„Byl jste někdy na úřadu práce?“ O službě, která pomáhá vyhazovaným i vyhazujícím

Ondřej Tůma | rubrika: Rozhovor | 16. 2. 2013 | 23 komentářů
Pro outplacement zatím nemáme a možná nikdy ani mít nebudeme vlastní slovo. Služba, která pomáhá firmám překonat s citem a se ctí vyhazovy zaměstnanců a propuštěným zase hledat novou práci, v Česku pomaličku zdomácňuje. Povídali jsme si o ní s Evou Kramešovou, která právě takové programy zaštiťuje u personální agentury Hays.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 11. 2017 16:59, Zklamaný Poplatník

Po 25 letech práce a podnikání jsem se dočkal jednání úřednic v referátu hmotné nouze, které mě přivedlo na ulici.
Totiž pokud chcete dostat příspěvek na živobytí, nutila mě dáma za pultem ke sdělení osobních dat majitele bytu, kterému pak vyprávěla co jsem za parazita a možného podvodníka.
Při sociálním šetření obzvonila všechny v domě a sdělila jim, že mě shání a nemůže sehnat a že asi podvádím.
A samozřejmě, že žádám o sociální dávky.
Sousedi mi to v rámci dobrých vztahů sdělili.
Dnes je praxe taková, že přijde-li úředník referátu hmotné nouze a prokáže se průkazem, donutí pak kohokoliv k podávání informací o žadateli o dávku a pokkud někdo úředníka odmítne - vystavuje se rziku vysoké pokuty.
To je dnešní Česká republika.
Práci vám zajistit nedokáží a nedokáží vám zajistit ani bydlení.¨
Bydlení dostanete tak, že musíme zaplatit kauci a první nájem a kde na to má vzít někdo, koho vyexekuují do haléře?
A kromě toho pro dluh pár tisíc a náklady v desítkách tisících.
Po všem peripetiích pak žádnou ávku nedostanete, ale všichni v domě jsou naštvaní, protože je obtěžovali nějací úředníci a vyhrožovali pokutami.
Ovšem jsou naopak tací, kteří nepracovali nikdy a chodí si ke stejné úřednici pro socdávky pravidelně celá léta.

+177
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 3. 2014 15:20, Němec Karel

K úřadu práce = Jako, nemám sním obecně nějak velkou zkušenost, ale věřte, že v 80% je to v lidech, kteří na ÚP spoléhají, kolikrát tu zaznělo, mohl/a jsem se z toho zhroutit, když jsem přišel/přišla o práci, ale podle mne člověk co spoléhá na to, že bude dělat celý život to stejné a bude mít v něčem jistotu je moula a sobec. Protože takový člověk spoléhá na jistotu, která v podstatě neexistuje a když už tak docela malé procento :) Jistota je něco jako virtuální jednotka, lidi s ní obchodují, manipulují, snaží se jí ovlivnit a sami na sebe ukládají velká břemena. Co udělá člověk co cítí jistotu? Vezme si úvěr apod.. ale o tom žádná, to by jsme se tu mohli hádat, jestli někdo dokáže vyžít z toho nebo onoho. Znám lidi co mají miliónové exekuce a jen a jen kvůli tomu se naučili žít a stali se bohatými, ale ne ve smyslu, že by vydělávali víc, jsou bohatí protože umí správně diverzifikovat svůj příjem a makaj jak vzteklý, ano mohou přijít o práci a bát se, ale upřímě, kdo hledá najde a není-li práce u mě musím já za prací, tak to prostě je. Bavíte se tu o cizích zemích a jak jsou na úrovni jenom ČEŠI NE! Vemte si, že tam se za prací stěhuje ročně X lidí třeba i přes půl svého státu. A co mne nejvíc fascinuje je to jak každý !!pláče!! nad svým životem a jak je to v ČR v pr... !! PŘESTAŇTE SE SNAŽIT OVLIVŇOVAT NEOVLIVNITELNÉ, ZABÝVAT SE TÍM !! MYSLETE RADŠI NA ROZVOJ SVÉ OSOBNOSTI A NA TO JAK VY MŮŽETE OVLIVNIT SVOU VLASTNÍ SITUACI. A nemyslete si nemelu hovadiny i když je mi teprve 20 let, zažil jsem si své a každý z nás má své úplně specifické problémy, jen se snažím říct, že v pr... je každý druhý v Africe a koho v Čechách to pořád ještě na naše tak skvělé poměry zajímá, NIKOHO!! Hlavně, že tady to lidé už berou jako neovlivnitelné (ne všichni)!!

Spíš se zaměřte na volby, to jediné můžete ovlivnit a i to kdo v které straně sedí atd.., ale ne nikdy, dokud bude tolik lidí finančně negramotných !!

Mějte se hezky a vykašlete se na takové diskuze, lidi sami pouze léčí své komplexy místo aby něco udělali. Můj cíl je tvořit lepší svět, ČR, místo kde žiji a kde budou žít i mé děti jednou.

-110
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 23 komentářů)

14. 11. 2018 12:54 | Živitelka

Proč se vůbec nemluví a nepíše o šikaně matek? O nemožnosti být s dítětem, o nucení nechávat děti samotné? Zbabělost první kategorie. Zkrácené úvazky jsou podhodnocené a kvůli nim třeba samoživitel ztratí doplatek na bydlení ve výši výdělku, jen navíc projede za dopravu(nežijeme-li v Praze). To samé brigáda-smí se vydělat 6.100 hrubého za cenu ztráty 5.500 čistého doplatku na bydlení. Za pokus o podnikání samoživitelka OSVČ ztratí doplatek na bydlení (šibeniční), zaplatí skoro 4.000 pojistného a hned v začátku jde tedy do mínusu přibližně 9.000. Začněte s tím podnikat. Jediné, co se samoživitelce vyplatí, je vzít plný úvazek, dítě nechat samotné a vychovat si tak deprivanta. Do otvírací doby školek a družin (6.00-16.00) plus cesta se žádná pracovní doba nevejde. Pokud má muže, táhne v případě její ztráty zaměstnání všechno sám-a živte rodinu z jednoho platu, když jídlo pro tříčelnnou rodinu s batoletem vyjde bez většího rozhazování na cca 10.000, o příspěvek na bydlení taková matka nepřijde, protože žádný nemá, poloviční plat (cca 5-6000) stačí sotva na jídlo. Běžně vás vyrazí ve zkušební době, když zůstanete doma s dítětem, které onemocnělo na chorobu přitaženou z práce. Soukromníci nutí matky k neplaceným přesčasům, nedávají ani neplacené volno. Hanba, ostuda. Absolutně se nedá podnikat z domu, jen u nenažraných soukromníků. V zahraničí se chlapi stydí neuživit rodinu a u nás nestydí rodiny likvidovat.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 5. 2018 10:39 | Pavel

Mám odpracováno 34 let a vystřídal jsem 5 prací ( různé od řidiče,dělníka,svářeče,skladní kaaž po instruktora) Za tu dobu jsem byl na ÚP pouze 1 měsíc jinak ne. Teď jsem se po 20 letech dostal na ÚP i s odstupným a udělal jsem chybu !!!!! Nikdy se nehlaste na ÚP když máte odstupné a raději si zaplaťte zdravotní pojištění. Až po ukončení kdy Vám končí odstupné běžte na ÚP. To jak se chovají je otřes. Romové práci nevezmou tak ji nabízí Vám pod pohrůžkou vyloučení a sankcí od ÚP.Už dopis ,který Vám dojde je plný výhrůžek a zdělení co Vám hrozí ,když nevezmete práci za 13000 hrubého. Opravdu špatná zkušenost. Já to beru ještě hůř ,protože jsem nikdy od ÚP nic nedostal jenom odváděl do systému peníze ( to jim nevadilo) Opravdu pozor na ně !!!!!!
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 2. 2018 16:37 | Vyděšená

Lidem se neděje to, co si zaslouží, ale to, co si nechávají líbit. STÁT JE UDĚLANÝ TAK, ABY OKRADL CO NEJVÍC LIDÍ A MATKY JSOU NEJBEZBRANNĚJŠÍ SKUPINA, KTERÁ SE OKRÁDÁ NEJSNÁZ. Azylové domy-matky o majetek většinou přijdou, asi jde o další výmysl státních šmejdů, jak zbohatnout. Hledám práci s krátkými přestávkami 6 let, intenzivně, poctivě, peněz vyházených za cesty za prací desetitisíce, efekt nula (zrušili mi práci po návratu z RD). Úřednice docela fajn, ale není to nic platné, když jediný, koho tady z úřední moci někdo smí nahánět, je ten, kdo se nemá jak bránit-tedy nezaměstnaný-a nikdy zaměstnavatel, byť se choval jak dobytek. V našem kraji mě 2x vyhodili z práce ve zkušební době za OČR. Sehnala jsem další práci, přechodila boreliózu, abych ji neztratila, od kolegyň (nemohly si dovolit neschopenku, braly 10.000) jsem chytla angínu, zánět středního ucha, všechno přecházela... nic platné, poznali to, letěla jsem. Sebrali mi kvůli tomu, že jsem pracovala, příspěvek na dítě (8.000 ročně). Dají mi doporučenky, já je obejít nemůžu, zaměstnavatel klidně-posledně neměli důvod mě nevzít, vzali jiného a to taky potvrdili. Nezmohla jsem nic. Tentokrát mi úřednice chtěla pomoct, zas mi dala doporučenku, poslala mě na místo, kam jsem zasílala životopis sama, sociální služby-tam mi baba chtěla vepsat, že jsem místo odmítla. Naštěstí jsem okamžitě reagovala, ale hrůzou jsem polomrtvá doteď. TOHLE MUSÍ PŘESTAT. VE VLÁDĚ JEN BEROU PLATY, NAŠE PROBLÉMY NE ŽE JE NEZAJÍMAJÍ, JSME PRO NĚ DOJNÁ KRÁVA. Myslím, že nahoře nejsou dost hloupí na to, aby nám takhle škodili omylem. To se páni nahoře mají čím chlubit, parazitovat na nejslabších.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 11. 2017 22:32 | Polomrtváhrůzou

JE TO TU NA HOUBY a připadám si na to sama. Proto Vás oslovuju, milý poplatníče, ať se můžem vzájemně podpořit. Letos mě dvakrát vyhodili z práce... Pokaždé ve zkušební době, pokaždé se (marně) přecházely nemoce. Co živím dítě, opakuje se ten samý scénář: otvírací doba školek a družin úplně jinde, než pracovní doba, brigádami se smí vydělat míň, než činí příspěvek na to státem neúnosně předražené bydlení. Princip stejný: někdo v práci onemocní, nemůže si dovolit neschopenku, přijde s jakýmsi zápalem plic, chytím to, ode mě dítě, zůstanu s ním doma, neb hlídání se nedoplatím, vyhodí mě. Nejenže toto čtvrtletí přijdu o příspěvek na předražené bydlení a nevím, z čeho budem žít, nakonec mi za to, že jsem zkusila pracovat, ještě sebrali příspěvek na dítě (8.000) na příští rok, takže bych na tom finančně byla líp, kdybych zůstala na dávkách.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 11. 2017 16:59 | Zklamaný Poplatník

Po 25 letech práce a podnikání jsem se dočkal jednání úřednic v referátu hmotné nouze, které mě přivedlo na ulici. Totiž pokud chcete dostat příspěvek na živobytí, nutila mě dáma za pultem ke sdělení osobních dat majitele bytu, kterému pak vyprávěla co jsem za parazita a možného podvodníka. Při sociálním šetření obzvonila všechny v domě a sdělila jim, že mě shání a nemůže sehnat a že asi podvádím. A samozřejmě, že žádám o sociální dávky. Sousedi mi to v rámci dobrých vztahů sdělili. Dnes je praxe taková, že přijde-li úředník referátu hmotné nouze a prokáže se průkazem, donutí pak kohokoliv k podávání informací o žadateli o dávku a pokkud někdo úředníka odmítne - vystavuje se rziku vysoké pokuty. To je dnešní Česká republika. Práci vám zajistit nedokáží a nedokáží vám zajistit ani bydlení.¨ Bydlení dostanete tak, že musíme zaplatit kauci a první nájem a kde na to má vzít někdo, koho vyexekuují do haléře? A kromě toho pro dluh pár tisíc a náklady v desítkách tisících. Po všem peripetiích pak žádnou ávku nedostanete, ale všichni v domě jsou naštvaní, protože je obtěžovali nějací úředníci a vyhrožovali pokutami. Ovšem jsou naopak tací, kteří nepracovali nikdy a chodí si ke stejné úřednici pro socdávky pravidelně celá léta.
+177
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 7. 2017 14:59 | Věra

Dobrý den, pracovala jsem v zaměstnání skoro 8 let.Po úrazu který se mě stal v zaměstnání a byl uznán,jsem dostala inv.důchod a také v práci rozvázání prac.poměru ze zdravotních důvodů.Tak že podepsáno obouma stranami,tak že žádné odstupné..Je to možné takhle řešit? Děkuji
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 5. 2017 8:35 | antony machac

dd, jsem obcan cr, a jelikoz mam starobni maminku byl jsem neprimo donucen prestehovat se zpet do ceske republiky, sel jsem na urad prihlasit si trvale bydliste, //pri vystehovani s cr jsem musel op vratit// a zridit novy op. vsechno jsem zvladl relativne rychle cca 2 hodiny, a pak nasledovala navsteva na urad prace kde jsem se cca po 2 hodinach dovedel ze ackoliv mam obcanstvi i trvaly pobyt na uzemi cr ale jeste nemam op, //od pozadani jej vydaji cca - dni// nemohou me zaradit do evidence, a podobne informace jsem ziskal i na pojistovne a socialni sprave, tak resim co dal, a asi si odvezu maminku z ceska a opet se odstehuji, ,,,,,,,,, am
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 5. 2016 11:28

Vážený už nakej pátek makam jak vzteklej a když sem náhodou onemocněl pohybovým aparátem spolyhal se na sebe tak jediný co sem mohl dělat dloubat se v nose nevím ale ve dvaceti posuzovat nás co sme daly v těžkých provozech šachta lesy atd to co my sme daly vy byste asi nevydržel ani hodinu
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 10. 2015 15:36 | zuzana

Ahoj, potrebovala by som radu. Nečakane som sa musela odstahovat z Prahy do Brna a tym som prišla v Prahe o prácu. Potrebujem sa zaevidovat na urad prace a poziadat o podporu v nezamestnanosti. Poradte. Ake vsetky dokumenty mi tam treba? Mozem zapoctovy list dodat aj neskor? Mam narok na posporu? mam 23 rokov. Na Slovensku nemate narok do 25 sa musi o vas postarat rodic. Nejake skusenosti pls. Dakujem
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 8. 2015 19:29 | Tomáš

zdravím, mám s určitou firmou domluvenou práci, při čemž do ní mohu nastoupit až od 1.října. Chtěl bych se zeptat, co by šlo dělat abych se na ten měsíc mohl dostat na úřad práce (tudíž by za mne zaplatili SP,ZP) a nenabídli mi novou práci o kterou nestojím.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 10. 2014 0:19 | Petr

chce se mi zvracet tady s toho sistemu v CR cloveka berou jako stroj neni vhod tak ho hodi do srotu to je ten slavny kapitalismus sam podvodnik zamestnavatele jen hledi kde jde jen urvat a schrabnout za uchazece s pracaku a pak ho vyhodi a pak dalsi a tak samo to je byznys jak cerpat prachy ze statu a kseftovat s lidma ve svuj prospech a tohle stat ignoruje takovy bordel takovym vycuranym firmam preji jen bankrot jak to tady ten hnus bude pokracovat dal lidi budou muset emigrovat za lepsim zivotem ja vidim budoucnost v Rusku tady totiz lidskost davno stratila tvar jak to tak pujde dal tak to at uz je radeji 3 svetova valka pak si lide zacnou vazit jeden druheho
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 3. 2014 15:20 | Němec Karel

K úřadu práce = Jako, nemám sním obecně nějak velkou zkušenost, ale věřte, že v 80% je to v lidech, kteří na ÚP spoléhají, kolikrát tu zaznělo, mohl/a jsem se z toho zhroutit, když jsem přišel/přišla o práci, ale podle mne člověk co spoléhá na to, že bude dělat celý život to stejné a bude mít v něčem jistotu je moula a sobec. Protože takový člověk spoléhá na jistotu, která v podstatě neexistuje a když už tak docela malé procento :) Jistota je něco jako virtuální jednotka, lidi s ní obchodují, manipulují, snaží se jí ovlivnit a sami na sebe ukládají velká břemena. Co udělá člověk co cítí jistotu? Vezme si úvěr apod.. ale o tom žádná, to by jsme se tu mohli hádat, jestli někdo dokáže vyžít z toho nebo onoho. Znám lidi co mají miliónové exekuce a jen a jen kvůli tomu se naučili žít a stali se bohatými, ale ne ve smyslu, že by vydělávali víc, jsou bohatí protože umí správně diverzifikovat svůj příjem a makaj jak vzteklý, ano mohou přijít o práci a bát se, ale upřímě, kdo hledá najde a není-li práce u mě musím já za prací, tak to prostě je. Bavíte se tu o cizích zemích a jak jsou na úrovni jenom ČEŠI NE! Vemte si, že tam se za prací stěhuje ročně X lidí třeba i přes půl svého státu. A co mne nejvíc fascinuje je to jak každý !!pláče!! nad svým životem a jak je to v ČR v pr... !! PŘESTAŇTE SE SNAŽIT OVLIVŇOVAT NEOVLIVNITELNÉ, ZABÝVAT SE TÍM !! MYSLETE RADŠI NA ROZVOJ SVÉ OSOBNOSTI A NA TO JAK VY MŮŽETE OVLIVNIT SVOU VLASTNÍ SITUACI. A nemyslete si nemelu hovadiny i když je mi teprve 20 let, zažil jsem si své a každý z nás má své úplně specifické problémy, jen se snažím říct, že v pr... je každý druhý v Africe a koho v Čechách to pořád ještě na naše tak skvělé poměry zajímá, NIKOHO!! Hlavně, že tady to lidé už berou jako neovlivnitelné (ne všichni)!!
Spíš se zaměřte na volby, to jediné můžete ovlivnit a i to kdo v které straně sedí atd.., ale ne nikdy, dokud bude tolik lidí finančně negramotných !!
Mějte se hezky a vykašlete se na takové diskuze, lidi sami pouze léčí své komplexy místo aby něco udělali. Můj cíl je tvořit lepší svět, ČR, místo kde žiji a kde budou žít i mé děti jednou.
-110
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 2. 2013 19:59 | jindřich

v našem státě si plno soukromých firem neumí vážit svých zaměstnanců kteří pracují dobře a práci rozumí,v zahraničí si nedovolí takové lidi vyhodit i když už mají po padesátce,naopak,dokáží ocenit jejich znalosti ,zkušenosti a loajalitu.V tomto jsme u nás zaostalci a je to ostuda.
+38
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 3. 2013 21:04 | Stevie

Ano. To paní uvedla skutečně příklady z praxe. Sama mohu uvést, že v liberecké Poštovní spořitelně, resp. ČSOB, jsem byla obeznámena s tím, že manažerovi jede za hodinu autobus do Prahy a do té doby že musím být venku. Důvod vyhazovu- krize. to bylo celé, neč se vzmohl. Já musela odejít od rozdělaných kontokorentů, honem to nějak uzavřít a zbytek žádostí o úvěr rozdat kolegyni, které to stejně tak vyrazilo dech, ostatně asi všem, málokdo se asi setkal s takovou prasečinou a honem si sbalit všechno, co jsem si tam nanosila. Mimochodem, to klima tam, šikana a někteří doslova kanál, ale! důležité asi bylo, že měli už praxi na bance. Nevím. Rozhodně co budu živa o té bance neřeknu nikdy slušného slova a o té manažerské neschopné nule už vůbec. O tom, jak mi pak bylo, a že jsem se doma shroutila a dostávala z toho několik let se šířit ani nebudu....Dávám se dohromady ještě stále. A popravdě, měla jsem obrovskou radost, když se mi povedlo přímo před vchodem do ČSOB odklonit zákaaznici, která se chtěla pozeptat n možnost vzít si úvěr a navést ji na svou vlastní banku, která nevím, jak funguje zevnitř, ale pro mě jako klienta dělá dost. To jen aby se vidělo, jaké až důsledky jeden takový hóóóně chytrý "manažéééér" může vyrobit. Pevně doufám, že už tam nepracuje. Nebo ten, kdo o mém odchodu rozhodl že už tam nepracuje. A podle mne to musel být on. A opravdu věřím, že to někdy může skončit nesmírně fatálně. Klidně i sebevraždou. Nemusí to být zrovna ve filmu s Cloonym, mimochodem, docela dobrým, už se to děje. A je to otřesné.
+15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 2. 2013 12:54 | Rebrocas

když jsem přišel o práci tak jsem se registroval na úřadu práce tady v OTROKOVICÍCH,když mi začaly docházet peníze co jsem měl ušetřené tak jsem si zažádal o podporu a pak jsem se dozvěděl ze na ni nemám nárok,,tak jsem si zažádal o podporu v hmotné nouzi a to mi řekly že na ni taky nemám nárok protože nebydlím na nějaké ubytovně a že když mam na nájem tak mám i na jídlo atd (mimochodem nájem jsem platil z tech ušetřených peněz abych o něj nepřišel),to pro mě znamená že jsem X roků pracoval a platil zdravotní a socialní a odváděl ze své práce daně na to abych se dozvěděl že nemám na nic nárok?a lidi kteří nikdy v životě nepracovali a chodi tak akorát krást po obchodech tak davky dostávají už hodně dlouho jen pro to že bydlí na té ubytovně?na celý úřad práce jsem se vykašlal,nesehnal jsem tam ani podporu když jsem ji potřeboval nejvíc a ani tu práci!!možná by tu i měly pouvažovat nad kompletní změnou personálu...
+156
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 2. 2013 20:37 | Kurdykam

Pane Pijane, vidím, že o dva příspěvky níž vyzýváte někoho, aby šel k vám do firmy, že ho zaměstnáte a zaplatíte. To mi s tímhle vaším příspěvkem moc neštimuje, rozpolcením osobnosti netrpíte? Jinak, chápejte, byste měl číst pozorněji, tyhle poradenské služby netahají peníze z nezaměstnaných, ale ze zaměstnavatelů. Nazdar!
-26
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 2. 2013 9:59 | Pijan

tak já na pracáku byl od roku 2008 asi 7x. Nikdy se nestalo, že by někdo měl sebemenší snahu nějak poradit, či pomoci, natož aby přišla nějaká nabídka. Rozeslaných životopisů bylo stovky a nic. Nejde-li člověk osobně do nějaké firmy a není skoro až vlezlej, nic nesežene a dobrou práci snad jen přez známé. V současné době vykonávám vedoucího střediska jednoho provozu, kde jako šéf celého provozu dělám: Údržbáře, vedoucího směn, technika, skladníka. no mám se co otáčet, aby vše jelo, ale domnívá se někdo že beru plat za 4 lidi? Nenechte se vysmát. V práci skoro spím a výplata nedosahuje ani 15 čistého. Dost mne uráží všechny tyhle poradenské služby, které si nechají za službu zaplatit a tahají z nezaměstnaných peníze, které oni naopak potřebují. Potažmo vzato, ani vlastně nepomohou. Jejich cílem je opět jen vydělávat a tak práci najdou jen ti, kteří jsou pro tyto poradenské a HR firmy lukrativní. Můj názor? Jděte s poradnama do hajzlu. Udělejte pořádný zákony a bude klid.
+25
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 2. 2013 17:36 | Michal Kolesa

Zajistit práci u konkurence by mělo být pro zaměstnavatele zákonnou povinností a tyto firmy by nebyli potřeba - podle mě je to v dnešní situaci "dobrý" byznys protože se našla díra na trhu.
Abych nebyl zas tak kritický, tak by tito "emaptičtí" pracovníci měli jít pracovat na Úřady práce, které to mají za zákonnou povinost lidi zaměstnat, akorát jím to komplikují nedokonalé zákony.
Vy nabídku od Úřadě práce přijmout musíte - kontaktovat zaměstnavatele, ale zaměstnavatel Vás může odmítnout zaměstnat. To je nerovné postavení.
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 2. 2013 13:40 | Fredy

Kdyby tady byl průzkum, komu, nebo kolika lidem, našel práci Úřad práce, tak se bude jednat o pár procent. Z toho plyne jednoduchá úvaha - zrušit tuto zbytečnou instituci. To, že nemá dotyčný práci, že byl propuštěn, tak by stačilo informovat správu sociálního zabezpečení, která eviduje vše kolem důchodů. Pro jiné účely ani není.
Chápu, že v zemi, kde byla povinnost být zaměstnán (ne povinnost pracovat), je propuštění pro mnohé traumatizující. Časem, s nástupem dalších generací, to bude běžné a nikdo se nad tím nebude rozčilovat.
Paní Kramešová říká:
....Solidní firmy se snaží těm, se kterými se musí rozloučit, nějak zpříjemnit odchod a pomoci jim v hledání nového uplatnění i jinak než jen odstupným. Jedná se nejčastěji o známé mezinárodní společnosti, silné značky na trhu....
Tak nevím jak kde, ale například Česká spořitelna postupuji naprosto jinak. Manželka mého známého (57 let), když banka redukovala počet zaměstnanců na pobočce (Jižní Čechy), tak dostala úžasnou možnost. Jít pracovat do Prahy na nějakou pobočku, nebo odchod bez náhrady. Paní, 4 roky před odchodem do důchodu, se z toho málem sesypala. Jak jsem později zjistil, tak u tohoto finančního žraloka je to běžná praxe. Asi nemají peníze na outplacement ...
Na druhou stranu znám případ, když velká strojařská firma, když měla méně zakázek, tak propustila pár lidí, obsluhujících CNC stoje a pár svářečů. V tu samou dobu nedaleko vznikly dvě nové malé strojařské firmy, které po propuštěných ihned sáhlo. Když původní firma získala zajímavé zakázky, tak spustila náborovou kampaň, ale ouha. Jenže na uvedená řemesla se nikdo nehlásil a ani plný pracák, všeho možného, nit takového, ve své evidenci, nenabízel. Tak musel majitel zvednou nabízenou cenu dost vysoko nad místní průměr, na což zareagovali někteří původní zaměstnanci. Jenže nový majitelé jim raději přidali, než aby o ně přišli. Nakonec ta velká firma dovezla odborníky z Bulharska, platila jim ubytovnu a v případě, kdy nebyla zakázka, tak je nechala doma za 80% platu.
Tady se projevil trh s cenou práce. A takto to funguje mnohde ve vyspělém světě. I našinci si musí, časem, uvědomit, jako mají svojí cenu práce.
+15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 2. 2013 12:59 | Monika

Byla jsem na úřadu práce 3 měsíce a pak jsem šla o jeden rok dříve do důchodu.Odešla jsem na konci své profesní práce z důvodu šikany po nástupu nové majitelky.Byla jsem pro ni "drahý" zaměstnanec,to mě řekla do očí.Vydržela jsem rok a půl i když jsem chtěla zůstat ještě ty tři měsíce než dostanu důchod ,již to nešlo vydržet.Na ÚP jsem vlastně chodila jen jednou za měsíc,práci mě již žádnou nehledali.Neumím si představit ,že bych měla třeba ještě 5 let do důchodu a nikde by mě nechtěli zaměstnat.To musí být hodně stresující.
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 1/2

Předchozí

1

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

František Piškanin

podnikatel, Hopi

Petr Kellner

podnikatel, PPF

František Piškanin
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů
×
Petr Kellner
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services