O svátcích zavřít krám. Povinně! Co si o tom myslíte?

Ve svátek bude svátek! Zavřeno povinně a pro všechny. Kdo požene zaměstnance za kasu nebo mezi regály obchodu, dostane flastr – až pět milionů. Zákonodárci mají po letech na stole znovu zákon, který chce omezit prodejní dobu obchodů. Co si o tom myslíte vy?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 3. 2013 20:30, cyborg

Jezevče, moc hezky jste to tady vyjmenoval, takže se vás, jen tak mimochodem zeptám, proč tedy mají v současnosti nějaké výhody volných víkendů např. úředníci na úřadech? Proč ve svých kancelářích nesedí i o víkendu? Věřím, že tak jako si lidé s chutí zajdou o víkendu nakoupit, tak by stejně s chutí běhali po úředech. Ono spousta lidí už o víkendu snad ani nic jiného než vyrazit do obchodu ani neumí, i když by nemuseli. Sám v obchodě dělám, tak vím o čem píšu. O víkendových směnách často vídám stejné tváře lidí, kteří si nepřišli nakoupit, ale vyrazili na nedělní procházku. A je smutné, že to jsou často mladí lidé s dětmi, kteří místo aby s nimi vyrazili někam do přírody,tak je táhnou do obchodu. Párkrát jsem byl svědkem toho, když dítě prohlásilo, že ho to v obchodě nebaví a rodiče mu jen odsekli kam jinam by chtělo jít. Ale to jen tak mimochodem. Jak jsem psal, tak pracuji v obchodě, stejně jako moje žena, a je to opravdu "bezva", když se díky tomu, že pracujeme každý jinde a máme rozdílné směny, vidíme jen chvíli večer před spaním a společné volno máme tak 2 dny v měsíci, a společné volno o víkendu tak jednou za dva měsíce.
Jsou povolání, která jsou pro chod společnosti nezbytná, jako energetici, zdravotnictví, doprava, ale právě obchody bych tam neřadil. Pamatuju doby, že všechny obchody zavřely v sobotu v poledne a lidi to klidně do pondělí přežili. Řeči o čerstvém rohlíku jsou směšné, když na to dojde, tak prodejní doba např. chleba je 72 hodin, a to že mají stále čerstvý je jen snaha obchodníků nalákat zákazníky, i když by klidně mohli celý víkend prodávat chleba páteční.
Závěrem jen dodám, že návrh zákona se týká jen svátků, což je asi 8 - 10dnů v roce, nikoliv víkendů.

Zobrazit celé vlákno

+21
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 4. 2013 9:17, Pavel

Tak zaprvé není pravda, že dříve bylo otevřeno jen v sobotu do dvanácti. Poté se základním potraviny prodávaly v cukrárnách, které měly otevřeno i v sobotu odpoledne a v neděli. Zajímavé, že to tenkrát nikomu nevadilo.

A zadruhé, jindy si nakoupit lidé mohli právě dříve, kdy se chodilo do práce si odpočinout po namáhavém víkendu stráveném zvelebováním chalupy, a z práce s dalo na nákup kdykoliv odskočit. Dnes tuto možnost mají už jen státní úředníci, kteří ani práci nepředstírají a jen vymýšlejí podobné hovadiny. Skutečně pracující člověk je rád, když večer zaleze do postele a aspoň o víkendu má čas a sílu na nákupy.

Zobrazit celé vlákno

-34
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 76 komentářů)

25. 3. 2013 20:30 | cyborg

Jezevče, moc hezky jste to tady vyjmenoval, takže se vás, jen tak mimochodem zeptám, proč tedy mají v současnosti nějaké výhody volných víkendů např. úředníci na úřadech? Proč ve svých kancelářích nesedí i o víkendu? Věřím, že tak jako si lidé s chutí zajdou o víkendu nakoupit, tak by stejně s chutí běhali po úředech. Ono spousta lidí už o víkendu snad ani nic jiného než vyrazit do obchodu ani neumí, i když by nemuseli. Sám v obchodě dělám, tak vím o čem píšu. O víkendových směnách často vídám stejné tváře lidí, kteří si nepřišli nakoupit, ale vyrazili na nedělní procházku. A je smutné, že to jsou často mladí lidé s dětmi, kteří místo aby s nimi vyrazili někam do přírody,tak je táhnou do obchodu. Párkrát jsem byl svědkem toho, když dítě prohlásilo, že ho to v obchodě nebaví a rodiče mu jen odsekli kam jinam by chtělo jít. Ale to jen tak mimochodem. Jak jsem psal, tak pracuji v obchodě, stejně jako moje žena, a je to opravdu "bezva", když se díky tomu, že pracujeme každý jinde a máme rozdílné směny, vidíme jen chvíli večer před spaním a společné volno máme tak 2 dny v měsíci, a společné volno o víkendu tak jednou za dva měsíce. Jsou povolání, která jsou pro chod společnosti nezbytná, jako energetici, zdravotnictví, doprava, ale právě obchody bych tam neřadil. Pamatuju doby, že všechny obchody zavřely v sobotu v poledne a lidi to klidně do pondělí přežili. Řeči o čerstvém rohlíku jsou směšné, když na to dojde, tak prodejní doba např. chleba je 72 hodin, a to že mají stále čerstvý je jen snaha obchodníků nalákat zákazníky, i když by klidně mohli celý víkend prodávat chleba páteční. Závěrem jen dodám, že návrh zákona se týká jen svátků, což je asi 8 - 10dnů v roce, nikoliv víkendů.
+21
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 3. 2013 11:30 | jezevec

chtěl jsem tím naznačit, že vedle značné množiny lidí, nikterak netoužících po tom, aby se do nich někdo sral a konal jim proti jejich vůli a zájmu, dobro nějakými zákazy - je tady ještě i celá řada skupin, kterým se žádné dobro přinést ani nemůže, protože se jich to netýká. vyjímky potvrzují pravidlo.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 3. 2013 15:23 | Terez

Ahoj Dědo, víte, nejhorší je to, že nic není jenom bíle nebo černé. V takovém kvantu lidí, oborů, názorů.. se prostě nemůžete zavděčit všem. Nebrala bych to do takových extrémů, ono dizkuse měla být tuším o obchodech a taháte do toho továrny a nemocnice, armádu. To se mi zdá trošku nefér. Stejně tak vaše prohlášení, že takhle debata nemá smysl. Není demokracie právě o debatách, názorech, kompromisech. Vy máte svůj názor, já ho respektuji. Ale respektujte prosím i názor ostatních. Všichni prostě nejsou odvaření z toho, že se tady děla od nevidím do nevidím a za vrchol týdne je považován často spolecný oběd u Mekáče a pak hurá do Tesca.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 3. 2013 14:55 | havlae

Dřív sedlák a jeho lidé v sezoně dělali pomalu od nevidím do nevidím, protože to provoz potřeboval = byli závislí na počasí. Pouze v zimě dělal nejnutnější práce se zvířaty, ať byla sobota, neděle, svátek. Jinak se v zimním období a při nepřízni počasí v ostatních obdobích věnovali opravám v hospodářství a výrobě nářadí pro hospodářství nutnému.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 3. 2013 14:53 | Terez

Jezevče, homosexuál nemá rodinu? Nejste náhodou vy trošku urážlivý ve svém afektu naštvanosti? Chcete mi taky tvrdit, že lidé nakupují JENOM čistě o víkendu a přes týden prostě nejí?? Co se týče třetího bodu, dáváte si na Vánoce v rodině dárky, slavíte je? Jste sám věřící? Třeba státní svátek na sv. Václava není nicméně o náboženství, ale o historii. Další vaše otázky nemůžu brát ale vážně. Kopete kolem sebe nohama a berete to do extrému (s povinnou pauzou, kterou stejně musíte mít a netvrďte že nejíte - i když jestli nakupujete jednou týdně, věřím, že šestý den už fakt není co jíst..)
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 3. 2013 14:48 | Terez

Ahoj Soňo, líbí se mi vaše reakce. Máte pravdu, výhra by to byla jenom pro jedny. Ze začatku mého komentáře Vám však musím říct, že jsem chvíli pracovala v bance a byl to naprostý hnus. Od rána do večera, kdy si proboha jen koupím pečivo, oblečení? Řešením byla sobota. Myslím, že jeden den na nákupy ale stačí. Proto bych se opravdu přikláněla jenom k volnu v neděli. Tady se není o čem bavi, záchranné složky toto nemohou dodržet, to je jasné. Jenomže jak tady někdo psal, když volno, tak pro všechny, tak to mi přijde jako předsedo, oni mají záchod.. atd.. U nějakých povolání prostě denní absence jde, někde jde. Můj názor je jenom ten, že by to bylo super, kdyby opravdu byl den alespoň klid. Možná je to naivní představa, částěčně určitě ano. Ale prostě nevěřím tomu, že den bez nákupu by to Češi nevydrželi..
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 3. 2013 14:00 | jezevec

pár otázek zastáncům zákazu: 1) jaké rodině se má věnovat bezdětný mlamoj, osamocený stařík, nebo homosexuál? 2) kdy si má nakoupit člověk, který v obvyklé pracovní době obchodů pracuje? má se nechat vykopnout z práce, nebo chcípnout hlady? 3) proč má vánoce slavit muslim či bezvěrec? 4) za chvíli tady muslimů bude víc než nás, zákon zůstane ale vymění se jeho obsah - takže v pátek bude všude zavřeno, ale v neděli půjdete do práce - stále spokojeni? 5) nepudeme nakupovat, pudeme do zoo. nebo do kina. takže zaměstnanci zoo (kina) nemají právo na rodinu? ano? vadí jen nakupování, jinak půjde proud i poteče voda, natankujete si, divadla hrajou, restaurace fungují, nemocnice nezavřou, ... jen si nesmíte koupit čerstvý rohlík. 6) a co polední pauza? neměla by být povinná? aspoň se lidi stihnut v klidu nažrat. za komunistů byla polední pauza normální a taky se nikdo nehroutil.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 3. 2013 13:39 | Soňa

Terez odpověď je nasnadě - protože to bude diskriminovat naprosto všechna ostatní odvětví, protože naprosto ve všech se jede na směny. To jako lékař, zdr. sestra, pekař, energetik, záchranář, seřizovač atd. atd. musí pracovat o víkendu, ale pro chleba holt musí jen od pondělka do pátku? JAK JIM TO VYSVĚTLÍTE? Kdy si má bankovní úřednice pracující od devíti do pěti koupit boty a dětem teplákovou soupravu na tělák? Jak to chcete provést, aniž byste od zásobování odřízla půlku obyvatelstva? Tedy právě tu půlku, která pracuje a tudíž krmí ten zbytek? Vy jste totiž ve stádiu, kdy se opíjíte krásnou lidumilnou myšlenkou, která by ale po uvedení do praxe skončila šíleným debaklem (a nebyla by první).
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 3. 2013 10:06

Přece vás osobně nikdo pracovat nenutí... obzvlášť ve svátek. Nebo ano? Dělal jsem v nepřetržitém provozu skoro 38let, naprosto bez újmy na zdraví. Prostě pro mně byl víkend, když jsem měl volno a pracovní den, když jsem byl v práci.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 3. 2013 10:02 | Ladislav Strnad

Vymýšket a prosazovat hodvadiny, to jim jde. Jak by se asi "skupina voličů ze Zlínského kraje" tvářila, kdyby si například operátoři v elektrárnách, nebo felčaři na LSPP řekli, že ve svátek se nemá dělat a v elektrárnách povypínali stroje, v nemocnicích prostě zavřeli a všichni šli domů ctít svátky? Nevidím důvod jakýmkoliv způsobem autoritativně omezovat otevírací dobu obchodů. Směnaři dělají odpoledne, v noci, o víkendu a samozřejmě o svátcích. Proč by to nemohli dělat obchodníci? A pokud svým zaměstnancům za práci mimo pracovní dobu "skupiny voličů Zlínského kraje" zaplatí dle platné legislativy, tak nevidím žádnej problém. A pánbíčkáři můžou klidně sedět doma a držet svátky.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 3. 2013 7:34

Ne všem obchodníkům by asi náklady klesly. Musí se brát v úvahu režije "mrtvých" prostor = vytápění, ostraha atd. a nevyužití výrobních zařízení. Proč byly zavedeny v továrnách 2 až 3 směnné provozy? Aby stroj nestál, ale vyráběl...
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 3. 2013 7:27 | havlae

Dobrý den! Ještě jednou vstupuji do diskuze. Ve všední den v rozhovoru (informace o zboží) s prodávající došlo i na tato její slova: Dělala jsem v obchodě, kde o sobotách, nedělích a svátek bylo zavřeno. Kdykoliv jsem potřebovala něco zařídit na úřadech (např. dopravní inspetoriát apod.), musela jsem zavřít a brát si dovolenou. Teď si tyto věci mohu zařídit i ve všední den a dovolenou mám pouze pro rekreaci s rodinou.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 3. 2013 23:29 | Petr Slavík

Svátky jsou od toho, aby se slavilo. Tím, že svátek je skoro jako pracovní den, mnozí neví, jaký svátek a proč se vlastně slaví. Beztak se podvádí při množství odpracovaných hodin. Náklady obchodníkům klesnou a s tím by mohlo dojít ke snížení cen.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 3. 2013 22:43 | Michal

Pred 15 lety meli v Nemecku obchody ve vsedni den zcela bezne otevreno do 20.00.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 3. 2013 21:42 | Děda Ladin

Letmo jsem proletěl diskusi a vedle názorů rozumných - v menšině - je to vše zmatek nad zmatek. Společnost, alespoň ta fungující, je mnohavrstevnatá a pestrá. Sféra obchodu, to je jen jeden segment množiny, kterou představuje společnost. Netroufám si ani odhadnout, jak velký a jak podstatný. Ale bavit se o dnech pracovních a dnech volna, zda více zde, nebo více tam, to mi připadá, jako silně vytržené ze souvislostí, až nesmyslné. Podotýkám, že mám zkušenost osobní, bezprostřední z oblasti chemického průmyslu, i zkušenost zprostředkovanou zkušeností mé ženy právě ze sféry obchodu. Jako dlouholetý pracovník ve čtyřsměnném provozu chemické továrny vím nejlépe, kde jsou hranice možného. Proč nerozšířit debatu z oblasti obchodu i na oblast průmyslu, energetiky, vodárenství, chovu dobytka, zdravotnictví, péče o nedonošené i přestárlé, etc., etc,? Myslíte, že je možné odstavit např. energetický agregát na víkend tak, aby si mohli uštvaní energetici dáchnout se svými rodinami? Už slyším ty salvy smíchu energetiků... Aby to bylo realizovatelné, museli by zahájit útlumový provoz už ve čtvrtek o půlnoci a k plné výrobě - tak, jak je od nich běžně očekáváno, by se vrátili nejdříve ve středu následujícího týdne dopoledne... I kdybychom přestáli námitky ekonomů, nerozchodili bychom námitky obyvatelstva. A tak bychom mohli pokračovat obor od oboru, vždy bychom dospěli k absurdním závěrům, absurdním a ještě absurdnějším. A kdy a kde si mají nakoupit ty zástupy uštvaných matek z oborů mimo obchod, které jsem jmenoval i nejmenoval, když jejich směny, jejich pracovní rytmus se míjí s rytmem sobot, nedělí a vyjmenovaných svátků? Tuto debatu považuji od samého počátku za nesmyslnou. Protože vychází z nesmyslných předpokladů a směřuje k nesmyslným závěrům. Tato diskuse je moderovaná způsobem, který povede jen odkanalizování hněvu jedné skupiny společnosti do ztracena, a k posílení statutu jiných skupin - odborářských bossů, novinářů, zaměstnavatelů a jiných příživníků. Co tak vrátit práci - i ve sféře obchodu - do kdysi běžných lidských rozměrů? Co kdyby na pracovních úřadech neseděli nezaměstnaní a nemleli současně mlýnek a nouzi, ale místo toho se dělili o práci s dnes "uštvanými matkami", ale "šťastnějšími" protože v pracovním poměru? Ví někdo, kolik práce může zastat jeden člověk? Myslím, že ví. Ten jeden zaměstnaný. Ale to neví manažeři. Oni ví jen to, že na každé pracovní místo čeká za branou 15 - 20 jiných, kteří by totéž rádi vyzkoušeli. Proč jim nedat příležitost? Že? Nakonec si myslím, že i tento můj next je nesmyslný. Je tak dlouhý, že ho vůbec nikdo nebude číst, natož aby se nad ním někdo zamyslel a jej pochopil. Taková je společnost, taková je doba. Ceterum autem censeo, nejvyšší čas se ozbrojit.
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 3. 2013 21:29 | Mirka

Vzpomínám si na dobu před cca 15 lety, když přijel můj německý kolega k nám do Čech a neskonale nám záviděl otevřené obchody a nákupní střediska, v sobotu,neděli a o svátcích. Byl upřímně naštvaný z toho, že u nich tato "svoboda" nakupování a prodeje není. Říkal tehdy: "Lidé chtějí nakupovat a obchodníci a jejich zaměstnanci prodávat, ale odbory nám tuhle možnost nedovolí". Dnes po 15 letech, je tomu tak, že německé obchody mají již otevřeno každou sobotu a prodejní doba ve všední dny se z původních 18,00 hodin nenápadně prodlužuje do 20,00 někdy i do 21,00 hodin. Jde přece o svobodu podnikání, nebo ne? Naši čeští Blaničtí rytíři-odboráři se probudili a rozhodli se poněkud se zpožděním prosadit něco, od čeho už v jiných zemích po zkušenostech upouštějí. Pokud se jim to povede, tak se budeme pár let trápit se zavřenými obchody a potom se opět vrátíme k současnému stavu a budeme si pochvalovat jak je to fajn, když si člověk může v klidu nakoupit i o víkendu, protože během týdne mu na podobné aktivity vzhledem k vytížení v zaměstnání nezbývá čas ani chuť.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 3. 2013 21:06 | Michal Kára

A ve kterých oborech je to podle vás nezbytné? Vodárny? Nene, dřív lidi tekoucí vodu neměli a taky žili. Navíc si přece mohou napustit vodu do kýble. Energetika? Dřív elektřina přece nebyla...
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 3. 2013 20:25 | Nox

Resit otviraci dobu zakazy ze zakona navidim jako prave nejlepsi napad. Jinak at si o svatcich obchodnici klidne zavrou. Stejne nechapu, ze se jim to vyplati, kolik lidi proboha jde nakupovat treba na stedry den? Ale zakazovat prodej o vikendech vidim jako pitomost. Clovek, ktery ma casove narocnejsi zamestnani a navic treba dojizdi nema ve vsedni den moc casu a klidu na nakup. Nebo se snad chcete dozit doby, kdy v patek odpoledne budou vsude obrovske fronty plne nervoznich lidi, kteri se honem honem snazi nakoupit, ze na cely vikend zavrou?
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 3. 2013 19:01 | jarek

Hoste, to,že je mít o svátcích volno považuje za normální většina lidí obývajících tuto planetu, asi kromě několika prazvláštních lidí. A je mi líto všech co musí z provozních důvodů o víkendech a svátcích pracovat.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 3. 2013 18:50 | jarek

dane, já jsem ve škole nechyběl, ale je třeba se naučit číst. Cituji sebe " kromě provozů,kde je to z funkčních důvodů nezbytné". To bylo napsáno v původním příspěvku. Znovu opakuji, je třeba umět alespoň číst...
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Tomáš Březina

podnikatel, Best

Jiří Krušina

podnikatel, Energo-Pro

Tomáš Březina
ÚSPĚŠNOST
66,67 %

z 3 duelů
×
Jiří Krušina
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services