Už nemůžu dál! Jak poznat syndrom vyhoření

Je obtížné odlišit syndrom vyhoření od deprese. Obě poruchy mají totiž řadu stejných nebo podobných příznaků – a můžou i útočit společně. V následujícím textu najdete návod, jak syndrom vyhoření rozpoznat a jak se mu bránit.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 11. 2012 17:22, LIVIE

ono se to lehko řekne,zkuste šéfovi říct že práce nemá nožičky a neuteče!Možná tak někde v kancelářích ,ale u pásu či za pultem kde jde o obrat firmy?Plno lidí ve vedoucích postavení je workoholiků,obzvlášt ti mladí.Myslíte že mají pochopení že ne každý má v zadnici vtrtuli a každý má svou určitou hranici ve výkonu?Dnes je nejvíce nemocí ze stresu,stále se zvyšujícímu pracovnímu tlaku a hektičnosti,dnes je na prvním místě výkon,rychlost,materialismus,p enízea prestiž.Až pak někde v koutku se choulí naše zdraví.A kdo nestačí tempu tak má padáka,co natom že je spolehlivý,má zkušenosti,pracovitý,férový... ..

+107
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 12. 2017 14:44

Prosím vás, vy koktáte?
Jinak tyhle tečky do vytracena signalizují spíše ambivalentní postoje, což není moc dobré.
Obsahově to zkuste vysvětlit vyčerpaným lidem v předseniorském věku a ještě byste mohl dodat něco o VÝZVÁCH...

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 19 komentářů)

25. 12. 2018 8:47 | Karel

Zrovna tohle je pro mne rána. Já a vyhořelej, jenže ačkoliv jsem vytvořil neskutečnou produktovou cestu, nové technologie, a lidem seto hrozně líbí, sám to již nedokáži realizovat (je to prostě opravdu moc velké). Dělal jsem na tom 20 let, nejezdil ani na dovolenou, málo odpočíval, ale práce byla pro mne drogou. Výsledky úžasné. Finančně ale špatné, byl to především vývoj, prototypy, a k tomu nedostatečné zázemí a absence dalších spolehlivých a odhodlaných spolupracovníků. Stálo to víc, než jsem tím sám mohl vyprodukovat. V momentě, kdy jsem to chtěl vypustit do světa tak trochu sériově a tedy efektivněji, podrazil mne první dodavatel a udělal na mne boudu za víc jak půl milionu (více jak 200% si přirazil).Viděl má díla a domníval se, že jsem za vodou a že mne tedy exekučně "obere". Nebylo co brát. Tak na mne podal trestní oznámení že jsem neměl úmysl to zaplatit. Tuto akci provádí právník - syn majitele firmy ( tatínek chytá dušičky a syn je právnicky topí). Soudy jsou nadšené "zpracováním" žaloby a moje žádosti o důkazní řízení se míjí účinkem. Onije prostě k rozhodování nepotřebují, žalující strana už toho dodala dost. Odsoudili mne (zatím nepravomocně -nejříve sproštěn, odvolací soud mne zařadil do krabičky "mohl" a doporučil odsoudit neznaje neprovedené důkazy) za to, co jsem nejen neudělal, ale ani nemohl, předmětná částka byla fiktivně vytvořena. 20 let vývoje zcela bezkonkurenčních technologií a produktů (oceněno účastí ve finále pražského kola Živnostník roku 2018 - velmi odbornou porotou), teď bylo soudem ohodnoceno jako diletantizmus a nezodpovědné podnikání. Takže bez finnací, se závazky, se stamilionovým byznysem "v šuplíku", bez investorů, a se zájmem zákazníků (poptávky i za několik miliónůdenně nejsou vyjímkou a to prosím bez reklamy). Celý život svojí prací okrádám rodinu a děti až i oni jsou unaveni a tak trochu mne hodili přes palubu( nedivím se jim, strašně moc jsem jim to nyní chtěl mnohonásobně vynahradit).V dané situaci jsem nucen úplně skončit, zahodit svůj život (práci). Nemám žádnou smysluplnou perspektivu, dlužím i to co si na mě"dodavatel" vymyslel (prachsprostá krádež za tleskání policie a soudů - to mne asi dostalo nejvíc), neexistence spravedlnosti, smysluplných reakcí investorů a s nálepkou "budižkničemu". Jak dál, když budu brzo i na ulici. Družka je také unavena, nedokážeme se již uvolnit a tak jen žijeme vedle sebe. Nemohu takto žít. Frustrace z nemožnosti v ČR uspět s tak velkým programem, srážen absolutní nespravedlností, nemožností to fyzicky zvládat, pod tlakem "časově" nespokojených zákazníků (i když ti mi asi rozumí nejlépe - nebý jejich pochopení, už jsem to vzdal) a ne zrovna vzvétající rodinou pohodou (Nežiji s dětmi). Cokoliv udělám, bude jen pokus přežít. Ne žít. Proč? Bez pomoci už na to nemám sílu. Za duševní podporu, názory a případně i jinou smysluplnou pomoc, budu vděčen.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 8. 2018 20:19 | Pavel

Co jste sinzvolili....
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 12. 2017 14:44

Prosím vás, vy koktáte? Jinak tyhle tečky do vytracena signalizují spíše ambivalentní postoje, což není moc dobré. Obsahově to zkuste vysvětlit vyčerpaným lidem v předseniorském věku a ještě byste mohl dodat něco o VÝZVÁCH...
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 12. 2017 14:41 | Káča

Kecy v kleci... Když musíte, jinak přijdete o práci a po padesátce těžko budete hledat novou, tak musíte. A hledat oporu u lidí kolem je sice hezká rada, ale ne každý takové lidi má...
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 5. 2016 5:17 | Ivana

Ale to není o iluzích a přáních, nárocích na sebe. Prostě musíte, musíte, za všech okolností a bez pomoci a podpory....
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 5. 2016 5:15 | Ivana

Nikdo Vám nepomůže, nikdo Vás nepodpoří. Na to nelze spoléhat. Spíš naopak, ještě Vás dorazí.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 5. 2016 5:08 | Ivana

"Důležité je, abyste měli kolem sebe dobré rodinné zázemí či kvalitní přátele." Ha ha ha, v dnešní době, kdy se lidi ignorují? A ještě kolují články a cintáty na téma: "vyhýbejte se lidem, co jsou skleslí, ať si sami nekazíte náladu", "když někoho ignoruješ, učíš ho žít samostatně". Rodinné zázemí není, kvalitní přátelé také ne. Teorie je hezká, v praxi nemáte šanci.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 4. 2016 18:52 | marcela markova

Napsala jste to naprosto přesně...bohužel tak to je.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 2. 2016 16:51 | gabina

Těžká situace...nicméně řešitelná...časem...nic nejde hned...obzvláště ztráta iluzí a ideálů...nároky na sebe...a pak bum...Na druhé straně je to neskutečná lekce pro nastavení životních priorit a osobní rozvoj...Je to situace, kdy nás život sám zastaví...abychom udělali paradoxně největší a nejdůležitější pokrok ve svém životě...přehodnotili a nastavili znovu. Život nás zastaví pouze v případě, že děláme něco špatně...a říká...brzdi..a přemýšlej kam, kudy a jak...tak ti to nesvědčí...špatná cesta...Je jedno, jak to mají jiní, je jedno, co říká společnost - průměrných lidí je většina a čtou Blesk...Důležité je, co chce každý individuálně...srovnávat se nemá smysl...jiná startovací čára..jiné okolnosti...prostě hlavně nesrovnávat...pouze svůj rozvoj...A jednoho dne, po období zpomalení přijde zase jasno...jasno v hlavě...a pak přijde ta nová síla...Máme blahobyt, komfort, technologie...a máme nemocné hlavy...pak nemoci - rakoviny, mrtvice, infarkty...jsme děti přírody...a jakýkoliv odklon nás degeneruje a zabíjí....
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 4. 2015 18:24 | Ondra

Cesta z vyhoření je nesmírně těžká a sami nato těžko stačíte. Je třeba podpora okolí a milující osoba která vám pomůže opět najít ztracenou radost ze života a pomůže vám najít nový smysl života a získat opět umění se radovat z maličkostí. Když vám nikdo nepomůže, sami se z toho sotva dostanete.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 1. 2015 22:04 | Jirek

Jestli Tě život dovede až do stavu vyhoření, neubráníš se. Amen. Můžeš jen projít vzkříšením a znovu se rozhořet. Je to těžké, ale jinak to nejde. Psychologové Ti nepomůžou, jen to okecají, shrábnou peníze, ale nic za Tebe neudělají. Je to jen na Tobě a na osudu - buď Ti dá šanci a využiješ jí, nebo ne.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 12. 2014 1:30 | Pavel

To ja si za vsechno muzu sam. Na vsechno jsem koukal dost naivne, mel jsem vysoke pozadavky, chtel jsem vic casu, vic penez. Myslel jsem si, ze si staci veci jen prat. Vytycit si cil a jit za nim. Ale behem ty cesty jsem zjistil, ze na nic nemam. Ze nezvladam zakladni veci. Nadseni se promenilo ve zklamani. V pocit menecenosti, nastvanosti sam na sebe. Pripadam si podvedeny systemem a sam sebou. Sel jsem si prece za tim, co jsem chtel. Mel jsem vizi a udelal jsem odvazna rozhodnuti..ale ted? Ted mam pocit, ze jsem na pokraji totalniho selhani. nenavidim delat zbytecne veci a obcas mam pocit, ze vsechno na co jsem za posledni dobu sahnul bylo uplne zbytecne. Ubiji me delat zbytecne veci a zbytecne uz mi prijde snad vsechno..obcas se seberu a reknu si, ze to zvladnu, ze porad neni vse ztracenu. Porad sveho cile muzu dosahnout. Ale je to jak vykopat kavovou lzickou jamu na mamuta, ktery ani neexistuje...jestli vubec nekdy existoval...zacal jsem byt totiz i silne neduverivy v cokoliv co nam spolecnost tvrdi
+23
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 11. 2014 17:27 | Andrea

Zkuste se zaměstnat jako jazykový lektor ve firmách, kde sice nikomu o jazyky nejde, ale pro pracovníky je to povinnost, o kterou nestojí a neradi tam chodí....kde ale chovní najdou způsob, jak stejně nic nedělat,ale bude to na vás, pokud neudělají zkoušky... Pokud si stěžujete na špatnou docházku, je to váš problém- protože " neumíte zaujmout", pokud někdo na konci roku zkoušku neudělá, odejdete,protože jste ho dobře nepřipravili a vaše výuka není na úrovni. atd, atd. Dřív to takto nebývalo, ale dnes, jakoby chovných přibývalo...a stres je to veliký, protože jste odpovědní za něco, co ale můžete jen minimálně ovlivnit.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 4. 2014 22:07 | zdravotni sestra

Zkuste jen naznacit pri soucasne situaci ve zdravotnictvi, ze jste vycerpana nebo pretizena.To co drive delalo pet sester, ted navali na jednu a na všechno je papir, ten to snese. Mizerne ohodnoceni a prakticky porad v praci,protoze nejsou zalohy za nemocenske.Odnese to ten kdo je jeste zdravy.A pokud take padne?Zbavi se Vas a neni Vam platne, ze mate přes 20 let praxe a delate svoji praci dobre.Rady jsou tu sice pekne,ale na nic.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 4. 2014 23:03 | matahari

A co když ženská vyhori po 9letech doma s detma..úniku není,práci za ní nikdo neudělá a přenáší svý depky na děti...mateřství je nevdecnej job... VSeznamech profesí ohrožených vyhorenim nikde nečtu že právě tohle může být sakra rizikové povolání...ale kdeže..ona je to přeci dovolená:))Kdyz má někdo smrtelne nemocného blízkého,taky z vlaku jen tak nevystoupí ,nemůže říkat ne nebo zahodit zodpovědnost a jít na hodinu jógy....
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 12. 2013 19:41 | Rea

Dobrý den, mohla bych Vás požádat o vyplnění dotazníku ohledně syndromu vyhoření? Je zcela anonymní a bude použit na soutěž SOČ. http://www.survio.com/survey/d/B5W9M9L9V6N8I8T1Z
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 11. 2013 11:27 | Tomáš

Já zkusil dle doporučení brát guaranu v Brainstartu, je pravda, že je to opravdový životabudič, únava i stres se částečně ztratil. Asi nepomůže těm, kteří již syndromem trpí, ale jako prevence dost dobrý :)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 5. 2013 9:48 | Jana

Máte syndrom vyhoření? Přidejte se k nám na FB http://www.facebook.com/groups/575087569198432/
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 11. 2012 17:22 | LIVIE

ono se to lehko řekne,zkuste šéfovi říct že práce nemá nožičky a neuteče!Možná tak někde v kancelářích ,ale u pásu či za pultem kde jde o obrat firmy?Plno lidí ve vedoucích postavení je workoholiků,obzvlášt ti mladí.Myslíte že mají pochopení že ne každý má v zadnici vtrtuli a každý má svou určitou hranici ve výkonu?Dnes je nejvíce nemocí ze stresu,stále se zvyšujícímu pracovnímu tlaku a hektičnosti,dnes je na prvním místě výkon,rychlost,materialismus,p enízea prestiž.Až pak někde v koutku se choulí naše zdraví.A kdo nestačí tempu tak má padáka,co natom že je spolehlivý,má zkušenosti,pracovitý,férový... ..
+107
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Vlasta Parkanová

politička

Radim Passer

podnikatel, Passerinvest Group

Vlasta Parkanová
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Radim Passer
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 2 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services