Očima expertů: Co studovat a který obor bude mít zlaté dno?

Ondřej Tůma | rubrika: Očima expertů | 14. 12. 2012 | 24 komentářů
Na pomoc při hledání nejperspektivnějších oborů jsme si přizvali prestižní ekonomy, sociology, zástupce státní správy, personálních agentur, ale také osobností z byznysu.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 12. 2012 9:36, eďa

Ale prt, moji předřečníci. Naše školství, ekonomika a politika vychovává, a to zcela záměrně jen učené opice a vy jen zíráte na plné pracáky. Cesta vede oklikou - plnou zaměstnaností tak, že i cvičenou opici lze naučit spořit do fondu, obchodovat na komoditní burze, či alespoň naučit ji sloupnout šlupku banánu a nekonzumovat ho s ní. Je čas, kdy se každý musí postarat o své blaho sám a hlavně chápat, že penízi se nenajíme a proto je nemá smysl ani házet sviním, páč nakonec stejně chcípnou buď hlady anebo na otravu ze sajrajtů, viď Fredy.

+12
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 12. 2012 23:26, Tomáš

Vy lamy, musíte mít především štěstí na lidi, můžete studovat cochcete a když budete ve špatný čas na špatnym místě bez známejch, tak je po vás a po vačí VŠ. Já Vš nemám, mám učnák a mám firmu, a živim se slušně, tak že jsem doma s dětma a nemusim se nic starat. Tak se snažte a makejte na sobě.

-6
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 24 komentářů)

1. 5. 2015 10:43 | Bodlák

Země potřebuje osvícené vedení.Tam je zakopaný pes.Pakliže tak neužitečná činnost jako je kvákání ve VIP zprávách má ocenění 60 tis. měsíčně,což je fakt zveřejněný v médich,pak užitečná činnost zabezpečující hygienu ve veřejných institucích,ženy za pultem pomalu ve dne i v noci,profese zajišťující základní životní potřeby za pětinový pakatel,to vše znamená, že něco shnilého je ve státě nejen dánském.Tady by se hlavy pomazané měly sklonit do prachu před svými živiteli-plátci daní a narovnat ty hanebné rozdíly ve prospěch společensky prospěšné práce a zábavné komediantství ve všech sférách života přesunout na kolej vedlejší,tudíž nelákavou.A školský systém ozdravit úctou k pracovní výkonnosti na osobnostních profilech s morálkou a širokými vědomostmi.Pak by se dostavila i prosperita a lepší život obyvatel státu, který se tím vyznamená.Jenže příklady táhnout nemohou,blbost kvete ve velkém a čím blbější nápad,tím šílenější dav následovatelů.,
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 8. 2013 10:47 | vlasta

Važme si mistrů oborů dokud ještě žijí. Vytáhněme je z důchodu dokud ještě žijí, zaplaťme je nemalým penízem ať nám z těch dnešních fakanů vytešou odborníky v řemeslech. Potom bude pozdě bycha honit
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 12. 2012 23:28 | Tomáš

Vš vám nezaručí stotisícové platy, nekomu možná jo, ale většina je po VŠ nepoužitelná. Makejte rukama a hlavou, vyrábějte, prodávejte sebe sama. Podnikejte.
-6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 12. 2012 23:26 | Tomáš

Vy lamy, musíte mít především štěstí na lidi, můžete studovat cochcete a když budete ve špatný čas na špatnym místě bez známejch, tak je po vás a po vačí VŠ. Já Vš nemám, mám učnák a mám firmu, a živim se slušně, tak že jsem doma s dětma a nemusim se nic starat. Tak se snažte a makejte na sobě.
-6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 12. 2012 13:11 | Fredy

Pokud máte menší plat, jako majitel firmy, než zaměstnanci, tak je někde chyba. Ovšem u charitativních společností je to možné, ale to byste pak nebyl majitelem, že.....
Abychom to neustále neopakovali, tak to nechám na Vás. Samozřejmě že dobrá péče o zaměstnance je potřebná, že je třeba si těch dobrých vážit, ale jen ve výši peněz u výplaty to není. Ale na to časem také přijdete. Tudíž Vaše rada, dát svářeči 50 tisíc, je sice vtipná, ale nic neřeší.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 12. 2012 12:05 | jezevec

já jsem zaměstnavatel, koníčku, m.j. zaměstnavatel několika lidí co mají větší plat než já majitel firmy. u tech dobrých se to vyplatí - kdyby mi za moji mzdu nechtěl nikdo makat tak bych to určitě neřešil brečením, nebo ukrajincema, ale další bankovkou. zaměstnanec musí výnos přinášet, to není nákladová ale výnosová část rozvahy, už to tady opakuju poněkolikáté - jinak by přece nemělo smysl někoho zaměstnávat.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 12. 2012 15:35 | Radim

Proboha, proč by řadový svářeč nebo obráběč měl umět angličtinu anebo měl by mít řidičský průkaz? 9 z 10 svářečů nebo obráběčů maká po celou dobu zaměstnání v jedné hale u jednoho, dvou strojů a podle toho, co se mu česky řekne. Pokud firma nedělá speciální zakázky, kdy ten svářeč musí jezdit po světě a dělat podle anglické dokumentace. To je bez debaty, že za 25 tisíc hrubého měsíčně svářeče s angličtinou a řidičákem neseženete, protože takový dávno maká za podstatně víc třeba v Německu. Ale můžete sehnat 5 svářečů bez angličtiny, 1 - 2 z toho s řidičákem a to za plat 15 tisíc hrubého a jim dát za 50 tisíc měsíčně parťáka svářeče, který má svařování i technickou angličtinu v malíčku a řidičák má taky. Neblbněte všicni s tou angličtinou, jediní, komu to prospívá, jsou personalisté, protože jejich odměna za sehnání zaměstnance je oměřována násobky jeho platu a tak potřebují, aby umístěný zaměstnanec dostal ve firmě co nejvyšší plat.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 12. 2012 15:20 | Radim

Co se týká studovaných oborů, já bych v první řadě prodloužil studentské výhody z 26 let věku na takových cca 40 - 50 let. Nebo vůbec zrušil jejich vazbu na věk, protože to je jednoznačně nesmysl. Protože dneska stejně plno lidí po třicítce studuje defakto znova, protože mění svou kvalifikaci získanou ve škole. A podpořil bych daňovými úlevami systém, kdy student 1 - 3 - 5 let normálně pracuje v běžném zaměstnání a teprve potom po nabytí praktických zkušeností sena 2 - 3 roky vrací do školy, dostudovává a definitivně volí obor, ve kterém bude dělat svou kariéru. Protože za prvé jedině v praxi pozná, který obor je perspektivní, co se musí naučit a které speciální znalosti nikdy nebude potřebovat. A za druhé lemplové mezi vysokoškoláky návrat na vysokou po těch pár letech práce nezvládnou a nebudou tak zbytečnými náklady zatěžovat naše státní školství.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 12. 2012 15:10 | Radim

Odborníků by bylo dost, včetně technických oborů. Během posledních 5 - 10 let až 2/3 práce odešly z Evropy do Číny a dalších zemí s levnou pracovní silou a příslušní odborníci jsou nyní buď přeškoleni na všelijaké úředníky a prodejce nebo jsou dlouhodobě bez práce na dávkách. To akorát majitelé firem a vrcholoví manažeři nepřijmou nikoho jiného než takového odborníka, který se spokojí s platem 25 tisíc měsíčně a přitom vydělá firmě minimálně 250 tisíc měsíčně. A takových je logicky málo a i když firmy řvou, co můžou, stát jich o moc víc a ještě k tomu pro firmy zadarmo , ve školách placených státními penězi, neudělá. Že by si firmy samy takové odborníky vychovaly, našly vhodné lidi, bývalé techniky, mezi dlouhodobě nezaměstnanými nebo mezi mizerně placenými úředníky nebo prodejci, přijaly je a rekvalifikovaly zpátky z úředníka nebo prodejce třeba hrnců zpátky na technického odborníka, tak to ani náhodou. To radši řvou na plná ústa, že nemají lidi a státe, otevři peněženku a vhodné lidi udělej! Anebo si je klidně drž na dávkách a vhodné lidi nám dovez ze zahraničí.....
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 12. 2012 12:50 | Krakonoš

Největší problém je v tom, že u poptávaných oborů není často výuka příliš kvalitní a získat kvalitní znalosti v perspektivním oboru mimo školu je téměř nemožné, protože chybí nabídka dalšího vzdělávání a to ve školách i formou rekvalifikací. Jednou na to doplatíme všichni.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 12. 2012 8:28 | Fredy

Vy jste asi zaměstnanec, tak to posuzujete ze svého úhlu pohledu. Ve skutečnosti i tady platí volný trh. I když řádně pokřiven různými byrokratickými překážkami.
Ten podnikatel, majitel strojařské firmy, pro kterého jsem zařizoval některé věci, si nakonec sehnal potřebné řemeslníky na Ukrajině a na Slovensku. Před rokem koupil část likvidovaného učiliště a spolu s dalšími dvěma firmami, jej provozuje. Tohle je ta správná cesta. Jinak těch 25 tisíc je v našem regionu skoro dvojnásobek běžné mzdy.
Vy jste asi nepochopil to, že mzda je pro podnikatele nákladovou položkou, ze které si největší část "ukradne" stát. Přestavte si, že třeba v USA není zákoník práce a nezaměstnanost je tam, proti EU, menší a to přesto, že mnoho přistěhovalců nic neumí. A to přesto, že tamní sociální systém je kupodivu, pro aktivní lidi, výhodnější, jak ten evropský. S jediným rozdílem a to je dovolená. Ale po té v USA není nijak velká poptávka.
Tudíž to, kolik který pracovník má ve firmě plat, nechte na podnikatelích, jen oni sami vědí nejlépe, kdo má pro něj jakou cenu.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 12. 2012 3:12 | jezevec

jak to myslíte, že je problém sehnat "hlavně lidi ke strojům"??? neni náhodou problém v zaměstnavatelích? pokud se nabízí práce svářeče, obráběče kovů, elektrikáře .... apod, je vyžadována angličtina, řidičák, mozek v hlavě, . . . a nabízí se za to 25 tisíc - - - asi je něco špatně. nabídněte pade a můžete si řemeslníky vybírat. problém není v tom, že by řemeslníci nebyli - problém je v tom, že mnozí zaměstnavatelé ustrnuli v pozici, že "vedoucí" tří lidí nutně musí mít větší plat než ten kdo na něj maká. v mnoha podnicích tomu tak už není, a další se to učí.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 12. 2012 22:46 | Pavel

Tak na technickych oborech se vzacne temer vsichni shodli. Ale kdyby jedno z mych tri deti chtelo studovat zubni medicinu, tak bych mu vubec nebranil... Velmi schopny spoluzak ze stredni, ktery sel na zubarinu na druhy pokus po neuspechu na primackach na vseobecne medicine, dnes ridi sit privatnich ordinaci v Michiganu... bohuzel mu bylo ceske zdrvotnictvi prilis male...
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 12. 2012 21:26 | Ferguson

Kápnul na to pan Hampl v tomto odstavci
Tragédií téhle země je, že neexistuje kvalitní vzdělání pro toho, kdo se chce zabývat řemeslem. Mladý člověk jde v patnácti letech buď na zcela teoretickou školu, která ho připraví spíš na dráhu profesionálního intelektuála, nebo na „učňák“, kde se mu dostává děsivě podřadného vzdělání a pobytu v prostředí, které je demotivující a často i poškozuje osobnost. Škola, kde by mladého člověka naučili řemeslu, ale vedle toho také myšlení, plánování, vztahy se zákazníky a tak dále a která by dokázala přitáhnout inteligentní studenty – taková škola prostě není. Bez ohledu na to, jak velké školné jste ochotni zaplatit. Nejlepší doporučení je tedy dohnat to nějakou kombinací více škol.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 12. 2012 16:33 | jarka

Obor budoucnosti- poslanec, senátor, ministr,apod. Jen tam se vydělá, zbytek profesí nestojí za nic.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 12. 2012 16:03 | fg

Je téměř nepodstatné, co člověk vystuduje. (Výjimkou je snad pouze medicína a právo) Dle statistik zhruba 70% lidí nezůstane v oboru který vystuduje. Důvodů je mnoho, ale dva jsou zásadnější. Život není přímočaří a je o štěstí na jakou příležitost člověk narazí. Druhým důvodem je to, že o SŠ a VŠ rozhodují rodičové za své děti. A je arogance myslet si, že rodiče ví nejlépe, co je dobré pro jejich děti. Taky není ani možné od 15 nebo 20 letých děcek očekávat aby věděli, co budou dělat budoucích 50 let.
Navíc školství jak jej známe dnes již nestačí na přípravu do života a pro úspěch hraje škola minimální roli. Pozor! Nezaměňujte školu se vzděláním! Vzdělávání se – permanentní je důležité, ale škola nikoliv.
Takže rada: dělejte to, co vás baví, ať je to cokoliv. To jediné má trvalý smysl. Je úplně jedno co. Šikovní a ochotní lidé se zaopatří v každé době v každém oboru.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 12. 2012 12:43

Takže budem všichni svářečema, že...
Probuďte se, lidí mají dělat to, co zvládnou. Těžko chtít po obchodnické duši, aby v IT podniku bušila do klávesnice, je blbost, aby ženská se sklonama k péči a bez technické inteligence (což jsou skoro všechny) tvrdla na studiích strojírenského oboru. Úsměvná je poznámka o potřebě jíst a pít - podívej se, člověče, jak to vypadá v zemědělství.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 12. 2012 11:31 | Fredy

To: svářeč, elektrikář a obrábeč kovů, expert na krize ..... a další nicky, které zde používáte..... Pokud je někdo skutečně svářečem a hledá práci, tak si může vybírat a mnohdy i diktovat podmínky. Stačí si zadat "hledáme svářeče" a máte do večera co číst. A to nejen v ČR, ale tento problém (s černými řemeslníky všeobecně) je v celé EU.
Například zde: http://www.olx.cz/q/hledame/c-256 a zde http://www.zamestnani.cz/svarec/prof483/inzeraty.aspx Myslím si, že v každém regionu se najde poprávka po černých řemeslech. Černé řemeslo se všeobecně říká tomu, kdo dělá s kovem. Není to myšleno práce na černo, aby experti na všechno zbytečně nežhavili klávesnici .... :)
To z tou anketou jsem to myslel tak, že bych klidně zaškrtl všechny, co se k tomu vyjádřili. Každý z nich má kousek pravdy.
A co se týče meziplanetárního Eďu, tak pokus o komunismus už tu byl a nějak se nepovedl..... :)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 12. 2012 10:20

Když maj všichni částečně pravdu, jak sám píšete, tak ta anketa asi není o ničem, ne? Mně se líbí, že je v ní tolik odlišných lidí a většinou se schodují na tom, že bude brzy nedostatek opravdových profíků v technických oborech. Takže děti šup šup na ČVUT a další podobné legrácky.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 12. 2012 10:15 | elektrikář a obráběč kovů

I my se hlásíme do služby k přetrhdílovi Fredovi.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 1/2

Předchozí

1

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jakub Havrlant

podnikatel a investor

Zdeněk Matějovský

podnikatel, Povlečení Matějovský

Jakub Havrlant
ÚSPĚŠNOST
66,67 %

z 3 duelů
×
Zdeněk Matějovský
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services