Proč a jak volíme: Odpovědný přístup k volbám zničil českou pravici

Petr Hampl | rubrika: Analýza | 17. 9. 2013 | 28 komentářů
Pohled zprava. Redakce požádala sociologa Petra Hampla, aby zkusil pojmenovat principy, podle kterých se rozhodujeme, jak (a jestli vůbec) budeme volit. A jak a kdy nás při tom zrazuje rozum. První díl rozsáhlejší analýzy je právě tady a říká, že za pád pravice ze všeho nejvíc může – rozumný a odpovědný pravicový volič.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 9. 2013 10:48, jp

SpookY: Problémem není kapitalismus, ten nikomu nenadržuje (soukromé zisky, soukromé ztráty). Problémem je "kapitalismus", kde jednou úspěšní kapitalisté, kteří vědí, že to nemusí trvat věčně (musí dobře sloužit spotřebitelům), a že je může nahradit někdo lepší, se spolčí s politiky, abych jim vytvořili určité výhody, případně překážky pro vstup na trh, které by zakonzervovaly jejich současné postavení. To ale není kapitalismus v jeho čisté a jediné podobě. To je spíš socialismus pro bohaté (zachraňování krachujících bank, automobilek apod.) a nebo fašismus, což je z definice Mussoliniho propojování státní a korporátní moci.

Zobrazit celé vlákno

+21
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 9. 2013 8:42, eďa

A tady je citace z jiné knihy, jistě poznáte z jaké: Pozorujeme-li hospodářský a politický vývoj, mohli bychom dojít k názoru, že Karel Marx měl děsivým způsobem pravdu. Kapitalismus má sklon nadále vyhrocovat poměry a tím si kope vlastní hrob. Z dnešního pohledu to však neudělá, aniž předtím vytáhne alespoň jeden trumf. Vůdci a manažeři moderního hospodářského systému se přitom dopouštějí stejné strategické chyby jako nádor, který zahyne spolu se svým hostitelem, ačkoli do té doby úspěšně bují. Náš hospodářský systém se chystá zničit společnosti, které ho drží při životě, stejně jako prostředí, v němž se mu daří. A s tímto názorem jsem ve shodě.

Zobrazit celé vlákno

-29
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 28 komentářů)

17. 9. 2013 10:48 | jp

SpookY: Problémem není kapitalismus, ten nikomu nenadržuje (soukromé zisky, soukromé ztráty). Problémem je "kapitalismus", kde jednou úspěšní kapitalisté, kteří vědí, že to nemusí trvat věčně (musí dobře sloužit spotřebitelům), a že je může nahradit někdo lepší, se spolčí s politiky, abych jim vytvořili určité výhody, případně překážky pro vstup na trh, které by zakonzervovaly jejich současné postavení. To ale není kapitalismus v jeho čisté a jediné podobě. To je spíš socialismus pro bohaté (zachraňování krachujících bank, automobilek apod.) a nebo fašismus, což je z definice Mussoliniho propojování státní a korporátní moci.
+21
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 9. 2013 10:33 | SpookY

A zase se straší a moralizuje kolem komunistů? Jděte do háje. V KSČM dnes zůstali ti, co to dělali z přesvědčení. Zbytek karieristů zahodil legitimace a založil ODS. Zjistěte si co za kreatury jsou lidi typu Dlouhý nebo Tlustý.
Ti "šťastnější" to do KSČ nestihli (agilní svazácký nástěnkář Nečas)... nebo je soudruzi mezi sebe nechtěli, protože zjistili, co je to za k****y - viz. jeho veličenstvo Venca Péročmajz Ješita I., který ve své diplomce oslavoval RVHP, dvakrát mu zamítli přihlášku do KSČ a po revoluci udělal rychlostudium na profesora a teď hraje si na konzervativního pravičáka.
Mě komunisti přestali vadit když se ukázalo, co naši pravdoláskoví demokradi udělali s touhle zemí. Nebyli to žádní svatoušci, ale proti politicko-finančně-průmyslově- justičnímafiánské sebrance, co vládne dneska, to byli béčkoví punkeři z druhé ligy.
Dneska jsme mnohem více šmírovaní, sledovaní a omezovaní než tehdy. Tehdejší totalita byla politická, pokud člověk držel pusu a myslel si svoje, mohl být spokojený.
Dneska máme ovšem diktaturu ekonomickou - život se změnil ve válku o peníze a tady není žádná možnost "být potichu a v pohodě".
Problém je v tom, že kapitalizmus je systém, jehož základním principem je přesun hodnot z rukou těch, kteří je tvoří, do bezedných chřtánů a pazourů těch, kteří celý finanční systém řídí.
Systém je nastaven tak, že se musí VŠICHNI povinně účastnit závodů v hromadění peněz a přitom se jedná o podvodnou hru, jejíž "pravidla" jsou nastavená tak, že drtivá většina lidí funguje jen jako chované krysy, které ve svém teráriu běhají pořád dokola ve svém "běhacím kole" a nikam se nemůžou hnout. A systém je ještě popohání "rychleji, rychleji, musíte se víc snažit".
Politika, hra na demokracii, házení lístků do uren... to všechno je jenom divadýlo, navíc se špatnými herci. KDYBY MOHLY VOLBY NĚCO ZMĚNIT, TAK UŽ JE DÁVNO ZRUŠILI.
Z tohodle vede skutečně jen jediná cesta - reset a instalace jiného systému. A první krok, kterým musíme začít je, že si uvědomíme, že současný systém je podvodná a falešná hra, kterou na nás nachystali mocní a doufají, že to neprokoukneme. A tuhle hru nemůžeme vyhrát, pokud budeme hrát "poctivě" podle falešných pravidel, která nám nadiktovali shora.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 9. 2013 10:22 | jp

Komunismus je nebezpečný, není to jen strašení a neměl by se podceňovat. Kde není tolerance názorů jiných, tam to vždy skončí totalitou, pronásledováním, zabíjením. Je to jen otázka času. Dnes, ať je situace jakákoliv, může takový Filip beztrestně kondolovat k smrti Kim Čong-ila, komunisté mohou šířit své názory, které prakticky hlásají krádež ve formě znárodnění apod. Být tu minulý režim, tento článek by byl těžko vydán a ani bychom o něm nediskutovali. Svoboda, to je ten zásadní rozdíly, a autor má pravdu, že se jí někdy příliš lehkovážně zbavujeme. Benjamin Franklin: „Kdo se vzdá svobody, aby získal jistotu, ztratí nakonec obojí!“ („He who sacrifices freedom for security deserves neither“). Smutné ovšem je, že naše pseudopravice neumí nabídnout nic jiného, než strašení komunismem, což jim nevystačí navždy (bez ohledu na to, jaká zvěrstva byla ve jménu „ušlechtilejšího“ režimu páchána). Autor má pravdu i v tom, že její program se od levice příliš neliší, a že to má podíl na ještě extrémnějším vymezování levice. Tragické je, že levice slibuje (ještě víc než pravice), aniž by na to měla. O vyrovnaném rozpočtu nechce (nikdo) nic slyšet, přitom již teď máme těžko splatitelné dluhy (1700 miliard), na tom má velkou zásluhu i „vláda rozpočtové zodpovědnosti“. Problémy se odsouvají do budoucna – politik potřebuje být zvolen dnes – proto by lidé měli zbystřet, neboť jednou to draze zaplatí. Svobodní jsou jediní, kteří s tím chtějí něco dělat. Jejich program je postaven na idejích a ne na slibování prospěchu jedněch na úkor druhých. Snižování role státu nevyhnutelně sníží i proklínanou korupci. Pravicově smýšlející by se měli vážně zamyslet, co znamená „vyhozený hlas“ a zapomenout na strach z vyhozeného hlasu, jen tak se může něco změnit. Když ne teď, tak příště, i to pomůže. Je to přece jako sebemrskačství dát hlas někomu, s kým nesouhlasím… Věřím, že šance, že se to povede už letos, je, soudě podle názorů lidí v okolí. Pak je i šance, že konečně někdo bude zase dělat pravicovou politiku.
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 9. 2013 9:51 | eďa

Mílý Fredy,
múnusuj si mě, jak chceš, pravda se nedá umlčet, ale přesto trochu osvěty i ohledně megazloděje kikiny by Ti přece jen neškodilo: http://holesovskavyzva.zacit.cz/aktualni-deni.html
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 9. 2013 8:44 | susy

Nevím jak to kdo vidí,ale já tak, že ať se podívám doprava nebo do leva není si co vybrat,protože všichni byli v KSČ a ten kdo honem položil knížku ( tu červenou ) tak jinak myslet nezačal a když říká,že ano tak lže.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 9. 2013 8:31 | eďa

Tady se hlavně zapomíná, že chamtivost je nadčasovou záležitostí, takže zloděj a chamtivec v pravicové straně se podobá zloději ve straně levicové jak vejce vejci. A právě proto nemůže souboj levicových a pravicových stran zalykajících se chamtivostí změnit tento hospodářský kanibalismus, který se honosně nazývá demokracií od sametového puče. Bohatí stát nepotřebují, takže od nich nic nedostane ani majetkovým přiznáním a střední třída se dál propadne na spol. dno.
-5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 9. 2013 8:28 | aba

V roce 1989 to asi nikdo nemohl vidět, ale skutečnost, že KSČ nebyla zakázána (a že jí dokonce zůstal její obrovský majetek) postupně vedla k tomu, co se nutně muselo stát. K postupnému soumraku svobodné společnosti a k návratu komunistů do vlády. Ti, kdo tehdy propagovali „smíření“ a „tlustou čáru za minulostí“, tak paradoxně vložili do základů nového režimu časovanou bombu. Vadilo by jim to? Těžko říct. Osobně mám obavu, že pro řadu disidentských intelektuálů by vláda komunistů byla přijatelnější než vláda „melouchářů a šmelinářů“. Ale možná jim křivdím.

Výše je prezentován typický přístup "pravice" - t.j. hrozba návratu komunistů, ztráta svobobody .... Pravicovost - levicovost: je to jen boj o to, urvat si co největší koláč ze státního rozpočtu - viz rozkradené miliardy. Např., dnes tvrdý boj o místo na kandidátkách v předčasných volbách. To se nebojuje o ideály, ale o možnost nahrabat si co nejvíce - pro sebe a pak možná stranu. Nevím jestli jsou tyto stránky vhodné na předvolebné agitace. Česká pravice se zničila sama svou nenasytností = desítky známých a stovky neznámých korupčních případů. To stejné jako levice (ČSSD) před 8 lety a myslím, že nás to čeká i za 4 roky.
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 9. 2013 7:41 | Fredy

Pan Hampl napsal to, co již většina rozumných lidí ví. Tedy alespoň doufám, že ví.
Jen drobná oprava v tom, že tady nikdy nebyla skutečná pravicová strana a to ani zkraje po převratu v roce 1989. Už tehdy Václav Klaus prohlásil, že pro skutečnou konzervativní politiku, tak byla známa ze západní Evropy, či z USA, nejsou voliči. Asi měl pravdu, ale tím také započala éra sociálních demokracií v podání liberálnější ODS a bolševické ČSSD.
A co se týče voličů, tak většina podlehla mediální kampani a věřila manipulátorům z výše uvedených stran. Politici rozjeli hru na pravici a levici a naivní lid jim uvěřil. Ostatně málo který zdejší volič měl nějakou zkušenost se skutečnou pravicovou politikou. Výsledkem toho je schizofrenní situace, kdy lid věří tomu, že konzervativní politika je o zvyšování daní, nárůstu byrokracie, nezaměstnanosti, sociálních dávek a vysokého zadlužení. Takto totiž tu "pravicovost" prezentovala ODS a TOP09 a ČSSD se nestačila ani divit a jen využila situaci.
Tudíž již žádná "menší zla", či líbivé nesmyslné sliby těch, kteří tady s námi hráli hru na pravici a levici, ale raději volit ty, kteří ještě neměli možnost se zesměšnit, či zdiskreditovat. Například Svobodné Petra Macha. Pokud bude takto uvažovat větší část těch, kteří vyznávají konzervativní hodnoty a dříve volili ODS, tak je šance na nějaké změny.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Libuše Šmuclerová

ředitelka Ringier Axel Springer

Michal Horáček

hudebník a podnikatel

Libuše Šmuclerová
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Michal Horáček
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services