Druhý pilíř startuje. Jak se mu vede u sousedů?

Od včerejška je český penzijní systém jiný. Třetí pilíř se proměnil, úplnou novinkou je pilíř druhý. Tedy pro nás, Evropa ho zná dávno, a to včetně zemí, které s námi mají společného nejvíc. Pojďme se podívat na vznik a vývoj druhého pilíře právě ke kolegům z visegrádské čtyřky, do Maďarska, Polska a na Slovensko.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 1. 2013 11:32

Dychtivci po II.pilíři, kteří uvěřili PR masáži o výhodnosti vstupu by si měli hlavně uvědomit následující – nestanou se ničím jiným než pokusnými králíky. Onen pokus bude ale pouze a jen na jejich riziko a jejich náklady. Systému, který se – jak je zřejmé i z článku p. Tůmy - v Evropě v lepším případě dostal do rozpačité situace. Jak jinak – ČR se tam hrne se svou zaručeně „správnou českou cestou“.

Každý kdo do systému chce, by si také měl uvědomit že onen naspídovaný a erudovaný finanční poradce, který jim vstup do II.pilíře doporučuje to své finanční poradenství už třeba za pět let (ale spíše již za rok, jak je v branži obvyklé ) dělat nebude, ale ten kdo smlouvu podepíše se zaváže že bude posílat někam svých 5% hrubé mzdy do doby dosažení důchodového věku (což vzhledem k plovoucí hranici může být klidně až ? -1)

Myslím si, že není od věci se zamyslet obecně nad tím, z jakého že to vlastně tábora jsou poradci , kteří se v prvních dnech roku 2013 již horlivě rozebíhají po ČR připraveni na to, vlákat do II.pilíře své spoluobčany . Vlákat je tam bez toho, aniž by bylo jasné, jak se například na konci cyklu konkrétně dopočítají výše jejich doživotních penzí a dalších výplat. Různé zveřejňované kalkulačky jsou totiž postaveny jen na předpokladech, nikde jsem si nevšiml, že by se jednalo o konkrétní kalkulaci nějaké konkrétní životní pojišťovny a zákon 426/2011Sb. to bohužel zatím nijak konkrétně neřeší…snad až později…nyní jde pouze o hon na klienty – podepiš a pak se uvidí…wow…

Milí finanční poradci – nic proti investicím, pro určitou část obyvatelstva mají určitě své kouzlo a i opodstatnění. Ale lákat občany do podivného systému, kde m.j. neexistuje (je to snad až protiústavní situace) opravný prostředek proti uzavření smlouvy a existuje jen jedna jistota – že se mi o poměrnou část vyvedených peněz sníží státní penze oproti tomu, kdo do II.pilíře nevstoupí – to chce dle mého názoru při setkání s potencionálním klientem fakt silný žaludek a pořádně vytrénovaný profesionální úsměv na finančně-poradenské tváři…

+32
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 21 komentářů)

2. 1. 2013 6:04 | hm

Před rokem Německá ministryně sociálních věcí prohlásila že průměrný důchod 2030 klesna na 2/3 dnešního tzn. převedeno na naše poměry někam mezi 6000-7000kč v dnešních cenách. Paradoxně žádný novinář si neuvědomuje že tak jako je průběžně placený 1. pilíř důchodový je průběžně placeno i zdravotnictví tzn. pokud klesnou platby na zdravotnictví na 2/3 současného stavu myslíte že se to nijak neprojeví? Ale ano tento systém má zápornou zpětnou vazbu tzn. lidé budou umírat dříve než by umírali při poměru 1. Bohužel to plně odnese generace tzv. husákových dětí budou platit jak mourovatí sociální a zdravotní daně a ve stáří se jim systém vysměje do tváře :)
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Vladimíra Glatzová

advokátka

Jan Hrušínský

herec a podnikatel

Vladimíra Glatzová
ÚSPĚŠNOST
33,33 %

z 3 duelů
×
Jan Hrušínský
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services