Tomáš Matoušek: Stát se nám příliš plete do života

Ondřej Tůma | rubrika: Rozhovor | 6. 4. 2013 | 9 komentářů
„Skoro všechen byznys má v České republice politický podtext. Ať už jde o banky, pojišťovny, penzijní společnosti, energetické společnosti či stavební firmy. Myslím si, že stát až příliš zasahuje do našich životů. A to není vůbec dobře,“ říká v rozhovoru pro Peníze.cz šéf Penzijní společnosti České pojišťovny.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 4. 2013 21:31, PAJDA

Z převratných novinek této vlády zůstává jen pachuť prošustrovaných financí na nefunkční nebo zbytečné projekty,bez kterých by se občan docela rád obešel.
Další důchodový pilíř považuji za jeden z nich.Do stávajícího důchodového připojištění je zapojena velká část populace. Nechápu,proč se zavádí něco nového.Ona vidina toho,že s mými penězi bude zacházet soukromá společnost a já jako přispívatel nemám možnost nic ovlivnit a je mi odebrána možnost v případě neprosperity z takové společenství vystoupit,odporuje tržním zásadám.Proč by se takový fond snažil o řádné zhodnocení,když o své příjmy nemůže přijít a provizi má tak jako tak zaručenou?Jak se může dneska lidem slibovat dost nemalé zhodnocení na 30 let dopředu,když se ani nedokáže odhadnout vývoj na pár měsíců?
Jedinou jistotou druhého pilíře jsou zákonem stanované provize. Na mé vložené finance se žádné pojištění nevztahuje a v případě hrozícího krachu můžu jen tiše sledovat jak mizí v nenávratnu a ze mne se stává na stará kolena žebrák,protože na jiné úspory mi už nezbylo.
Podmínka odpracovaných 35 let pro příspěvek k důchodu vzhledem k předpokladu možné i dlouhodobé nezaměstnanosti může zapříčinit,že nedostanu vůbec nic,pokud nebudu zvládat pracovat ještě po sedmdesátce.
Považuji tento pilíř za další stresující faktor života.Z těchto důvodů považuji své rozhodnutí zajistit se na stáří všemi dostupnými prostředky mimo tento zrádný pilíř za nejoptimálnější.

+20
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 4. 2013 9:48, Fousek

Každý business má u nás politický podtext ? Myslím, že tak tragické nebude. Pár nás je nezávislých... ačkoli si občas s nějakými politiky můžeme i pohovořit.

-4
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 9 komentářů)

7. 5. 2013 22:17 | Franta

Takový článek,na to už musí mít člověk žaludek. Pane,první piliř,to je jediný možný základ.Co vyberu od plátců s malou rezervou okamžitě vyplatím příjemcům. Žádný současný soukromý penzijní fond dlouhodobě nepřemůže ani inflaci,takže bavit se o zhodnocení je fraška. Druhý pilíř pracuje se sobectvím a to je na tom ta největší lumpárna.Vyberu si část svých odvodů,tím způsobím větší výpadek v prvním pilíři a stát si na jeho financování půjčí u soukromých fondů.To jsou ty vaše geniální tzv.produkty,které podkopávají společnost.A to se ještě nestydíte chtít,aby takovéto tunely nikdo nekontroloval.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 4. 2013 17:02 | Ondřej

Ano, pravda. Stát se nám plete do života a příkladem toho je i ta slavná důchodová reforma.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 4. 2013 8:08

Vyžírkům typu banky, pojišťovny, penzijní fondy také nic nedávám. Ale vyžírkovi státovi dávat musím - sice se snažím dávat co nejméně, ale musím. Takže jsem na straně těch, co chtějí, aby se stát do života nepletl. Ale uznávám, že stát se musí plést do života, bez toho to nejde...ale minimálně a nemít lidi za blbce.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 4. 2013 21:31 | PAJDA

Z převratných novinek této vlády zůstává jen pachuť prošustrovaných financí na nefunkční nebo zbytečné projekty,bez kterých by se občan docela rád obešel. Další důchodový pilíř považuji za jeden z nich.Do stávajícího důchodového připojištění je zapojena velká část populace. Nechápu,proč se zavádí něco nového.Ona vidina toho,že s mými penězi bude zacházet soukromá společnost a já jako přispívatel nemám možnost nic ovlivnit a je mi odebrána možnost v případě neprosperity z takové společenství vystoupit,odporuje tržním zásadám.Proč by se takový fond snažil o řádné zhodnocení,když o své příjmy nemůže přijít a provizi má tak jako tak zaručenou?Jak se může dneska lidem slibovat dost nemalé zhodnocení na 30 let dopředu,když se ani nedokáže odhadnout vývoj na pár měsíců? Jedinou jistotou druhého pilíře jsou zákonem stanované provize. Na mé vložené finance se žádné pojištění nevztahuje a v případě hrozícího krachu můžu jen tiše sledovat jak mizí v nenávratnu a ze mne se stává na stará kolena žebrák,protože na jiné úspory mi už nezbylo. Podmínka odpracovaných 35 let pro příspěvek k důchodu vzhledem k předpokladu možné i dlouhodobé nezaměstnanosti může zapříčinit,že nedostanu vůbec nic,pokud nebudu zvládat pracovat ještě po sedmdesátce. Považuji tento pilíř za další stresující faktor života.Z těchto důvodů považuji své rozhodnutí zajistit se na stáří všemi dostupnými prostředky mimo tento zrádný pilíř za nejoptimálnější.
+20
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 4. 2013 19:35 | Bleriot

A proč těm, jak píšeš, vyžírkům nechávat vydělávat? Taky je nemám rád, tak se podle toho zařídím. Banku skoro zadarmo,půjčku žádnou, pojištovnu jen to nejnutnější, penzijní nic investuj sám. S tím regulováním bych byl opatrnej, často se to zvrtne a stojí to víc. Bohužel největší vyžírka mne stejně skásne.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 4. 2013 18:34 | KarelT

To je celkem jasné že vyžírkům (banky, pojišťovny, penzijní společnosti) se nelíbí když se jim stát plete do byznysu. Co se týče regulace, byznys který si dělají s ostatními právnickými subjekty bych jim moc nereguloval, tam ať dělají co chtějí. Ale co se týče fyzických osob - občanů, tam je potřeba je držet pořádně na uzdě, jinak lidem lživě naslibují hory doly a odpovědnost žádná když jim prachy prošustrujou. Ty penzijní fondy jsou jenom velká mediální šaškárna aby mohli vyrazit z lidí víc peněz - oslabit průběžný pilíř a pak je vystrašit že budou mít malý důchod pokud se nepřipojistí. Navíc tím získají i větší moc nad lidmi, pokud ti u nich budou mít svoje úspory bez možnosti je převést jinam.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 4. 2013 14:29 | Tomáš

Druhý pilíř, tak jak je nastaven, je nesmysl využít. To, co dělalo a dělá penzijní plány přitažlivými většině národa, je státní příspěvek - a ten se druhého pilíře netýká. A "atraktivní zhodnocení" není zdaleka na pořadu dne, protože přemoudřelý státní kontrolor si opět vymohl právo rozhodnout, do čeho mohou penzijní společnosti investovat. Pokud k tomu chcete vést polemiku, tak z těchto mých stránek: ?http://tomas-konrad-financni- plan.webnode.cz/
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 4. 2013 10:19 | erika

Od špendlíku po lokomotivy si musím vše kontrolovat sama. Stát neuhlídá nic. př.alkohol, maso, lichvu!
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 4. 2013 9:48 | Fousek

Každý business má u nás politický podtext ? Myslím, že tak tragické nebude. Pár nás je nezávislých... ačkoli si občas s nějakými politiky můžeme i pohovořit.
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jan Hrušínský

herec a podnikatel

Pavel Turek

manažer a podnikatel

Jan Hrušínský
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Pavel Turek
ÚSPĚŠNOST
50,00 %

z 4 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services