Druhý pilíř nezatracujte. Má výhody i ve srovnání s podílovými fondy

Ondřej Tůma | rubrika: Když se řekne | 13. 12. 2012 | 49 komentářů
Pokud se podíváme na srovnání poplatků a nákladovosti dlouhodobých finančních produktů, představují fondy druhého pilíře jednoznačně nejlevnější variantu investování na důchod.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 12. 2012 9:15, Vít Suchý

Poradenská firma Partners jako majitel zdejšího webu si pořídila 10% z penzijní společnosti Allianz, ok, to je výchozí bod k diskuzi o PR článku.

Na téma II.pilíře jen krátce – všichni analytici zapomínají na to, že se především jedná o politicky ovlivnitelný systém, bez jakékoli historie, kde klient má jen dvě základní jistoty : 1) Never comeback, 2) snížení nároku na státní penzi o poměrnou část, odpovídající vyvedení 2% sociálního pojistného.

Nevšiml jsem si, že by někde v zák. 426/20011Sb.,potažmo ve 427/2011Sb. bylo uvedeno, že sazebníky poplatků jsou nedotknutelné dogma a klientům vydrží ve stejné výši až do jejich důchodového věku.

Já osobně nevěřím kvalitě legislativy, která je pro nejen druhý, ale i pro třetí pilíř nastavena, nakonec paskvil typu umožnění prodeje fondů v prvním půlroce reformy nekvalifikovanými subjekty není neznámou věcí a těžko odhadnout, co postupně vyplave na povrch dále.

V situaci, (další nepochopitelný paskvil) kdy klient nemá k dispozici žádný opravný prostředek proti vstupu do II.pilíře, na základě zkušeností s legislativou ukončeného penzijního připojištění najdeme zpětně nejednu paralelu, proč vůči státem regulovanému a jednostranně manipulovatelnému systému být opatrný.

Příklad – v r. 1994 se autoři legislativy PP byli v prsa , jak je to super systém,bezpečný, se státní podporou. V prvních 6-ti letech fungování systému ale fyzicky šlo do likvidace 12 penzijních fondů a ne všechny vrátily vklady svým klientům, našly se i fondy, které nevrátily nic ( viz rejstřík úpadců ). Sice se to týkalo cca 60.000 klientů, ale poukazuji tím jen na systémovou chybu, která se stala, resp. na precedentní nedokonalost penzijní legislativy, kterou si ale nikdo na startu systému nepřipustil, také i zde, podle zák. 42/1994Sb. tehdy dohlíželi depozitáři a MF atd…

Další paralela k úvaze o systémových zásazích státu – penzijní připojištění pro klienty nevydrželo na trhu ani pro jednu generaci obyvatelstva, po 18 letech skončilo se spoustou otazníků… A jak se obecně vyvíjí fondové pilíře v Evropských státech si zájemce o informace může najít na netu sám…

A propos – ještě na okraj k dokreslení úvahy o kvalitě penzijní legislativy a nerovného postavení klient vers. stát - i v tolik veřejností oblíbeném penzijním připojištění nemá nikdo ve smlouvě uveden závazek státu, že po celou dobu trvání klientovy smlouvy se i stát zavazuje přispívat…a přesto se do systému podařilo nalákat neuvěřitelný počet osob.

Ano, stát má nemalou negativní roli na poli informování veřejnosti a na poli jejího finančního vzdělávání. Jenže co chtít dnes za kvalitu po systému, kde v oblasti distribuce finančních produktů došlo vlivem nečinností státního dohledu a „kvalitní“ práce poradenských firem k tolika deformacím ?

Konkrétně opět třeba na poli prodeje penzijních fondů – finanční poradci houfně účastníkům doporučovali, aby si do penzijních fondů nespořili více peněz, než jen nezbytnou částku k získání maximální státní podpory…úplně postaveno na hlavu… A pokud opět zmíním architekty penzijního připojištění – asi si také kdysi nemysleli, že systém spoření na stáří finanční poradci postupně přetransformují jen na místo „odběru“ státního příspěvku…Takže máslo na hlavě rozhodně nemá jen stát…

A co říci na závěr, pod čarou desítek různých tabulek a poměřování grafů předpokládaného zhodnocování ve fondech II. pilíře ? „Cui Bono „ ? Skvěle vylobbovaný byznys pro fondy : stornokvóta finančního produku v úrovni nadpozemského 0% a desítky let trvající závazek příjmu 5% klientovy mzdy…no neberte to…

+40
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 1. 2013 9:51, Petr

Jednou a to tou největší výhodou je to,že budete 100% OKRADENI !!!!!
A zbydou vám jen oči pro pláč !!!!! Neboť tento "PILÍŘ" není a nebude nijak zabezpečen, tudíž jsme asi špatně vaše peníze investovali, tak co se dá dělat ŽÉ!!!
Nu a špatný investiční záměr není trestný tak,že majitelé (a to budou jen majitelé bez jakékoliv kontroly) jsou beztrestní a za vodou nu a jelikož majiteli se stanou poslanecko-vládně-mafiánští bosové tak není co řešit a kdyby to ještě nakrásně nevyšlo tak CÓ ???
No přece tu máme onen nelontrolovatelný a neovlivnitelný prezidentský NÁSTROJ no přece AMNESTII a pokud by se to ještě jaksi zadrhlo tak jsou tu prezidentské MILOSTI ŽÉ !!!!!§§§§§§
Nu a jak z toho VEN ???!!! To nechám na vašem rozhodnutí,pokud toho ovšem budete schopni vážně přemýšlet !!!!
A následně konat !!!!

-22
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 49 komentářů)

13. 12. 2012 13:41

V této rovnici je tolik neznámých, že to Vám dokáže vypočítat právě a jen finanční poradce. Za 20 až 30 let může být vše jinak a zeptejte se současných důchodců, zda v 70tých letech něco tušili. Kdo by si tenkrát spořil na důchod, tak by o ty peníze přišel v 90tých letech.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 12. 2012 13:28 | nezadat

Krásný výpočty,ale jak získám své peníze z Baham či jiné republiky?
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 12. 2012 12:22 | Fredy

Vážení poradci, prodejci produktů, pojišťováci i bouchači .... dám vám jednoduchý matematický úkol.
Zadání: 1. Výše průměrné mzdy k 31.10.2012 = 24.514 Kč 2. Výše průměrného důchodu = 10.740 Kč (činí 43,8% vůči prům. mzdě) 3. Průměrná inflace od roku 1999 do 30.11.2012 = 2,6% 4. Průměrný nárůst mezd za stejné období 4,6%
Podle zkušenosti z jiných zemí je považováno za optimální aby byl příjem v penzi ve výši 70% průměrné mzdy. Což by v našem případě znamenalo, v současných cenách, 17.160 Kč/měsíčně. Nebo-li nám chybí 6.420 Kč. Toto je potřebná částka, kterou bychom měli, nějakým způsobem, získat (spořit, investovat .....). Uvažujme, že termín odchodu do důchodu bude 70 let a že průměrný věk dožití bude 90 let. Nebo-li potřebujeme pokrýt 20 let. Což v současných cenách dělá - 1.540.800 Kč. Neuvažujme další zhodnocení při postupném čerpání mezi 70 a 90 letech a rovněž naproti tomu nebudeme kalkulovat s postupným snižováním poměru státní penze vůči průměrné mzdě.
A nyní co chci vypočítat. Kolik korun měsíčně bych musel odkládat (kam je na vás), abych uvedenou částku (nyní ve výši 1.540.800 Kč) měl k dispozici, v době odchodu do důchodu (v 70 letech), když je mi nyní 20 let (30 let, 40 let a 50 let). Rovněž uveďte % zhodnocení. Připomínám, že zhodnocení 4,6% je de facto nulové, neboť řeší inflaci a nárůst mezd.
Ten, kdo to spočítá a navrhne řešení je profík, který si zaslouží mít na vizitce napsáno - finanční poradce... :)
Až to někdo spočítá, tak zjistí, že řeči kolem II. III. ..... X tého pilíře jsou pouze úsměvné taškařice, ze kterých mají nejvíce finanční žraloci.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 12. 2012 11:52

Bydlení je v současné době hodně drahé. Každý kdo sleduje dění na finančních trzích, tak ví, že situace je velmi nepřehlená. Zatím centrální banky bojují proti recesi, ale zda to nesklouzne k inflaci či deflaci, to vědět, tak to budu radit za velké peníze. Pokud nedokážete dlouhodobě ukládat peníze, tak Vám nikdo neporadí. Nezávilost může být od vlastního zdroje vytápění až po produkci vlastní zeleniny či ovoce a jiných živočišných produktů. Spořící účet je základ a dříve bylo velmi výhodné i stavební spoření (a stále není zvláště u starších smluv špatné)i některé záložny (jsou pod dohledem ČNB - garance vkladů) mají slušné úroky u termínovaných vkladů. Hypotéka je v podstatě také investice, ale ne vždy výhodná a jako každá investice může být i velmi ztrátová.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 12. 2012 11:13

tak nám poradte jak z příjmu ze zaměstnání si pořídit bydlení apod. bez dluhů a jak se snažit o tu největší nezávislost, na spořícím účtě v bance toho asi nedosáhneme:-)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 12. 2012 11:08

Životní úroveň se mění neustále. Kdo se neumí připůsobit je ztracen a nepomůžou mu ani 4 pilíře. Důležité je nikomu nedlužit a snažit se o co největší nezávislost.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 12. 2012 11:05 | kokrhell

Asi jste mi nerozuměla.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 12. 2012 11:02

I. pilíř vám nikdo nebere a na vdovský důchod bych nespoléhala:-(
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 12. 2012 10:58

Kdo říká, že nemůžete mít II i III pilíř!!Myslím si, že bude nutné míti min. oboje a ještě další způsob, jak si ušetřit na důchod, jinak počítejte s jinou životní úrovní, než jste nyní zvyklý, pokud tedy již ted nežijete jen ze sociálních dávek:-)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 12. 2012 10:54

já asi těžko, ale manžel a ted otázka když důchody budou v budoucnu sotva poloviční, tak to mi nevyjde ani na náklady na bydlení. No každý strůjcem svého štěstí jest,spoléhejte si na stát,každý se rozhodne podle sebe,ale pokud máte nějakou rentu již ted.....a na náš stát bych se prostě nikdy nespoléhala
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 12. 2012 10:51 | franta

Není to zrovna málo a v momentě, kdy bude do 1. pilíře příspívat méně lidí, jak jste již zmínil, to bude pro 1. pilíř ještě horší.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 12. 2012 10:41 | kokrhell

Perla dne: "Jíťo, pokud umřete, tak dostanete i z I. pilíře vdovský důchod..."
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 12. 2012 10:10 | Škodolibka domácí

O krácení vdovského důchodu při čerpání "dědictví" po partnerovi z II. pilíře jsem neslyšela. To je tam někde zmiňováno, jo ?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 12. 2012 10:08 | Škodolibka domácí

Dědictví - to je ten hlavní argument proč ano. Obzvlášť když "dědic" v systému nebude a dostal by to hned vyplaceno, kdyby se druhopilířový človíček důchodového věku nedožil. Ta 3% co by jinak byla "fuč" mi pak v tomto případě přijdou velmi lákavá. Obzvlášť když dlouhověkost v rodu rozhodně nemáme.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 12. 2012 10:01

Jíťo, III.pilíř je také určený ke spoření na stáří a je se státní podporou a donedávna masivní reklama právě lákala na výsluhovou penzi...
Jíťo, pokud umřete, tak dostanete i z I. pilíře vdovský důchod...
Jíťo, pokud podepíšete II. pilíř, sníží se vám poměrně státní penze, takže z bláta do louže...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 12. 2012 9:56 | ddd

proč placená reklama, když peníze.cz patří poradenské firmě Partners ?
Jojo, asi už končí ty komické proklamace o nezávislosti na trhu
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 12. 2012 9:49 | j

Proto se z I. pilíře vyvádí jen 3% z 28% což není tak moc, aby to I. pilíř ohrozilo. Je třeba si uvědomit, že nyní je více pracujících než důchodců, ale v budoucnu to bude sotva 1 pracující a 1 důchodce
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 12. 2012 9:31

Co že vám to ze současných podmínek tak vadí?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 12. 2012 9:26 | Radek

Většina lidí v diskuzích haní stát a všechno, co vymyslel. A když máte možnost si od státu "vzít" nějaké peníze pro sebe (potažmo svojí rodinu v dědictví), je to špatně? Stát (podle diskuzí) dělá vše špatně a přesto mu necháte 100% moc, aby vyplácel důchody, na které do budoucna nebude rozhodně mít peníze? To dohromady moc nesedí :)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 12. 2012 9:19 | Jíťa

Nevýhoda, že nemůžu vystoupit není logická. II. pilíř jakož i I. pilíř je přeci na důchod, když ho vyberu dříve ztrácí význam. Oproti však I. pilíři, prostředky v II. pilíři spadají do dědického řízení, tzn. jsou to moje prostředky, které zůstanou v rodině. I. pilíř zůstává státu! To je třeba si taky uvědomit
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Miroslav Motejlek

ekonomický žurnalista

Václav Hrbek

podnikatel, Alpine Pro

Miroslav Motejlek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Václav Hrbek
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services