Výpočet životního minima 2024
Rozšířená verze kalkulačky
Další kalkulačky
Interaktivní grafiky
Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank
Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně...více
Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny
Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více
Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla
Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více
Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky
Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více
Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety
Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více
Doporučujeme
Přihlášení k newsletteru
Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.
Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.
Petr Kováčik
podnikatel, Skrz.cz
Gabriel Eichler
podnikatel a investor, Benson Oak
0,00 %
z 2 duelů
0,00 %
z 3 duelů
Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů
Druhý pilíř startuje. Jak se mu vede u sousedů?
Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)
Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy
4. 1. 2013 11:32
Dychtivci po II.pilíři, kteří uvěřili PR masáži o výhodnosti vstupu by si měli hlavně uvědomit následující – nestanou se ničím jiným než pokusnými králíky. Onen pokus bude ale pouze a jen na jejich riziko a jejich náklady. Systému, který se – jak je zřejmé i z článku p. Tůmy - v Evropě v lepším případě dostal do rozpačité situace. Jak jinak – ČR se tam hrne se svou zaručeně „správnou českou cestou“.
Každý kdo do systému chce, by si také měl uvědomit že onen naspídovaný a erudovaný finanční poradce, který jim vstup do II.pilíře doporučuje to své finanční poradenství už třeba za pět let (ale spíše již za rok, jak je v branži obvyklé ) dělat nebude, ale ten kdo smlouvu podepíše se zaváže že bude posílat někam svých 5% hrubé mzdy do doby dosažení důchodového věku (což vzhledem k plovoucí hranici může být klidně až ? -1)
Myslím si, že není od věci se zamyslet obecně nad tím, z jakého že to vlastně tábora jsou poradci , kteří se v prvních dnech roku 2013 již horlivě rozebíhají po ČR připraveni na to, vlákat do II.pilíře své spoluobčany . Vlákat je tam bez toho, aniž by bylo jasné, jak se například na konci cyklu konkrétně dopočítají výše jejich doživotních penzí a dalších výplat. Různé zveřejňované kalkulačky jsou totiž postaveny jen na předpokladech, nikde jsem si nevšiml, že by se jednalo o konkrétní kalkulaci nějaké konkrétní životní pojišťovny a zákon 426/2011Sb. to bohužel zatím nijak konkrétně neřeší…snad až později…nyní jde pouze o hon na klienty – podepiš a pak se uvidí…wow…
Milí finanční poradci – nic proti investicím, pro určitou část obyvatelstva mají určitě své kouzlo a i opodstatnění. Ale lákat občany do podivného systému, kde m.j. neexistuje (je to snad až protiústavní situace) opravný prostředek proti uzavření smlouvy a existuje jen jedna jistota – že se mi o poměrnou část vyvedených peněz sníží státní penze oproti tomu, kdo do II.pilíře nevstoupí – to chce dle mého názoru při setkání s potencionálním klientem fakt silný žaludek a pořádně vytrénovaný profesionální úsměv na finančně-poradenské tváři…
Další příspěvky v diskuzi (celkem 21 komentářů)
4. 11. 2013 15:11 | sevcik
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
3. 7. 2013 10:34 | Barbora Komendová
Byla jsem podepsat nějaký papír v České spořitelně, což by měla být záležitost deseti minut, ale trvalo to přes hodinu. Úřednice mě přemlouvala, abych se přihlásila do druhého pilíře důchodové reformy. Líčila mi to ve skvělých barvách, řekla všechny naučené fráze a upozorňovala mě na blížící se konec možnosti k zapsání se a vzhledem k tomu, že bylo konec května, zbýval mi pouze měsíc. Podlehla jsem a nechala se zapsat. Po příchodu domů jsem udělala malý výzkum a to jsem našla se mi nikterak nelíbilo: ze spoření nejde vystoupit, omezená možnost dědění vytvořených rezerv, zmíněná 3 % odvodu představuje snížení budoucího státního důchodu z průběžného pilíře i o více než 18 % v závislosti na délce spoření, možnost nulového zhodnocení, nebezpečí vytunelování nashromážděných prostředků nějakou příští vládou, ani v případě invalidity se k penězům nedostaneme dříve atd. Rozleželo se mi to v hlavě a hned následující pracovní den jsem volala paní do spořitelny, že od smlouvy odstupuji. Poslala jsem odstoupení do smlouvy mailem a pak to i osobně zanesla podepsané do banky. Chápu, že byla zklamaná, protože přišla o finanční odměnu z každého přemluveného účastníka, ale slíbila smlouvu zrušit. O to větší bylo moje překvapení, když mi přišlo za měsíc z Prahy rozhodnutí, že jsem se stala účastníkem druhého pilíře. Volala jsem okamžitě do Prahy a žádala vysvětlení, jak je to možné, když jsem od smlouvy odstoupila hned druhý pracovní den. Řekli mi, že žádné rušení smlouvy nedostali a tudíž je moje členství platné a neodvolatelné. A že se s tím nedá nic dělat. Doufám, že si paní ze spořitelny užije odměnu za mé členství ve zdraví a mně teď nezbývá než volit ČSSD a doufat, že Sobotka dodrží slib, že druhý pilíř zruší. Ale copak se dá někomu v tomto státě věřit?
3. 6. 2013 22:40 | radek
20. 1. 2013 22:06 | René
Totální blábol - nejvyšší porodnost existuje v zemích, kde stát prakticky neexistuje a o jeho spolehlivosti se mluvit opravdu nedá. U nás je nejnižší porodnost u skupin, které jsou na tom sociálně zdaleka nejhůře.
Blábolíte nesmyslné ideologické lži.
20. 1. 2013 22:00 | Nemélem, nemélem, nemáme z čeho
16. 1. 2013 10:10 | Skeptik
14. 1. 2013 18:57 | Vít Suchý
To, že peníze v OPF vlastníte je sice pravda a také můžete prodělat, ať tu stát je nebo není...v glorifikaci investičních fondů bych byl také poněkud opatrný
na jednu stranu nevěříte žádnému státnímu důchodu a na závěr státní důchod berete jako součást diverzifikace,nějak se v tom ztrácím...
Důchodová reforma je v současné podobě paskvil, na toto téma jsm toho prezentoval již spoustu, nechci se zbytečně opakovat.
7. 1. 2013 16:39 | petr
4. 1. 2013 21:42 | Vít Suchý
Každý by pak mohl již při vstupu do II.pilíře mít onen přesný výpočet výplaty, resp. konkrétní číslo (jako např. u důchodových pojistek) k dispozici...
Odpadly by pak zbytečné a nekonečné diskuze o tom, která kalkulačka je víc nepřesná než nějaká jiná a jak se bude po desítkách let vlastně počítat doživotní penze...
4. 1. 2013 20:06 | Chose
4. 1. 2013 11:33 | Vít Suchý
4. 1. 2013 11:32
Každý kdo do systému chce, by si také měl uvědomit že onen naspídovaný a erudovaný finanční poradce, který jim vstup do II.pilíře doporučuje to své finanční poradenství už třeba za pět let (ale spíše již za rok, jak je v branži obvyklé ) dělat nebude, ale ten kdo smlouvu podepíše se zaváže že bude posílat někam svých 5% hrubé mzdy do doby dosažení důchodového věku (což vzhledem k plovoucí hranici může být klidně až ? -1)
Myslím si, že není od věci se zamyslet obecně nad tím, z jakého že to vlastně tábora jsou poradci , kteří se v prvních dnech roku 2013 již horlivě rozebíhají po ČR připraveni na to, vlákat do II.pilíře své spoluobčany . Vlákat je tam bez toho, aniž by bylo jasné, jak se například na konci cyklu konkrétně dopočítají výše jejich doživotních penzí a dalších výplat. Různé zveřejňované kalkulačky jsou totiž postaveny jen na předpokladech, nikde jsem si nevšiml, že by se jednalo o konkrétní kalkulaci nějaké konkrétní životní pojišťovny a zákon 426/2011Sb. to bohužel zatím nijak konkrétně neřeší…snad až později…nyní jde pouze o hon na klienty – podepiš a pak se uvidí…wow…
Milí finanční poradci – nic proti investicím, pro určitou část obyvatelstva mají určitě své kouzlo a i opodstatnění. Ale lákat občany do podivného systému, kde m.j. neexistuje (je to snad až protiústavní situace) opravný prostředek proti uzavření smlouvy a existuje jen jedna jistota – že se mi o poměrnou část vyvedených peněz sníží státní penze oproti tomu, kdo do II.pilíře nevstoupí – to chce dle mého názoru při setkání s potencionálním klientem fakt silný žaludek a pořádně vytrénovaný profesionální úsměv na finančně-poradenské tváři…
4. 1. 2013 11:29 | hoogan
3. 1. 2013 0:53 | karla
2. 1. 2013 23:10 | Mo
"Procentní výměra starobního důchodu a invalidního důchodu pro invaliditu třetího stupně se nemění a nadále činí 1,5 % výpočtového základu za každý celý rok doby pojištění. V případě, že se po 31. 12. 2012 bude doba pojištění krýt s dobou účasti na důchodovém spoření, bude procentní výměra starobního důchodu činit 1,2 % výpočtového základu za každý celý rok doby pojištění. Od 1. 1. 2013 se pro výpočet důchodů přiznaných po 31. 12. 2012 použijí upravené redukční hranice.
2. 1. 2013 22:05 | Ivan Hajny
Pod rouškou amnestie, v dobe kdy je ODS na dne a nemuze vyhrat pristi volby, v dobe kdy jeho presidentovani konci, zastavila stihani vsech tunelaru.
Co se stane s penzijnimi fondy a vsemi piliri?
Za par let je nekdo vytuneluje, nasledne dostane amneestii a lid zase bude DRZET HUBU A KROK.
Takze dekuji, nechci se zaradit mezi hloupe volice, kteri budou tem tunelarum sypat dalsi penize primo do jejich koryt.
2. 1. 2013 21:27 | Host
2. 1. 2013 21:19 | Rada
Otázkou je, zda bude příští vládní stranou ČSSD. Další otázkou je, jestli opravdu druhý pilíř ČSSD naruší a poslední otázkou je, jak dopadnou arbitráže pokud do druhého pilíře zasáhnou.
2. 1. 2013 14:01 | Strizer
2. 1. 2013 6:53
Stránka 1/2
Předchozí