Kolik platí Mládkovi paraziti? Vědci porovnali daně

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuálně.cz | 20. 10. 2013 | 55 komentářů
Podnikatelé sice mají v průměru výrazně vyšší hrubé příjmy než zaměstnanci, přesto platí v průměru o téměř 27 procent nižší daně. Vyplývá to z nové studie Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu (IDEA), „think-tanku“ založeného ekonomem Janem Švejnarem.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 10. 2013 22:30, Rada

"Tedy motivace 'nebýt zaměstnancem' je stále velmi malá, řekl bych. Je to prostě pohodlnější - vlastně mnohem pohodlnější."

Těžko odhadnout, jak moc je to o pohodlí a jak moc o jiných věcech. Průzkum na toto téma jsem nezaznamenal.

Jistě záleží nejen na osobních preferencích jedince (které získal od svých rodičů, většinou zaměstnanců), ale i na oboru, který vystudovali a ve kterém pracují. Jsou obory ve kterých je práce na ŽL standardem (co vím, tak finanční poradci, umělci a sportovci téměř jinou formou nepracují), jsou obory ve kterých je běžné pracovat jako živnostník i jako zaměstnanec (řemeslníci, automechanici atd.) a jsou profese ve kterých je podnikání téměř nemožné (zdravotní sestra, laborant, skladník, sociální pracovnice, úředník, pracovník na přepážce v bance, vědec atd.).

Posledně zmínění samozřejmě mohou podnikat v jiném oboru, než ve kterém pracují, začátek je ale jistě řádově těžší a osobně bych to nikomu nedoporučoval.

Dříve si mnoho lidí myslelo, že restauraci si může založit každý, kdo chce a kdo na to má peníze. Pak samozřejmě přišli na to, že lidé, kteří o tomto podnikání nemají ani páru, nemají příliš velkou šanci na úspěch.

Většina lidí může investovat do podnikání maximálně desítky tisíc korun (úvěr dá banka většinou jen tomu, kdo může zastavit nemovitost a to mladí, kteří mají na ROZJEZD podnikání energii, většinou nemohou, protože sice mají nemovitost, mají ji ale zatíženou hypotékou) a s těmito penězi lze rozjet podnikání jen ve velmi málo oborech.

I kdyby podnikatelé neplatili žádné daně, tak by to podle mě k rozmachu podnikání nevedlo. Ono v podstatě už teď neplatí živnostníci skoro žádné přímé daně - jeden milion živnostníků zaplatí na daních 1.7 miliardy (jeden živnostník tedy zaplatí ročně na daních v průměru cca 1 700 Kč).

Zobrazit celé vlákno

+220
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 10. 2013 10:45, czhunter

Vzhledem k tomu, že mnoha lidem se daří mezi oběma stavy (zaměstnance a OSVČ) volně přecházet, přitom stále sedí na stejné židli ve stejným kanvlu a dělají stejnou práci - pouze za jiný čistý příjem, tak to asi "dvě zcela rozdílné, naprosto nesrovnatelné kategorie" asi nejsou ...

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 55 komentářů)

20. 10. 2013 16:58 | Fredy

Především bychom neměli přistupovat na hru o tom, co je a co není lepší. Když jsem prošel zdejší příspěvky, tak, až na pár extrémů, má každý svůj díl pravdy. Problém tedy není v tom, co upřednostnit, ale hned v základu. Tedy v porovnávání hrušek a jablek a možná i švestek. Na jednu skupinu se tu zapomíná. Osobně mám vyzkoušené všechny a nejen v ČR. Jak být podnikatelem, zaměstnancem, ale i zaměstnavatelem.
Znám spoustu zemí a v pár z nich jsem i delší dobu pobýval. Ale tenhle podnikatelsko-zaměstnanecký folklor jsem nikde nezaznamenal. Že toho využívají zdejší politici, tak na to jsem si již zvykl. Vždy se to objeví v době, kdy je třeba jednu, či druhou (nejlépe obě) skupinu odrbat. Nebo-li zvýšit daně, skrytě odvody a či jinak přitvrdit. Podle hesla - "hlavně ať se perou a nepřemýšlí" to praktikuje jak levice, tak tzv. "pravice".
Že se toho účastní i ekonomové a mnohdy i tací, od kterých bych to nikdy nečekal, je mi záhadou. Jediným vysvětlením jsou peníze. Buď si to někdo objednal a zaplatil, nebo je to z nějakých dotací, což je totéž. Třeba se to časem i dozvíme.
+34
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 10. 2013 15:10 | Roger

Pane Rado, nevím jaké máte známé a v jaké se skupině se pohybujete, nicméně mohu-li posoudit ze svých zkušeností, tak většinu z toho, co tam píšete, zaměstnanci nezažívají. Naprostá většina z nich má relativní jistotu, nemusí řešit skoro nic z toho, co osoba podnikající, dostávají zaplaceno, ať práce je nebo (krátkodobě) není, a pokud podávají mizerné výkony, tak se to většinou ztratí.
Naopak jako živnostník se musíte ohánět, musíte zajišťovat a znát mnohem více věcí najednou, máte mnohem větší zodpovědnost, rizika všeho druhu, zkrátka dobře být zaměstnancem je proti podnikání procházka růžovým sadem.
Je nesmyslné tvrdit, že někdo chce být raději zaměstnancem, kdyby zároveň bylo možné za stejných okolností (náročnost, stres, jistota, atd.) podnikat a ještě platit výrazně nižší daně... Zamyslete se! Jediný důvod, proč raději lidé platí o něco vyšší daně, je to, že by zkrátka na podnikání vůbec neměli schopnosti, nebo je mají, ale ten stres a nejistota okolo jim za to absolutně nestojí. A toto samozřejmě nechcete-li zatížit rozpočet na sociální výdaje je třeba zohlednit, nehledě na to, že řada podnikatelů přímo nebo nepřímo zaměstnává další lidi, a tím pomáhá státu 'šetřit'.
I tak velké množství podnikatelů a živnostníků krachuje a jediné, co by se 'vyrovnáním' jejich daně na úroveň zaměstance vyřešilo, budou delší řady na úřadu práce. Řekl bych takové oranžové řešení toho, jak navýšit státní kasu na jejich nesplnitelné sliby.
Nějaké pokroucení daní by podle mne vedlo jen k tomu, že by se řadovým zaměstancům postupně nasadily nižší základní platy obecně, protože podnikání, řízení lidí s sebou nese mnohem větší nároky a zodpovědnost, než jen plnit zaměstnanecké příkazy, a ono se to prostě vždy musí nějak principem poptávka nabídka vyregulovat.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 10. 2013 13:30 | Rada

Podle mě je nejlepší být "zaměstnaný" na ŽL. Takovýto pracovník má sice některé nevýhody OSVČ, na druhou stranu má ale VÝRAZNĚ nižší odvody. Pokud bych si mohl vybrat, tak bych si zcela jistě vybral "zaměstnání" na živnostenský list (samozřejmě za předpokladu, že bych mohl zaměstnavateli fakturovat zhruba tolik, kolik bych ho stál jako zaměstnanec, jinak by to samozřejmě pro mě výhodné nebylo).
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 10. 2013 13:21 | Rada

"Většina živnostníků a podnikatelů má více zákazníků .. zhruba jako argument máte mít víc zaměstnání ,pak vám nebude vadit vyhazov v jednom."
Ano, ten, kdo má dva plné pracovní úvazky (nebo více kratších úvazků) jako zaměstnanec (dva takové lidi znám), pro toho ztráta jedné práce nemusí být až takový problém (i když většinou by byl, protože ty dvě práce nemají jen tak z plezíru).
"Průměrný živnostník se musí chovat jako sluha ,protože "když to platím tak tě vlastním"."
Zatímco zaměstnance vlastní zaměstnavatel. Vůči zákazníkům se musí chovat zaměstnanec stejně jako živnostník (nechce-li riskovat vyhazov). Znám i živnostníky, kteří se chovají tak, že nechápu, proč už dávno nezkrachovali. Kdyby si takové chování dovolili jako zaměstnanci, už by byli dávno na ÚP. V pozici zaměstnance v tomto nevidím žádnou velkou výhodu.
"Byl jsem zaměstnanec i živnostník a můžu říct že těch pár korun navíc které mám jako OSVČ je vykoupeno ,slušným stresem a nejistotou."
A stojí vám těch pár korun navíc zato nebo ne? Brání vám někdo, abyste se zúčastnil několika vícekolových výběrových řízení a získal super výhodné místo zaměstnance?
"Drobná rada na závěr ,nejdřív si to zkuste pak se tvařte jako mudrc."
Vaše rady si nechte od cesty (zkusil jsem to).
Nevýhody OSVČ zmínil pan kulda. Já jsem uvedl nevýhody zaměstnaneckého poměru. Většina podnikatelů a živnostníků nechce pracovat jako zaměstnanec a naopak většina zaměstnanců nechce podnikat. Každému vyhovuje něco jiného a je to tak dobře. Každá země potřebuje podnikatele, živnostníky i zaměstnance.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 10. 2013 13:14 | Jaromir123

Jako OSVČ mám zdanění 36% a tak co pořád ČSSD vymýšlí za nesmysly !
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 10. 2013 11:58 | Karel Oborný

Zajímavé ,leč zavádějící .. osobně jsem se setkal s firmou, která platila někdy až s dvouměsíčním zpožděním .. vidíte a živnostníci jich potkávají spousty každý měsíc. DO 150 Kč na hodinu HRUBÉHO .. znám dost živnostníků kteří se pohybují kolem této sazby ,ale kde máme svátky a dovolenou, ... ? Většina živnostníků a podnikatelů má více zákazníků .. zhruba jako argument máte mít víc zaměstnání ,pak vám nebude vadit vyhazov v jednom. Většina zaměstnanců musí chodit pravidelně do práce, v pracovní době si nemohou nic zařídit ..zato živnostníci mají času nazbyt ,tak místo vydělávání peněz běhají po finančních úřadech,sociálkách,účetních,.. . Zaměstnanec musí poslouchat příkazy šéfa... To mě pobavilo.Průměrný živnostník se musí chovat jako sluha ,protože "když to platím tak tě vlastním". A poslední odstavec je perla sama o sobě. Vaše neschopnost a lenost je zřejmá ,navíc nemáte odvahu jít s kůží na trh a jen plivete na ty co se nebojí. Byl jsem zaměstnanec i živnostník a můžu říct že těch pár korun navíc které mám jako OSVČ je vykoupeno ,slušným stresem a nejistotou. Jako řadová lopata přijdete ze šichty hodíte záda na válendu a flákáte se až do rána. Drobná rada na závěr ,nejdřív si to zkuste pak se tvařte jako mudrc. Ale to malý český bambula vašeho kalibru asi nepobere.
+18
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 10. 2013 11:08 | mm

Pane, budu se ptát, stejně jako dříve či později i berní úřad: "Proč to děláte?"
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 10. 2013 7:33 | Fredy

Bravo, je tu opět třídní nenávist, jako za komunistů. Kolikrát již bylo napsáno a ze světa potvrzeno, že podnikatel a zaměstnanec jsou dvě, naprosto odlišné, kategorie. Ti, co se neustále pokouší o jejich srovnávají buď vůbec nevědí, co která z nic znamená, nebo jen využili nějaké dotace.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 10. 2013 10:54 | Rada

Většina známých jsou zaměstnanci nebo "zaměstnanci" na ŽL. Většina pracuje víc než 8 hodin denně.
Mít dvanáctého výplatu na účtu není samozřejmost, osobně jsem se setkal s firmou, která platila někdy až s dvouměsíčním zpožděním. A podle toho, co je k vidění v médiích, to určitě není jen tahle jedna firma.
Většina zaměstnanců si vydělá DO 150 Kč na hodinu HRUBÉHO. Ukažte mi živnostníka, který by za tyto drobné pracoval!
Zaměstnanec může snadno na hodinu vyletět jen proto, že někoho (šéfa) naštve a nebo proto, že někdo vymyslí úsporné opatření, zaměstnance vyhodí a jeho práci rozdělí mezi přetížené zaměstnance, kteří mají to "štěstí", že padáka nedostali. Většina živnostníků a podnikatelů má více zákazníků a nestane se jim, že by z hodiny na hodinu klesl jejich výdělek o 40 a více procent.
Většina zaměstnanců musí chodit pravidelně do práce, v pracovní době si nemohou nic zařídit (kromě lékaře a i na to se mnoho zaměstnavatelů dívá s nevolí) a dovolenou si mohou vzít jen když jim to zaměstnavatel dovolí.
Zaměstnanec musí poslouchat příkazy šéfa (většina šéfů nejsou moc dobří vedoucí, protože ti nejlepší se na vedoucí pozice většinou nedostanou) a pokud se mu to nelíbí, je obvykle jedinou obranou odchod jinam (a že se dnes placená práce shání špatně je skoro všem jasné).
Když chce zaměstnanec odejít a zaměstnavatel není vstřícný, musí dodržet výpovědní dobu.
Všude je chleba o dvou kůrkách a nedá se říct, co je lepší. Pro každého je to něco jiného. Všichni podnikatelé mají plnou pusu toho, jaké mají zaměstnanci výhody a když jim řeknete, aby se nechali zaměstnat, tak to ne, to se jim nechce.
+124
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 10. 2013 10:52 | Olda

Na otázku co je a co není snazší, jednodušší a výhodnější je poměrně jednoduchá odpověď: - Mohl by kterýkovil podnikatel od zítřejšího dne pracovat jako zaměstnanec? ... Zcela jistě OKAMŽITĚ A BEZ PROBLÉMŮ! - Mohl by kterýkoliv zaměstanec od zítřejšího dne pracovat SÁM NA SEBE jako podnikatel? ... NIKOLIV!!!
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 10. 2013 10:45 | czhunter

Vzhledem k tomu, že mnoha lidem se daří mezi oběma stavy (zaměstnance a OSVČ) volně přecházet, přitom stále sedí na stejné židli ve stejným kanvlu a dělají stejnou práci - pouze za jiný čistý příjem, tak to asi "dvě zcela rozdílné, naprosto nesrovnatelné kategorie" asi nejsou ...
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 10. 2013 10:08 | Komodor

Byl jsem zaměstnancem a nyní již 3 roky podnikám ve stejném oboru, tak mohu porovnávat. Jako zaměstnanec jsem si vydělal čistého kolem 11000 Kč, nyní jako živnostník v průměru čistého za měsíc 20000 Kč. Jako zaměstnanec jsem měl každý měsíc peníze na účtu. Jako soukromníkovi mi pravidelně nějaká firma blokuje peníze, z kterých musím odvést DPH, navíc musím investovat další peníze do dalšího zboží a materiálu, takže se velmi často stává, že mám hodně nafakturováno, ale v bance ani na chleba. Z půjčených peněz musím platit další peníze (úroky) a neplatič na mě zbohatne hned dvakrát. Bankovní účty místo aby se plnily, tak se vyprazdňují.
+28
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 10. 2013 9:41 | Petr

Když už chcete srovnávat tam kompletně. Živnostníkovi nikdo nezaplatí dovolené ani svátky tak se to dorovná. Tento průzkum je hnus který vypotil blbec co za to ale dostal slušně zaplaceno!!
+19
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 10. 2013 8:42 | chk

Všimněte si. Třetina lidí neplatí daň z příjmu. Jedná se tedy o poměrně velkou daňovou progresi. A oni ji chtějí ještě zesilovat.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 10. 2013 8:32 | kulda

ráno vstanu odbouchám 8hodin jdu dom a nestarám se 12teho mě přistane výplata a neřeším, nebo ráno vstanu bouchám dokud to de 12teho mě nedojdou proplacené faktury ,ale musím zaplatit sociální zdravotní nájem a energie za provozovnu a to vše za mě nikdo nevyřeší, co furt srovnáváte zaměstnance a živnostníky a hlavně politici se do teho serů nic nedělají a každý měsíc mají 1000000 na učtu
+25
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 3/3

3

Následující

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jaroslav Pajonk

podnikatel, Centr Group

David Ondráčka

ředitel Transparency International

Jaroslav Pajonk
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů
×
David Ondráčka
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services