak byste zjistil, že v létě fotovoltaika rozhodně nevyrábí nejvíce a už vůbec ne v poledne. V zimě večer zase docela hodně fouká vítr, stačí jen zdroje vhodně kombinovat, včetně těch klasických. Vám ale raději stačí nějaký ten bulvárek, že ano?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 10. 2013 7:50 | Pavel

A hlavně je jí nejvíc, když ji nikdo nepotřebuje (v létě v poledne) a není vůbec žádná, když ji lidé potřebují (v zimě večer).
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 10. 2013 15:44 | Martin

A co se vám nelíbí na fotovoltaice na střechách? Dokonce už i na Ukrajině mají od příštího roku net-metering (co vyrobím nad svou aktuální spotřebu dodám do sítě a dostanu to nazpět jindy, obvykle jen do výše vlastní spotřeby), jen u nás se stále musí nakupovat "od Čezu". A jen v Čechách se i nadále dotují spalovny a spoluspalování biomasy spolu s uhlím! Ještě že ti šmejdi z ODS už se do vlády nedostanou. Bohužel tam asi budou šmejdi z ČSSD napojení na ČEZ jako Urban apod. Fotovoltaika je u nás sprosté slovo a většina lidí ani neví, jak vlastně funguje. Je to nejlepší dostupný zdroj energie, který je decentrální (blízko spotřeby), kryje ztráty v sítích, palivo zdarma, dodá 25xvíce energie než je potřeba na její výrobu apod.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Stránka 1/2

Předchozí

1

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Petr Mach

ekonom a politik

Petr Teplý

ekonom

Petr Mach
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Petr Teplý
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 4 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services