Řešení krize zdravotnictví: zodpovědným tisícovka na ruku. Co si o tom myslíte?

Využijete každou příležitost trochu si přivydělat? Příští rok se vám možná naskytne jedinečný melouch pro celou rodinu. Popis práce: péče o vlastní zdraví. Odměna: tisícovka na hlavu. Vyplácená cash. Co si o tom myslíte?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 3. 2013 8:54, Mahas

heslovite - nestiham

1. platy - s hyenismem a vydiranim bezte vite kam, doktori chteji pomerove to same, jako je to v soukrome sfere, pokud to nebude, budou pokracovat jevy, ktere jsem vyjmenoval vyse a to si piste , ze budou. Navic - ten pozadavek je nejen zcela legitimni, ale byl jiz jednou schvalen a potvrzen podpisem. BTW CR ty platy doktoru vpohode muze utahnout, ale to by nesmela davat smesny 7,58% HDP do rozpoctu a nesmela by byt platba zdravotniho pojisteni OSVC na 50% toho, co odvadi zamestnanci. Tohle ministr slyset nechce.
2. placeni atestaci - blud, plati jen pro USA a to jeste ne vsude, v Evrope nikoliv, alespon o tom nevim, v CR ten lekar uz "plati" svymi nizkymi prijmy do atestace, takze chtit po nem, aby to platil pak podruhe, tomu ja rikam svinstvo, soudci ten 3x nasobek platu maji dokonce v zakone a ted se budou soudit o dorovnani u Ustavniho soudcu
3. najdete mi jedinou vetu, kde jsem byt jen naznacil, ze je holisticky pristup sarlatanstvim. Nebo ze bych byl nepristupny te myslence, to je -bohuzel - ciste a jen vase projekce. Akupunktura je uznava metodika i v alopaticke medicine, CLK ji uznava, ale pojistovny ji odmitaji hradit. To same pro bylinky, etikoterapii ( pokud to nenavlecete na psychiatrii/pschologocike vysetreni a lecbu ). Ja se jen ptam, kdo to bude skolit, za kolik a v jakem rozsahu a to nejdulezitejsi, kdo to bude vsechno platit. Jako nadstavbova atestace, pro zacatek vyborny napad, jako kolecky v ramci nekterych oboru, dle meho nesmysl, kdyz ani tu lecbu pak nemuzete vykazata pojistovne.

Zobrazit celé vlákno

+34
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

1. 3. 2013 9:37

Vy jste opravdu lékař, který skládal Hippokratovu přísahu?

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 22 komentářů)

29. 1. 2016 12:07 | George Slusher

Sie benötigen eine Finanzierung?
Wir vergeben Darlehen. Bewerben Sie sich jetzt. Senden Sie uns u.a. Details zurück und Sie erhalten in Kürze Antwort
Vorname:
Familienname: Geschlecht: Land: Telefonnummer: benötigter Darlehensbetrag: Gewünschte Laufzeit:
Mit freundlichen Grüßen


George Slusher
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 3. 2013 19:23 | Rebave

Mám výhrady k tomu, že se nedržíte vyhlášeného tématu. Začalo se u okurek a skončilo u jablek. Článek byl o něčem jiném, než o Vašem nekonečném sporu na těchto stránkách. Nechcete se sejít na pivo a vyříkat si to osobně (pánové Mahas a Fredy)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 3. 2013 16:25 | Slávka

Nápad s tisícovkou považuji za neskutečně hloupý.Pokud by člověku,který v dvouletém intervalu absolvuje všechny preventivní prohlídky byla garantována po další dva roky bezplatná ambulantní léčba a zrušeny poplatky za recept,dalo by se to pokládat za přínosné a a motivující. Jinak příspěvky na bazény,masáže ap.,pokud nejsou přimo součástí léčebného procesu,považuji za plýtvání.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 3. 2013 9:37

Vy jste opravdu lékař, který skládal Hippokratovu přísahu?
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 3. 2013 8:54 | Mahas

heslovite - nestiham
1. platy - s hyenismem a vydiranim bezte vite kam, doktori chteji pomerove to same, jako je to v soukrome sfere, pokud to nebude, budou pokracovat jevy, ktere jsem vyjmenoval vyse a to si piste , ze budou. Navic - ten pozadavek je nejen zcela legitimni, ale byl jiz jednou schvalen a potvrzen podpisem. BTW CR ty platy doktoru vpohode muze utahnout, ale to by nesmela davat smesny 7,58% HDP do rozpoctu a nesmela by byt platba zdravotniho pojisteni OSVC na 50% toho, co odvadi zamestnanci. Tohle ministr slyset nechce. 2. placeni atestaci - blud, plati jen pro USA a to jeste ne vsude, v Evrope nikoliv, alespon o tom nevim, v CR ten lekar uz "plati" svymi nizkymi prijmy do atestace, takze chtit po nem, aby to platil pak podruhe, tomu ja rikam svinstvo, soudci ten 3x nasobek platu maji dokonce v zakone a ted se budou soudit o dorovnani u Ustavniho soudcu 3. najdete mi jedinou vetu, kde jsem byt jen naznacil, ze je holisticky pristup sarlatanstvim. Nebo ze bych byl nepristupny te myslence, to je -bohuzel - ciste a jen vase projekce. Akupunktura je uznava metodika i v alopaticke medicine, CLK ji uznava, ale pojistovny ji odmitaji hradit. To same pro bylinky, etikoterapii ( pokud to nenavlecete na psychiatrii/pschologocike vysetreni a lecbu ). Ja se jen ptam, kdo to bude skolit, za kolik a v jakem rozsahu a to nejdulezitejsi, kdo to bude vsechno platit. Jako nadstavbova atestace, pro zacatek vyborny napad, jako kolecky v ramci nekterych oboru, dle meho nesmysl, kdyz ani tu lecbu pak nemuzete vykazata pojistovne.
+34
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 3. 2013 7:57 | Fredy

Sleduji, že se spíše bráníte novým pohledům na zdravotnictví, ale to je asi normální. Vše nejde najednou lámat přes koleno. Nejsem lékař, tudíž mi promiňte že nepoužívám odborné výrazy, ale hodnotím vše laickým pohledem.
Asi se nějak motáme v kruhu. Vy celostní medicínu neustále odkláníte k léčitelům, čínské medicíně až skoro k šarlatánství, ale tak tomu přece není. Z pohledu celostní medicíny je drtivá většina nemocí a psychických potíží spíše systémovou poruchou celého organismu. Také příčin bývá několik a pro opravdové a trvalé uzdravení je nutné vždy tyto faktory brát v úvahu a systémově je léčit. Zatímco naše současná medicína řeší onemocnění často jen na úrovni odstranění projevů a následků nemoci, tak ta celostní by měla řešit nemoci ze zdrojů jejich příčin a ve vzájemném propojení, tedy somato-psychického komplexu.
Důležité je tam ta komplexnost. Když má někdo zlámanou nohu, tak to asi není třeba řešit složitě, komplexně, tedy celostně. Pokud se nejedná o komplikovaný případ, spojený ještě s něčím dalším. Ale v případě civilizačních onemocnění (bolesti zad, hlavy ...) tak těch příčin může být mnoho. Nejjednodušeji se to řeší pomocí analgetik. A to je právě ta chyba. Jistě, pacient je spokojený (on potřebuje hlavně aby už to přestalo bolet), ale co příčina? Ale což prášků je dost a takový pacient živí nejen lékaře, ale hlavně farmaceutické giganty. A výsledkem je to, že se pacient dostal do uzavřeného kolotoče, ze kterého není úniku. Posléze začne mít zažívací potíže (chemické "jedy" dělají své), tak dostane další prášky a pak další a najednou z toho má deprese, tak přidáme ještě antidepresiva a pak si může pomalu vyhlížet typ rakve .....
Osobně považuji celostní medicínu, jako obor, který by se měl postupně dostat do tzv. velké medicíny. Jde o to, že když se lidé cítí nemocní, mají objektivní potíže, a přesto u nich vyšetření neprokážou žádnou konkrétní nemoc, tak by neskončili u psychiatra, jako je tomu často dnes, ale u lékaře, který by jim dokázal komplexně poradit. Ale je pravda, že toto mohou dělat jen ti, kteří o to mají především zájem, ale také jsou znalí problematiky z různých oborů. Kdo by to chtěl považovat "jen" za dobrý kšeft, tak ať o tom ani neuvažuje.
Co se týče platů lékařů a srovnávat je například s Německem, je trochu zcestné. Žijeme totiž tady, v ČR a tady jsou jiné možnosti a jiná životní úroveň. To samé si mohou přát učitelé, policisté, úředníci ..... prostě každý by si přál mít plat vyšší, jako mají tam, kde je vyšší životní úroveň, ale i vyšší náklady. Proto se nedivte, že mnozí lidé a není jich málo, považují snahy lékařů na 3 násobek průměrného platu, za hyenismus a vydírání.
A ještě k tom u placení atestací. Vy jste asi nepochopil to, že na západě si lékaři platí nejen atestace, ale kompletní vzdělání a berou to tak, jako samozřejmost. Později se jim tyto náklady vrátí. A tak by tomu mělo být i u nás.
Děkuji Vám za zajímavou výměnu názorů a přeji aby se Vám dařilo.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 3. 2013 2:30 | Mahas

Zacnu od konce . To je prave ten omyl - jednak jsem vam uvedl cisla, ta tak trochu tu vasi heuristiku umi hezky potlacit ( dojmologie - vas pribuzny ma trojnasobek, tak vsichni ostatni ho maji taky a tudiz je vsechno OK - sorry, ale proste to tak neni ). Ti lide proste realne porad odchazeji, akce Dekujeme-odchazime a jeji vysledky ( prislib 3x prumerneho platu pro plne kvalifikovaneho doktora kolem 36-40 let je OK v porovnani se zahranicim ) to na chvili zbrzdily. Jenze v realu to tak neni a Heger se k plneni memoranda nechce znat. To, ze vas znamy ma 3x, proste neznamena, ze ho ma kazdy ten prumerne vzdelany lekar s ukoncenym vzdelanim a dostatecnou praxi. A to bylo prislibeno, podepsano. I sam Heger uznava, ze to tak do konce roku 2013 proste nebude. Takze - v realu - diky tomu, ze to tak neni, ti lekari stale odchazeji, vas "pocit" a "povedomi" na tom vubec nic nemeni, stejna jako na procentualni zastoupeni zen-absoluventek a moje vysvetleni - dle meho - stale plati. Porad to neni obor, ktery se vyplati... aspon zatim...
Mam kamarada, co dela v Hamburku zastupce primare na ortopedicke klinice. Jeho plat je 10000 Euro mesicne bez sluzeb, to je i na Nemce hodne. Ale proste se k nemu dopracoval. Prumerny nemecky doktor ma doopravdy se sluzbami tech 8500-9000 Euro mesicne , vyssi sarze a soukromnici maji samozrejme vice...
No a k te celostni/psychosomaticke/holis tickemedicine/etikoterapii. Ja vubec nerozporuji vliv psychiky na zdravi lidi. Prave naopak. Ale jeji prukaznost v ramci evidence-based-medicine je horsi. Uz jen klasicke rehabilitaci se vycita, ze spoustu veci stanovuje jen na zaklade "vjemu" - no bodejd by taky ne, kdyz pracuje nejen se strukturalnimi, ale predevsim funkcnimi zmenami v organismu, ktere se v case meni. Presto nebo prave proto se treba rehabilitace stava takovou relativni legalni popelkou v ramci oboru soucasne alopaticke mediciny, a prave proto se ona sama snazi co nejvice veci "zmerit". ne vzdy to jde, ale diky modernim technologiim je toho stale vice a vice. Presto pojistovna proste nektere veci odmita nasmlouvat, protoze "nebyla prokazana jejich ucinnost na klinicky overenych studiich ". Psychiatrie je na tom jeste hure, protoze diagnozu stanovujete typicky na zaklade anamnezy a souboru priznaku, ktere bud spadaji nebo nespadaji do nejakeho vzorce, ale jen velmi obtizne si to overujete - laboratorne, zobrazovacimi metodikami, ale treba i funkcnimi testy, ktere jsou standardizovane. Ale i psychiatrie se cim dal vice posouva k prukaznosti biochemickych zmen v mozku, uz to neni ten drive znamy soubor anamnestickych dat - co v detstvi, prvni sexualni zazitek, katarze atd. atd.
Psychosomaticka medicina je v tomto jeste "nad tim". A prave tou "mechanistickou neprukaznosti sve vlastni efektivity" se dostava na uroven akupunktury, cinske mediciny, bylinkarstvi, coz je povazovano alopatickymi lekari za medicinu tzv. alternativni, nevedeckou, ne evidence-based a je tezke prokazat jeji ucinnost. A o tu jde pojistovnam, aby to fungovalo "statisticky", zprumerovane, ackoliv pacienti zprumerovani proste nejsou. Cimz vubec nerozporuji, ze by nefungovala - at uz akupunktura, tak cinska medicina prave umi velmi dobre pracovat s ranymi stadii onemocneni, kdy priznaky jsou minimalni a nedoslo jeste k ireverzibilnim strukturalnim zmenam, tudiz si "telo umi pomoci samo" - jen mu dat tu moznost, cas. Bohuzel, ne vzdy to jde v tech vyssich stadiich, kdy uz jsou jasne zmeny strukturalni / ale i tam pomuze vyladeni imunity v hojeni velice velmi /.
Uz chapete, proc ji povazuji za neco mimo soucasny standardni ramec? Pojistovny na to nemaji kolonky, az se - statisticky cili evidence-based - presvedci, ze to funguje a ti lide, po lecbe napr. etikoterapii, prestanou "konzumovat" dalsi slozky systemu ( prasky, fyzikalni terapii, "masaze" - napr. u rehabilitace chronickych bolesti zad, ktere jsou primarne vyvovalny stresem, coz je nepopiratelne moje klinicka zkusenost, jenze to neni evidence-based ), tak to pojistovny budou ochotne platit. Zatim s tim maji problem nejen ortopedi, rehabilitacni lekari, ci psychiatri, ale i rada pacientu, protoze oni chteji "ty masaze" a odmitaji si priznat, ze jejich problem je razu psychosomatickeho a bez vyreseni te psychiky jde vzdy "temi masazemi" jen o docasnou ulevu. Uz chapete ten rozdil?
A porad neznam odpoved na otazku, kdo tohle vsechno proskoleni zaplati? Skoleni, peci o ty lidi psychoterapii, koordinaci te lecbe holistickym terapeutem. Pojistovny to - snad jen zatim - nebudou, protoze na to neni kod, ony zatim v efekt neveri, zamestnavatele to nebudou, nebo aspon se budou zdrahat, pridat do kolecka te skupine lekaru, kterou jsem zminoval, dva nebo tri roky praxe v predatestacni priprave ( kdy ho platim ja, ale pracuje/skoli se jinde ) - to taky nevidim realne a lekari v priprave na atestaci na to nemaji...viz me predchozi prispevky...
Idealne si to vyzada tlak zdola, tedy od pacientu, kterym dojde, ze problem je razu psycho-somatickeho a budou pozadovat od lekare znalosti a metody, ktere umi s obojim ( je to ve skutecnosti porad jen jedno telo a jeho hormonalni a chemicke vazby, to jen nase mozky si to rozdeluji, protoze si to sami sobe snazime ulehcit ). Ale - aspon zpocatku - to rozhodne bude muset byt pacient, kdo tohle bude platit. Aspon ja to tak vidim...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 2. 2013 22:05 | Fredy

Připadá mi, že každý píšeme o něčem jiném. Já netvrdím, že nechcete celostní medicínu, ale považujete ji za něco jiného, alternativního a uvažujete jak bude placena. Tedy spíše, že by asi měla být zdarma. Ale já píší o celostní medicíně, jako součást komplexní péče, tedy hrazené ze stejného zdroje, jako jakékoliv jiná péče. V podstatě jde jen o jakýsi další obor, který, na rozdíl od jednotlivých specializací, sleduje pacienta komplexně a najednou. Nikoliv že běhá od jednoho k druhému (současný stav) a jako rozhodčí mu to píská praktický lékař. Samozřejmě že součástí toho je i psychologie a psychiatrie, neboli pohled na člověčí duši. A asi sám víte, že příčiny mnohých nemocí jsou psychického původu, jako stres, beznaděj, zoufalství, obavy, přecitlivělost, vztek, nenávist ..... a z toho pramenící různé zdravotní problémy.
Tak že závěrem, nic neoddělovat, nevymezovat, ale přijmout celostní medicínu, jako součást komplexní péče o člověka. Divil byste se, kolik lidí po něčem takové volá.
Co se týče platů lékařů, tak ti dobří na tom až tak špatně nejsou. Ten z naší rodiny, pokud se nepletu, tak má přibližně trojnásobek průměrné mzdy. A u těch v zahraničí to nevím, ale vzhledem k tomu, že mají již větší praxi, tak asi více. Co ale vím, že našich lékařů ven až tak moc neutíká. A není to jen o neznalosti jazyků.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 2. 2013 21:04 | Mahas

ach jo, nevim jestli se nevyjadruji presne. Ja nemam nic proti holistickemu principu mediciny, opakuji, ze Hnizdila a spol si vazim, ale proste - dle meho - nelze lekarum v priprave na atestaci dat dalsi dva az tri roky praxe navic v tomto oboru. Ja jsem jen polozil naprosto legitimni otazky ohledne plateb. Porad si stojim za tim, ze i holisticka ci alternativni medicina chce na pacientovi vydelat, jen to dela jinak. Melo by byt na pacientovi, kam pujde. Coz lze pri platbach cash nebo pokladenskem systemu, kde primarne rozhoduje pacient. Ony by se toho zdravotni pojistovny chytly, kdyz by se samy presvedcily, ze lecba holistickou metodou stoji v konecnem dusledku mene. Pevne tomu verim. Jen neverim v ty "ciste" ideje, neverim, ze vsem jde jen o blaho pacienta. O to jim jde taky nebo by aspon melo jit, ale jde jim - mimo jine a naprosto logicky - i o to , aby se tim mohli zivit a pokud mozno dobre zivit... V tom se alopaticky lekar od holistickeho lekare/lecitele nelisi ani o pid, a kdo tvrdi, ze lisi, tak jednoduse lze :-)
Poznamka o vzdelavani, ekonomii atd, atd... Neco jineho je sebevzdelavani, ktere si clovek mnohdy plati sam a vybira si na to dovolenou / aspon muj konkretni priklad / a neco zcela jineho je statem narizena, regulovana a povinna praxe a kurz !!! To je zatraceny rozdil... zeptejte se svych pribuznych - lekaru, kolik casu stravili obcas na hloupych kurzech, seminarich, ktere jim nic nedaly, ktere potrebovali prave a jen pro tu carku, jako splneny ukol. Nedelam si naprosto iluze, ze by holisticka medicina, kdyby se "zestatnila" sla jinym smerem. Poradani kurzu a skoleni je dnes velice vynosny byznys a je jedno, jestli se to tyka tvz alopaticke ci zapadni mediciny ci alternativni nebo holisticke. A ze jsem jich absoluvoval, v obou taborech. MUDr. Hnizdil si taky uctuje ( logicky ) za praxi u nej v ordinaci tusim 500 kc za den. Chapu, ze to nikdo nebude delat jen z lasky k bliznimu, ale proste to nekdo zaplatit musi a garantuji vam, ze lekari v priprave na atestaci si financne rozhodce nevyskakuji, a zamestnavatele si je stale zavazuji tzv "stabilizacnimi smlouvami", ktere pro ty lekare rozhodne vyhodne nejsou...
Takze si , prosim, znova prectete to, co jsem napsal. Nepsal jsem , ze jsem proti holistickemu principu ( zadna holisticka, ci celostni medicina neexistuje, exsituje jen snaha se na vec koukat co nejkomplexneji, coz je zcela nepochybne spravny smer ), jen me zajima, kdo to bude platit...
Ohledne vtazeni pacienta, mate pravdu, ale jen castecne, pacienti rozhoduji nohama, vybiraji si lekare podle jejich povesti. Takze nekteri lekari jsou pretizeni, jini zdaleka tak vytizeni nejsou... Navic si nemuzou urcovat sve ceny, maji danou cenu vykonu, ktere se roky nemeni, ktera je mnohdy neadekvatni ( jednim nebo druhym smerem ) a krome poctu vykonu to nemaji jak ovlivnit. Rozhoduje pojistovna, v CR prevazne VZP, ostatni se jen pridaji. Ale porad to neni tak, ze by pacient svymi penezmi hlasoval... On totiz nema pod kontrolou, co vsechno u lekare bude "konzumovat"... ale ze to jde , to ukazuji zubari. Jiz znacna cast, zatim prevazne ve vetsich mestech, dela jen mensi cast ( ci zadne ) vykonu "na pojistovnu" a nabizi pacientum mnoho zpoplatnenych sluzeb . Maji je v ceniku, daji vam vybrat, vite to predem, za co budete platit, byva vice variant . Ale stoji to rozhodne vice nez " na pojistovnu" . A pacient se rozhoduje umerne svym potrebam a penezence. I lekar si muze dovolit pak lehce odmitnout lidi, kteri neposlouchaji jeho doporuceni, protoze vi, ze prijdou jini, kteri ho budou respektovat.
Proste , dulezite je narovnat vztah lekar - pacient , kde pojistovna je jen prostrednikem a ne vladcem , jednomu sebere ( ve forme zdravotni dane ) a na nic se ho nepta a druhemu naridi a jak je videt nyni z jednani pojistoven i MZ CR, tak se zrizovatelu taky na nic nepta... tak to funguje dnes...
Ohledne pristupu k pacientovi. Vite, lekar alopaticke mediciny je v zapadnich zemich ( ty muzu srovnavat ) pomerne velmi dobre zaplaceny job. V CR to tak, pres rev medii a kasparka jmenem Heger, rozhodne neni. Takze neni ani konkurecni tlak, protoze lekaru je - pri soucasnem nastaveni systemu - tak nejak nedostatek, hlavne tech kvalifikovanych. Pocet zen abosluventek lekarskych fakult procentualne roste, bylo to za rok 2010 69% !!, byvalo to 50%. Ze by ti kluci hloupli? Ale kdeze... Podle me vlastni interpretace to znamena jedine - mladi , chytri a pracoviti muzi si umi spocitat, ze penize se daji vydelat mnohem snadneji a drive v jinych oborech a tak bud na medicinu vubec nejdou , nebo to absoluvuji a konci v zahranici ( rocne odejde do zahranici zhruba tretina az polovina - vetsinou castecne nebo plne kvalifikovanych ( atestovanych ) lekaru - poctu absoluventu mediciny v danem rocniku. Lekarsky stav tedy starne, neni prirozena obnova. Takze vychovavame lekare pro celou Evropu, USA, Kanadu, SAE, a dalsi popularni destinace. A proc ti lide odchazeji? No to je jasne, protoze jim dany bordylek vadi, jsou spatne zaplaceni, pretizeni a jeste s nimi reditelstvi mava jako s otroky. Byli by hloupi, kdyby v CR zustali...
Takze az bude lekar zaplacen tak, aby to vytvorilo zajem o ten obor, tak velmi rychle vznikne pretlak na trhu prace a lekari se proste budou muset zacit chovat vstricneji, protoze budou snadno v systemu nahraditelni. Dnes na te vratnici, kde pry cekaji zastupy - podle bachorek reditelu nemocnic - zadne zastupy necekaji....
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 2. 2013 21:04 | Mahas

ach jo, nevim jestli se nevyjadruji presne. Ja nemam nic proti holistickemu principu mediciny, opakuji, ze Hnizdila a spol si vazim, ale proste - dle meho - nelze lekarum v priprave na atestaci dat dalsi dva az tri roky praxe navic v tomto oboru. Ja jsem jen polozil naprosto legitimni otazky ohledne plateb. Porad si stojim za tim, ze i holisticka ci alternativni medicina chce na pacientovi vydelat, jen to dela jinak. Melo by byt na pacientovi, kam pujde. Coz lze pri platbach cash nebo pokladenskem systemu, kde primarne rozhoduje pacient. Ony by se toho zdravotni pojistovny chytly, kdyz by se samy presvedcily, ze lecba holistickou metodou stoji v konecnem dusledku mene. Pevne tomu verim. Jen neverim v ty "ciste" ideje, neverim, ze vsem jde jen o blaho pacienta. O to jim jde taky nebo by aspon melo jit, ale jde jim - mimo jine a naprosto logicky - i o to , aby se tim mohli zivit a pokud mozno dobre zivit... V tom se alopaticky lekar od holistickeho lekare/lecitele nelisi ani o pid, a kdo tvrdi, ze lisi, tak jednoduse lze :-)
Poznamka o vzdelavani, ekonomii atd, atd... Neco jineho je sebevzdelavani, ktere si clovek mnohdy plati sam a vybira si na to dovolenou / aspon muj konkretni priklad / a neco zcela jineho je statem narizena, regulovana a povinna praxe a kurz !!! To je zatraceny rozdil... zeptejte se svych pribuznych - lekaru, kolik casu stravili obcas na hloupych kurzech, seminarich, ktere jim nic nedaly, ktere potrebovali prave a jen pro tu carku, jako splneny ukol. Nedelam si naprosto iluze, ze by holisticka medicina, kdyby se "zestatnila" sla jinym smerem. Poradani kurzu a skoleni je dnes velice vynosny byznys a je jedno, jestli se to tyka tvz alopaticke ci zapadni mediciny ci alternativni nebo holisticke. A ze jsem jich absoluvoval, v obou taborech. MUDr. Hnizdil si taky uctuje ( logicky ) za praxi u nej v ordinaci tusim 500 kc za den. Chapu, ze to nikdo nebude delat jen z lasky k bliznimu, ale proste to nekdo zaplatit musi a garantuji vam, ze lekari v priprave na atestaci si financne rozhodce nevyskakuji, a zamestnavatele si je stale zavazuji tzv "stabilizacnimi smlouvami", ktere pro ty lekare rozhodne vyhodne nejsou...
Takze si , prosim, znova prectete to, co jsem napsal. Nepsal jsem , ze jsem proti holistickemu principu ( zadna holisticka, ci celostni medicina neexistuje, exsituje jen snaha se na vec koukat co nejkomplexneji, coz je zcela nepochybne spravny smer ), jen me zajima, kdo to bude platit...
Ohledne vtazeni pacienta, mate pravdu, ale jen castecne, pacienti rozhoduji nohama, vybiraji si lekare podle jejich povesti. Takze nekteri lekari jsou pretizeni, jini zdaleka tak vytizeni nejsou... Navic si nemuzou urcovat sve ceny, maji danou cenu vykonu, ktere se roky nemeni, ktera je mnohdy neadekvatni ( jednim nebo druhym smerem ) a krome poctu vykonu to nemaji jak ovlivnit. Rozhoduje pojistovna, v CR prevazne VZP, ostatni se jen pridaji. Ale porad to neni tak, ze by pacient svymi penezmi hlasoval... On totiz nema pod kontrolou, co vsechno u lekare bude "konzumovat"... ale ze to jde , to ukazuji zubari. Jiz znacna cast, zatim prevazne ve vetsich mestech, dela jen mensi cast ( ci zadne ) vykonu "na pojistovnu" a nabizi pacientum mnoho zpoplatnenych sluzeb . Maji je v ceniku, daji vam vybrat, vite to predem, za co budete platit, byva vice variant . Ale stoji to rozhodne vice nez " na pojistovnu" . A pacient se rozhoduje umerne svym potrebam a penezence. I lekar si muze dovolit pak lehce odmitnout lidi, kteri neposlouchaji jeho doporuceni, protoze vi, ze prijdou jini, kteri ho budou respektovat.
Proste , dulezite je narovnat vztah lekar - pacient , kde pojistovna je jen prostrednikem a ne vladcem , jednomu sebere ( ve forme zdravotni dane ) a na nic se ho nepta a druhemu naridi a jak je videt nyni z jednani pojistoven i MZ CR, tak se zrizovatelu taky na nic nepta... tak to funguje dnes...
Ohledne pristupu k pacientovi. Vite, lekar alopaticke mediciny je v zapadnich zemich ( ty muzu srovnavat ) pomerne velmi dobre zaplaceny job. V CR to tak, pres rev medii a kasparka jmenem Heger, rozhodne neni. Takze neni ani konkurecni tlak, protoze lekaru je - pri soucasnem nastaveni systemu - tak nejak nedostatek, hlavne tech kvalifikovanych. Pocet zen abosluventek lekarskych fakult procentualne roste, bylo to za rok 2010 69% !!, byvalo to 50%. Ze by ti kluci hloupli? Ale kdeze... Podle me vlastni interpretace to znamena jedine - mladi , chytri a pracoviti muzi si umi spocitat, ze penize se daji vydelat mnohem snadneji a drive v jinych oborech a tak bud na medicinu vubec nejdou , nebo to absoluvuji a konci v zahranici ( rocne odejde do zahranici zhruba tretina az polovina - vetsinou castecne nebo plne kvalifikovanych ( atestovanych ) lekaru - poctu absoluventu mediciny v danem rocniku. Lekarsky stav tedy starne, neni prirozena obnova. Takze vychovavame lekare pro celou Evropu, USA, Kanadu, SAE, a dalsi popularni destinace. A proc ti lide odchazeji? No to je jasne, protoze jim dany bordylek vadi, jsou spatne zaplaceni, pretizeni a jeste s nimi reditelstvi mava jako s otroky. Byli by hloupi, kdyby v CR zustali...
Takze az bude lekar zaplacen tak, aby to vytvorilo zajem o ten obor, tak velmi rychle vznikne pretlak na trhu prace a lekari se proste budou muset zacit chovat vstricneji, protoze budou snadno v systemu nahraditelni. Dnes na te vratnici, kde pry cekaji zastupy - podle bachorek reditelu nemocnic - zadne zastupy necekaji....
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 2. 2013 18:10

Fredy,naprosto s Váma souhlasím........
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 2. 2013 15:35 | D

Prevence je stejně občas k ničemu. Test na okultní krvácení negativní a za 2 měsíce zjištěn, až při potížích, nádor tlustého střeva. Preventivní prohlídky jsou dělány povrchně a mají tak význam nanejvýš u prohlídek chrupu a ani tam se občas nepodaří odhalit skrytý kaz včas.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 2. 2013 14:50 | Rebave

Myslím si, že je to hloupý návrh. Buďto budou podmínky pro splnění tak nepřijatelné pro nás pacienty nebo to budou vyhozené peníze. Troufám si tvrdit, že v dnešní době stále přibývá lidí, kteří o své zdraví pečují (zdravěji jíme, více se hýbeme), neboť dnes si minimálně 50 % populace umí spočítat, že zdraví není zadarmo. A stále se toto číslo zvyšuje. A ty, co na to nedbají, žádných 1000 Kč nedonutí změnit životní styl. Spíše bych uvažovala o zvýšeném příspěvku do systému kuřáky, alkoholiky a narkomany. Lze to nastavit i tak, že pokud se budou dobrovolně léčit, přirážka ke ZP nebude požadována. Normální je nekouřit, nerozumně nepít a neužívat jiné návykové látky. Proč má silný kuřák nárok na opakované léčení v lázních v prodlouženém termínu, kdy mezi procedurami s klidem kouří na veřejnosti před okny lékařů a astmatik, alergik, který se poctivě léčí, má preventivní prohlídky a hýbe se, nárok nemá, protože díky sportu a kompenzaci léky, je jeho kapacita plic normální. To je z mé vlastní zkušenosti. Takže já s tou výplatou na ruku nesouhlasím. Je dosti těžkých nemocí, kde by se tyto peníze daly upotřebit. Zdravím všechny zodpovědné.
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 2. 2013 14:48 | Fredy

Jste patrně lékař, tudíž mě obzvlášť překvapuje Vaše negace celostní medicíny. Možná si ji stále představujete jako alternativu, nebo konkurenční systém, ale tak to přece není. Celostní medicína a tak je tomu třeba v USA, ale i jinde, je součástí celkového zdravotního systému. Samozřejmě nejen v těch případech, kdy jednotlivé léčebné postupy selhávají, ale i jako prevence.
A co se týče vzdělávání, to se na mne nezlobte, je přitažené za vlasy. Když jsem, jako ekonom, potřeboval například znát daňové systémy a předpisy zemí EU, ale i mimo, neboť bez toho bych se neobešel, tak jsem také nebrečel kdo že mi to zaplatí. A nebyly to malé peníze. Vzdělání je přece věc každého z nás a ne nějakého systému. Chápu, že tady bylo vždy vše zadarmo, proto to pokroucené myšlení.
Co se týče celostní medicíny, tak znám nejen pana Hnízdila, ale mnohé další. Dokonce i praktické lékaře, kteří toto s kolegy jiných oborů, zatím spíše dobrovolně, praktikují. A mají úspěch, který se ovšem nikde nepublikuje. Přednější jsou nátlakové akce "děkujeme, už zase odcházíme" apod. A pacient? Jo, jako rukojmí dobrý ....
Možná jsem trochu více kritický, ale zažil jsem lepší systémy, tak mohu srovnávat. Třeba ten, kde je pojištění dobrovolné a skutečná konkurence zdravotních pojišťoven. To je o svobodném rozhodování každého jednotlivce. Samozřejmě ani toto není ideální. Je mnoho takových, kteří si platí jen základní pojištění a pak si, v případě nemoci, či úrazu, zbytek doplácí. Velká část si platí kvalitní pojištění, ale je i mnoho takových (a není to jen dáno výší příjmů), kteří si neplatí nic. Tací pak využívají/zneužívají toho, že pohotovost je zdarma.
Ideální model neexistuje nikde ve světě. Naše zdravotnictví je na dosti vysoké úrovni, co se vybavení a odbornosti týče. Ale chybí mu jednak lepší přístup k pacientům (což se už také mnohde lepší) a pak ta komplexnost. A tu by mohla nahradit právě celostní medicína.
Když se bavím s nějakým lékařem (v širší rodině máme hned tři, jeden zde a dva v zahraničí) a dostaneme se na krizi a jak to řešit, tak vždy radím začít od pacienta. Co on potřebuje, co mu vadí, či naopak vyhovuje, jak on by si to představoval. Všechny zdravotní reformy dělali vesměs lékaři, ale nikdy se neptali toho, pro koho to je, či komu mají sloužit.
Říká se, že péče o vlastní zdraví se zlepší až tehdy, když za něj budeme muset platit. Nejhorší hrob našeho systému je, že se tváří, jako bezplatné a přitom stojí neskutečné miliardy. Lze toto nějak vyřešit?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 2. 2013 14:40 | panpepee

Myslím si, že je to dobrý nápad. Spousta lidí se o své zdraví vůbec nezajímá a nyní je k tomu budou motivovat peníze. Když rodinný rozpočet dostane 4OOOKč, není to částka k zahození. Každého asi už někdy napadlo, jestli to má všecko uvnitř v těle v pohodě a je zdravý. Teď si zajde s rodinkou na pár prohlídek a budou mít jasno všichni. Navíc se nebudou budou více klidní, když budou vědět, že nejen oni ale i jejich nejbližší jsou v pořádku. No a za ty 4 litry si můžou udělat nějaký pěkný výlet!!!
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 2. 2013 13:52 | Mahas

pri vsi ucte, jaky je rozdil mezi slovy "malus a bonus na pojistnem" a Vasimi slevy na pojistnem? Cili zadne drbani levou rukou za pravym uchem, ale naprosto jasne kalkulace, prave jako u aut !!!
Technicky dotaz - kdo bude ty lekare v te celostni medicine skolit? Zadarmo? Bude za to placen? Bude to platit skoleny sam? V ramci sve predatestacni pripravy? To myslite vazne, ze treba ortoped bude 4 roky pracovat na ortopedii, rok stravi po kolecku na interne, ARO, neurologii, plasticke chirurgii, cevni chirurgii a dalsi dva az tri roky na nejakem pracovisti celostni mediciny? A ze bude celostni medicina , resp. jeji lecba hrazena ze zdravotniho pojisteni? Rehabilitace uz ma dnes jedno z delsich "kolecek" a rozhonde casove nejvice povinnych kurzu a stazi , hned po praktickem lekarstvi. Neni to zadny med a vy se k tomu chystate pridat dalsi dva roky navic... Nemam nic proti MUDr. Hnizdilovi a spol, stejne jako treba proti etikoterapii, ale domnivam se, sam za sebe, 2-3 roky povinne praxe pouze v tomto oboru je nesmysl.. Pak uz to vubec nikdo v CR nebude chtit delat, ta priprava je proste neunosne dlouha.
Navic, kdo to bude platit? Uz ted jsou lekari v priprave na atestaci vydirani stabilizacnimi smlouvami, ktere jim ohledne prijmu negarantuji nic, ale pokuty a vyhrozovani neumozneni priprave na atestaci, to tam reditele spitalu maji rozepsani velmi podrobne... Diky nechci...
Ohledne tzv. solidarniho systemu , to mate 100% pravdu, pohnat pacienta k financni zodpovednosti - coz funguje vsude, krome zdravotnictvi a skolstvi ( to, co zamestnava soucasne zdravotnictvi ekonomicky nejvice jsou minimalne ze 60% naklady spojene s dusledky obezity, hypertenze, metabolickeho sy, nektera onkologicka onemocneni, plicni nemoci - typicky astma, CHOPN, kterym se da ve valne vetsine pripadu predejit prave zmenou zivotniho stylu, ale kdyz ono to toho pacienta neboli, financne neboli, tak co by menil, tu endoprotezu si stejne vydynda, i kdyz ma 170 cm a 110-115 kg vahy - jako priklad ) Jenze to je politicky naprosto nepruchodne, protoze byste tim vlastne rekl lidem, ze co je napsano v ustave, neplati a ze je kazdy za sve zdravi primarne zodpovedny sam a valnou cast svych obtizi ( zdaleka ne vsechny ) , ma primo pod svou osobni kontrolou a tedy, pokud ho bude zanedbavat, lecen bude, ale bude to platit jaksi ze sveho a ne z penez vsech. Zadny politik to neudela. Nefunguje to tak ani v tom Svycarsku, ale ani v USA.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 2. 2013 12:39 | Fredy

Já jsem ale nikde nepsal, že jediným řešením je celostní medicina. Pouze to, že zde chybí. Nebo-li v tom nejideálnějším případě by měly obě medicíny fungovat vedle sebe. V zahraničí je to dnes běžné, možná i v tom Švýcarsku, ale to moc neznám. V USA ano. Ovšem, tak jak je zde zvykem, každá dobrá věc se musí nejdříve zkritizovat, mediálně (zaplaceně) pošpinit, tudíž si svoji cestu musí vyšlapávat zdlouhavě a trpělivě. Naštěstí sám pan ministr je odborník a nenechal se okecat farmaceutickými giganty a LOKem. Viz jeho vyjádření:
Vyhláška o celostní medicíně by měla projít legislativním procesem během prvního pololetí tohoto roku. Úřad ještě chce upravit třeba rozsah povinného vzdělání. Podle prvních představ by se lékař měl vzdělávat na odborných pracovištích zhruba 2 až 3 roky. "Bude to nadstavba celé řady medicínských oborů, zejména praktického lékařství, psychiatrie, interny, gynekologie, neurologie či rehabilitace....
Bonus/malus ..... proč ne. I to je řešení. I když, jak je zde zvykem, drbáním se pravou rukou za levým uchem. Jednodušší by bylo slevy na pojistném, nebo možnost se ze zdravotního pojištění vyvázat (zdravotní pojištění dobrovolné - něco jako havarijní pojištění u aut). Chápu, že zde by to byla revoluce jak vyšitá. Paradoxem je totiž to, že například ti, co se snaží žít zdravě, zdravotnictví ničím nezatěžují, tak doplácí na ty, kteří na to, lidově řečené, kašlou. A právě proto, že platí všichni, tak ti, co to mají na háku, s tím počítají a vyžadují co nejkvalitnější péči a hlavně zadarmo. S každým prdem běží k lékaři, pak si lekárny odnesou igelitku leků (od slova lekat, ne léčit :) ) a spoléhají na to, že ty malé, kulaté, zázraky to vyřeší za ně.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 2. 2013 10:20 | Mahas

ne ze bych byl primarne nejak velkym zastancem soucasneho modelu zdravotnictvi nebo mel neco proti holisticke medicine, ale to je ciste konkurencni boj. Kdyz spadnete ze strechy, rozhodne chcete, aby tam u toho byl traumatolog/spondylochirurg a tu stabilizaci vam pri frakture obratle udelal, pokud to je nutne... Soucasna medicina ma mnoho nectnosti, jednou z nich je i to, ze ne vzdy je cilem primarne vyleceny/tedy relativne zdravy pacient, ale... neni to tak, ze tzv. zapadni medicina je cerna a ta celostni je bila... Obe maji zajem na ekonomicke prospesnosti pro jeji propagatory/nositele, to mi nikdo nevymluvi... ano, jde o to najit takovy system, kde primarne sam pacient bude motivovany se o sve zdravi starat. Idealne tak, ze se mu to ekonomicky vyplati nejen v dlouhodobem horizontu ( nezapominejte na rozdeleni inteligence podle Gausovy krivky, takze pres 50% lidi na tohle proste neslysi, slyset nebude a bude nutit stat, aby se postaral o nasledky jejich "veseleho" zivotniho stylu ( na vyjmenovani staci obezita, hypertenze, diabetes, nektere typy nadoru ). Pokud bude financne motivovany, jasne stanovena pravidla s jasnymi konsekvencemi - typu malus/bonus u zdravotniho pojisteni - cili system Svycarska, tak to pacient - byt i ten potencialni - pociti jaksi primo na sve penezence a to zatracene funguje... Tzv alternativni ci holisticka medicina taky z lidi taha penize, to mi nikdo nevymluvi. A zmenu zivotniho stylu musi udelat kazdy sam a navic - neplati zadne univerzalni rady ci recepty, kazdy bude asi muset tu zmenu udelat trochu jinak a pokud bude motivovan treba tim, ze bude mit pristi rok nizsi spoluucast nebo pojistny plan, protoze jeho markery budou vporadku, tak na to uz by i levostranna cast z Gausovy krivky slyset mohla, nebo aspon jeji cast.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 2. 2013 10:04 | eďa

Ještě k té páté dimenzi Fredy. Dnes se lidstvo dělí na probuzené, probouzející se a na chamtivce. Probuzení mají otevřenou 4. a 5. čakru (lásku soucit sounáležitost a vědění), velkou a nezadržitelnou rychlostí se probouzejí další lidé AŽ NA CHAMTIVCE, ti jsou zamrzlí v minulosti na úrovni 3. čakry nebo jink řečeno ve 3D. Ono probouzení se, je tolik očekávaná evoluce. Mnoho lidí bylo zklamaných tím, že se na konci roku 2012 nic nestalo, jen zdánlivě se nic nestalo. Stalo se, že skončil starý svět na úrovni 3D -3. čakry (čakry jsou nejen energetická centra v těle, ale také úrovně vědomí, v nichž lidská bytost žije. (Těm probuzeným dává smysl to, co říkám, protože mají rozšířené vědomí. Těm zamrzlým ne a to je váš případ) následkem evoluce se lidé napojí na kolektivní vědomí, kde je možné podívat se kdykoliv a kamkoliv. Tím lidé během okamžiku budou s absolutní jistotou VĚDĚT, KDE JE PRAVDA. Ano, nikdo nic neschová a nikdo se nikam neschová. Tak jest. Přeji všem dobrým lidem krásný den, ale i Vám, drahý Fredy.
+20
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 2. 2013 9:13 | eďa

Proč jen krize ve zdravotnictví a co školství, zemědělství, průmysl, doprava nebo důchodový systém ? Všechny tyto rezorty mají jedno společné - nedostetek peněz a proč ? Celý systém od samatu totiž záměrně stojí nakřivo - na nedostatku peněz a tento nedostatek se legislativou prohlubuje, takže je nereformovatelný a hlavně neufinancovatelný. Daňový poplatníci si musí nejdřív uvědomit, že systém stojí na křivo, a že svými daňovými infuzemi ho nelze udržet v chodu, že padá svou setrvačností, tak, jak byl záměrně nastaven od samého počátku a směřuje do poslední fáze do ekonomického protektorátu. A cesta ven ze systému nedostatku? Ne nechat padnout vládu, jak se všude píše a pokračovat dál se systémou chybou nedostatku, ale naopak nechat ho padnout. To znamená nedat mu nažrat a až padne, pak lze teprve stavět systém nový - ekonomiku založenou na zdrojích s kompletní recyklací, ale to je téma na celý nový článek.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 1/2

Předchozí

1

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Michal Horáček

hudebník a podnikatel

Lubomír Lízal

ekonom

Michal Horáček
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Lubomír Lízal
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services